Kotlet Mięso mielone wieprzowe 4oo gram Mięso mielone wołowe 500 gram Pasta Gochujang 2 – 3 łyżeczki Przyprawa Tajín Masło Cebula Czerwona cebula 4-5 sztuk Masło 25 gram Sos żurawinowy Żurawina mrożona 200 gram Cukier 50-70 gram Wino czerwone wytrawne 100-150 gram 😉 resztę wypij 😉 Chili 1 dla odważnych 2 Skórka z limonki Reszta składników Bekon wędzony(...)Tajín. Cebula Po pierwsze włóż do rondelka masło i cebulę pokrojoną w talarki. Po drugie grzej pod przykryciem na średniej temperaturze, często mieszając, aż cebula będzie delikatna i miękka. Sos żurawinowy Po pierwsze włóż wszystkie składniki do rondelka, mieszając grzej, aż żurawina się rozpadnie a sos lekko zgęstnieje. Reszta składniki i składanie RedRalfBurgera Po pierwsze bekon podsmaż na rozgrzanej patelni
RafalCookpomysłów na rodzinny obiad. Dzisiaj zajmiemy się jagnięciną w formie pulpecików – będą one zdecydowanie bardziej bogate w smaku niż klasyczne pulpeciki wieprzowe. Jak odpowiednio przyrządzić pulpety z jagnięciny w sosie ze śmietaną i pomidorami? Pulpeciki jagnięce – klucz to dobre produkty Jednym z najważniejszych aspektów gotowania, nie tylko jeśli chodzi o jagnięcinę, jest odpowiedni dobór produktów. Tylko składniki najwyższej jakości będą(...)jagnięciny. O jej jakości powinien poinformować nas jej kolor – dobrej jakości mięso jagnięce jest różowe i jasne. Pulpeciki jagnięce – jakie składniki będą nam potrzebne? Do przygotowania pulpecików jagnięcych w sosie pomidorowo-śmietanowym będziemy potrzebowali: 500g zmielonej łopatki jagnięcej – ta ilość spokojnie powinna wystarczyć dla trzyosobowej rodziny, w razie potrzeby można użyć większej ilości mięsa i innych składników; 1 puszka pomidorów
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!darzy taką sympatią jak ja, robię je co roku. Jako że właśnie zwolenników na nie nie mam, postanowiłam poeksperymentować i nadziać śliwki przygotowanym farszem. Wyszły naprawdę smacznie, a odrobina sosu tylko podkreśla, że mamy do czynienia faktycznie z typowo wigilijnym smakołykiem. Składniki na 25 sztuk Ciasto:2 szklanki mąki 1 szklanka gorącej wody 2 łyżki oleju rzepakowego ½ łyżeczki soli(...)Farsz: 25 sztuk suszonych śliwek bez pestki 40g mielonych migdałów 40g mielonych orzechów 40g mielonego maku ¼ szklanki płynnego miodu (do połączenia składników) Sos: ¼ szklanki wywaru z gotowania śliwek 1 łyżka cukru trzcinowego 4 łyżki kwaśnej śmietany ½ płaskiej łyżeczki cynamonu Dodatkowo masło do omaszczenia pierogów po ugotowaniu. Sposób przygotowania Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz olej. Zalewamy gorącą wodą
Kuchnia w czekoladziewiedziałam, że do któregoś dodam orzechy włoskie, które jakby nie było, kojarzą się ze Świętami Bożego Narodzenia. I jednym z nich są właśnie śledzie z rodzynkami i orzechami w sosie pomidorowym, a drugim pstrąg z bakaliami. Tego ostatniego jeszcze nie robiłam i nie wiem co z tego wyjdzie, więc na razie nic więcej o tym nie wspomnę. Zaglądajcie do mnie(...)pomidorowego 2 łyżki wody (lub więcej, zależy jak gęstego koncentratu użyjemy) 1 łyżeczka octu winnego 2 łyżki rodzynek 8 połówek łuskanych orzechów włoskich pieprz szczypta soli (jedynie do doprawienia sosu) olej rzepakowy Śledzie moczymy godzinę w zimnej wodzie, co jakiś czas trzeba wodę wymieniać. Jeżeli po godzinie nadal są za słone, trzeba je moczyć dłużej. Następnie śledzie bardzo dokładnie osuszamy
