sosy - 72234 przepisów (strona:431/4816)

Sos tysiąca wysp 106

Sos tysiąca wysp – (ang.: Thousand Island dressing) – to popularny sos do sałatek i kanapek, którego podstawowym składnikiem jest majonez i ketchup. Nam osobiście pasuje do wszystkiego – jest idealny nie tylko do sałatek, burgerów itp., a The post Sos tysiąca wysp appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Bitki z kurczaka w sosie z cukiniowym. Ale to jest pyszne! PRZEPIS 236

przepis to nasze największe kulinarne odkrycie w ostatnim czasie. Cukinia jako podstawa sosu do bitek z kurczaka jest po prostu fantastyczna. Wszyscy wcinali aż im się uszy trzęsły! Przepis bitki z kurczaka w sosie cukiniowym Składniki: około 600 gramów piersi z kurczaka, 2 średnie cukinie, 3 średnie marchewki, 2 duże cebule, 2 ząbki czosnku, około 200 ml śmietanki kremówki, trochę(...)kostkę, następnie dodaj startą na grubych oczkach cukinię i marchew oraz posiekany czosnek. Wszystko smaż jeszcze kilka minut, dopraw solą i pieprzem, wlej śmietankę oraz drugie tyle wody, do sosu włóż mięso i duś około 10-15 minut na małym ogniu. Jeśli sos jest za gęsty, dodaj wodę. Na koniec dorzuć posiekany koperek. Rada: bitki w sosie cukiniowym świetnie smakują

Kulinarna Polska
Naleśniki z mięsem 85

soli olej lub masło klarowane do smażenia farsz: 30 dag. piersi z kurczaka 30 dag. mięsa mielonego wieprzowego kawałek cukini,selera,papryki czerwonej 1 marchewka 1 cebula ocet balsamiczny sos sojowy przyprawy: sól,pieprz,papryka czerwona,szafran,majeranek masło klarowane,olej do smażenia sos koperkowy: mały pęczek koperku 1 mały jogurt naturalny 2-3 łyżki kwaśnej śmietany sól,pieprz(...)złoty kolor (około5-10 min.), usmażone mięso odkładamy na talerz i na tym samym tłuszczu smażymy warzywa pokrojone w paski,zaczynamy od selera i marchwi, doprawiamy solą,pieprzem,sosem sojowym i octem balsamicznym (po kilka kropli), następnie dodajemy pozostałe warzywa z pokrojoną w piórka połową cebuli,smażymy 5 min.mieszając,warzywa mają być al dente(lekko twarde), następnie na maśle

Kuchnia Beaty
Włoski makaron "Cacio e Pepe" + film krok po kroku 124

Cacio e Pepe stał się makaronem  idealnym a k rem z pecorino, który otacza makaron mia ł  aksamitną konsystencj ę . 1 - TYLKO SER PECORINO Do przygotowania sosu wykorzystujemy jedynie ser pecorino. Ten dojrzewający ser po podgrzaniu,  zwłaszcza po zmieszaniu z gorącą wodą,  zamienia się w śmietanę i ma płynną, kremową konsystencj ę . Dzieje się tak, ponieważ(...)odsączyć  2-3 minuty przed czasem przewidzianym na opakowaniu. Odsączony makaron podgotowujemy później na patelni z bulionem z pieprzu z dodatkiem wody po ugotowanym makaronie.  5 - SOS BEZ GRUDEK W klasycznym przepisie stosunek  gorącej wody i pecorino wynosi 1:1.  Zazwyczaj na 100 g pecorino używa się 10 0 gram gorącej wody po ugotowanym makaronie. Pecorino

