sosy - 72734 przepisów (strona:418/4849)

Lazania z cukinią 163

cukinia 1 czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 100g koncentratu pomidorowego 50g bulionu Przyprawy: sól, pieprz, oregano, majeranek, tymianek, papryka słodka i ostra, cukier Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 60ml mleka sól, pieprz, gałka muszkatołowa Dodatkowo: 1 opakowanie makaronu do lazanii 100g żółtego sera olej do smażenia     *** Cukinię, paprykę(...)przyprawy – do smaku *** *** Całość mieszamy i smażymy do momentu, aż mięso straci surowy kolor *** *** Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki, bulion i koncentrat pomidorowy. Całość gotujemy, aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku *** *** Przygotowujemy sos beszamelowy: w garnuszku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, smażymy i mieszamy, aż powstanie gęsta zasmażka *** *** Dolewamy mleko, mieszamy, aż sos zgęstnieje

Blog z Apetytem
Jak zrobić sos sałatkowy? Przepis na klasyczny vinegret 120

każda sałatka smakuje lepiej. Mamy dla was przepis na klasyczny sos vinegret, który możecie doprawiać tak jak lubicie. Robi się go naprawdę prosto! Przepis na sos sałatkowy vinegret Składniki: ocet winny, jabłkowy lub sok z cytryny, oliwa, sól. Jak zrobić sos sałatkowy? Do miseczki wlej porcję octu, dodaj sól do smaku, wymieszaj. Przygotuj rózgę, a najlepiej mikser. Do octu bardzo(...)wolno wlewaj oliwę, cały czas miksując lub energicznie mieszając. Vinegret jest gotowy, gdy nabierze konsystencji dość gęstej i jednolitej emulsji. Sosem polej ulubioną sałatę, wymieszaj i od razu podawaj. Rada: sos możesz doprawić czarnym lub białym pieprzem, papryką w proszku, przed miksowaniem niekiedy dodajemy też roztarty z solą czosnek, ulubione zioła, filety anchovies albo odrobinę przecieru pomidorowego, a nawet proszek

Kulinarna Polska
Makaron z cukinią 166

Makaron typu kolanka z wegetariańskim sosem cukiniowym. Pyszne i szybkie danie na lato - gotowe w niecałe 30 minut! Sos przygotowujemy z cukinii startej na tarce, z dużą ilością zieleniny - szczypiorku oraz koperku i dodatkiem serka mascarpone oraz śmietanki kremówki. Tak przygotowany sos wychodzi bardzo kremowy i delikatny, z lekką nutką słodyczy - po prostu pyszny! Jednak nie należy on do dietetycznych(...)Mieszamy i trzymamy na ogniu jeszcze około 2-3 min. Do cukinii dodajemy serek mascarpone oraz śmietankę kremówkę i mieszamy do momentu, aż serek się rozpuści i powstanie kremowy sos. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i mieszamy z sosem cukiniowym. Gotowe danie wykładamy na talerze

Kuchnia MagdaLeny
Makaron z cukinią 166

Makaron typu kolanka z wegetariańskim sosem cukiniowym. Pyszne i szybkie danie na lato - gotowe w niecałe 30 minut! Sos przygotowujemy z cukinii startej na tarce, z dużą ilością zieleniny - szczypiorku oraz koperku i dodatkiem serka mascarpone oraz śmietanki kremówki. Tak przygotowany sos wychodzi bardzo kremowy i delikatny, z lekką nutką słodyczy - po prostu pyszny! Jednak nie należy on do dietetycznych(...)Mieszamy i trzymamy na ogniu jeszcze około 2-3 min. Do cukinii dodajemy serek mascarpone oraz śmietankę kremówkę i mieszamy do momentu, aż serek się rozpuści i powstanie kremowy sos. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i mieszamy z sosem cukiniowym. Gotowe danie wykładamy na talerze

