Sos tysiąca wysp – (ang.: Thousand Island dressing) – to popularny sos do sałatek i kanapek, którego podstawowym składnikiem jest majonez i ketchup. Nam osobiście pasuje do wszystkiego – jest idealny nie tylko do sałatek, burgerów itp., a The post Sos tysiąca wysp appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeprzepis to nasze największe kulinarne odkrycie w ostatnim czasie. Cukinia jako podstawa sosu do bitek z kurczaka jest po prostu fantastyczna. Wszyscy wcinali aż im się uszy trzęsły! Przepis bitki z kurczaka w sosie cukiniowym Składniki: około 600 gramów piersi z kurczaka, 2 średnie cukinie, 3 średnie marchewki, 2 duże cebule, 2 ząbki czosnku, około 200 ml śmietanki kremówki, trochę(...)kostkę, następnie dodaj startą na grubych oczkach cukinię i marchew oraz posiekany czosnek. Wszystko smaż jeszcze kilka minut, dopraw solą i pieprzem, wlej śmietankę oraz drugie tyle wody, do sosu włóż mięso i duś około 10-15 minut na małym ogniu. Jeśli sos jest za gęsty, dodaj wodę. Na koniec dorzuć posiekany koperek. Rada: bitki w sosie cukiniowym świetnie smakują
Kulinarna Polskasoli olej lub masło klarowane do smażenia farsz: 30 dag. piersi z kurczaka 30 dag. mięsa mielonego wieprzowego kawałek cukini,selera,papryki czerwonej 1 marchewka 1 cebula ocet balsamiczny sos sojowy przyprawy: sól,pieprz,papryka czerwona,szafran,majeranek masło klarowane,olej do smażenia sos koperkowy: mały pęczek koperku 1 mały jogurt naturalny 2-3 łyżki kwaśnej śmietany sól,pieprz(...)złoty kolor (około5-10 min.), usmażone mięso odkładamy na talerz i na tym samym tłuszczu smażymy warzywa pokrojone w paski,zaczynamy od selera i marchwi, doprawiamy solą,pieprzem,sosem sojowym i octem balsamicznym (po kilka kropli), następnie dodajemy pozostałe warzywa z pokrojoną w piórka połową cebuli,smażymy 5 min.mieszając,warzywa mają być al dente(lekko twarde), następnie na maśle
Kuchnia BeatyCacio e Pepe stał się makaronem idealnym a k rem z pecorino, który otacza makaron mia ł aksamitną konsystencj ę . 1 - TYLKO SER PECORINO Do przygotowania sosu wykorzystujemy jedynie ser pecorino. Ten dojrzewający ser po podgrzaniu, zwłaszcza po zmieszaniu z gorącą wodą, zamienia się w śmietanę i ma płynną, kremową konsystencj ę . Dzieje się tak, ponieważ(...)odsączyć 2-3 minuty przed czasem przewidzianym na opakowaniu. Odsączony makaron podgotowujemy później na patelni z bulionem z pieprzu z dodatkiem wody po ugotowanym makaronie. 5 - SOS BEZ GRUDEK W klasycznym przepisie stosunek gorącej wody i pecorino wynosi 1:1. Zazwyczaj na 100 g pecorino używa się 10 0 gram gorącej wody po ugotowanym makaronie. Pecorino
La grande e la piccola cuocaPlacki z pomidorów z sosem czosnkowym. Przepis krok po kroku Internet ostatnio przypomniał mi plackach, które kilka lat temu jadłem w Grecji na wyspie Santorini. Od razu przypadł mi do gustu ich niepowtarzalny smak. Był mocno pomidorowy z dodatkiem warzyw z nutą świeżych ziół. Dzisiaj przedstawiam Wam placki z pomidorów(...)łyżeczka suszonego oregano 4 jajka 400 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia oliwa z oliwek lub olej roślinny do smażenia sól, czarny pieprz sos czosnkowy do podania (ja wybrałem TEN od Roleskiego) Przygotowanie: Warzywa: pomidory, paprykę, cukinię i cebulę zetrzyj na tarce jarzynowej, czyli tej o grubych
