sosy - 72234 przepisów (strona:425/4816)

Pieczone buraki z kozim serem i sosem musztardowo-miodowym 91

Pieczone buraki z kozim serem  i sosem musztardowo-miodowym  na pieczonym czosnku Pieczone buraki to doskonała propozycja na przystawkę lub lekki posiłek (np. drugie śniadanie do pracy). Świetnie sprawdzi się szczególnie w sezonie jesienno-zimowym. Buraki podane na rukoli lub młodym szpinaku ubarwią stół i dodadzą witamin oraz przeciwutleniaczy w trudnym dla odporności okresie.  Dodatkowo do przepisu(...)możesz wykorzystać ulubione nasiona, pestki lub orzechy, świeże zioła i różne sosy.  Zamiast koziego sera możesz użyć sera z owczego lub krowiego mleka (np. twarogowego lub pleśniowego).   Ser feta również dobrze sprawdzi się w tym przepisie!  Zapraszam do pieczenia buraków! Pieczone buraki z kozim serem  i sosem musztardowo-miodowym Składniki dla 3-4 osób

Gary Bez dna
Dorsz pod kołderką z kapusty pekińskiej 65

różnorodnością, a także pomysłowością w ich przyrządzaniu. Mistrzowie kuchni nadawali im niezwykłe kolory, np. pstrągi i karpie na niebiesko dzięki przeniu ich wrzącym octem. Wiele gatunków ryb polewano kolorowymi sosami - żółtymi, szarymi, białymi czy czerwonymi otrzymywanym dzięki dodatkowi odpowiednich przypraw lub owoców. Polacy potrafili przygotowywać ryby w tak wyrafinowany sposób, że posiłki w dni postne - w tych dawniej było znacznie(...)miarę regularnie znajdowały się one w naszym menu. Dorsz pod kołderką z kapusty pekińskiej - przepis na 3 porcje Do przygotowania dorsza będziesz potrzebować: 500g filetu z dorsza, 3 łyżki sosu rybnego, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oleju rzepakowego, 3 ząbki czosnku, cebulę, pół kapusty pekińskiej, 4 gałązki zielonej bazylii, łyżeczkę mąki ziemniaczanej, pół szklanki wody + dodatkowo 3 łyżki wody

Z notatnika dietetyka
Pulpeciki ziołowe w sosie pomidorowym z cukinią FIT 93

kromki czerstwego chleba – 2 jajka – kilka gałązek natki pietruszki – 1 ząbek czosnku – 1/2 łyżeczki soli – szczypta świeżo mielonego pieprzu Składniki na sos pomidorowy: – 500g przecieru pomidorowego – 1 mała cukinia (opcjonalnie) – 1 mała cebula – 1 łyżka oliwy – 1 ząbek czosnku – sól, pieprz PULPECIKI: Chleb kroimy na kawałki i namaczamy(...)wodę do poziomu +/- 2 cm i wkładamy nakładkę do gotowania na parze z pulpetami. Kotlety gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu około 20 min, w zależności od ich wielkości. SOS POMIDOROWY: Cukinię obieramy, kroimy na pół i wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. W rondelku na oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną cukinię

Be Fit Be Strong
Lasagne ze szpinakiem i wędzonym łososiem (Lasagne con spinaci e salmone affumicato) 132

apraszam Was na l asagne z  wędzonym   łososiem i szpinakiem  z dodatkiem  kremowego sosu beszamelowego.   Delikatna, aromatyczna, wprost rozpływająca si ę   w ustach zapiekanka makaronowa, kt ó rej nie spos ó b odm ó wić ;) Polecam serdecznie i życzę mi ł ej niedzieli! **** Oggi voglio condividere con Voi la ricetta per  lasagne(...)bocca. Buona domenica a tutti! SKŁADNIKI Lasagne 700 g szpinaku 250 g makaronu typu lasagne 200 g wędzonego łososia 50 g parmezanu 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek pieprz Sos beszamelowy 500 ml mleka 50 g masła 50 g m ą ki pszennej   ga ł ka muszkata ł owa s ó l, pieprz **** INGREDIENTI Lasagne 700 g di spinaci

