sosy - 72234 przepisów (strona:439/4816)

Śledziowa salsa 131

tego przepisu. Śledziowa salsa zaskoczy bogatym smakiem waszych najbliższych podczas domowych uroczystości. Przygotowanie tej potrawy wymaga od minimalnych umiejętności w kuchni. Oczywiście potrzebny jest rondel, na którym wspomniany sos salsa przygotujecie. Na moim blogu znajdziecie też inne przepisy ze śledziem w roli głównej , które z powodzeniem możecie przygotować w okresie zimowym. To jest na pewno niemiecka sałatka śledziowa , czy śledzie(...)godziny zmieniając wodę co godzinę. Następnie śledzie odsączamy od wody i kroimy w ok. 1 cm kawałki. Skrapiamy je sokiem z limonki. Zabieramy się za nasz sos słodko kwaśny od krojenia w kostkę cebulki i papryki. Do rondla wlewamy olej i gdy ten się rozgrzeje dodajemy cebulkę. Gdy ta się zarumieni dosypujemy do niej paprykę. Gdy papryka będzie miękka możemy

Kuchennyviral.pl
Menu na tydzień: Mix&Match, czyli dobieraj i łącz składniki 139

Krewetkowy stir fry z sosem z masła orzechowego, zapiekana pierś z kurczaka, pieczona polędwiczka, burgery z indyka, krem pomidorowy z ravioli szpinakowym, do tego mnóstwo warzyw – to nasza propozycja na tygodniowe menu. Na końcu wpisu znajdziecie listę składników do wszystkich dań i łączny koszt wszystkich produktów. Już dawno gotowanie nie sprawiło nam tyle przyjemności. Po pierwsze dlatego, że pięć obiadów(...)makaron gryczany. Tak to wygląda przed upieczeniem: A tak po upieczeniu A tak po spakowaniu: Całe menu na tydzień wygląda tak: Poniedziałek: Stir fry z krewetkami, pieczonymi warzywami w sosie z masła orzechowego domowej roboty Stir fry to idealny sposób przyrządzania szybkich potraw. Polega obsmażeniu składników w wysokiej temperaturze. My usmażyliśmy tylko krewetki. Warzywa upiekliśmy, bo tak jest zdrowiej

Niedzielny kucharz
Pizzerinki 126

Przekąska imprezowa lub dobry pomysł na obiadokolację. Dużo opcji do wyboru. Ja zdecydowałam się na trzy warianty. Pierwszy to podstawowy: sos pomidorowy, mozzarella i bazylia. Drugi: sos, pieczarki i mozzarella. Trzeci: sos, szynka parmeńska i parmezan. Trzeci należy zmodyfikować. Najlepiej użyć zwykłej szynki do charakterystycznego już smaku parmezanu. Pizzerinki (8 sztuk): Ciasto: 3 szklanki mąki łyżka cukru łyżka soli przyprawy(...)użyłam słodkiej papryki, oregano i bazylii) szklanka ciepłej wody 50 g drożdży 3 łyżki oleju Sos: pomidory w puszce ząbek czosnku sól pieprz oregano bazylia Dodatki: 2 kulki mozzarelli kilka pieczarek 3 - 4 plastry szynki 3 łyżki startego parmezanu kilka listków bazylii Pokruszyć drożdże, zalać ciepłą wodą. Połączyć z olejem i szczyptą cukru, a następnie wymieszać. W misce połączyć składniki

Karola gotuje
Biała kiełbasa z jogurtowo-majonezowym sosem curry 114

Bardzo lubię białą kiełbasę, dlatego podaję ją nie tylko w okresie świątecznym, z którym najczęściej jest kojarzona. Tym razem proponuję Wam jej podanie z delikatnym oraz jednocześnie aromatycznym sosem curry. Sos przygotowany na bazie jogurtu i majonezu sprawia, że kiełbasa idealnie nada się nie tylko na obiad, ale również na smaczną, imprezową przekąskę. Na zimno lub ciepło - takie połączenie zawsze(...)świetnie smakuje. Polecam! 500g białej kiełbasy (u mnie z szynki Henryk Kania ) Sos: 100 ml majonezu 100 ml jogurtu naturalnego 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki miodu (płynnego) 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego (lub 1/2 ząbka świeżego) sól, pieprz Białą kiełbasę surową należy podgotować 20-30 minut z dodatkiem kilku listków laurowych i ziela angielskiego, a parzoną wystarczy podgrzać. Przygotować sos. Wszystkie

