sosy - 72234 przepisów (strona:405/4816)

Twister jak z KFC 417

Twister z KFC... Chrupiący, soczysty i aromatyczny kurczak. Zielona, chrupiąca sałata i soczysty pomidor. Kremowy sos z nutą czosnku i świeżo zmielonego pieprzu. Całość otulona pszenną tortillą. Pyszny, domowy fast food. Zapraszam! Składniki: 1 filet z kurczaka; 1/2 główki sałaty lodowej; 1 średni pomidor; Opakowanie tortilli (4 sztuki); Panierka do kurczaka: 100 g mąki pszennej typu 500; 1 łyżeczka mielonego(...)imbiru; 1 łyżeczka białego pieprzu; 1 łyżeczka czosnku granulowanego;; 1 łyżeczka słodkiej papryki; 1 łyżczka soli; 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia; Sos: 3 łyżki majonezu; 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu; 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego; sok wyciśnięty z 1/2 cytryny. Dodatkowo: Zimna woda; Olej do smażenia; Toster/ gofrownica. Sposób wykonania: Przygotować panierkę: mąkę dokładnie wymieszać z solą, pieprzem, czosnkiem, papryką, imbirem

Gospodyni Miejska
Bigos cygański 4021

Bigos cygański... Mięsne, soczyste, drobiowe kulki. Mocno pomidorowy, lekko pikantny sos. I cała masa warzyw: cebula, pieczarki, papryka, ogórki kiszone. Zapraszam do wspólnego ucztowania! Smacznego! Składniki: Mięsne kulki: 1 kg mięsa mielonego, drobiowego; 3 łyżki bułki tartej; 4 łyżki mleka; 1 jajo; Przyprawa do kurczaka; Sól; Pieprz; Olej do smażenia. Sos: 2 średnie, czerwone papryki; 2 średnie, żółte papryki(...)przełożyć do dużego (5 litrowego garnka) i w razie potrzeby podlać zimną wodą (ja dodałam około 300 ml). Całość dusić na małym ogniu, aż papryka stanie się miękka, a sos gęsty i aromatyczny. Do ugotowanego sosu dodać usmażone kulki mięsne i wymieszać. Całość dusić, aż do połączenia się smaków. Ewentulanie przyprawić jeszcze solą i pieprzem do smaku. Podawać gorące. SMACZNEGO

Gospodyni Miejska
Spaghetti bolognese 218

Spaghetti bolognese... Długie nitki sprężystego makaronu. Intensywnie pomidorowy sos. Z dodatkiem mięsa mielonego. Wzbogacony o paprykę, pieczarki i suszone grzyby. O delikatnym aromacie czosnku, bazylii i oregano. Oprószone drobno startym parmezanem. Pyszna, włoska uczta. Polecam!   Składniki: 300 g makaronu spaghetti; Puszka krojonych pomidorów (waga 400 g); 2 łyżki koncentratu pomidorowego; 250 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka(...)praskę czosnek, oregano i bazylię.  Całość podduszać na małym ogniu, pod przykryciem,  przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż wszystkie warzywa będą miękkie a sos aromatyczny. Gotowy sos przyprawić solą i pieprzem. Odcedzony makaron wymieszać z sosem. Spaghetti podawać bezpośrednio po przygotowaniu, oprószone startym parmezanem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego

Gospodyni Miejska
Makaron z tuńczykiem i pieczarkami 269

Makaron z tuńczykiem i pieczarkami... Kremowy, śmietanowy sos z tuńczykiem. Kosteczki podsmażonej cebuli. Aromatyczny czosnek. W nim zatopiony makaron. A całość posypana natką pietruszki. Szybkie, łatwe i smaczne danie! Składniki: 250 g makaronu spaghetti; 500 g pieczarek; 1 średnia cebula; 1 ząbek czosnku; Puszka tuńczyka w oleju, w kawałkach (waga netto, po odcedzeniu 130 g); 200 g kwaśnej, gęstej śmietany(...)podsmażać. Do zeszklonej cebuli z czosnkiem dodać pokrojone pieczarki i dusić na śrdenim ogniu, aż cała woda z pieczarek odparuje. Następnie dodać odsączonego tuńczyka i chwilę razem podsmażać. Do sosu wlać śmietanę, dokładnie wymieszać i chwilę gotować, aż delikatnie zgęstnieje. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Odcedzony, gorący makaron wymieszać z sosem. Makaron podawać oprószony natką pietruszki. SMACZNEGO! Uwagi

