sosy - 72234 przepisów (strona:444/4816)

Piersi kurczaka w sosie śliwkowym 126

polecam:) 3-4 duże pojedyncze piersi kurczaka około 60-70 g sera pleśniowego (np. rokpol lub lazur) 150-200 g wędzonego surowego boczku w plastrach olej sól, pieprz sos: 500 g śliwek węgierek 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki w proszku szczypta pieprzu cayenne   Przekrojone na pół, pozbawione(...)pestek śliwki umieszczamy w misce. Dodajemy do nich sos sojowy, sok z cytryny, miód, pieprz oraz wędzoną paprykę w proszku. Mieszamy. Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy wzdłuż na pół. Powstałe porcje lekko rozbijamy tłuczkiem. Doprawiamy z obu stron niewielką ilością soli oraz pieprzu. Na każdym kawałku mięsa kładziemy porcję pleśniowego sera (pokrojonego uprzednio na paski o boku mniej

Smaki Na Talerzu
BUDDHA BOWL 170

puszka ciecierzycy 1/2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku 1/2 łyżeczki oregano 1/4 łyżeczki kurkumy 1/8 łyżeczki chilli 1/8 łyżeczki pieprzu 1/8 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy Składniki na sos: 1 łyżeczka tahini 1 łyżeczka soku z limonki 1/2 łyżeczki syropu klonowego 1 łyżka gorącej wody (do ewentualnego rozcieńczenia sosu) Pozostałe składniki: 2 garście szpinaku 1/2 papryki czerwonej 1 awokado(...)łyżki kimchi (polecam przepis  Jadłonomii ) 160 g wegańskiego kebabu (użyłam tego w sosie "słodkie chilli" z  Bezmięsnego Mięsnego ) 100 g pieczarek 1 szalotka 2 łyżeczki natki pietruszki do posypania Oliwa do smażenia Przepis na buddha bowl: Cieciorkę należy odcedzić, porządnie wypłukać i delikatnie osuszyć. Do ciecierzycy dodajemy wszystkie przyprawy wraz z oliwą i dokładnie mieszamy. Całość przekładamy

Emcia Pichci
Zapiekanka ryżowa z kurczakiem, pieczarkami i fasolką szparagową 158

piersi kurczaka (ok. 500g) około 200 g fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej) 350-400 g pieczarek 100 g tartej mozzarelli lub innego żółtego sera szczypta curry 2-3 łyżki sosu sojowego sól, pieprz Beszamel: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2 szkl. mleka sól, pieprz szczypta mielonej ostrej papryki Ryż gotujemy wg wskazówek zamieszczonych na opakowaniu. Umyte i osuszone ręcznikiem(...)papierowym mięso kroimy na cieniutkie plasterki. Przekładamy je do miski, zalewamy sosem sojowym, doprawiamy szczyptą curry oraz niewielką ilością pieprzu. Odstawiamy na około 30 minut do lodówki. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i dodajemy mięso. Usmażonego kurczaka odstawiamy na bok. Fasolkę szparagową gotujemy w lekko osolonym wrzątku – na al dente. Pieczarki kroimy na półplasterki. Podsmażamy

Smaki Na Talerzu
Sos z kiszonych ogórków + film 113

Lekko kwaskowaty jak zupa ogórkowa, błyskawiczny w wykonaniu – sos z kiszonych ogórków, idealnie smakuje w towarzystwie mięsa czy ryb, świetnie komponuje się również z potrawami z ziemniaków. W moim domu podaję go do paluszków rybnych, smakuje wybornie.     składniki na 4 porcje 3 duże ogórki kiszone 500 ml bulionu ( może być z kostki ) 2 łyżki mąki pszennej(...)przekładamy starte ogórki, zalewamy je bulionem i całość gotujemy około 5 minut. Do miseczki przekładamy śmietanę, dodajemy mąkę, wlewamy chochlę bulionu i wszystko dokładnie razem łączymy. Gotową zawiesiną zabialamy sos, wszystko dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Opłukany szczypiorek drobno siekamy a następnie łączymy go z gorącym sosem. Gotowy sos podajemy na gorąco z mięsem, rybą