Kuchnia MagdaLeny
Jaglanka z sosem bananowym 142

naszym menu. Można ją podawać zarówno na słono jak i na słodko, ja przyznam szczerze, że wolę tą drugą opcję Dzisiaj przedstawiam Wam prosty przepis na przepyszną jaglankę z sosem bananowym, którą często spożywamy jako śniadanie. Jest sycąca i dodaje energii na cały dzień! Smakuje także mojej małej Zosi Jaglanka z sosem bananowym – składniki (1 porcja): 50g kaszy jaglanej(...)pół woreczka), 1/2 szklanki mleka 1,5% lub roślinnego i odrobina wody, 1/2 dojrzałego banana, kilka borówek, 1 łyżeczka płatków migdałowych, szczypta cynamonu cejlońskiego i kurkumy. Jaglanka z sosem bananowym – sposób przygotowania Aby rano nie tracić czasu na długie gotowanie kaszy, wsypuję ją do miseczki i zalewam wodą wieczorem. Pozostawiam do poranka. Następnie rano, po całej nocy moczenia kaszy

Natka Pietruszki
Makaronowe muszle nadziane farszem szpinakowym 155

Pomysł na wegetariański obiad - kolorowe muszle makaronowe nadziane farszem ze szpinaku oraz sera ricotta. Całość zapieczona w sosie pomidorowym. Prosto i smacznie. Danie idealne do podgrzewania (najlepiej pod przykryciem, aby nie wysuszyć makaronu).  Składniki na porcję dla 3-4 osób: 200 g makaronu typu duże muszle (wykorzystałam makaron kolorowe conchiglioni) farsz szpinakowy 1 opakowanie mrożonego szpinaku(...)ząbki czosnku 1 opakowanie serka ricotta (250 g) 1 jajko sól, pieprz 1 łyżka masła sos pomidorowy 1 puszka pomidorów krojonych sól, pieprz bazylia szczypta cukru dodatkowo 1 kulka mozzarelli Muszle ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przelać zimną wodą i ostudzić. W międzyczasie przygotować farsz. Rozpuścić masło i dodać posiekany czosnek. Chwilę smażyć. Następnie dodać mrożony szpinak. Podlać

Ugotować
Schab z pieczarkami w sosie musztardowym 131

Bitki ze schabu z pieczarkami i cebulką w sosie musztardowym. Pyszne, kruche mięsko w aromatycznym sosie na bazie dwóch rodzajów musztard - sarepskiej oraz francuskiej, z dużą ilością pieczarek. Dzięki musztardzie sos nabiera dość intensywnego smaku, a śmietanka kremówka dodaje lekkiej nuty słodyczy. W połączeniu z delikatnym mięsem całość smakuje znakomicie!  Danie świetnie komponuje się z puree ziemniaczanym, kaszą(...)około 35-40 min. Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanką i rozprowadzamy w niej mąkę. Następnie dodajemy musztardę francuską oraz sarepską i wszystko dokładnie mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotowany sos dodajemy do mięsa na patelni i mieszamy, aż ładnie się rozprowadzi. Na końcu dodajemy sok z cytryny i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Pozostawiamy na ogniu jeszcze około

Kuchnia MagdaLeny
Schab z pieczarkami w sosie musztardowym 132

Bitki ze schabu z pieczarkami i cebulką w sosie musztardowym. Pyszne, kruche mięsko w aromatycznym sosie na bazie dwóch rodzajów musztard - sarepskiej oraz francuskiej, z dużą ilością pieczarek. Dzięki musztardzie sos nabiera dość intensywnego smaku, a śmietanka kremówka dodaje lekkiej nuty słodyczy. W połączeniu z delikatnym mięsem całość smakuje znakomicie!  Danie świetnie komponuje się z puree ziemniaczanym, kaszą(...)około 35-40 min. Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanką i rozprowadzamy w niej mąkę. Następnie dodajemy musztardę francuską oraz sarepską i wszystko dokładnie mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotowany sos dodajemy do mięsa na patelni i mieszamy, aż ładnie się rozprowadzi. Na końcu dodajemy sok z cytryny i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Pozostawiamy na ogniu jeszcze około

