sosy - 72234 przepisów (strona:422/4816)

Kalafiorowa lasagne z gorgonzolą / Cauliflower lasagne with gorgonzola 106

sklepie. Jednak płaty makaronowe polecam zrobić samemu :) Smacznego! Scroll down for recipe in English. Składniki: (4 porcje) Ciasto 1 szkl. mąki pszennej 1 jajko 3 łyżki ciepłej wody Sos beszamelowy 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 2 szkl. mleka 3/4 szkl. śmietanki 30% 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz Dodatki 1 kalafior romanesco 100 g. gorgonzoli 100 g. sera(...)grube plastry. Masło rozpuść w garnku, dodaj mąkę i mieszaj aż połączy się z masłem. Stopniowo wlewaj mleko cały czas mieszając rózgą, następnie wlej śmietankę. Mieszaj i podgrzewaj sos, aż zacznie gęstnieć i się zagotuje. Dopraw solą, gałką muszkatołową i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu. Na dno naczynia (lub dwóch naczyń) do zapiekania wlej trochę sosu. Połóż pierwszy płat makaronu

Delicious Place
Prosta i szybka pizza - bez drożdży i bez wyrastania ciasta (pizza z patelni) 125

czyli pizzy z patelni.  Przygotowanie ciasta zajmuje dosłownie kilka minut! Poniższa pizza jest cienka, z lekko chrupiącym spodem i miękkim środkiem. Poniżej pokazuje podstawową wersję, czyli pizzę posmarowaną sosem pomidorowym przygotowanym na bazie pomidorów z puszki i posypaną serem mozzarella.   Uwaga: do ciasta na pizzę nie dodałam drożdży. Co ważne, poniższe ciasto nie wymaga wyrastania, a proces(...)pizze (dla 2-3 osób): ciasto na pizzę 2 szklanki mąki pszennej (300 g) 3/4 szklanki wody (200 ml) 3 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli szczypta ziół prowansalskich sos pomidorowy 1 puszka pokrojonych pomidorów z ziołami prowansalskimi (400 g) sól, zioła prowansalskie do posypania  starty ser mozzarella (100 g) do dekoracji listki świeżej bazylii Na początku przygotować sos

Ugotować
TORT MARCHEWKOWY Z ORZECHAMI 102

tort marchewkowy z orzechami Przepis na pyszny tort marchewkowy z orzechami włoskimi , kremem mascarpone, sosem karmelowym i migdałami. Tort jest mięciutki, puszysty i wyjątkowy w smaku. Szczerze powiedziawszy to nie spodziewałam się tak rewelacyjnego smaku. Gorąco polecam. Jak wykonać tort marchewkowy z orzechami pokazane jest w filmiku .  Zapraszam do oglądania.  Subskrybuj kanał RITA creative to będziesz na bieżąco(...)cynamon (2 łyżeczki) gałka muszkatołowa (pół łyżeczki) olej roślinny (1 i 1/4 szkl. ) marchew (350 g) starta na średnich  oczkach tarki. orzechy włoskie ( 100 g) posiekane nożem  Sos karmelowy: cukier (1 szkl.) woda (1/4szkl) śmietanka kremówka 30% (pół szkl.) masło (2 łyżki) o temp. pokojowej.  ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka) sól (1 łyżeczka) Krem: mascarpone

RITA food channel
Tani obiad z kurczaka w sosie po toskańsku 113

sobotę. Wczoraj o dziwo zrobiłam zakupy na cały tydzień. Miałam w głowie tygodniowe menu, między innymi zamarzył mi się kurczak po toskańsku z pomidorami i szpinakiem. Uwielbiam kurczaka w sosie , a ten jest bardzo smaczny z dodatkiem białego wina i kokosowego mleka. Obiad z kurczaka to niewątpliwie można nazwać tanim. Mięso z kurczaka wciąż jest tańsze w porównaniu do innych(...)smaku pasuje z większością warzyw i dodatków jak noodles czy basmati ryż. Przygotowanie obiadu zajmuje zaledwie 30 minut. Filet z piersi kurczaka potrzebuje zaledwie kilka minut. Dodany do sosu, dochodzi w nim powoli i jest wtedy super soczysty. Nie ma nic gorszego jak zeschnięte na wiór mięso! Lubicie kurczaka na obiad? My bardzo! Często go przyrządzam na różne sposoby