La grande e la piccola cuoca
Chrupiące tacos z kurczakiem w stylu katońskim i zmiażdżony ogórek 89

Zapraszam na meksykańskie tacos z wyjątkowym nadzieniem. 👥 – 4 ⏰ – 45 minut ➕ pobyt w lodówce 🥩 – 👍 Składniki 4 filety bez skóry nóg kurczaka 500 ml wody 80 ml sosu sojowego 20 ml octu ryżowego 40 g brązowego cukru Starty imbir Starty czosnek Laska cynamonu Gwiazdki anyżu 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 ogórki zielone Prażony sezam Płatki chili Olej sezamowy Ocet(...)ryżowy Sos sojowy 8 tacos kukurydzianych Przygotowanie Mięso przyszykuj dzień wcześniej. Pokrój filety kurczaka na kawałki, włóż do miski i dodaj wodę, sos sojowy, ocet, imbir, czosnek, cynamon, anyż i cukier, dokładnie wymieszaj i schowaj do lodówki. Przelej zawartość miski przez sitko, zostawiając zalewę. Rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wrzuć mięso, obsmaż je dość mocno. Następnie wlej zalewę, zmniejsz temperaturę

RafalCook
Dietetyczne spaghetti bolognese – białkowy makaron z czarnej fasoli w sosie z mięsem indyczym 88

Bogaty w białko roślinne i błonnik, czarny, bezglutenowy makaron z fasoli zatopiony w przepysznym, aromatycznym, lekkim sosie bolognese. Można bez wyrzutów sumienia wcinać spaghetti bolognese na obiad! *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Ugotuj makaron według instrukcji podanej na opakowaniu. Umyj i posiekaj bazylię. Oregano umyj i odłóż gałązki do dekoracji dania(...)dosłownie minutę. Dodaj mielone mięso z indyka i smaż, ciągle mieszając, aż do momentu, gdy mięsko zmieni kolor z surowego na szare ;p. Wlej koncentrat pomidorowy, wodę, wino i sos Worcestershire, a potem wymieszaj. Dodaj szczyptę soli, oregano, czarnego pieprzu i cukru. Wrzuć posiekaną bazylię, wymieszaj wszystko i gotuj pod przykryciem przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając

Eat me! Fit me!
Cannelloni z mięsem, kaszą i ziarnami w sosie pomidorowym 61

woreczki )- u mnie lunch mix :kasza jęczmienna, kasza owsiana pełnoziarnista, pestki dyni i siemię lniane. - 2 jaja - sól i pieprz do smaku, czosnek niedźwiedzi, 2 ząbki czosnku - 2 butelki sosu pomidorowego - oliwa z oliwek - sporo tartego parmezanu, opcjonalnie plastry mozzarelli - opakowanie lub dwa makaronu cannelloni. Kupuję cannelloni w Lidlu na włoskim tygodniu , robię zapas tych rurek, dla mnie są najlepsze(...)wszystkich składników wyrób gładki farsz, najlepiej dłońmi. Do dekoratora pozbawionego końcówki wkładaj łyżeczką farsz i wciskaj do każdej rurki. Nadziane rurki odkładaj na bok. Kiedy skończysz farsz zacznij robić sos. Dwie butelki sosu przelej do garnka , lekko posól, dodaj czosnek niedźwiedzi, pieprz, wymieszaj, podgrzej. Dosmacz oliwą z oliwek. Przygotuj naczynia do zapiekania, dostosuj ilość naczyń do ilości rurek i… gości

Z Kuchni Do Kuchni
Kotleciki a la gołąbki 105

włoskiej 2 jajka klasy M około 9 pełnych łyżek ugotowanego ryżu – użyłam basmati Karoon świeżo mielony pieprz i sól do smaku bułka tarta olej do podsmażenia kotlecików Na sos: 1 puszka pomidorów z puszki bez skórki (całe lub krojone) około 2 litry bulionu pół łyżeczki granulowanego czosnku słodka czerwona papryka do smaku świeżo mielony czarny pieprz i sól(...)smaku mąka ziemniaczana + niewielka ilość wody do zagęszczenia sosu Przygotowanie: Do dużego garnka/rondla wlewamy bulion, dodajemy pomidory z puszki (jeśli są całe należy je rozdrobnić/rozgnieść) i przyprawy. Gotujemy nasz sos na średnim ogniu pod przykryciem. Do miski przekładamy mięso mielone, ugotowany ryż, wbijamy 2 jajka i doprawiamy całość po wierzchu świeżo mielonym pieprzem i niedużą ilością soli