Gospodyni Miejska
Zapiekanka ziemniaczana z porem i wędliną pod beszamelem 323

dodajemy mąkę i smażymy przez ok 3 minuty.  Po tym czasie dodajemy mleko i przyprawy. Dokładnie mieszamy rozbijając wszystkie grudki z mąki, jakie powstają. Istotne jest, by smak sosu był intensywny, bo to on nada smak całemu daniu (pozostałych składników dania nie doprawiamy żadnymi przyprawami). Do bazy beszamelu dodajemy przesmażony por oraz wędlinę, razem mieszamy. W naczyniu żaroodpornym układamy(...)warstwę ziemniaków, którą polewamy częścią sosu. Następnie układamy kolejną warstwę ziemniaków i kolejną partię sosu. Musimy kontrolować ilość sosu tak, by został nam jeszcze do polania wierzchu dania. Sos z góry zapewne spłynie ku dołowi zapiekanki, dlatego im niższa warstwa warzyw, tym oszczędniej powinniśmy gospodarować sosem, by na wierzch zostało go proporcjonalnie najwięcej. Pieczemy ok 40 - 50 minut

Taste Of My Day
Najprostsze spaghetti bolognese 206

Zrobienie prawdziwego sosu bolognese to nie taka prosta sprawa - potrzebujemy trzech godzin czasu, marchewki, selera, wina... Tania też w sumie nie jest. Dziś zrobimy zatem wersję najprostszą, najszybszą i najtańszą, a pyszną ;) Ten sos od lat jest moim daniem popisowym, jeśli mam być szczera, to była to chyba pierwsza rzecz, jaką nauczyłam się gotować w ogóle, poza wodą na herbatę(...)Rada: w sezonie zawsze używajmy świeżych pomidorów, nadają one idealną konsystencję sosu i są po prostu smaczniejsze od takich z puszki. Poza sezonem tylko puszkowe, za normalne przepłacimy, a i tak nie będą smaczne. Składniki: - 500g dowolnego mięsa mielonego - paczka makaronu spaghetti - dwie duże cebule - sześć pomidorów (lub jedna puszka krojonych) - nieco tłuszczu do smażenia - 1-2 łyżeczki przecieru pomidorowego

Kulinarne zapędy Kokosa
Żeberka pieczone w całości 148

Roast ribs Składniki. 1,5 kg. żeberka grube 2 cebule 6 ząbków czosnku przyprawa do dań Kucharek pieprz majeranek 100 ml śmietana 18% Bejca. 3 łyżki sos worcestershire 2 łyżki sos chilli 2 łyżki oliwa z oliwek Wykonanie. Żeberka przekroić na dwie części, kości wytrybować. Posypać przyprawą do dań Kucharek, pieprzem i majerankiem. Odstawić na 2 godziny do lodówki. Bejcę(...)Patelnie zdeglasować i cały wytworzony podczas smażenia smak dodać do żeberek. Piec w piekarniku około 3 godziny w temperaturze 160 oC. Co pewien czas sprawdzać i uzupełniać ilość wytworzonego sosu. Należy również pamiętać,  w połowie pieczenia, przełożyć  żeberka  na drugą stronę. Po upieczeniu mięso pozostawić w brytfannie jeszcze 10 minut, następnie wyjąć. Sos przetrzeć przez sito, dodać