codojedzenia
Ryba w sosie koperkowym 122

Ryba w sosie koperkowym to kolejny mój pomysł na obiad. Biała ryba typu dorsz, halibut, mintaj w pysznym sosie koperkowym na bazie śmietanki i duszonego pora. Danie świetnie smakuje podane z ryżem, kaszą jaglaną czy ziemniakami puree. Przygotowanie dania zajmie nam mniej niż pół godziny, w międzyczasie – możecie przygotować dodatki i surówkę. Zajrzyjcie tez do poradników Jak kupić świeża rybę(...)przechowywać ryby , Jak oczyścić rybę z łusek , Jak wypatroszyć rybę , Jak usmażyć rybę, Jak pozbyć sie smaku mułu w rybach. PRZEPIS RYBA W SOSIE KOPERKOWYM Składniki rybę w sosie koperkowym: 1 kg ryby morskiej np dorsza 1 por 2 szklanki śmietanki 30% 1/2 pęczka koperku 1 łyżka mąki sól pieprz świeżo mielony olej Jak zrobić rybę w sosie koperkowym: Zaczynamy

Dorota Smakuje
Schab po azjatycku 101

sobie smak gorzki, pikantny, słodki, słony i kwaśny. Jeśli akurat jej nie masz, możesz przygotować własną mieszankę, wykorzystując anyż, cynamon, goździki, pieprz syczuański lub chilli oraz kozieradkę. Zamiast śliwkowego sosu hoisin możesz niesłodzone powidła. Jak długo piec schab? W przypadku pieczenia schabu, bardzo łatwo możesz ustalić, jak dużo czasu powinien spędzić w piekarniku. Ogólna zasada to: 1 kg schabu(...)newTab=true&'+stamp);script.setAttribute('charset', 'utf-8');var head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script); Przepis na schab po azjatycku Składniki na schab po azjatycku 500 g schabu 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu hoisin skórka otarta z połówki pomarańczy sok z połówki pomarańczy 1,5 łyżki przyprawy pięciu smaków 0,5 łyżeczki wędzonej papryki 3 łyżki oleju rzepakowego

okolicepalnika.pl
Wytrawne naleśniki z cukinią i dymką 110

pyszne w smaku i lekkie. Składniki (na 8 naleśników): 1 średnia cukinia lub więcej* szklanka mąki 2 jajka 1 cebulka dymka ze szczypiorem 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki sosu sojowego pieprz do smaku łyżka sezamu – opcjonalnie łyżka soli Do podania: sos sojowy sos słodko-pikantny lub inny ulubiony   *potrzebujemy 4 szklanki cukinii pokrojonej w zapałki. Możliwe że będzie(...)soku z cukinii. Jeśli trochę brakuje, dolewamy zimnej przegotowanej wody tak aby uzyskać szklankę płynu. Wlewamy wszystko do miski w której ,,pociła się” cukinia. Dodajemy do tego rozkłócone jajka, sos sojowy, olej, pieprz do smaku oraz sezam jeśli używamy. Wszystko dokładnie mieszamy, najlepiej rózgą kuchenną.   Do mokrych składników przesiewamy mąkę, dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta – powinno mieć konsystencję

Smaczna Strona
Jajko w sosie koperkowym 95

Jajko w sosie koperkowym najczęściej pojawia się u nas jako piątkowy czy postny obiad. Lubimy to proste i niedrogie danie. Lubimy też gdy sosu jest dosyć dużo i otula on zarówno jajka jak i ziemniaki – w ilości zdecydowanie większej niż widać na zdjęciu, ale nie chciałam wszystkiego pod nim ukrywać;) Sos koperkowy: około 75-80 g masła(...)Dodajemy mąkę. Zwiększamy moc palnika i cały czas mieszając, podsmażamy całość przez 1-2 minuty, Następnie wlewamy bulion oraz mleko. Często mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia (wówczas zgęstnieje – konsystencję sosu można regulować dolewając np większą ilość mleka). Dodajemy śmietankę (opcjonalnie) oraz koperek. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Zdejmujemy z palnika. Doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej, solą, pieprzem, szczyptą cukru oraz niewielką ilością