Smakowite Dania
Czwartek: Pizza margheritta… na cieście z kurczaka 124

przypominało pizzy, ale warto było jeszcze chwilę poczekać, bo ostateczny efekt jest naprawdę wspaniały: wyjmujemy z pieca aromatyczny, bardzo smaczny kotlet w kształcie pizzy, zapieczony w serze i sosie pomidorowym. Tu jedna uwaga: podczas pieczenia na „pizzy” wytworzy się sos – warto go odlać, żeby mięso ładnie się przypiekło. I druga uwaga: najlepiej jest samemu kupić filety z kurczaka i zmielić(...)świeżych warzyw. Składniki: 500 g mielonego, surowego kurczaka ½ szklanki tartego parmezanu 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonego rozmarynu Duża szczypta soli Szczypta pieprzu Odrobina oleju Nadzienie 4 łyżki sosu pomidorowego (przepis na błyskawiczny sos poniżej) Kulka mozzarelli ½ szklanki tartego parmezanu ½ pokrojonej w kostkę papryki Garść liści bazylii Sos pomidorowy 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka

Niedzielny kucharz
5 niecodziennych przepisów na spaghetti 88

Znudziło Wam się spaghetti z sosem pomidorowym? A może spaghetti nigdy Wam się nie nudzi i macie na nie ochotę w każdej postaci? W obu przypadkach ten wpis jest dla Was. Poznajcie pięć niecodziennych przepisów spaghetii: od scylijskiego z kalafiorem i rodzynkami, przez miętowo-bazyliowe, aż po spaghetii z ziemniakami. 5 niecodziennych przepisów na spaghetti Spaghetti to zdrobnienie włoskiego słowa(...)rodzynkami i orzechami (niecodzienne połączenie składników, prawda?), duet orzeźwiających ziół w spaghetti z miętowo-bazyliowym pesto, spaghetti z pieczonym kalafiorem (prostota i wyjątkowy smak), spaghetti z krewetkami w maślanym sosie (imponujące, ale łatwe w wykonaniu) i wreszcie… zupełnie niezwykłe spaghetti z ziemniakami – będziecie zaskoczeni jak super smakuje! Sycylijska pasta z kalafiorem, rodzynkami i orzechami Makaron z kalafiorem zawsze

Niedzielny kucharz
Poniedziałek: Wegetariańska zapiekanka pasterska ze słoika 95

dwóch dwóch odmianach: cottage pie (z mięsem wołowym) i shepard’s pie (z jagnięciną lub baraniną). Niezależnie od nazwy wszędzie chodzi o to samo: trzeba przykryć mięsny sos warstwą tłuczonych ziemniaków i zapiec na złoto w piecu. Skład sosu jest dowolny: marchew, pietruszka, seler, groszek, cebula i mięso, lub w wersji wegetariańskiej cieciorka, soczewica. Całość powinna się dusić(...)wolnym ogniu do miękkości. Do warzyw dobrze jest dodać szklankę wina, albo dobrego portera, najlepiej stauta, który dodaje sosowi przyjemnej słodyczy. My dzisiaj proponujemy Wam wegetariańską wersję zapiekanki, która naszym zdaniem jest lepsza niż wersja mięsna. Charakteru sosowi nadaje cieciorka a przede wszystkim boczniaki, grzyb bardzo smaczny i treściwy. Zamiast przyciężkawego pure ziemniaczanego użyliśmy też znacznie lżejszej masy kalafiorowo-pietruszkowej

