sosy - 72734 przepisów (strona:410/4849)

Sałatka z rukoli i tuńczyka 165

Sałatkę przygotowałam z sosem, do którego użyłam produktu Ponti octu  balsamicznego.                                       Zalety ważne dla zdrowia octu balsamicznego(...)Polifenole odgrywają rolę przeciwutleniającą oczyszczając krew z wolnych rodników i chroniąc przed chorobą sercowo-naczyniową. Składniki : sałata rukola - 100 g papryka czerwona - 1/2 szt pomidory - 3 szt tuńczyk w sosie własnym - 1 puszka ser feta w kostkach - 2 łyżki Sos:  ocet balsamiczny    Ponti  - 1 łyżka oliwa z oliwek - 3 łyżki sól pieprz Przygotowanie: Rukolę opłukać, osączyć

Kuchnia Danusi
Tortellini ze szparagami 104

już kolejny przepis na gotowe tortellini i pyszny sos! Doceniłam ostatnio je bardzo, kiedy na obiad mam dosłownie 10-15 minut. Robiłam już tortellini ze szpinakiem i suszonymi pomidorami , tortellini z brokułami , tortellini z pikantnym sosem pomidorowym . Tym razem w moim sosie pojawiło się fantastyczne zestawienie: szparagi i boczek. Wyszło idealnie! Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie(...)Zapach Świąt Dodaj do koszyka Forma do babki kwiat Dodaj do koszyka Deska Gąska Apolonia – średnia Dodaj do koszyka Polecam Wam także inne przepisy: –  tortellini z pikantnym sosem –  tortellini z brokułami – zebrane w jednym miejscu  najlepsze przepisy na makarony –  makaron ze szpinakiem –  makaron z boczkiem –  makaron z kurkami –  makaron z krewetkami

nietylkopasta.pl
Top 5 najlepszych na świecie dań z kurczaka 133

zrewolucjonizował przemysł gastronomiczny, przyczyniając się do powstania sieci restauracji typu fast food. Podawany z okienka w systemie drive thru w formie skrzydełek, stripsów i nuggetsów, z frytkami i gęstymi sosami, to jedno z najbardziej egalitarnych dań z kurczaka w historii. Jest tanie, łatwo dostępne i każdy je lubi. Choć z uwagi na smażenie nie należy do najzdrowszych posiłków, od czasu(...)tkwi w marynacie do kurczaka, na którą składa się jogurt, cytryna i mieszanka przypraw typu garam masala. Tak przygotowane mięso należy dusić na maśle, a następnie gotować w gęstym sosie ze zblendowanych orzechów nerkowca z korzenną nutą. Butter chicken podaje się najczęściej z ryżem lub chlebkiem wypiekanym w tradycyjnych indyjskich piecach. Dak-kkochi – grillowane szaszłyki po koreańsk To popularne street

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Makaron z pieczonymi pieczarkami i tofu 128

pieczarek ½ kostki tofu ½ opakowania makaronu sobą 2 garści rukoli 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka octu winnego lub ryżowego Olej do smażenia Marynata 2 łyżki sosu sojowego + 1 łyżka 1 łyżeczka cukru + 1 łyżeczka 1 łyżeczka octu balsamicznego (albo winnego) 2 łyżki roztopionego masła ½ łyżeczki suszonego czosnku lub ząbek startego czosnku ½ łyżeczki tymianku Przygotowanie: Krok(...)soba zgodnie z informacją na opakowaniu. Odcedź, przelej zimną wodą. Przełóż do misy. Krok 5 Na patelnię, na której smażyło się tofu wlej marynatę z grzybów. Dolej 2 łyżki sosu sojowego, łyżkę oleju sezamowego, łyżkę octu winnego, kilka łyżek wody (4-5), wsyp łyżeczkę cukru. Zagotuj, zmniejsz temperaturę. W miseczce rozmieszaj z dwiema łyżkami wody odrobinę mąki ziemniaczanej (jedna trzecia

Niedzielny kucharz
Proteinowe placuszki z serem, szynką i papryką 128

serek wiejski jest cenionym produktem wśród osób dbających o wagę. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Dodatek serka wiejskiego w tych placuszkach proteinowych sprawia, że jeszcze dłużej będziecie najedzeni po śniadaniu. Sos jogurtowy z ziołami Te proteinowe placuszki same w sobie mają mnóstwo smaku – dba o to m.in. aromatyczny ser cheddar i dobrej jakości wędlina. Ale nie wyobrażam sobie jeść placków(...)sucho” – sosik musi być! 😉 Do tych placków przygotowuję lekki sos jogurtowy z dużą ilością natki pietruszki i koperku. Nie zapominajcie o tym sosie, bo dodaje on mocne 10 punktów do smaku! Placuszki proteinowe – najważniejsze składniki Mąka pełnoziarnista . Żeby placki były jak najzdrowsze i najbardziej sycące, warto wykorzystać ulubioną mąkę pełnoziarnistą. Najbardziej polecam mąkę pszenną razową albo mąkę