Di gotuje
Nuggetsy z tofu 77

potrzeba dosłownie trzech składników i oleju, żeby zrobić pysznie chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku nuggetsy. Idealny fingerfood na imprezę czy lunch do pracy, najlepiej podany z ulubionym sosem. Polecam Składniki: Nuggetsy: 300 g tofu o smaku naturalnym 2 łyżki pasty miso 3 łyżki mąki ryżowej Dodatkowo: olej do głębokiego smażenia bułka tarta lub płatki owsiane na panierkę (opcjonalnie(...)podania: domowa salsa sos tatziki sos czosnkowy Wykonanie: Odsączone tofu rozdrabniamy palcami i pomagamy sobie widelcem. Dodajemy pastę miso i mąkę ryżową i dokładnie mieszamy widelcem. Następnie, mieszamy palcami i formujemy niewielkie nuggetsy – mogą być okrągłe – my lubimy podłużne Następnie, w zależności od tego czy chcemy je panierować czy nie, to albo od razu wrzucamy do rozgrzanego oleju

Lamarida.pl
Ślimaczki z ciasta francuskiego z boczkiem i serem 1407

polecam szczególnie jako przekąskę na Sylwestra , który zbliża się wielkimi krokami. Z podanych składników wychodzi ok. 15-16 ślimaczków. Można je zajadać od tak po prostu lub z ulubionym sosem, np. czosnkowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ślimaczki z ciasta francuskiego z boczkiem – Składniki: ok. 200g boczku wędzonego 1 bardzo duża cebula – ok. 220g ok. 250g sera mozzarella 1 duże(...)kosteczkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego. Wrzucić boczek z cebulą. Smażyć do czasu aż cebula i boczek się przyrumienią. Ketchup i śmietanę wymieszać razem na jednolity sos. Ser mozzarella zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach. Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować sosem. Rozsypać równomiernie (zostawiając na końcu ok. 2 cm wolnego ciasta wzdłuż

Kulinarne Przeboje
Pieczone kacze uda i sos z wędzonych śliwek 154

zasobne w selen, cynk, żelazo, witaminy z grupy B i inne cenne minerały. To szlachetniejszy drób niż produkowany przemysłowo kurczak. Kaczka jest pyszna i wyrazista w smaku, a słodki sos śliwkowy dopełnia harmonii smaku. Polecam! Składniki: 4 kacze uda 5 cm kawałek imbiru 2 ząbki czosnku 2 łyżki miodu 2 łyżki ciemnego octu basamicznego+1 4 łyżki sosu sojowego(...)mnie tamari) 2 szczypty płatków chili 12 śliwek wędzonych 1 cebula 1 szklanka wody/bulionu Przygotowanie: przygotować marynatę: wymieszać 4 łyżki sosu sojowego z miodem i octem balsamicznym. Dodać obrany i starty na tarce imbir i czosnek. Wymieszać kacze uda umyć, obciąć nadmiary skóry i tłuszczu. Mięso osuszyć papierowym ręcznikiem. Uda dokładnie natrzeć marynatą, ułożyć w naczyniu, zalać resztą marynaty, przykryć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
pieczeń cielęca 183

dokładnie z każdej strony na oliwie z masłem. Przełozyć do brytfanny i piec pod przykryciem około 40 minut w 160°C. Mięso jest gotowe, kiedy po nakłuciu wypływa przezroczysty sos. Wyjąć z pieca, dać chwilę odpocząć, pokroić i podawać (najlepiej z sosem pieczeniowym) Sos: mąka ocet balsamiczny whisky sól pieprz Ponownie rozgrzać patelnię, na której było obsamażane mięso, wsypać dwie(...)łyżki mąki, przesmażyć. Dolać wodę, rozprowadzić, do uzyskania konsystencji sosu. Dolać szklankę whisky, podpalić. Dodać ocet balsamiczny, żeby sos był kwaskowaty, sól, pieprz, sos worcestershire. Chwilę zredukować