Niedzielny kucharz
Kurczak zapiekany z warzywami 207

godzinie cały obiad mamy już gotowy. Nie potrzeba już nic więcej, gdyż mamy w nim pierś z kurczaka, ziemniaki i dużą ilość innych warzyw, a całość jest skąpana w sosie śmietanowym. Potrawa jest bardzo smaczna, aromatyczna, pożywna, a do tego łatwa do przygotowania, zdrowa i lekka. Pyszne danie jednogarnkowe sprawdzi się idealnie, kiedy nie chcemy spędzić całego przedpołudnia w kuchni(...)zabrudzić wielu naczyń. Jeśli chcemy, żeby danie było typowo dietetyczne można pominąć śmietanę, albo zastąpić ją jogurtem. Uduszone pod przykryciem warzywa i tak wytworzą sos, dzięki czemu kurczak będzie soczysty i mięciutki. [embed]https://youtu.be/lN-tVRlQCy8[/embed] Składniki na kurczaka zapiekanego z warzywami (4 duże porcje): 0,5 kg filetów z piersi kurczaka (dwa duże) średnia cukinia 6 średnich ziemniaków

e-PrzepisyKulinarne
GOTOWANE (W FOLII) ROLADKI DROBIOWE Z PIECZARKAMI I SEREM PLEŚNIOWYM 175

zdrowe, niskokaloryczne (jesli pominiemy ser pleśniowy) danie bardzo nam smakowało.  Mięso ugotowane w ten sposób nie jest wysuszone, jest delikatne i soczyste.  Podałam je z brązowym ryżem, sosem pieczarkowym i surówką 😊 Składniki: 2 piersi z kurczaka 200 g pieczarek 150 g sera pleśniowego Valbone 1 cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz ziołowy słodka papryka koperek Na sos pieczarkowy(...)pieczarek 2 cebule olej sól pieprz liść laurowy ziele angielskie śmietana 18% koperek Sos: Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, następnie dodajemy pieczarki. Mieszamy dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz i dusimy całość około 15 minut. Po tym czasie dodajemy do sosu śmietanę 18%, zagotowujemy i sos gotowy. Dodajemy zieleninę (koperek lub natkę). Wykonanie:  Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę

Walijskie Pichcenie
Pulpeciki mięsno ryżowe w sosie pomidorowym otulone cukinią. 148

najwyższa pora wrócić do normalności. Wakacje jak co roku są mega długie i … męczące, ale wiecie co uwielbiam to wakacyjne zmęczenie! Dziś mam dla Was danie obiadowe. Pulpeciki w sosie pomidorowym z dodatkiem ryżu zawsze smakują dobrze... Zatem zapraszam!  Składniki na pulpeciki; 30 dag mięsa mielonego z indyka 1 kromka chleba razowego (może być inna, lub pół bułki(...)szalotka 1 jajko 5 dag ryżu Kupiec sól, pieprz do smaku 2 łyżeczki posiekanego świeżego lubczyku 1 mała cukinia Składniki na sos; 2 szklanki passaty pomidorowej 1 szklanka wody sól, pieprz do smaku 1-2 łyżki kaszki kukurydzianej KUPIEC Przygotowanie; Mięso przekładamy do miski, dodajemy posiekaną cebulę i lubczyk. Wbijamy jajko. Chleb wcześniej namaczamy, odciskamy i dodajemy do mięsa. Wsypujemy

Radość kipiąca uśmiechem.
Piersi kurczaka z sosem sriracha 116

jednej z przesyłek z produktami kuchni azjatyckiej dostałam sos sriracha. To tajski sos z przetartych papryczek chili z dodatkiem czosnku, octu, cukru i soli, dość ostry. Nie bardzo miałam pomysł co z nim zrobić, aż do niedzieli kiedy to postanowiłam dodać go do marynaty do piersi kurczaka. Użyłam dodatkowo innych produktów używanym w kuchni tajskiej jak limonki, sosu sojowego(...)imbiru. Powstał pikantny ale smaczny sos, którym zamarynowałam i zapiekłam mięso. Wyszło pyszne danie. Kurczak był soczysty i aromatyczny. Polecam. Jeśli nie macie tego sosu, to dodajcie do marynaty inny sos chilli, lub ostrą paprykę lub trochę pieprzu cayenne. Byle było mniej lub bardziej pikantnie. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Polędwiczki w sosie whiskey 451

