sosy - 72234 przepisów (strona:418/4816)

Jaglanka z sosem bananowym 99

naszym menu. Można ją podawać zarówno na słono jak i na słodko, ja przyznam szczerze, że wolę tą drugą opcję Dzisiaj przedstawiam Wam prosty przepis na przepyszną jaglankę z sosem bananowym, którą często spożywamy jako śniadanie. Jest sycąca i dodaje energii na cały dzień! Smakuje także mojej małej Zosi Jaglanka z sosem bananowym – składniki (1 porcja): 50g kaszy jaglanej(...)pół woreczka), 1/2 szklanki mleka 1,5% lub roślinnego i odrobina wody, 1/2 dojrzałego banana, kilka borówek, 1 łyżeczka płatków migdałowych, szczypta cynamonu cejlońskiego i kurkumy. Jaglanka z sosem bananowym – sposób przygotowania Aby rano nie tracić czasu na długie gotowanie kaszy, wsypuję ją do miseczki i zalewam wodą wieczorem. Pozostawiam do poranka. Następnie rano, po całej nocy moczenia kaszy

Natka Pietruszki
Makaronowe muszle nadziane farszem szpinakowym 118

Pomysł na wegetariański obiad - kolorowe muszle makaronowe nadziane farszem ze szpinaku oraz sera ricotta. Całość zapieczona w sosie pomidorowym. Prosto i smacznie. Danie idealne do podgrzewania (najlepiej pod przykryciem, aby nie wysuszyć makaronu).  Składniki na porcję dla 3-4 osób: 200 g makaronu typu duże muszle (wykorzystałam makaron kolorowe conchiglioni) farsz szpinakowy 1 opakowanie mrożonego szpinaku(...)ząbki czosnku 1 opakowanie serka ricotta (250 g) 1 jajko sól, pieprz 1 łyżka masła sos pomidorowy 1 puszka pomidorów krojonych sól, pieprz bazylia szczypta cukru dodatkowo 1 kulka mozzarelli Muszle ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przelać zimną wodą i ostudzić. W międzyczasie przygotować farsz. Rozpuścić masło i dodać posiekany czosnek. Chwilę smażyć. Następnie dodać mrożony szpinak. Podlać

Ugotować
Schab z pieczarkami w sosie musztardowym 91

Bitki ze schabu z pieczarkami i cebulką w sosie musztardowym. Pyszne, kruche mięsko w aromatycznym sosie na bazie dwóch rodzajów musztard - sarepskiej oraz francuskiej, z dużą ilością pieczarek. Dzięki musztardzie sos nabiera dość intensywnego smaku, a śmietanka kremówka dodaje lekkiej nuty słodyczy. W połączeniu z delikatnym mięsem całość smakuje znakomicie!  Danie świetnie komponuje się z puree ziemniaczanym, kaszą(...)około 35-40 min. Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanką i rozprowadzamy w niej mąkę. Następnie dodajemy musztardę francuską oraz sarepską i wszystko dokładnie mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotowany sos dodajemy do mięsa na patelni i mieszamy, aż ładnie się rozprowadzi. Na końcu dodajemy sok z cytryny i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Pozostawiamy na ogniu jeszcze około

Kuchnia MagdaLeny
Schab z pieczarkami w sosie musztardowym 92

Bitki ze schabu z pieczarkami i cebulką w sosie musztardowym. Pyszne, kruche mięsko w aromatycznym sosie na bazie dwóch rodzajów musztard - sarepskiej oraz francuskiej, z dużą ilością pieczarek. Dzięki musztardzie sos nabiera dość intensywnego smaku, a śmietanka kremówka dodaje lekkiej nuty słodyczy. W połączeniu z delikatnym mięsem całość smakuje znakomicie!  Danie świetnie komponuje się z puree ziemniaczanym, kaszą(...)około 35-40 min. Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanką i rozprowadzamy w niej mąkę. Następnie dodajemy musztardę francuską oraz sarepską i wszystko dokładnie mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotowany sos dodajemy do mięsa na patelni i mieszamy, aż ładnie się rozprowadzi. Na końcu dodajemy sok z cytryny i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Pozostawiamy na ogniu jeszcze około

Kuchnia MagdaLeny
Jaglanka z sosem bananowym 86

naszym menu. Można ją podawać zarówno na słono jak i na słodko, ja przyznam szczerze, że wolę tą drugą opcję Dzisiaj przedstawiam Wam prosty przepis na przepyszną jaglankę z sosem bananowym, którą często spożywamy jako śniadanie. Jest sycąca i dodaje energii na cały dzień! Smakuje także mojej małej Zosi Jaglanka z sosem bananowym – składniki (1 porcja): 50g kaszy jaglanej(...)pół woreczka), 1/2 szklanki mleka 1,5% lub roślinnego i odrobina wody, 1/2 dojrzałego banana, kilka borówek, 1 łyżeczka płatków migdałowych, szczypta cynamonu cejlońskiego i kurkumy. Jaglanka z sosem bananowym – sposób przygotowania Aby rano nie tracić czasu na długie gotowanie kaszy, wsypuję ją do miseczki i zalewam wodą wieczorem. Pozostawiam do poranka. Następnie rano, po całej nocy moczenia kaszy