Kuchnia MagdaLeny
Jaglanka z sosem bananowym 150

naszym menu. Można ją podawać zarówno na słono jak i na słodko, ja przyznam szczerze, że wolę tą drugą opcję Dzisiaj przedstawiam Wam prosty przepis na przepyszną jaglankę z sosem bananowym, którą często spożywamy jako śniadanie. Jest sycąca i dodaje energii na cały dzień! Smakuje także mojej małej Zosi Jaglanka z sosem bananowym – składniki (1 porcja): 50g kaszy jaglanej(...)pół woreczka), 1/2 szklanki mleka 1,5% lub roślinnego i odrobina wody, 1/2 dojrzałego banana, kilka borówek, 1 łyżeczka płatków migdałowych, szczypta cynamonu cejlońskiego i kurkumy. Jaglanka z sosem bananowym – sposób przygotowania Aby rano nie tracić czasu na długie gotowanie kaszy, wsypuję ją do miseczki i zalewam wodą wieczorem. Pozostawiam do poranka. Następnie rano, po całej nocy moczenia kaszy

Natka Pietruszki
Zdrowa dieta słoikowa 179

danie kuchni amerykańskiej, kolorowy zestaw warzyw i mięs o różnych smakach i teksturze: od chrupiącej sałaty i wysmażonego (wypieczonego) boczku, po kremowe awokado i delikatne jajko. Do tego prosty sos na bazie jogurtu. W wersji fit – zrób sałatkę bez boczku. Zobacz przepis Wtorek: Sałatka z kozim serem i granatem Niezwykle prosta sałatka, która świetnie sprawdza się w roli lekkiego(...)zrobione są na modłę włoską, lecz dresing zawiera sporo akcentów azjatyckich. Wyrazisty, lekko pikantny nadanie charakteru nieco mdłej cukini i marchewce. Zobacz przepis Czwartek: Tajska sałatka z krewetkami w sosie z awokado Krewetki, makaron ryżowy, pieczone warzywa – tylko ta trójca wystarczyłaby, żeby stworzyć dobrą sałatkę. W tym daniu jest coś jeszcze – aromatyczny, zielony sos, zrobiony na bazie awokado, orzechów

Niedzielny kucharz
Szparagi ze szpinakowym nalesnikiem i sosem holenderskim 196

Szparagi z sosem holenderskim to połączenie idealne! Najczęściej spotykany i najpyszniejszy duet w całym kulinarnym świecie! Nadszedł właśnie ten czas, kiedy jest możliwy do wykonania i… do szamania Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 2 żółtka od jajek sok z ½ cytryny świeżo mielony biały pieprz 100 g masła (mile widziane klarowane) Naleśniki: 100 g świeżego szpinaku   200 g mąki pszennej(...)masło klarowane Szparagi: Szparagi umyj, odetnij zdrewniałe końcówki,. W garnku nastaw doprawioną solą wodę. Gdy woda zacznie się gotować, włóż do niej szparagi, gotuj zielone około 6 minut. Sos: W międzyczasie przygotuj sos: wyciśnij sok z cytryny. Zagrzej masło do temperatury 60*C – masło powinno być gorące i całkowicie lejące. W kąpieli wodnej ubij żółtka, doprawione solą i pieprzem

Bon Appetit Małgorzaty
Czym zastąpić sól 183

Lubczyk - uważany jest za naturalne magii, dodaję go do rosołu i wielu innych zup. Bazylia - jeden z z podstawowych składników diety śródziemnomorskiej świetnie pasuje do białych serów, pesto, marynat, sosów (zwłaszcza pomidorowych np. bolognese) oraz  zup i sałatek. Mieszanka bazylii z rozmarynem dobrze zastępuje sól w sałatkach. Gałka muszkatołowa - doskonale podkreśla smak zup, sosów oraz pieczonych ziemniaków i dań(...)muszkatołową dodawaj zawsze w minimalnych ilościach. Estragon - ma słonawy posmak. Pasuje do drobiu, ryb, potraw z jajek, zup na bazie wołowiny i bulionów warzywnych. Możesz go również dodać do sosów sałatkowych. Bardzo szybko traci aromat, dodawaj go więc pod koniec gotowania. Tymianek - pasuje do drobiu, wołowiny i dziczyzny oraz pieczonych warzyw, jednak potrzebuje długiego czasu gotowania, aby uwolnić swój pełny