Polędwiczki w sosie whiskey Dziś w menu bardzo smaczny, a jednocześnie szybki i łatwy w wykonaniu obiad – polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z dodatkiem alkoholu. Jeśli chodzi o procenty, to nie ma obawy, podczas gotowania wszystko wyparowuje i pozostaje jedynie wspaniały smak. Myślę, że whiskey i śmietanka rewelacyjnie się uzupełniają i razem tworzą niepowtarzalną kompozycję smakową. Polecam spróbować(...)strony dolewamy whiskey i gotujemy przez około minutę *** *** Następnie dolewamy wodę, zagotowujemy i całość dusimy przez około 5 minut *** *** Do szklanki wlewamy śmietankę, dodajemy mąkę, oraz dwie łyżki gorącego sosu z patelni, mieszamy i wlewamy do mięsa. Całość gotujemy przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje. Danie doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Przed podaniem posypujemy

Blog z Apetytem
Polędwiczki w sosie śliwkowym 109

Szlachetne, delikatne mięso z dodatkiem niezwykle aromatycznego sosu śliwkowego na bazie soczystych oraz suszonych jesiennych owoców, czerwonego wina i pachnącego tymianku to doskonała propozycja na uroczysty obiad w gronie najbliższych. Składniki: 750g polędwiczek wieprzowych (2 sztuki) 1 łyżka oleju 2 łyżki masła 3-4 łyżki mąki pszennej kilka gałązek świeżego tymianku sól pieprz Sos śliwkowy: 100g suszonych śliwek 250g śliwek(...)gałązek świeżego tymianku sól pieprz Wykonanie: 1. Suszone śliwki  pokroić w paski, zalać winem i odstawić aby napęczniały. Po tym czasie śliwki odsączyć, wino zostawić (później dodamy do sosu). 2. Śliwki węgierki umyć, pozbawić pestek i pokroić na ćwiartki. 3. Polędwiczki oczyścić z błon i pokroić na plastry o grubości około 1,5 cm, lekko rozpłaszczyć dłonią. Każdy plaster

Szalona Kuchnia Eweliny
Środa: Zapiekanka mac and cheese ze słoika 80

cheese, czyli macaroni and cheese, czyli makaronu z serem. To niezwykle proste danie, czasem robione na szybko poprzez wymieszanie ugotowanych kolanek – koniecznie muszą to być kolanka – z sosem serowym zrobionym na bazie tartego sera i gorącego mleka, ale częściej zapiekane z dodatkiem beszamelu, czasem zmieszanego z jajkiem, posypane bułką tartą i parmezanem. Amerykanie zaliczają mac&cheese(...)wsyp na patelnię łyżkę mąki. Rozprowadź w maśle i smaż aż zasmażka lekko zbrązowieje. Wtedy wlej mleko i przy pomocy trzepaczki mieszaj, żeby pozbyć się grudek jakie powstaną w sosie. Gotuj na wolnym ogniu mieszając aż na powierzchni pojawią się bąble powietrza. Wsyp starty ser, wmieszaj w sos. Jeśli sos jest za gęsty, rozrzedź go dolewając mleka. Jeśli jest

Niedzielny kucharz
Sałatka „prawie” Cesar 161

nasza wariacja na temat klasycznej sałatki Cesar. Prawdziwa sałatka zawiera ściśle określone składniki, choć przepisów jest wiele :) Nasza sałatka to połączenie delikatnej sałaty, z szynką szwarcwaldzką, parmezanem i sosem musztardowym. Wszystkie składniki się idealnie łączą ze sobą tworząc pyszne danie :) Całość smaku podkreśla czosnkowe grzanki . Sałatkę „prawie” Cesar przygotujemy dosłownie w 5 minut. Spróbujcie, poniżej znajdziecie przepis(...)Składniki na sałatkę (2 porcje) 200g miksu sałat 8 plasterków szynki szwarcwaldzkiej 50g parmezanu Składniki na sos musztardowy 1 łyżka musztardy 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku sól pieprz sok z 1/4 cytryny Składniki na grzanki 2 łyżki masła 3 ząbki czosnku bagietka Przepis na sos musztardowy Do miseczki dodajemy musztardę, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!