stajnia gołębie od kuchni
Wieniec bożonarodzeniowy do schrupania, czyli sałatka ze szpinakiem, rukolą, łososiem w sosie z granatu 165

bardzo aromatyczna i chrupiąca – chrupią liście szpinaku i rukoli, pestki dyni i granatu, do tego są soczyste mandarynki i delikatny łosoś z odrobiną pokruszonej fety. Wszystko polane sosem musztardowo-miodowym, który stuningowałam sokiem z granatu i odrobiną sosu sojowego (możecie dać szczyptę soli). Całość tworzy prawdziwą fuzję smaków – miesza się słony ze słodkawym, lekko gorzki z lekko pikantnym(...)SAŁATKA 100 g wędzonego łososia 150 g szpinaku typu baby 100 g rukoli 1 duży granat 50 g sera typu feta 4 mandarynki 50 g pestek z dyni Wykonanie SOS Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Przelej sos do miseczki lub sosjerki i postaw wewnątrz „wieńca”. Składniki SOS 2 łyżki miodu 4 łyżki musztardy sok z 1 granata 1/2 łyżeczki

Eat me! Fit me!
Pieczone polędwiczki w sosie grzybowym z ziemniakami hasselback i brukselką 118

wszystkim. Polędwiczki są pieczone, a nie gotowane – dzięki temu nabierają wyjątkowego smaku, a grzyby, które są na wierzchu, pysznie się przypiekają. W sezonie zimowym warto postawić na treściwy sos grzybowy, pieczone ziemniaki (u mnie w formie grzebieni) i zieloną brukselkę – nie każdy ją lubi, za to w takiej formie powinni pokochać ją wszyscy. Wyjątkowe obiady wymagają wyjątkowej oprawy(...)Jeśli chcielibyście mieć taki serwis obiadowy – zapraszam was na koniec wpisu. Czeka tam konkurs, gdzie można zdobyć aż trzy takie zastawy. fot. zastawa Tiffany Ambition Pieczone polędwiczki w sosie grzybowym (ok. 8 osób): 3-4 polędwiczki wieprzowe (1,5 kg) 50 g suszonych borowików 3-4 cebule szalotki 3 ząbki czosnku 50 ml białego wytrawnego wina 400 ml bulionu

Poezja smaku
Kurczak w 5 smakach i słodkiej glazurze chilli z ryżem kokosowym 125

domowy "chińczyk" jakiego zjecie - spróbujcie koniecznie! 😊 Kurczak w glazurze: 700g udek z kurczaka bez skóry i kości 1 opakowanie przyprawy chińskiej 5 smaków np. Kamis ok. 100-150ml sosu słodkiego chilli np. Mr Ming sezam biały, czarny lub oba olej sezamowy lub kokosowy do smażenia Udka z kurczaka lekko rozpłaszczamy i rozklepujemy, każde dokładnie obsypujemy przyprawą, stworzy ona cudowną(...)chrupiącą skórkę. Na patelni rozgrzewamy olej i układamy na niej udka, smażymy na chrupko po ok. 4 minuty z każdej strony. Na czystą patelnię wlewamy sos, podgrzewamy go nieco i dorzucamy do niego usmażone wcześniej udka. Całość posypujemy dodatkowo sezamem, smażymy aż sos nieco zgęstnieje i cudownie oblepi mięso. Na blogu znajdziecie także inny przepis na kokosowy ryż