Cztery Fajery
Polędwiczki wieprzowe w sosie pomidorowym z warzywami 213

Polędwiczka jest najcenniejszym mięsem wieprzowym i można ją przygotować na mnóstwo sposobów.  Tym razem chciałabym Wam zaprezentować polędwiczki wieprzowe w sosie pomidorowym z warzywami , które są pyszną propozycją na ekspresowy obiad. Mięsko wychodzi mięciutkie i aromatyczne oraz idealnie komponuje się z warzywami otulonymi delikatnym sosem pomidorowym. Pycha! A jaki jest Wasz ulubiony sposób na podanie polędwiczek? Polędwiczki wieprzowe(...)sosie pomidorowym z warzywami - składniki: 1 polędwiczka wieprzowa (moja ważyła około 400g) przyprawa Vegeta Natur Pikantna z chili mąka do obtaczania około 3 łyżek masła 1 cebula  2 ząbki czosnku   2-3 garście włoszczyzny mrożonej (można użyć świeżych warzyw) 2 listki laurowe  3 ziarenka ziela angielskiego  około 400 ml bulionu/wody około 100-150 ml koncentratu pomidorowego

Di gotuje
MAX BURGERS SPICY AVOCADO – NOWOŚCI MAJ 2020 149

burgerami Spicy Avocado „minęłam się” o dosłownie kilka dni, lecąc do Szwecji w zeszłym roku.. W burgerach Spicy Avocado znajdziesz: awokado w kostkach, papryczki jalapeno i sos śmietanowo-cebulowy. Poza tym pomidora, ser Cheddar oraz piklowaną, czerwoną cebulkę. Jeśli chodzi o „białko” – do wyboru mamy wołowinę, kurczaka (dobrze doprawionego, nieco pikantnego, w chrupiącej panierce(...)Pomijam już swoją wielką miłość do awokado (z nim wszystko smakuje lepiej ) – połączenie wszystkich wymienionych wyżej składników składa się na burgera idealnego (?) – bułka, mięso, ser, warzywa, gęsty sos. Wszystkie składniki były świeże*, wilgotne i po prostu pyszne. Gorąco polecam! FRYTKI Z SOSEM ŚMIETANOWO-CEBULOWYM Jeśli czytałeś moje wcześniejsze posty na temat MAX Burgers to wiesz, że moją ulubiona

SandraFrej.com
Kurczak w sosie ze szparagami i suszonymi pomidorami 133

Sezon szparagowy w pełni, dlatego przygotowałam dla Was propozycję obiadową z ich wykorzystaniem. Kurczak w kremowym sosie z suszonymi pomidorami i szparagami. Mięso w sosie jest soczyste i pełne aromatu, a suszone pomidory i szparagi wyjątkowo dobrze się komponują. Danie możecie połączyć z pieczonymi ziemniaczkami albo makaronem, w zależności od Waszych upodobań . Drukuj Kurczak w sosie ze szparagami i suszonymi(...)filetów z kurczaka (2 pojedyncze sztuki) 120 g suszonych pomidorów (w oleju lub bez) 8 sztuk szparagów (około 1/2 pęczka) 200 ml śmietanki 18 % 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego 10 g tartego parmezanu przyprawy: do mięs, papryka słodka, pieprz, sól Instrukcja Szparagi umyj i ułam z nich twarde końcówki (zegnij szparagi około 2-3 cm od końca i same złamią

Przepisy na widelcu