Natka Pietruszki
Zdrowa dieta słoikowa 128

danie kuchni amerykańskiej, kolorowy zestaw warzyw i mięs o różnych smakach i teksturze: od chrupiącej sałaty i wysmażonego (wypieczonego) boczku, po kremowe awokado i delikatne jajko. Do tego prosty sos na bazie jogurtu. W wersji fit – zrób sałatkę bez boczku. Zobacz przepis Wtorek: Sałatka z kozim serem i granatem Niezwykle prosta sałatka, która świetnie sprawdza się w roli lekkiego(...)zrobione są na modłę włoską, lecz dresing zawiera sporo akcentów azjatyckich. Wyrazisty, lekko pikantny nadanie charakteru nieco mdłej cukini i marchewce. Zobacz przepis Czwartek: Tajska sałatka z krewetkami w sosie z awokado Krewetki, makaron ryżowy, pieczone warzywa – tylko ta trójca wystarczyłaby, żeby stworzyć dobrą sałatkę. W tym daniu jest coś jeszcze – aromatyczny, zielony sos, zrobiony na bazie awokado, orzechów

Niedzielny kucharz
Szparagi ze szpinakowym nalesnikiem i sosem holenderskim 156

Szparagi z sosem holenderskim to połączenie idealne! Najczęściej spotykany i najpyszniejszy duet w całym kulinarnym świecie! Nadszedł właśnie ten czas, kiedy jest możliwy do wykonania i… do szamania Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 2 żółtka od jajek sok z ½ cytryny świeżo mielony biały pieprz 100 g masła (mile widziane klarowane) Naleśniki: 100 g świeżego szpinaku   200 g mąki pszennej(...)masło klarowane Szparagi: Szparagi umyj, odetnij zdrewniałe końcówki,. W garnku nastaw doprawioną solą wodę. Gdy woda zacznie się gotować, włóż do niej szparagi, gotuj zielone około 6 minut. Sos: W międzyczasie przygotuj sos: wyciśnij sok z cytryny. Zagrzej masło do temperatury 60*C – masło powinno być gorące i całkowicie lejące. W kąpieli wodnej ubij żółtka, doprawione solą i pieprzem

Bon Appetit Małgorzaty
Czym zastąpić sól 141

Lubczyk - uważany jest za naturalne magii, dodaję go do rosołu i wielu innych zup. Bazylia - jeden z z podstawowych składników diety śródziemnomorskiej świetnie pasuje do białych serów, pesto, marynat, sosów (zwłaszcza pomidorowych np. bolognese) oraz  zup i sałatek. Mieszanka bazylii z rozmarynem dobrze zastępuje sól w sałatkach. Gałka muszkatołowa - doskonale podkreśla smak zup, sosów oraz pieczonych ziemniaków i dań(...)muszkatołową dodawaj zawsze w minimalnych ilościach. Estragon - ma słonawy posmak. Pasuje do drobiu, ryb, potraw z jajek, zup na bazie wołowiny i bulionów warzywnych. Możesz go również dodać do sosów sałatkowych. Bardzo szybko traci aromat, dodawaj go więc pod koniec gotowania. Tymianek - pasuje do drobiu, wołowiny i dziczyzny oraz pieczonych warzyw, jednak potrzebuje długiego czasu gotowania, aby uwolnić swój pełny

Cztery Fajery
Polędwiczki wieprzowe w sosie pomidorowym z warzywami 172

Polędwiczka jest najcenniejszym mięsem wieprzowym i można ją przygotować na mnóstwo sposobów.  Tym razem chciałabym Wam zaprezentować polędwiczki wieprzowe w sosie pomidorowym z warzywami , które są pyszną propozycją na ekspresowy obiad. Mięsko wychodzi mięciutkie i aromatyczne oraz idealnie komponuje się z warzywami otulonymi delikatnym sosem pomidorowym. Pycha! A jaki jest Wasz ulubiony sposób na podanie polędwiczek? Polędwiczki wieprzowe(...)sosie pomidorowym z warzywami - składniki: 1 polędwiczka wieprzowa (moja ważyła około 400g) przyprawa Vegeta Natur Pikantna z chili mąka do obtaczania około 3 łyżek masła 1 cebula  2 ząbki czosnku   2-3 garście włoszczyzny mrożonej (można użyć świeżych warzyw) 2 listki laurowe  3 ziarenka ziela angielskiego  około 400 ml bulionu/wody około 100-150 ml koncentratu pomidorowego

