sosy - 72734 przepisów (strona:421/4849)

Pieczone ziemniaki – półksiężyce z ziemniaków z sosem curry 138

skórką. Wystarczy je wtedy dokładnie wyszorować, połączyć z przyprawami i upiec – nic prostszego! Jednak, by te „zwykłe” ziemniaki smakowały jeszcze lepiej, warto przygotować do nich pyszny sos. Dzisiaj chciałabym zaproponować jeden z moich ulubionych – sos curry. Składniki na półksiężyce: – 1 kg ziemniaków – 3 łyżeczki oliwy – 1 łyżeczka papryki słodkiej – 1 łyżeczka suszonej(...)cebuli – 1 łyżeczka suszonego czosnku – 1/2 łyżeczki papryki ostrej – 1/2 łyżeczki soli – 1/4 łyżeczki pieprzu Składniki na sos curry: – 150g skyru naturalnego – 2 łyżeczki przyprawy curry – 1 łyżeczka majonezu – 1 łyżeczka musztardy – 1 cebula dymka – 1/3 łyżeczki kurkumy – sól, pieprz Ziemniaki obieramy, a jeśli chcemy pozostawić skórkę dokładnie

Be Fit Be Strong
Buraczki w sosie tysiąca wysp 128

Buraczki w sosie tysiąca wysp to naprawdę niesamowicie smaczne danie. Sos tysiąca wysp genialnie komponuje się ze słodyczą surowego buraka. Surówkę ta bardzo szybko się przygotowuje, szczególnie jeśli buraka możemy zetrzeć przy pomocy robota kuchennego. To potrawa, która przygotujemy dosłownie z kilku prostych składników, które zawsze mamy pod ręką. Świetny dodatek do obiadu, ale idealnie sprawdza się jako zdrowy, samodzielny(...)posiłek np na lunch czy kolację. Uwaga jest uzależniająca! PRZEPIS BURACZKI W SOSIE TYSIĄCA WYSP Składniki : 3 buraki 1 matchewka 2 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu łagodnego lub pikantnego szczypta soli szczypta pieprzu czarnego świeżo mielonego łyżeczka soku z cytryny Jak zrobić buraczki w sosie tysiąca wysp: Zaczynamy od warzyw. Buraki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce lub przy pomocy

Dorota Smakuje
Sos do sałatek 131

Sos do sałatek Gdy braknie nam sosu do sałatki, możemy przygotować sami przygotować. Sos do sałatek Składniki: cztery łyżki majonezu po dwie łyżki keczupu i śmietany (śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym) dwa ząbki czosnku szczypta soli i pieprzu suszone zioła do smaku: oregano, bazylia, zielona pietruszka Wykonanie: Czosnek, obrać przecisnąć przez praskę. Majonez połączyć z keczupem i śmietana, dokładnie wymieszać(...)rózgą kuchenną. Na koniec dodać przyprawy (jeżeli jakiejś nie mamy możemy zastąpić dowolna jaką mamy, aby nam sos smakował. Artykuł Sos do sałatek pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia

Pomysłowa kuchnia
Domowy wegański sos karmelowy, karmel vel toffee 126

mojprzepisna.pl | Domowy wegański sos karmelowy, karmel vel toffee W ramach kilku eksperymentów w kuchni powstał świetny sos karmelowy inaczej zwany toffee. Mój jest bardzo gęsty, idealny jako polewa do ciast, ponieważ w niewielkim stopniu spływa. Na dodatek jest bez mleczny (ze względu na synka), a w tym przypadku również wegański. Inspiracja Moje Wypieki. Składniki na 300 ml sosu: 1 szklanka(...)ewentualnie sól, energicznie wymieszać, znów postawić na palnik, pogotować około 1 min. Zdjąć z palnika, wystudzić do temperatury pokojowej. Polewać ciasta czy inne desery. Jeżeli chcecie szybko wystudzić sos karmelowy, możecie garnuszek z sosem włożyć do większego garnka z zimną wodą lub postawić na zimnej podłodze, sprawdzi się tu również zimna płyta chodnikowa, na przykład granitowa, zakupiona w tym sklepie

