Śledzik jest dobry na każdą okazję! Przed nami Sylwester i to jest bardzo dobra okazja, żeby wypróbować śledzie w pomidorach z dodatkiem rodzynek i cebuli. Poza wspomnianymi rodzynkami i sosem pomidorowym będzie potrzebny świeży imbir , który dodaje fajnego pikantnego smaku. Sos przygotowałam w nucie słodko kwaśnej z odrobinką pikanterii. Jestem przekonana, że śledzie w takim sosie będą wam smakowały(...)oczywiście możecie doprawić go według własnego smaku. Możecie również zmienić ilość zaproponowanych przypraw. Sos do śledzi robi się bardzo łatwo i szybko dziś przygotowane śledzie będą mogły być podane następnego dnia. Doba wystarczy, aby śledzie dobrze przeszły smakami. Śledzik z pewnością zagości w naszym sylwestrowym menu. Smacznego i miłej zabawy! Print Śledzie w pomidorach .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Mini pulpeciki podane na kolorowej sałacie z zielonymi szparagami, sosem musztardowo-miodowym, to wersji wegańskiej, a w wersji dla każdego proponuję dodać krewetki. To jest moja propozycja na szybki i lekki lunch. Niskokaloryczny i smaczny posiłek jest propozycją nie tylko dla dbających o linię. To również super obiad dla ceniących sobie łatwość i szybkość przygotowania! Muszę(...)też upiec w piekarniku, wystarczy im 20 minut w 180 st C. Ten sposób przygotowania będzie wersją super fit! Mini pulpeciki można podać z sałatą, szparagami, krewetkami lub z sosem pomidorowym i puree z kalafiora, ale dodatki najlepiej wybierzcie sami. Poniżej wklejam tabelkę dla tych, którzy liczą kalorie. Tabela przedstawia wyliczenia na całe danie, czyli pulpeciki ze szparagami, krewetkami
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Kurczak w sosie orzechowym podany z ryżem i świeżymi warzywami Jak szybko i smacznie przygotować danie z kurczaka? Dzisiejszy przepis to odpowiedź na to często zadawane pytanie. Danie jest bardzo łatwe i szybkie do przygotowania, można powiedzieć, że jest to przepis dla zabieganych. Mięso można włożyć do marynaty dzień przed przygotowaniem potrawy. Po nocy marynowania mięso(...)białko, czyli zwiększeniem ilości spożywanych warzyw strączkowych . Robiąc rewolucje w sposobie żywienia, zawsze warto zasięgnąć opinii dietetyka. Dobrze zrównoważona dieta gwarantuje nam dobre samopoczucie i zdrowie ! Print Kurczak z sosie orzechowym .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Nieskomplikowany przepis na pyszny obiad. Course Obiad Cuisine International Keyword kurczak, orzechy Prep Time 10 minutes Cook Time
SprawdzonaKuchnia.plalbo od tego co chcę wykończyć, dodawałam do niej również surowego kalafiora, rzodkiewki czy marynowane grzybki. Na pewno zrobię jej wariację na grilla ze znajomymi. Możemy też kombinować z sosem. Sałatkę można polać oliwą, wymieszaną z przyprawami i sokiem z cytryny. U mnie tym razem sos to mieszanka majonezu, jogurtu, oliwy, musztardy typu rosyjskiego – z całymi ziarnami gorczycy(...)czerwonej cebuli 1/2 puszki kukurydzy 2/3 szkl. ugotowanej ciecierzycy 150 g pieczonego fileta z indyka 2 szt. krótkich ogórków gruntowych 10 szt. małych pomidorków np. koktajlowych kilka gałązek koperku Sos 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej 1/4 szkl. oliwy sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku Wykonanie Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jeśli chcemy
Mieszam w Garnkucukinia 1 czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 100g koncentratu pomidorowego 50g bulionu Przyprawy: sól, pieprz, oregano, majeranek, tymianek, papryka słodka i ostra, cukier Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 60ml mleka sól, pieprz, gałka muszkatołowa Dodatkowo: 1 opakowanie makaronu do lazanii 100g żółtego sera olej do smażenia *** Cukinię, paprykę(...)przyprawy – do smaku *** *** Całość mieszamy i smażymy do momentu, aż mięso straci surowy kolor *** *** Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki, bulion i koncentrat pomidorowy. Całość gotujemy, aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku *** *** Przygotowujemy sos beszamelowy: w garnuszku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, smażymy i mieszamy, aż powstanie gęsta zasmażka *** *** Dolewamy mleko, mieszamy, aż sos zgęstnieje