Słodkie okruszki
Drink bezalkoholowy Krwawa Mary 88

Krwawa Mary to jeden z najpopularniejszych i najbardziej znanych drinków. Robi się go z soku pomidorowego z dodatkiem sosu worcestershire, sosu tabasco i wódki. Jednak nie wszyscy są zwolennikami drinków alkoholowych, więc dzisiaj mam dla was bezalkoholową wersję Krwawej Mary. Dodatkiem do tego drinka u mnie jest seler naciowy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 150 ml soku pomidorowego 20 ml soku(...)cytryny kilka kropel sosu chili lub tabasco 1 łyżeczka sosu worcestershire sól, pieprz kilka kostek lodu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Do szklanki, w której będziemy przygotowywać drinka wrzucić kilka kostek lodu. Następnie wlać sok z cytryny, dodać sok pomidorowy i wymieszać przy pomocy łyżki. Następnie dodać sos worcester oraz sos chili lub tabasco. Doprawić solą i pieprzem. Ponownie wymieszać. (adsbygoogle

Danka Pichci
Pieczone pałki z kurczaka w sosie pomidorowym 74

ketchup Do rondelka wlewam ok 2 szklanek wody. Zagotowuję i dodaję pozostałe składniki. Wszystko gotuje się ok 3-4 minut. Do naczynia żaroodpornego włożyłam pałki z kurczaka i zalałam sosem. Wstawiłam do piekarnika na ok 180 stopni i piekłam do 1 godzinki. Pod koniec pieczenia zdjęłam przykrywkę z naczynia, żeby sos odparował i się zagęścił. Przypiekły mi się też ładnie(...)pałeczki. Spróbujcie sobie wyobrazić, jak smakują te kawałki kuraka po pieczeniu w takim sosie! Wchłonęły smak tak, że kurzyna była nie za ostra, nie za słona. Do sosu pałki oddały cały swój sok. Wszystko gra idealnie. I chociaż może wydawać się, że sos jest za ostry, tego nie będzie czuć po pieczeniu! Podałam z osobno ugotowanym ryżem i sałatką

Pieprzyć z Fantazją
Kluski szpinakowe w sosie pomidorowym 58

Cześć! Kiedyś dawno temu, natknęłam się na fajny przepis na szpinakowe kluski podawane z sosem pomidorowym. Początkowo jak zaczynałam je robić rozpadały się podczas gotowania. Jednak im częściej robiłam tym wychodziły zgrabniejsze i szpinak wcale się nie odklejał od ciasta. To co mogę doradzić to to, żeby szpinak był dobrze odsączony z wody. Miałam mrożone liście szpinaku. Jak rozmroziłam(...)wcześniej w mące, by się ciasto nie kleiło. Wykrawałam kluseczki w kształcie kopytek. Gotowałam w lekko osolonej wodzie. Po wypłynięciu trzeba gotować jeszcze ok 1-2 minut. Odcedziłam. Zrobiłam sos pomidorowy: * 1 puszka pomidorów * 1/2 szklanki przecieru pomidorowego * 1 łyżka masła * 2 ząbki czosnku * sól, cukier * żółty starty ser do posypania Na patelni rozpuściłam łyżkę masła i wycisnęłam 2 ząbki