Kulinarny karnet Christophera
Pierś z kaczki ze śliwkami i golasami 395

Dawno temu byliśmy w fajnej restauracji kresowej w Wilanowie. Jedliśmy pyszne pielemieni, stek z sosem ze świeżego zielonego pieprzu, ser litewski z kminkiem. Na wspomnienie tej wizyty do dzisiaj burczy mi w brzuchu. Jadłam też wtedy pierś kaczki ze śliwkami, która była smaczna, ale trochę za twarda i za sucha. Zapamiętałam to i od tej pory zawsze dbam by moja(...)kaczka była miękka i soczysta. Dzisiaj przygotowałam w domu pierś z kaczki z sosem ze śliwek węgierek z golasami, czyli czymś w rodzaju klusek z ziemniaków, ziół, jajek i mąki. Była to jedna z najlepszych kaczek jaką jadłam, jeśli nie najlepsza. Kaczka rozpływała się w ustach i nie jest to tylko czcze gadanie, ani moje subiektywne odczucie, ponieważ daniem zachwycała

OstryKęs
Pieczona polędwica wieprzowa w sezamie 152

niewdzięczna jeśli chodzi o przygotowanie. Zazwyczaj wychodzi zbyt sucha i gumowa. Tak przygotowana jest naprawdę soczysta, a słono-słodka marynata smakuje wyśmienicie. Żeby przygotować marynatę potrzebujemy jedynie miód i sos sojowy. Mięsko podałam z kapustą Pak Choi, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby polędwiczkę podać z ziemniakami i np. czerwoną kapustą :) Składniki (2 porcje): 300-400 g polędwicy wieprzowej(...)łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego (najlepiej ciemny) 2 ząbki czosnku 1 łyżka czarnego lub białego sezamu + 2x Pak Choi (kapusta chińska) do podania (można użyć pekińskiej, ale Pak Choi fantastycznie się prezentuje) 1. Do miski wlewamy sos sojowy, miód i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszamy do połączenia składników. Polędwicę dokładnie obtaczamy w marynacie i przekładamy do małego żaroodpornego

Tajskie smaki
Skrzydełka kurczaka po chińsku 689

Składniki (dla 4 osób): 12 skrzydełek 2 łyżki wina ryżowego 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 łyżeczki cukru 2 cm imbiru 2 łyżki szczypiorku 3 łyżki sosu hoi sin 125 ml bulionu drobiowego 1 łyżka miodu olej do smażenia + do podania: szczypiorek CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: TRUDNY 1. Skrzydełka kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy każde skrzydło(...)dwie części, a lotki (te malutkie, bezmięsne części) wyrzucamy. W misce mieszamy sos sojowy z winem i cukrem. Wkładamy nasze skrzydełka, dokładnie wcieramy w nie sos i wkładamy do lodówki pod przykryciem na co najmniej godzinę, co jakiś czas obracamy. Po tym czasie wyciągamy skrzydełka i osuszamy na ręczniku papierowym. Jeżeli została odrobina marynaty, odstawiamy ją na później

Tajskie smaki
Gołąbki z modrej kapusty 133

Gołąbki to w zasadzie domena Piotra. On przygotowuje je na różne sposoby. Ostatnio przygotował Gołąbki z kurkami w sosie śmietankowym. Gdy wstawiłam zdjęcie tych gołąbków w modrej kapuście na FB-ku zrobiło ono furorę wśród internautów. Te gołąbki wyglądają bardzo efektownie. U nas na czerwoną kapustę mówi się modra, a u was? Do tej pory modra kapusta była tylko dodatkiem(...)również gołąbki bez zawijania. ostatnio moje studiujące dziecko chwaliło się, że je przygotowało na obiad. Tym razem Piotrek zrobił eksperyment i przygotował Gołąbki w modrej kapuście z kurkami w sosie śmietankowym. Farsz do gołąbków jest ryżowo-kurkowy. Jak ktoś lubi grzyby leśne, to gołąbki z kurkami będą mu bardzo smakować.Do tego ten modry kolor kapusty, pięknie się te gołąbki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pad Thai z krewetkami 160