kuron.com.plpotrzebowali: 3 cukinie (około 700 g) 1 papryczka chili 3 ząbki czosnku mały pęczek natki pietruszki do smaku sól, oregano około 1 łyżki soku z cytryny około 2 łyżek sosu sojowego (użyłam pikantnego) 1 łyżeczka miodu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Cukinia z patelni Przygotowanie: Dokładnie umytą cukinię kroję w plasterki. Czosnek drobniutko kroję, umytą(...)czosnku. Wypłukaną i osączoną natkę pietruszki drobno siekam. Teraz na rozgrzanym oleju na patelni smażę cukinię przez około 10 minut. Następnie dodaję czosnek, papryczkę, doprawiam oregano i delikatnie solą (sos sojowy jest słony więc dodaję mało soli). Mieszam i smażę jeszcze około 4 minut. Usmażoną cukinię przekładam do miski i przygotowuję sos. Do sosu sojowego dodaję miód, sok z cytryny
Uwaga Babcia Gotujejest wariacja na temat Malai kofta czyli popularnego dania kuchni hinduskiej. Można powiedzieć, że danie to to po prostu rodzaj curry. W daniu tym kofty są chrupiące i aromatyczne, sos na bazie pomidorów – rozgrzewający i sycący. Jeśli nie posiadacie wszystkich wymienionych w przepisie przypraw możecie użyć gotowych mieszanek typu curry lub garam masala. Być może danie z gotowych mieszanek(...)puszki, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 4-6 łyżek mąki z ciecierzycy, 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry, 2 łyżeczki garam masala, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka soku z cytryny, sos: 1 puszka pomidorów, 1 średnia cebula, 3 ząbki czosnku, 2 garści nerkowców, 2 cm świeżego imbiru, 2 gwiazdki anyżu, 1 laska cynamonu, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka kuminu, 1 łyżeczka pasty
Pełna LodówkaZapiekanka z kremowym nadzieniem z dwóch rodzajów ryb: wędzonej i świeżej, uduszonych w cydrowym sosie, przykrytych warstwą zielonego groszku i kalafiorowego pure. Czas : 40 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 duże Składniki: 1 mały kalafior 1 ziemniak średniej wielkości 1 pietruszka 2 łyżki masła 1/2 szklanki mleka Szczypta gałki muszkatołowej Sól 250 g ryby morskiej (dorsz, morszczuk) może być(...)tartego sera (parmezan, oscypek, bursztyn) Fish pie, czyli zapiekanka rybna to jedno z klasycznych dań kuchni anglosaskiej, twórcze rozwinięcie niezwykle popularnej na Wyspach Brytyjskich zapiekanki pasterskiej, czyli mięsnego sosu zapieczonego pod tłuczonymi ziemniakami. W zapiekance sos jest oczywiście rybny. W Niedzielnym kucharzu zrobiliśmy już wiele zapiekanek w stylu sheperd’s pie, np. w przepisie na wykorzystanie mięsa z rosołu
Niedzielny kucharzbardzo prosty sos śmietanowy z koperkiem (i szczypiorkiem) idealnie sprawdza się zarówno jako dodatek do np ryby, jak i sos w sałatce ziemniaczanej. Mimo obecności śmietany i majonezu nie jest ciężki – to z kolei zasługa ziół i soku z cytryny. Gorąco polecam! This very simple, cream sauce with dill (and chives) works perfectly with f.e. fish(...)mayonnaise, it’s not to heavy – thanks to dill, chives and lemon juice. You should try it! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki (na ok 1,5-2 szklanek sosu): 200g śmietany 12% (mały kubeczek) 200g majonezu 0,5 pęczka koperku* 0,5 pęczka szczypiorku* sok z ~ 0,5 cytryny (do smaku) pieprz sól wymieszaj śmietanę z majonezem koperek