Na-talerzu.pl
Selat Solo sałatka 142

Sałata – dowolna Marynata Szalotki – 3-5 Czosnek – 3-5 Oliwa z oliwek najwyższej jakości z Domu Oliwnego – 30-40 ml Sól – 1 łyżeczka Słodki sos sojowy – 30 ml Gałka muszkatołowa – 2 łyżeczki Cukier – 2-3 łyżki Sos Majonez – 5 łyżek Musztarda – 5 łyżek Cukier – 1 łyżka Ocet winny biały(...)pierwsze zacznij od marynaty na mięso. Włóż obrany czosnek i szalotki do blendera, wlej oliwę, dodaj sól i zmiksuj. Po drugie wlej zawartość blendera do pojemnika, dodaj słodki sos sojowy i gałkę muszkatołowa. Wymieszaj i dodaj mięso. Im dużej zostawisz, tym mięso będzie lepsze. W międzyczasie możesz przygotować warzywa. Obierz i pokrój je na grube zapałki lub frytki. Warzywa możesz

RafalCook
Wielkanoc zero waste 116

chrzanu. W garnku podgrzać bulion, dodać do niego zakwas i przelać na talerze. Posypać posiekanym drobno szczypiorkiem lub inną zielenią. W okolicach Wielkanocy w sklepach pojawiają się szparagi. Najlepszy sos do nich można zrobić, jeśli zostało nam za dużo jajek na twarto. Szparagi z sosem Bolzano Składniki na 2 porcje: pęczek szparagów – odcinamy końcówki sos: 3 jajka na twardo(...)drobno posiekane łyżka octu jabłkowego łyżka musztardy szczypta soli i pieprzu 2 łyżki majonezu łyżka oliwy rzeżucha do dekoracji (lub natka pietruszki) Przepis na szparagi z sosem Bolzano Szparagi ugotować w dużym garnku. Składniki sosu wymieszać. Wyłożyć szparagi na talerz, polać sosem i udekorować rzeżuchą Bigos jemy na wszystkie święta. Zwykle trochę go zostaje. Co z nim zrobić? Bigos

Ugotowane pozamiatane
Jajka po szkocku w mięsie mielonym 119

następnie opanierowane i usmażone na rumiano. Jaja w mięsie możesz podać jako obiad na ciepło ale także na zimno, po całkowitym wystudzeniu. Najlepiej komponują się z chrzanem jajecznym i sosem tatarskim domowej roboty. Na wielkanocny obiad będą jak znalazł. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Jajka po szkocku w mięsie mielonym 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Główne Kuchnia: Polska(...)Trudność: Średnie Ilość 4 porcje Przygotowanie 30 min. Smażenie 10 min. Kalorie 170 kcal Jajka po szkocku, czyli jaja na twardo opatulone mięsem mielonym. Najlepiej smakują z domowym sosem tatarskim, na ciepło i na zimno. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: JAJA W MIĘSIE MIELONYM 4 jajka kurze ściółkowe S, ugotowane na twardo 2 jajka surowe 1 cebula żółta, mniejsza

ProstePesto.pl
Pasta z pieczonej papryki z masłem orzechowym i imbirem 118

był w niej czosnek. Kumin? Niekoniecznie. Składniki: 3 czerwone papryki kawałek imbiru o długości 2 cm płaska łyżka masła orzechowego 1,5 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego (lub więcej, do smaku) szczypta chili (przepis na 1 mały słoik) Papryki myjemy, kroimy na pół, pozbywamy się gniazd nasiennych, skrapiamy olejem i pieczemy w 180 stopniach około(...)czasie ściągamy z nich skórę. Obrany imbir kroimy w mniejsze kawałki. Papryki wrzucamy do blendera (ja użyłam rozdrabniarki). Do papryk dodajemy imbir, masło orzechowe, sok z cytryny, sos sojowy i chili. Miksujemy do uzyskania gładkiego sosu. Ja nie robię tego za długo, lubię jak tego typu pasty nie są zmielone na śmierć. Pastę przekładamy do słoika odstawiamy do lodówki