bardziej krewetkowo czy mniej, ja użyłam 25 dag (mrożonych, surowych) makaron ryżowy (ten szerszy) użyłam 2/3 opakowania 2 jajka (rozmącone) 30 g oleju garść kiełków sojowych szczypiorek 2 łyżki sosu ostrygowego 75g keczupu (jeżeli lubicie bardzo ostre, to pikantnego jeśli mniej - łagodny) 50 ml ciemnego sosu sojowego 3-4 łyżki cukru trzcinowego 3 łyżki pokruszonych orzeszków ziemnych limonka  chilli(...)opcjonalnie pokrojone w słupki tofu Zaczynamy od sosu. W rondelku łączymy ketchup i cukier, a gdy zacznie się gotować dodajemy sos sojowy, gotujemy jeszcze minutę cały czas mieszając i możemy odstawić na bok. Na woku (bądź zwykłej patelni, jeżeli woka nie mamy) rozgrzewamy olej, gdy już będzie gorący dorzucamy rozbełtane jajka, cały czas szybko mieszkamy. Dodajemy krewetki cały czas energicznie

Brzuszki Łakomczuszki
Jamie, Jamie, Jamie... 183

sądziłam że ogarnie mnie Jamie-mania, a jednak. Bardzo polubiłam jak łączy smaki. No to wyobraźcie sobie: kokosowe bułeczki, kurczak w sosie hosini z grzybami, marynowany różowy imbir, pikle ogórkowe z sosem sojowym, octem różowym i ziarnami kolendry, prażony sezam... Mmm, jeszcze umieram. Składniki: puszka mleczka kokosowego (400ml) mąka pszenna (2 puszki po mleczku) 1 łyżka proszku do pieczenia(...)piersi z kurczaka grzyby (ja wykorzystałam kilka maślaków, podgrzybków i shitake) 3 łyżki sosu hoisin (i dodatkowo do maczania) limonka świeży ogórek 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego ziarna kolendry (w oryginalnym przepisie listki, niestety nie udało mi się kupić) imbir marynowany sezam brokuły (w oryginalnym przepisie gałązkowe, ja wykorzystałam normalne) chili sól, pieprz Mąkę łączymy z mleczkiem

Brzuszki Łakomczuszki
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – Kofty 284

kofty. Nasze wołowo – wieprzowe kofty są aromatyczne, wyraziste w smaku, po prostu pyszne. Pachną kminem rzymskim, świeżą kolendrą, kurkumą. Kofta w otoczeniu warzyw i dwóch zrobionych przez nas sosów, zawinięta w tortillę własnej roboty to cudowne połączenie. Coś innego, coś nowego na grillu. Polecamy spróbować. Zwłaszcza jeśli chwilowo przejadły się nam kiełbasy, kaszanki, karkówki i grillowane warzywa. Dodatek świeżych(...)niż piłki tenisowe). Każdą kulkę wałkujemy na cienki placek. Smażymy tortille na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Placek ma się lekko zrumienić z każdej strony (ma mieć przypalone ciemne plamy). SOS CZERWONY PIKANTNY 2 puszki/słoiki dobrego koncentratu pomidorowego (2×70 g) 2 łyżeczki tabasco 2 łyżeczki sosu worcestershire 2 łyżeczki octu balsamicznego 2 łyżeczki cukru 1/2 chilli sól pieprz

OstryKęs
Hot dogi z domowymi grillowanymi kiełbaskami 211

cienkie kiełbaski wieprzowe z tego przepisu 4 bułki do hot dogów ogórek z zalewy chilli lub małosolny z tego przepisu 1/2 białej cukrowej cebuli pokrojonej w plasterki musztarda ketczup Sos BBQ: 70 gram dobrego gęstego ketchupu 1, 5 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka sosu worcestershire 3 łyżeczki tabasco 1 łyżka brązowego cukru 2 posiekane papryczki chilli(...)pestkami sól pieprz WYKONANIE Sos BBQ: wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy do przegryzienia. Kiełbaski grillujemy. Na grillu albo na patelni grillowej. Połowę kiełbasek obtaczamy w sosie BBQ. Bułki do hot dogów podgrzewamy na grillu. Każdą rozkrajamy i wkładamy do środka – cebulę i ogórka. Do każdej bułki wkładamy kiełbaskę. Kiełbaski, które nie zostały obtoczone w sosie BBQ smarujemy ketchupem

OstryKęs