La grande e la piccola cuoca
Placki z pomidorów z sosem czosnkowym 104

Placki z pomidorów z sosem czosnkowym. Przepis krok po kroku   Internet ostatnio przypomniał mi plackach, które kilka lat temu jadłem w Grecji na wyspie Santorini. Od razu przypadł mi do gustu ich niepowtarzalny smak. Był mocno pomidorowy z dodatkiem warzyw z nutą świeżych ziół. Dzisiaj przedstawiam Wam placki z pomidorów(...)łyżeczka suszonego oregano 4 jajka 400 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia oliwa z oliwek lub olej roślinny do smażenia sól, czarny pieprz sos czosnkowy do podania (ja wybrałem TEN od Roleskiego)   Przygotowanie:   Warzywa: pomidory, paprykę, cukinię i cebulę zetrzyj na tarce jarzynowej, czyli tej o grubych

kuron.com.pl
Pyszna cukinia z patelni do obiadu lub do dań z grilla 201

potrzebowali: 3 cukinie (około 700 g) 1 papryczka chili 3 ząbki czosnku mały pęczek natki pietruszki do smaku sól, oregano około 1 łyżki soku z cytryny około 2 łyżek sosu sojowego (użyłam pikantnego) 1 łyżeczka miodu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Cukinia z patelni Przygotowanie: Dokładnie umytą cukinię kroję w plasterki. Czosnek drobniutko kroję, umytą(...)czosnku. Wypłukaną i osączoną natkę pietruszki drobno siekam. Teraz na rozgrzanym oleju na patelni smażę cukinię przez około 10 minut. Następnie dodaję czosnek, papryczkę, doprawiam oregano i delikatnie solą (sos sojowy jest słony więc dodaję mało soli). Mieszam i smażę jeszcze około 4 minut. Usmażoną cukinię przekładam do miski i przygotowuję sos. Do sosu sojowego dodaję miód, sok z cytryny

Uwaga Babcia Gotuje
Wegańska, bezglutenowa malai kofta z tofu 74

jest wariacja na temat Malai kofta czyli popularnego dania kuchni hinduskiej. Można powiedzieć, że danie to to po prostu rodzaj curry. W daniu tym kofty są chrupiące i aromatyczne, sos na bazie pomidorów – rozgrzewający i sycący. Jeśli nie posiadacie wszystkich wymienionych w przepisie przypraw możecie użyć gotowych mieszanek typu curry lub garam masala. Być może danie z gotowych mieszanek(...)puszki, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 4-6 łyżek mąki z ciecierzycy, 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry, 2 łyżeczki garam masala, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka soku z cytryny, sos: 1 puszka pomidorów, 1 średnia cebula, 3 ząbki czosnku, 2 garści nerkowców, 2 cm świeżego imbiru, 2 gwiazdki anyżu, 1 laska cynamonu, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka kuminu, 1 łyżeczka pasty

Pełna Lodówka
Piątek: Zapiekanka rybna z cydrem 126

Zapiekanka z kremowym nadzieniem z dwóch rodzajów ryb: wędzonej i świeżej, uduszonych w cydrowym sosie, przykrytych warstwą zielonego groszku i kalafiorowego pure. Czas : 40 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 duże Składniki: 1 mały kalafior 1 ziemniak średniej wielkości 1 pietruszka 2 łyżki masła 1/2 szklanki mleka Szczypta gałki muszkatołowej Sól 250 g ryby morskiej (dorsz, morszczuk) może być(...)tartego sera (parmezan, oscypek, bursztyn)   Fish pie, czyli zapiekanka rybna to jedno z klasycznych dań kuchni anglosaskiej, twórcze rozwinięcie niezwykle popularnej na Wyspach Brytyjskich zapiekanki pasterskiej, czyli mięsnego sosu zapieczonego pod tłuczonymi ziemniakami. W zapiekance sos jest oczywiście rybny. W Niedzielnym kucharzu zrobiliśmy już wiele zapiekanek w stylu sheperd’s pie, np. w przepisie na wykorzystanie mięsa z rosołu

Niedzielny kucharz
SOS ŚMIETANOWY Z KOPERKIEM I SZCZYPIORKIEM 82

bardzo prosty sos śmietanowy z koperkiem (i szczypiorkiem) idealnie sprawdza się zarówno jako dodatek do np ryby, jak i sos w sałatce ziemniaczanej. Mimo obecności śmietany i majonezu nie jest ciężki – to z kolei zasługa ziół i soku z cytryny. Gorąco polecam! This very simple, cream sauce with dill (and chives) works perfectly with f.e. fish(...)mayonnaise, it’s not to heavy – thanks to dill, chives and lemon juice. You should try it! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki (na ok 1,5-2 szklanek sosu): 200g śmietany 12% (mały kubeczek) 200g majonezu 0,5 pęczka koperku* 0,5 pęczka szczypiorku* sok z ~ 0,5 cytryny (do smaku) pieprz sól wymieszaj śmietanę z majonezem koperek