SandraFrej.comWażny jest sam wybór mięsa. Alternatywą dla tradycyjnych udek z kurczaka są takie, które nie mają kości. Ja zawsze je wykorzystuję do pieczenia, bo są przede wszystkim miękkie. Sam sos jest dość intensywny i można określić go jako smak słodko-pikantny. Udka BBQ możesz podawać z frytkami lub puree ziemniaczanym. Kto się skusi? > Zobacz przepis na idealne puree ziemniaczane(...)łyżeczka musztardy sarepskiej, 1 łyżeczka musztardy dijon, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1/3 szklanki wody, przyprawy do smaku: papryka wędzona, papryka ostra, sól, pieprz. Przygotowanie: Zacznij od przygotowania sosu . Posiekaj dokładnie cebulę i czosnek na drobne kostki. Wymieszaj je z ketchupem, musztardą oraz wodą. Dopraw całość papryką wędzoną i ostrą, a także solą i pieprzem . Podgrzewaj sos przez około
RozdomowionaMarynowane skrzydełka pieczone. Przepis krok po kroku Dzisiaj przygotowałem dla Was moją ulubioną marynatę do skrzydełek na bazie sosu sojowego, imbiru i selera naciowego. Mięso nawet nie musi “leżakować” w przyprawach, wystarczy je dokładnie obtoczyć i do pieca. Marynowane skrzydełka pieczone z tego przepisu rozpływają się(...)skrzydełek z kurczaka 2 łodygi selera naciowego 10 cm kawałek imbiru 3 ząbki czosnku 1/2 pęczka szczypioru 1 płaska łyżka słodkiej papryki w proszku 5 łyżek jasnego sosu sojowego 3 łyżki sosu do kurczaka z papryką, ja użyłem Roleskiego 4 łyżki oleju roślinnego sól, czarny pieprz Przygotowanie: Skrzydełka skróć o lotki
kuron.com.plŁopatka duszona w sosie własnym to pyszne i proste do przygotowania danie obiadowe. Delikatne i soczyste mięso w aromatycznym sosie na pyszny domowy obiad dla całej rodziny. Do duszenia najczęściej wybieram łopatkę wieprzową, gdyż zawiera niezbyt dużo tłuszczu i mięso po przygotowaniu jest miękkie i soczyste. Łopatka duszona w sosie własnym najlepiej smakuje z kaszą lub ziemniakami. Tym razem danie(...)kozieradki, to proponuję dodać więcej kminku i również będzie bardzo smacznie. Tak przygotowane mięso doskonale nadaje się do zamknięcia w słoiku i późniejszego odgrzania np. na biwaku. Mięso z sosem po schłodzeniu zastyga i jest gęste. Ilość porcji: 4 - 5 Czas przygotowania: 60 minut Składniki na łopatkę duszoną w sosie własnym: 1 kg łopatki wieprzowej 2 cebule 2 marchewki
Gotuj w domuMakaron z sosem to mój obiadowy ulubieniec. Mnogość rodzajów makaronów i sosów sprawia, że codziennie można jeść makaron jednocześnie mając zupełnie inny posiłek. Kremowe sosy z mascarpone, śmietaną czy pomidorowe mmmm aż ślina cieknie na samą myśl. Dodatkową zaletą makaronu z sosem jest szybkość przygotowania posiłku. Zazwyczaj zrobienie sosu zajmuje mniej czasu niż ugotowanie makaronu. Dzięki temu(...)wszystko smażyć, aż liście szpinaku zmiękną i zmniejszą swoją objętość. Dodać ser mascarpone, chwilę podgrzewać, aż ser się rozpuści. Ugotowany makaron odcedzić, dodać na patelnię, wymieszać dokładnie z sosem i gotowe. 10 minut i możemy cieszyć się pysznym smakiem obiadu
Moja kraina smaków