Blog z Apetytemkażda sałatka smakuje lepiej. Mamy dla was przepis na klasyczny sos vinegret, który możecie doprawiać tak jak lubicie. Robi się go naprawdę prosto! Przepis na sos sałatkowy vinegret Składniki: ocet winny, jabłkowy lub sok z cytryny, oliwa, sól. Jak zrobić sos sałatkowy? Do miseczki wlej porcję octu, dodaj sól do smaku, wymieszaj. Przygotuj rózgę, a najlepiej mikser. Do octu bardzo(...)wolno wlewaj oliwę, cały czas miksując lub energicznie mieszając. Vinegret jest gotowy, gdy nabierze konsystencji dość gęstej i jednolitej emulsji. Sosem polej ulubioną sałatę, wymieszaj i od razu podawaj. Rada: sos możesz doprawić czarnym lub białym pieprzem, papryką w proszku, przed miksowaniem niekiedy dodajemy też roztarty z solą czosnek, ulubione zioła, filety anchovies albo odrobinę przecieru pomidorowego, a nawet proszek
Kulinarna PolskaMakaron typu kolanka z wegetariańskim sosem cukiniowym. Pyszne i szybkie danie na lato - gotowe w niecałe 30 minut! Sos przygotowujemy z cukinii startej na tarce, z dużą ilością zieleniny - szczypiorku oraz koperku i dodatkiem serka mascarpone oraz śmietanki kremówki. Tak przygotowany sos wychodzi bardzo kremowy i delikatny, z lekką nutką słodyczy - po prostu pyszny! Jednak nie należy on do dietetycznych(...)Mieszamy i trzymamy na ogniu jeszcze około 2-3 min. Do cukinii dodajemy serek mascarpone oraz śmietankę kremówkę i mieszamy do momentu, aż serek się rozpuści i powstanie kremowy sos. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i mieszamy z sosem cukiniowym. Gotowe danie wykładamy na talerze
Kuchnia MagdaLenyMakaron typu kolanka z wegetariańskim sosem cukiniowym. Pyszne i szybkie danie na lato - gotowe w niecałe 30 minut! Sos przygotowujemy z cukinii startej na tarce, z dużą ilością zieleniny - szczypiorku oraz koperku i dodatkiem serka mascarpone oraz śmietanki kremówki. Tak przygotowany sos wychodzi bardzo kremowy i delikatny, z lekką nutką słodyczy - po prostu pyszny! Jednak nie należy on do dietetycznych(...)Mieszamy i trzymamy na ogniu jeszcze około 2-3 min. Do cukinii dodajemy serek mascarpone oraz śmietankę kremówkę i mieszamy do momentu, aż serek się rozpuści i powstanie kremowy sos. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i mieszamy z sosem cukiniowym. Gotowe danie wykładamy na talerze
Kuchnia MagdaLenynaszym menu. Można ją podawać zarówno na słono jak i na słodko, ja przyznam szczerze, że wolę tą drugą opcję Dzisiaj przedstawiam Wam prosty przepis na przepyszną jaglankę z sosem bananowym, którą często spożywamy jako śniadanie. Jest sycąca i dodaje energii na cały dzień! Smakuje także mojej małej Zosi Jaglanka z sosem bananowym – składniki (1 porcja): 50g kaszy jaglanej(...)pół woreczka), 1/2 szklanki mleka 1,5% lub roślinnego i odrobina wody, 1/2 dojrzałego banana, kilka borówek, 1 łyżeczka płatków migdałowych, szczypta cynamonu cejlońskiego i kurkumy. Jaglanka z sosem bananowym – sposób przygotowania Aby rano nie tracić czasu na długie gotowanie kaszy, wsypuję ją do miseczki i zalewam wodą wieczorem. Pozostawiam do poranka. Następnie rano, po całej nocy moczenia kaszy
Natka PietruszkiPomysł na wegetariański obiad - kolorowe muszle makaronowe nadziane farszem ze szpinaku oraz sera ricotta. Całość zapieczona w sosie pomidorowym. Prosto i smacznie. Danie idealne do podgrzewania (najlepiej pod przykryciem, aby nie wysuszyć makaronu). Składniki na porcję dla 3-4 osób: 200 g makaronu typu duże muszle (wykorzystałam makaron kolorowe conchiglioni) farsz szpinakowy 1 opakowanie mrożonego szpinaku(...)ząbki czosnku 1 opakowanie serka ricotta (250 g) 1 jajko sól, pieprz 1 łyżka masła sos pomidorowy 1 puszka pomidorów krojonych sól, pieprz bazylia szczypta cukru dodatkowo 1 kulka mozzarelli Muszle ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przelać zimną wodą i ostudzić. W międzyczasie przygotować farsz. Rozpuścić masło i dodać posiekany czosnek. Chwilę smażyć. Następnie dodać mrożony szpinak. Podlać