Cooking Monster
Sałatka z pieczonym kalafiorem i sosem tahini 141

Czas przygotowania: 40 minut Ilość porcji: 2 porcje Drukuj Sałatka z pieczonym kalafiorem i sosem tahini By Piotr 11 grudnia 2018 Składniki: Pieczony kalafior kalafior - 1/2 średniej wielkości, podzielony na mniejsze różyczki oliwa - 3 łyżki papryka słodka - 1 łyżeczka papryka ostra - 1/2 łyżeczki oregano - 1/2 łyżeczki tymianek - 1/2 łyżeczki sól, pieprz - po 2 solidne szczypty Dodatkowo: sałata rzymska(...)główki, podzielona na liście i porwana papryka - 1, pokrojona w paski (opcjonalnie) ser feta - ok. 60g (opcjonalnie)* Sos tahini pasta tahini - 2 łyżki oliwa - 3 łyżki czosnek - 1/2 ząbka sok z cytryny - z 1/2 cytryny miód - 1/2 łyżeczki* sól, pieprz - do smaku * W wersji wegańskiej można pominąć lub zastąpić innym substytutem. Wykonanie: Umytego kalafiora osuszamy i układamy na blasze wyłożonej

Pogotujmy.pl
PORADNIK BOŻEGO NARODZENIA 223

pajączków", bo zawarte w nich witaminy C i K uszczelniają naczynia krwionośne. Zastosowanie: Są głównym składnikiem wigilijnego kompotu z suszu, ale dodaje sieje do wielu innych potraw: bigosu, sosów, ciast. Świetnie komponują się z mięsem np. pieczonym schabem. Suszone śliwki wspaniale komponują się z jogurtem, czy z babeczkami. RODZYNKI To ususzone na słońcu specjalne bezpestkowe gatunki winogron. Jest ich wiele(...)smaku. Są przyprawą wielu jesiennych i zimowych dań m.in. potraw z grzybów, mięa wieprzowego, drobiu, baraniny, dziczyzny, czy marynowanych śledzi. Doprawia się nimi pasztety. Pasuje do deserów, kompotów, ciast, sosów owocowych, likierów, ponczu, grzanego wina i piwa. Razem z cebulą i liściem kalarepy poprawiają smak kapusty kiszonej. Imbir - pochodzi z Indii i Chin. Dostępny jest w postaci proszku

Ciastka - domowe słodkości
Tagliatelle z kalafiorem w sosie pomidorowym 123

Czas przygotowania: 10 minut Czas przyrządzania: 30 minut Ilość porcji: 2 porcje Drukuj Tagliatelle z kalafiorem w sosie pomidorowym By Piotr 7 grudnia 2018 Składniki: makaron - ok. 120g u mnie tagliatelle kalafior - 1/2 średniej wielkości, podzielonego na mniejsze różyczki papryka - 1, u mnie czerwona cebula - 1, drobno posiekana czosnek - 3-4 ząbki, przeciśnięte przez praskę lub cienko posiekane passata pomidorowa(...)oregano, tymiankiem i papryką. Po kolejnych 5 minutach smażenia dodajemy harrisę i dolewamy passatę pomidorową. Doprawiamy intensywnie solą, pieprzem i cukrem. Gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut. Kiedy sos odparuje dodajemy do niego startą mozzarellę i parmezan. Dodajemy makaron oraz świeże zioła i mieszamy do połączenia. Podajemy natychmiast. Tagliatelle z kalafiorem w sosie pomidorowym to doskonały pomysł na zupełnie

Pogotujmy.pl
Sałatka ze szpinaku z fetą i boczkiem 153

Składniki: * 15 dkg szpinaku świeżego * 10 dkg boczku wędzonego * ok. 10 dkg sera typu feta * kilka suszonych pomidorów w zalewie * pieczywo na grzanki albo gotowa bagietka czosnkowa Składniki na sos: * 5 łyżek jogurtu naturalnego najlepiej gęstego * 1 łyżka majonezu * 2 ząbki czosnku * natka pietruszki (opcjonalnie) Majonez i jogurt połączyłam i dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek. Można do sosu dodać również(...)natkę z pietruszki. Odstawiłam sos na pół godzinki do lodówki, żeby przegryzł się smakiem. Boczek pokroiłam w kosteczkę i podsmażyłam na patelni. Pomidory pokroiłam na drobniejsze części a ser typu feta pokroiłam w kosteczkę do 1 cm. Sałatkę układałam warstwami w salaterce: mała garść liści szpinaku, kilka kawałków suszonych pomidorów, kilka kawałków boczku, ser feta.  Wszytko delikatnie polałam sosem

Pieprzyć z Fantazją