Smaki Na Talerzu
Makaron z sosem serowym 103

Jedno z lepszych dań z makaronem jakie ostatnio robiłam. Bardzo mi smakowało! Możecie wymieszać sobie makaron z sosem na patelni, albo tak jak ja, dopiero na talerzu. Makaron wspaniale smakuje otulony serowym sosem, dodatek szpinaku sprawia, że danie nie jest nudne, a mielone mięso dodatkowo dopełnia całość. Makaron ze szpinakiem i kurczakiem jest szybki do przygotowania, prosty, syty(...)szpinaku. Zestawiamy z palnika. W rondelku podgrzewamy śmietankę. Dodajemy serek topiony, mieszamy, aż do jego rozpuszczenia. Gotujemy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż do lekkiego zgęstnienia sosu. Zdejmujemy z palnika i dodajemy stopniowo starty drobno ser cheddar. Mieszamy. Sos doprawiamy solą,pieprzem oraz gałką muszkatołową. W międzyczasie makaron gotujemy w osolonym wrzątku wg wskazówek podanych na opakowaniu. Odcedzamy

Smaki Na Talerzu
Kurczak w sosie pomidorowo-koperkowym 101

Takie obiadki to jest coś, co tygryski lubią najbardziej. Jest szybko i mega smacznie! Kurczaka w sosie pomidorowo-koperkowym podałam w towarzystwie makaronu z sałatą i orzechami. Bardzo lubię ten dodatek i uważam, że świetnie się tutaj skomponował. Razem z pomidorowo-koperkowym sosem z mięsa smakował po prostu cudnie. Spróbujcie. Przepis na makaron z sałatą znajdziecie TUTAJ-KLIK około(...)łyżki mąki pszennej mielona słodka papryka sól, pieprz 1 łyżka klarowanego masła Dodatkowo: 2/3 szkl. słodkiej śmietanki 30% 1/2 szkl. zimnej wody 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka sosu teriyaki 2 łyżki posiekanego koperku (może być mrożony) Oczyszczone mięso dzielimy na mniejsze porcje. Lekko rozbijamy tłuczkiem nadając im jednakową grubość (nie za cienko jednak). Oprószamy z obu stron solą, pieprzem

Smaki Na Talerzu
Kurczak po tajlandzku w panierce kokosowej. PRZEPIS 172

piersi lub udek kurczaka, wiórki kokosowe wymieszane pół na pół z bułką tartą (najlepiej użyć azjatyckiej bułki panko), jajka, czosnek granulowany, sól, pieprz, olej do smażenia, a także na sos warzywny ćwierć główki kapusty pekińskiej, 1 por, garść suszonych grzybów mun, 2 marchewki, pół papryki czerwonej (jeśli lubisz pikantnie, użyj też chilli), 2 ząbki czosnku, kawałek świeżego imbiru, łyżeczka proszku(...)curry, sos sojowy, płaska łyżka mąki ziemniaczanej lub innej skrobi. Zrób tak: z kurczaka przygotuj kawałki na średniej wielkości kotlety, lekko rozbij je tłuczkiem, oprósz solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Panieruj najpierw jajku, następnie w bułce wymieszanej z wiórkami, smaż na rozgrzanym oleju z obu stron aż panierka zrobi się ciemnozłota. Przygotowanie sosu zacznij od warzyw – grzyby zamocz

Kulinarna Polska
Domowy kebab z frytkami 158

Domowy kebab z frytkami Kebab to pyszna orientalna potrawa typu fast food, która doczekała się wielu odmian. Najbardziej znanymi wersjami są mięso z surówką i sosami podawane w bułce oraz mięso z frytkami, surówką i sosami serwowane na talerzu. Oryginalnie dania te wykonywane są z mięsa baraniego jednak coraz częściej można spotkać warianty drobiowe i wieprzowe. Dziś polecam Wam przepis(...)szybki i przepyszny kebab z kurczakiem, smażonymi w głębokim tłuszczu frytkami i pyszną surówką oraz sosami. Palce lizać!     Składniki na ok 2-3 porcje: 2 pojedyncze filety z kurczaka 3 łyżki przyprawy kebab gyros 1 łyżeczka czosnku w proszku 1 łyżka oleju + olej do smażenia Frytki: 4 większe lub 5 mniejszych ziemniaków 0,5 litra oleju

Blog z Apetytem