moj przepis na
Tarta z jarmużem, pieczonymi burakami i sosem beszamelowym 172

łyżeczki soli 1 małe jajko lub 1/2 dużego Składniki na farsz: 400 g upieczonych, obranych i pokrojonych na cieniutkie plastry buraków 400 g surowego lub rozmrożonego jarmużu Składniki na sos beszamelowy: 500 ml mleka (u mnie sojowe) 50 g mąki pszennej lub innej 50 g masła lub smalcu lub oleju kokosowego Sól i pieprz do smaku Wykonanie: Przygotować ciasto kruche(...)wielkości buraków, małe pieczemy krótko, duże pieczemy dłużej. Po upieczeniu pozostawić buraki w folii, aby ostygły, następnie obrać ze skórki. Buraki pokroić w cienkie, 2 mm plastry. Przygotować sos beszamelowy. W rondlu z nieprzywieralnym dnem, rozpuścić masło, dodać mąkę, smażyć na małym ogniu przez 2 minuty. Odstawić z gazu, powoli wlewać mleko, cały czas mieszając. Znów wstawić na gaz, cały

moj przepis na
Zapiekane gnocchi z sosem bolognese 133

Magda Kto nie jadł tradycyjnego, pełnego warzywa sosu bolognese, ten nie wie co to znaczy dobry włoski sos. Jego pyszny smak świetnie łączy się z makaronem, oczywista sprawa, ale polecam też spróbować zapiec go pod ciągnącą się mozzarellą z ziemniaczanymi kluskami gnocchi. Rewelacyjny smak i super pomysł na obiad – omijamy czas gotowania makaronu, a najlepsze robi za nas piekarnik(...)łodygi selera naciowego 1 średnia cebula 2 szklanki passaty pomidorowej łyżka siekanej świeżej bazylii sól i pieprz do smaku szczypta cukru kulka mozzarelli łyżka oleju   Przygotowujemy warzywa do sosu – cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Marchewkę także obieramy i kroimy w małą kostkę. Seler naciowy myjemy i kroimy w drobną kostkę.   Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju

Smaczna Strona
Sałatka z grillowanym kurczakiem i kaszą orkiszową 166

Podobne sałatki robiłam praktycznie od zawsze. Według mnie, to jeden z lepszych pomysłów na lekką kolację. Przestestowałam wiele różnych kombinacji dodatków i sosów, ale w ostatnim czasie to właśnie ta wersja podbiła moje serce. Z podanych składników przygotowałam 2 porcje sałatki. Składniki: Sałatka: 2 piersi z kurczaka 6 łyżek ugotowanej kaszy orkiszowej 6 liści sałaty lodowej 1/2 zielonego ogórka(...)żółtej papryki Marynata do kurczaka: 1 łyżka oliwy 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki czosnku granulowanegi 1/2 łyżeczki suszonej bazylii szczypta chili szczypta soli Sos: 1 kubczek jogurtu naturalnego 2 duże ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka posiekanego koperku (świeżego lub mrożonego) 1/3 łyżeczki cukru sól i pieprz do smaku Przygotowanie: 1.   Piersi kurczaka przekrajamy

Prosto z Kotła
Wołowe klopsiki z kluskami śląskimi w sosie pomidorowym 125

drugi dzień nie bardzo mieliśmy ochotę na surowe mięso, więc postanowiłam zrobić klopsiki. Nie powiem z dobrej wołowiny na tatara wychodzą genialne. Wyszła więc porządna porcja mięsa wołowego w sosie pomidorowym, a do tego mięciutkie kluseczki śląskie. A kluseczki chyba były najważniejsze, bo Hania mogła robić dziurki w kluskach na sos. Wyszły mniej kształtne, niektóre dziurki na wylot(...)klopsiki 300 g mielonego mięsa wołowego 1 cebula 1 jajko 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 3 kromki chleba tostowego sól i pieprz olej do smażenia 3 łyżki mąki pszennej Na sos: 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju 200 g koncentratu pomidorowego posiekana natka pietruszki cukier sól i pieprz słodka czerwona papryka Na kluski: 1 kg ziemniaków mąka ziemniaczana