UgotowaćBitki ze schabu z pieczarkami i cebulką w sosie musztardowym. Pyszne, kruche mięsko w aromatycznym sosie na bazie dwóch rodzajów musztard - sarepskiej oraz francuskiej, z dużą ilością pieczarek. Dzięki musztardzie sos nabiera dość intensywnego smaku, a śmietanka kremówka dodaje lekkiej nuty słodyczy. W połączeniu z delikatnym mięsem całość smakuje znakomicie! Danie świetnie komponuje się z puree ziemniaczanym, kaszą(...)około 35-40 min. Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanką i rozprowadzamy w niej mąkę. Następnie dodajemy musztardę francuską oraz sarepską i wszystko dokładnie mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotowany sos dodajemy do mięsa na patelni i mieszamy, aż ładnie się rozprowadzi. Na końcu dodajemy sok z cytryny i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Pozostawiamy na ogniu jeszcze około
Kuchnia MagdaLenyBitki ze schabu z pieczarkami i cebulką w sosie musztardowym. Pyszne, kruche mięsko w aromatycznym sosie na bazie dwóch rodzajów musztard - sarepskiej oraz francuskiej, z dużą ilością pieczarek. Dzięki musztardzie sos nabiera dość intensywnego smaku, a śmietanka kremówka dodaje lekkiej nuty słodyczy. W połączeniu z delikatnym mięsem całość smakuje znakomicie! Danie świetnie komponuje się z puree ziemniaczanym, kaszą(...)około 35-40 min. Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanką i rozprowadzamy w niej mąkę. Następnie dodajemy musztardę francuską oraz sarepską i wszystko dokładnie mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotowany sos dodajemy do mięsa na patelni i mieszamy, aż ładnie się rozprowadzi. Na końcu dodajemy sok z cytryny i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Pozostawiamy na ogniu jeszcze około
Kuchnia MagdaLenynaszym menu. Można ją podawać zarówno na słono jak i na słodko, ja przyznam szczerze, że wolę tą drugą opcję Dzisiaj przedstawiam Wam prosty przepis na przepyszną jaglankę z sosem bananowym, którą często spożywamy jako śniadanie. Jest sycąca i dodaje energii na cały dzień! Smakuje także mojej małej Zosi Jaglanka z sosem bananowym – składniki (1 porcja): 50g kaszy jaglanej(...)pół woreczka), 1/2 szklanki mleka 1,5% lub roślinnego i odrobina wody, 1/2 dojrzałego banana, kilka borówek, 1 łyżeczka płatków migdałowych, szczypta cynamonu cejlońskiego i kurkumy. Jaglanka z sosem bananowym – sposób przygotowania Aby rano nie tracić czasu na długie gotowanie kaszy, wsypuję ją do miseczki i zalewam wodą wieczorem. Pozostawiam do poranka. Następnie rano, po całej nocy moczenia kaszy
Natka Pietruszkidanie kuchni amerykańskiej, kolorowy zestaw warzyw i mięs o różnych smakach i teksturze: od chrupiącej sałaty i wysmażonego (wypieczonego) boczku, po kremowe awokado i delikatne jajko. Do tego prosty sos na bazie jogurtu. W wersji fit – zrób sałatkę bez boczku. Zobacz przepis Wtorek: Sałatka z kozim serem i granatem Niezwykle prosta sałatka, która świetnie sprawdza się w roli lekkiego(...)zrobione są na modłę włoską, lecz dresing zawiera sporo akcentów azjatyckich. Wyrazisty, lekko pikantny nadanie charakteru nieco mdłej cukini i marchewce. Zobacz przepis Czwartek: Tajska sałatka z krewetkami w sosie z awokado Krewetki, makaron ryżowy, pieczone warzywa – tylko ta trójca wystarczyłaby, żeby stworzyć dobrą sałatkę. W tym daniu jest coś jeszcze – aromatyczny, zielony sos, zrobiony na bazie awokado, orzechów
Niedzielny kucharzSzparagi z sosem holenderskim to połączenie idealne! Najczęściej spotykany i najpyszniejszy duet w całym kulinarnym świecie! Nadszedł właśnie ten czas, kiedy jest możliwy do wykonania i… do szamania Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 2 żółtka od jajek sok z ½ cytryny świeżo mielony biały pieprz 100 g masła (mile widziane klarowane) Naleśniki: 100 g świeżego szpinaku 200 g mąki pszennej(...)masło klarowane Szparagi: Szparagi umyj, odetnij zdrewniałe końcówki,. W garnku nastaw doprawioną solą wodę. Gdy woda zacznie się gotować, włóż do niej szparagi, gotuj zielone około 6 minut. Sos: W międzyczasie przygotuj sos: wyciśnij sok z cytryny. Zagrzej masło do temperatury 60*C – masło powinno być gorące i całkowicie lejące. W kąpieli wodnej ubij żółtka, doprawione solą i pieprzem
Bon Appetit Małgorzaty