SandraFrej.com
Co dziś na obiad? Przepis na udka BBQ 114

Ważny jest sam wybór mięsa. Alternatywą dla tradycyjnych udek z kurczaka są takie, które nie mają kości. Ja zawsze je wykorzystuję do pieczenia, bo są przede wszystkim miękkie. Sam sos jest dość intensywny i można określić go jako smak słodko-pikantny. Udka BBQ możesz podawać z frytkami lub puree ziemniaczanym. Kto się skusi? > Zobacz przepis na idealne puree ziemniaczane(...)łyżeczka musztardy sarepskiej, 1 łyżeczka musztardy dijon, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1/3 szklanki wody, przyprawy do smaku: papryka wędzona, papryka ostra, sól, pieprz. Przygotowanie: Zacznij od przygotowania sosu . Posiekaj dokładnie cebulę i czosnek na drobne kostki. Wymieszaj je z ketchupem, musztardą oraz wodą. Dopraw całość papryką wędzoną i ostrą, a także solą i pieprzem . Podgrzewaj sos przez około

Rozdomowiona
Marynowane skrzydełka pieczone. Przepis krok po kroku. 132

Marynowane skrzydełka pieczone. Przepis krok po kroku   Dzisiaj przygotowałem dla Was moją ulubioną marynatę do skrzydełek na bazie sosu sojowego, imbiru i selera naciowego. Mięso nawet nie musi “leżakować” w przyprawach, wystarczy je dokładnie obtoczyć i do pieca. Marynowane skrzydełka pieczone z tego przepisu rozpływają się(...)skrzydełek z kurczaka 2 łodygi selera naciowego 10 cm kawałek imbiru 3 ząbki czosnku 1/2 pęczka szczypioru 1 płaska łyżka słodkiej papryki w proszku 5 łyżek jasnego sosu sojowego 3 łyżki sosu do kurczaka z papryką, ja użyłem Roleskiego 4 łyżki oleju roślinnego sól, czarny pieprz     Przygotowanie:   Skrzydełka skróć o lotki

kuron.com.pl
Łopatka duszona w sosie własnym 96

Łopatka duszona w sosie własnym to pyszne i proste do przygotowania danie obiadowe. Delikatne i soczyste mięso w aromatycznym sosie na pyszny domowy obiad dla całej rodziny. Do duszenia najczęściej wybieram łopatkę wieprzową, gdyż zawiera niezbyt dużo tłuszczu i mięso po przygotowaniu jest miękkie i soczyste. Łopatka duszona w sosie własnym najlepiej smakuje z kaszą lub ziemniakami. Tym razem danie(...)kozieradki, to proponuję dodać więcej kminku i również będzie bardzo smacznie. Tak przygotowane mięso doskonale nadaje się do zamknięcia w słoiku i późniejszego odgrzania np. na biwaku. Mięso z sosem po schłodzeniu zastyga i jest gęste. Ilość porcji: 4 - 5 Czas przygotowania: 60 minut Składniki na łopatkę duszoną w sosie własnym: 1 kg łopatki wieprzowej 2 cebule 2 marchewki

Gotuj w domu
Tagliatelle ze szpinakiem i wędzonym łososiem w kremowym sosie 71

Makaron z sosem to mój obiadowy ulubieniec. Mnogość rodzajów makaronów i sosów sprawia, że codziennie można jeść makaron jednocześnie mając zupełnie inny posiłek. Kremowe sosy z mascarpone, śmietaną czy pomidorowe mmmm aż ślina cieknie na samą myśl. Dodatkową zaletą makaronu z sosem  jest szybkość przygotowania posiłku. Zazwyczaj zrobienie sosu zajmuje mniej czasu niż ugotowanie makaronu. Dzięki temu(...)wszystko smażyć, aż liście szpinaku zmiękną  i zmniejszą swoją objętość. Dodać ser mascarpone, chwilę podgrzewać, aż ser się rozpuści. Ugotowany makaron odcedzić, dodać na patelnię, wymieszać dokładnie z sosem i gotowe. 10 minut i możemy cieszyć się pysznym smakiem obiadu

Moja kraina smaków