Krylowa Kuchnia
Pizza z salami i kukurydzą 132

tego bardzo tania. Składniki Ciasto: 250 g mąki pszennej 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 / 2 szklanki wody 1 / 2 płaskiej łyżeczki soli 3 łyżki oliwy Sos pomidorowy: 250 g przecieru pomidorowego 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 / 2 łyżeczki suszonego tymianku 1 / 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka cukru sól, pieprz do smaku olej do smażenia(...)wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać resztę wody, oliwę, sól, zamieszać. Wlać wyrośnięty rozczyn, przez ok. 10 minut wyrabiać ciasto. Przykryć je ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Sos pomidorowy: Cebule obrać, pokroić w kostkę. Zeszklić na oleju. Dodać przecier pomidorowy, drobno posiekany czosnek, tymianek, oregano oraz łyżeczkę cukru. Podsmażać, aż sos bardzo zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem

niecodziennikpary
Musaka z bakłażanem 130

różnorodne smaki, które doskonale się przenikają i pobudzają apetyt. Przygotowanie wymaga trochę czasu, bo musaka składa się z trzech oddzielnie przygotowywanych elementów – z bakłażana, mięsa mielonego i sosu serowego. Gdy wszystko to zapieczemy w jednym naczyniu, otrzymamy potrawę rodem z Grecji. Udostępnij Musaka z bakłażanem – składniki Bakłażan: 2-3 średnie bakłażany (700 g) 3 łyżki oleju sól Mięsne(...)szklanki wytrawnego czerwonego wina 500 g przecieru pomidorowego 1 / 2 pęczka natki pietruszki 1 łyżeczka cukru 1 / 2 łyżeczki mielonego cynamonu sól, pieprz do smaku olej do smażenia Sos serowy: 100 g masła 100 g mąki pszennej 1 / 2 litra mleka 1 / 2 łyżeczki gałki muszkatołowej 70 g żółtego sera 1 jajko 2 szczypty soli Dodatkowo: 30 g parmezanu margaryna

niecodziennikpary
Pizza z fetą i boczkiem 134

przepis na domową pizzę z serem feta i boczkiem . Dodatkiem do niej jest kukurydza oraz por, a przygotowana jest na lekkim, cienkim i puszystym cieście, które pokrywa domowej roboty sos pomidorowy. Jak widać, przygotowanie takiej pizzy jest nieco czasochłonne, ale osiągnięty efekt wart jest każdej minuty spędzonej w kuchni. Jak dla mnie pizza z fetą i boczkiem jest odkryciem(...)pizzę z fetą i boczkiem Ciasto: 250 g mąki pszennej 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 / 2 szklanki wody 1 / 2 płaskiej łyżeczki soli 3 łyżki oliwy Sos pomidorowy: 200 g przecieru pomidorowego 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka cukru sól, pieprz do smaku olej do smażenia Nadzienie: 100 g wędzonego boczku

niecodziennikpary
Faszerowane muszle conchiglioni w sosie serowym 135

Muszle conchiglioni faszerowane brokułem z boczkiem i zapieczone w sosie z sera pleśniowego , to jeden z tych pomysłów, które powstały podczas przeglądu zawartości szafek kuchennych. Tym razem wyjęliśmy makaron i połączyliśmy go z pozostałymi składnikami tworząc pyszne, słone danie na ciepło. Podczas gotowania muszelek uważaliśmy, aby woda nie wrzała, dzięki czemu prawie wszystkie nadawały się do faszerowania i zapiekania(...)mieliśmy je pięknie podane na talerzach. Składniki na faszerowane muszle conchiglioni w sosie serowym 20 muszli conchiglioni 150 g sera pleśniowego typu “lazur” 1 brokuł 100 g boczku wędzonego w cienkich plasterkach 1 szklanka mleka 1 szklanka śmietanki kremówki Dodatkowo: margaryna do wysmarowania formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę, zmniejszyć ogień

niecodziennikpary
Świąteczna gęś wg Jamiego Olivera 191

się pieczona gęś Jamiego Olivera ze świątecznymi przyprawami – cynamonem, anyżem i goździkami. Otrzymaliśmy wyjątkowe świąteczne danie – aromatyczną, bogatą w smaku gęś, smakowite warzywa oraz pyszny, naturalny sos. Dobrze, że ta pieczona świąteczna gęś była tak duża, to mogliśmy cieszyć się tymi smakami o wiele dłużej. Udostępnij Składniki na świąteczną gęś wg Jamiego Olivera Pieczona gęś: 1 gęś(...)kolorowego pieprzu 1 / 2 łyżeczki kolendry w ziarenkach 1 gwiazdka anyżu 1 / 2 laski cynamonu 1 / 2 łyżeczki goździków 4 łyżki brązowego cukru 3 łyżki soli himalajskiej lub morskiej Sos do pieczonej gęsi: sos powstały podczas pieczenia gęsi 1 l rosołu 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Świąteczna przyprawa do mięsa: Do młynka wsypać

niecodziennikpary