Di gotuje
MAX BURGERS SPICY AVOCADO – NOWOŚCI MAJ 2020 109

burgerami Spicy Avocado „minęłam się” o dosłownie kilka dni, lecąc do Szwecji w zeszłym roku.. W burgerach Spicy Avocado znajdziesz: awokado w kostkach, papryczki jalapeno i sos śmietanowo-cebulowy. Poza tym pomidora, ser Cheddar oraz piklowaną, czerwoną cebulkę. Jeśli chodzi o „białko” – do wyboru mamy wołowinę, kurczaka (dobrze doprawionego, nieco pikantnego, w chrupiącej panierce(...)Pomijam już swoją wielką miłość do awokado (z nim wszystko smakuje lepiej ) – połączenie wszystkich wymienionych wyżej składników składa się na burgera idealnego (?) – bułka, mięso, ser, warzywa, gęsty sos. Wszystkie składniki były świeże*, wilgotne i po prostu pyszne. Gorąco polecam! FRYTKI Z SOSEM ŚMIETANOWO-CEBULOWYM Jeśli czytałeś moje wcześniejsze posty na temat MAX Burgers to wiesz, że moją ulubiona

SandraFrej.com
Kurczak w sosie ze szparagami i suszonymi pomidorami 99

Sezon szparagowy w pełni, dlatego przygotowałam dla Was propozycję obiadową z ich wykorzystaniem. Kurczak w kremowym sosie z suszonymi pomidorami i szparagami. Mięso w sosie jest soczyste i pełne aromatu, a suszone pomidory i szparagi wyjątkowo dobrze się komponują. Danie możecie połączyć z pieczonymi ziemniaczkami albo makaronem, w zależności od Waszych upodobań . Drukuj Kurczak w sosie ze szparagami i suszonymi(...)filetów z kurczaka (2 pojedyncze sztuki) 120 g suszonych pomidorów (w oleju lub bez) 8 sztuk szparagów (około 1/2 pęczka) 200 ml śmietanki 18 % 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego 10 g tartego parmezanu przyprawy: do mięs, papryka słodka, pieprz, sól Instrukcja Szparagi umyj i ułam z nich twarde końcówki (zegnij szparagi około 2-3 cm od końca i same złamią

Przepisy na widelcu
Wegańskie spaghetti a’la bolonese 84

Najbardziej chyba znanym sosem do spaghetti jest sos boloński, któego głównymi składnikami jest mięso mielone i sos pomidorowy. Czerwona soczewica najlepiej nadaje się na zamiennik mięsa i bardzo często tak właśnie przygotowuję to spaghetti, ale tym razem poszalałam i wzbogaciłam ten sos o warzywa. Ten sos sprawdzi się nie tylko do makaronu, będzie pyszny w ryżem czy też kaszą (jaglaną(...)minut posmaż cebulę. Następnie dodaj warzywa i przyprawy (sól, pieprz i cukier na samum końcu gotowania) i smaż wszystko razem około 5 minut cały czas mieszając. Kolejno dodaj sos pomidorowy i przepłukaną wodą soczewicę. Wymieszaj dokładnie i dolej jeszcze 400 ml wody. Gotuj wszystko razem najlpeiej pod przykryciem około 15 minut, czyli do czasu aż soczewica będzie miękka. Dopraw solą

greenscarf
Sałatka z pomidorami na grilla! 97

stół podczas grillowania. Idealna do mięs, ryb czy, jako przystawka. Uwielbiam pomidory malinowe i zawsze czekam na nie z utęsknieniem. W tym roku wymyśliłam bardzo prosty, a przepyszny sos do pomidorów, dzięki czemu smakują one wybornie! Świetna propozycja na sezon grillowy! Polecam! Pomidory na zielonym lekkim jak puch sosie! - 3 pomidory malinowe - czarne oliwki - świeża bazylia sos : - 1/2 szklanki serka(...)twarogowego kremowego lub mascarpone - 1/2 kostki sera feta - 2 łyżki jogurtu greckiego - 5 łyżek pesto (przepis poniżej) W/w zmiksuj blenderem, na gładki kremowy sos. pesto : - 1/2 pęczka koperku - 1/2 pęczku natki pietruszki - kilka liści lubczyku - 4 ząbki czosnku - oliwa lub olej tłoczony na zimno ( u mnie olej z lnianki i orzecha włoskiego) w/w zmiksuj, przechowuj w lodówce. Tłuszczu dajemy tyle

SMYKWKUCHNI
Rybne burgery z ciecierzycą / Fish and chickpeas burgers 59

zawierającym wszystko co potrzebne – białko, warzywa, węglowodany – pełnowartościowy obiad/kolacja! W wersji mini – idealna przekąska. Ja tym razem robiłam wersje pełnowymiarową z grahamkami, świeżymi warzywami, domowej roboty sosami – samo zdrowie i jak smakuje… Miłego gotowania! In my kitchen nothing can be “normal” even the burgers aren’t made of meat, but from chickpeas(...)mała czerwona cebula 1 jajko 1-2 łyżki bułki tartej 1 łyżka oleju/oliwy Dodatki: sałata czerwona cebula żółty ser pomidor ogórek konserwowy/kiszony/świeży chutney z czerwonej cebuli (opcjonalnie) Sos czosnkowy: 2-3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 1-2 ząbki czosnku zioła prowansalskie, sól, pieprz Sos ketchupowy: 1-2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka majonezu 1 łyżka ketchupu

Martyna Cooks