Kardamonovyprzepis na tradycyjną sałatkę Cezar, ale tym razem nie z kurczakiem jak się ją spotyka najczęściej a z grillowanym łososiem. Jest genialna, a do tego sos jest dość mocno czosnkowy co jeszcze podbija smak całości i pozostawia niezapominane wrażenia. Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne(...)średnia 135,00 zł Dodaj do koszyka Zapraszam do wszystkich moich przepisów na sałatki . Polecam Wam także: – sałatka z kaszą bulgur i łososiem – sos do sałatki – sałatka gyros – sałatka tabbouleh – sałatka z kurczakiem i oscypkiem – sałatka z roślin strączkowych – sałatka z kurczakiem i kaszą pęczak – sałatka z kaszą
nietylkopasta.plWegańska pieczeń z ciecierzycy. Prosta, łatwa, rustykalna i wyjątkowo obfita wegańska pieczeń, która jest bardzo delikatna i pełna smaku. Idealna do serwowania z dużą ilością sosu . Pieczeń idealnie nadaje się na danie główne i także jako wypełnienie kanapek. Jeśli szukamy przepisu na pieczeń na bazie roślin to wegańska pieczeń z ciecierzycy okaże się strzałem w dziesiątkę. Uzupełnijmy swój posiłek(...)cebula – 2 małe marchewki – 2 łodygi selera – 4 ząbki czosnku – olej do smażenia – 1 ½ szklanki bułki tartej – ¼ szklanki ketchupu – 2 łyżki sosu słodkiego chili – 2 łyżki sosu sojowego – 2 łyżki siemienia lnianego – sól Wierzch: -1/2 szklanki ketchupu – 2 łyżki sosu słodkiego chili Ciecierzycę odcedzamy i przepłukujemy wodą. Siemię
Zdrowy Styl JoannyDorsz alla livornese to prosty i pyszny pomysł na obiad we włoskim stylu. Soczysta ryba z dodatkiem sosu ze świeżych pomidorów, oliwek i kaparów to idealne połączenie, które świetnie sprawdzi się na co dzień jak i podczas uroczystego obiadu z rodziną czy znajomymi. Dorsz alla livornese – obiad prosto ze słonecznej Italii Dania kuchni włoskiej pojawiają się na moim stole(...)suszonego, solonego dorsza. Taką właśnie rybę oryginalnie dodaje się do tego dania. Ja proponuję Wam dziś bardziej przystępną wersję ze świeżą polędwicą z dorsza . POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Aromatyczny sos pomidorowy Dodatkiem do delikatnego dorsza i elementem, który naprawdę „robi robotę” w tym daniu, jest aromatyczny sos pomidorowy . Jego przygotowanie jest naprawdę bardzo proste i nie wymaga zakupu
Na-talerzu.plprzedszkolu. Dla niej pewnie to był całkiem niezły dzień, dla mnie trochę stresujący. Nie będę się rozpisywać o tym bardziej, komu już się miałam wygadać, wygadałam. Klopsiki w sosie musztardowym, o tym trzeba pisać. Parę dni temu zapytałam My co by zjadła na obiad. Klasycznie coś mi zasugerował, ja to przeanalizowałam, przemyślałam, pozmieniałam. Przepis na tego typu klopsiki już jest(...)szczęście jednak się czymś różni, spokojnie mogę go publikować. Tym razem dodałam do niego odrobinę kurkumy (jedynie dla koloru) i 18% śmietanki z kartonika (takiej do zup i sosów). I natkę pietruszki. Chyba ten przepis smakuje mi bardziej niż ten poprzedni. Jest bardziej kremowy, jest w nim więcej smaku. Jest naprawdę pyszny. Zapytałam Toli z czym chciałaby zjeść klopsiki. Powiedziała
Kardamonovy