Pieprzyć z Fantazją
Śledzie w sosie śmietanowym 75

Cześć! Śledzie w occie, śledzie w sosie musztardowym, śledzie panierowane w zalewie – teraz napiszę o śledziach w sosie śmietanowym. Bardzo fajna odmiana podania śledzi. Takie właśnie najbardziej mi smakują. Zbliżają się święta i już postanowiłam, że zrobię trzy rodzaje śledzi, między innymi właśnie te. Składniki: * 4 płaty śledziowe a’la matias * 2 łyżki majonezu * 5 łyżek śmietany(...)jabłkowego * koperek do dekoracji Płaty śledziowe opłukałam i pozostawiłam zalane wodą na ok. 6 godzin. Po tym czasie odlałam wodę i pokroiłam je na paski szerokości 2 cm. Zrobiłam sos śmietanowy. Majonez i śmietanę wymieszałam. Cebulę pokroiłam w piórka i sparzyłam gorącą wodą. Dodałam do majonezu i śmietany. Połówkę jabłka starłam na tarce o grubych oczkach. Połączyłam z sosem. Przyprawiłam

Pieprzyć z Fantazją
Sałatka ze szpinaku z fetą i boczkiem 57

Składniki: * 15 dkg szpinaku świeżego * 10 dkg boczku wędzonego * ok. 10 dkg sera typu feta * kilka suszonych pomidorów w zalewie * pieczywo na grzanki albo gotowa bagietka czosnkowa Składniki na sos: * 5 łyżek jogurtu naturalnego najlepiej gęstego * 1 łyżka majonezu * 2 ząbki czosnku * natka pietruszki (opcjonalnie) Majonez i jogurt połączyłam i dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek. Można do sosu dodać również(...)natkę z pietruszki. Odstawiłam sos na pół godzinki do lodówki, żeby przegryzł się smakiem. Boczek pokroiłam w kosteczkę i podsmażyłam na patelni. Pomidory pokroiłam na drobniejsze części a ser typu feta pokroiłam w kosteczkę do 1 cm. Sałatkę układałam warstwami w salaterce: mała garść liści szpinaku, kilka kawałków suszonych pomidorów, kilka kawałków boczku, ser feta.  Wszytko delikatnie polałam sosem

Pieprzyć z Fantazją
Sałatka z batatów z figami / Sweet potato and fig salad 82

Serves: 1 Prep Time: 10 min. – Cooking Time: 25 min. – Total Time: 35 min. Idealne wręcz połączenie koziego sera, fig i batatów. Wszystko posypane szczypiorem i skropione sosem balsamicznym. Ingredients ✔batat - jeden średni (250g) ✔figa - 1szt. ✔ser kozi (rolada) - 50g ✔szczypior, świeże chilli - dowolna ilość ✔oliwa z oliwek - 2 łyżeczki (10g) ✔przyprawy - sól, pieprz, sos balsamiczny (najlepiej domowej(...)patelni rozgrzewamy resztę oliwy i podsmażamy pokrojony szczypior z chilli ok. 4 min. 5 Na talerzu układamy bataty, figi, posypujemy serem i szczypiorem z chilli. Całość polewamy odrobiną sosu balsamicznego (najlepiej domowego). Smacznego! Nutrition ok. 500 Calories 64g Carbohydrates 21g Fat 10g Fiber 15g Protein 11g Sugar { "@context": "http://schema.org?utm_source=rss&utm_medium=rss", "@type": "Recipe

Martyna Cooks
Ciasto daktylowe pływające w toffi ... Nigelli Lawson 122

ulec. Jest w nim melasa ( więc wiele minerałów), ciemny cukier muscovado ( zdobyłam przez internet, bo sklepie gnie udało mi się znaleźć). W ogóle stwierdzam, że nie jadłam lepszego sosu. Kiedy go podacie do stołu zabierzcie ze sobą dzbanuszek sosu aby jeszcze przy gościach polać wierzch ciasta. Niech cały skąpie się w sosie ;) Można zrobić wersję wegańską czy bezglutenową. Zamieńcie tylko(...)jaja temp. pokojowa 2 łyżeczki proszku do pieczenia ( ja dałam 1 pełną łyżeczkę sody- wolę sodę od proszku) 200 g daktyli 1 łyżeczka sody szklanka wrzątku Sos toffi 75 g masła ( lub oleju kokosowego) 150 gram cukru muscovado 100 ml śmietanki ( lub śmietanki kokosowej) Przygotowanie ciasta: Daktyle zalać szklanką wrzątku, dodać sodę. Odstawić aż zmiękną ( u mnie

AZgotuj!