Kardamonovy
Wege mussaka z orzechowym beszamelem 130

jest i to bez dwóch zdań. Więcej wegetariańska musaka jest lepsza od musaki mięsnej! Zapiekanka skalda się z farszu z soczewicy i grzybów, oczywiście bakłażana i chyba przede wszystkim sosu beszamel z orzechów nerkowca. Jeśli nigdy go nie próbowałeś to musisz go zrobić! Beszamel z orzechów nerkowca bije na głowę tradycyjny sos beszamelowy na bazie masła i mleka. Jest lżejszy(...)łatwiejszy i szybszy do zrobienia. W oryginalnym przepisie, który znaleźliśmy na blogu Minimalistbaker.com wegetariańska musaka zapieczona jest pod wege beszamelem, zrobionym z wege składników: orzechów i drożdży.. Nasz sos beszamel z orzechów nerkowca przygotowaliśmy z zamiennikiem drożdży – serem parmeńskim. Tym samym nasza wegetariańska musaka nie jest vege. Jeśli stosujesz wegańską dietę pamiętaj o tym. Składniki: 2 małe bakłażany

Niedzielny kucharz
Żeberka pieczone w piekarniku 165

piekarnika to doskonała propozycja na pyszny mięsny dodatek do obiadu. Świetnie smakują z pieczonymi ziemniakami, domowymi frytkami oraz kluskami śląskimi. Chociaż są również miłośnicy jedzenia żeberek tylko w towarzystwie sosu np. BBQ W każdym przypadku polecamy przepis na żeberka z piekarnika oraz sprawdzony pomysł na pyszne ziemniaki pieczone , które idealnie będą pasować do żeberek. Kolorowym dodatkiem do całego dania będzie(...)również pokaźna ilość tłuszczu. Jeśli się tak stanie, w ostatnim etapie pieczenia proponujemy go z naczynia usunąć. Dzięki temu żeberka się ładnie przypieką i nie będą pływać w tłustym sosie. Zapraszamy na przepis Żeberka pieczone w piekarniku Składniki: Mięso: żeberka wieprzowe paski: 1kg Marynata: keczup pikantny: 100 g miód: 1 łyżka czosnek: 3 ząbki wędzona papryka: 1 łyżeczka cynamon

Kuchnia Na Wypasie
Kurczak duszony w sosie pieczarkowym 150

votes ) Kurczak duszony w sosie pieczarkowym Kurczak duszony w delikatnym sosie pieczarkowym to bardzo proste danie. Nie wymaga żadnych większych zdolności kulinarnych. Zawsze się udaje i świetnie smakuje. Oczywiście jeśli lubisz kurczaka i pieczarki Potrawa, którą możesz spokojnie przygotować dzień wcześniej i odgrzać następnego dnia, jeśli zachodzi taka potrzeba lub wymusza to na tobie twój tryb życia Pierwotnie zamiast(...)masła. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To bardzo ważny element , nie możesz dopuścić by pieczarek było zbyt dużo na patelni bo zaczną się dusić, zamiast smażyć, a to wpłynie na smak sosu. Tak więc pieczarki smaż małymi partiami, staraj się podczas smażenia zbyt często ich nie mieszać, a wszystko będzie ok . ;). Zrumienione pieczarki dosyp do reszty składników, nakryj pokrywką i duś

Ogrodnik w podróży
Dorsz na grzybach shimeji z zasmażanym ryżem 103

wzbogacić jego walory kulinarne serwuję go na grzybach shimeji, które tradycyjnemu grzybiarzowi mogą wydać się „zbyt egzotyczne”, a których walorem jest zachowanie jędrności po obróbce termicznej. Podane w sosie słodko kwaśnym, są bardzo aromatyczne i zwiększają paletę doznań smakowych, w zestawie z dorszem tworzą bardzo udany duet. Uzupełnieniem dania jest ryż, podany na sposób wietnamski, zasmażany z jajkiem… Jak całość(...)mandarynka 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka miodu 100 g ryżu 2 łyżki oleju rzepakowego 1 jajko L 150 g grzybów shimeji 50 ml wody 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka cukru palmowego ¼ łyżeczki mielonej kozieradki 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżeczka mąki z tapioki Sól, pieprz       Przygotowanie:   Grzyby oczyściłem, podzieliłem pojedynczo, podsmażyłem na rozgrzanym

R'n'G Kitchen
Parmigiana 123

klasyczne danie kuchni wolskiej pochodzi z rejonu Apulii. Tą potrawę przygotowuję się z smażonym bakłażanem, przekładana posypką z parmezanu i sosem pomidorowym a na koniec piecze. Warto wypróbować ten włoski klasyk! Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś(...)odkładając warzywa aż będą gotowe. W tym samym czasie posiekaj drobno cebulę i czosnek. Podsmaż je na odrobinie oliwy a następnie dodaj puszki pomidorów. Gotuj na średnim ogniu sos przez 25-30 minut aż nieco zgęstnieje i nabierze aromatu. Pod koniec dodaj suszone oregano, trochę soli i pieprzu do smaku, drobno posiekaną świeżą bazylię. Możesz też dodać nieco octu winnego

nietylkopasta.pl