sosy - 72234 przepisów (strona:457/4816)

Kokardki z łososiem, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi w sosie gorgonozla 155

pory kosztować. Jak to mówią, istna petarda:) Danie jest proste i w miarę szybkie do przygotowania. Najpierw należy podsmażyć łososia, a następnie już równolegle gotować makaron i przygotowywać sos. Szpinak i pomidorki najlepiej smakują jedynie otoczone sosem, nie gotujcie ich zbyt długo, bo danie z pewnością na tym straci. Wypróbujcie! Polecam gorąco:) 400 g makaronu kokardki #Lubella 200 g świeżego(...)przy pomocy widelca. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Na patelnię po smażeniu łososia wlewamy śmietanę (ewentualny nadmiar oleju odlewamy). Do podgrzanej kremówki dodajemy połamaną na kawałki gorgonzolę. Sos mieszamy do czasu rozpuszczenia się sera. Doprawiamy gałką muszkatołową, pieprzem i odrobiną soli. Do powstałego sosu dokładamy kawałeczki łososia. Wrzucamy również liście szpinaku oraz pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Podgrzewamy

Smaki Na Talerzu
Sałatka fit z prażonymi migdałami 109

duży pomidor mała puszka kukurydzy konserowowej kula sera mozzarella 1 mała czerwona cebula migdały w słupkach (50g - połowa paczki) 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka bazylii  sos sałatkowy włoski lub można zrobić samemu sos: (łyżeczka soli morskiej, oregano, łyżeczka pieprzu ziołowego, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka musztardy, 3 łyżki wody) Przygotowanie: - mix sałat rozkładamy na podłużną paterę(...)sałatę z pomidorem i cebulką posypujemy kukurydzą z puszki (pamiętajcie aby uprzednio wylać wodę z puszki z kukurydzą); - ser mozzarella kroimy i również posypujemy nim równomiernie sałatkę ; -  przygotowujemy sos do sałatki -  albo wykorzystujemy gotowy sos włoski, który łączymy z 3 łyżkami wody i 2 łyżkami oliwy lub robimy własny sos ze wszystkich składników, które wymieniłam wyżej czyli: łyżeczka

MintTaste
Pasta Calamari z owocami morza na czosnkowym maśle 199

Makaron w kształcie krążków kalmarów idealnie imituje owe krążki kalmarów i doskonale nadaje się do podania go z krewetkami, ośmiorniczkami, mieszanką owoców morza lub nawet rybą np. w sosie pomidorowym Można oczywiście podać go do makaronu tylko z warzywami w sosie a owe makaronowe krążki do złudzenia przypominające kalmary "zmylą oko". Jako dodatki wybrałam młody groszek cukrowy, ale może(...)kontrast kolorystyczny wybrałam chińskie grzybki Mun , które po namoczeniu i nawet ugotowaniu zawsze pozostają przyjemnie chrupiące. Celowo nie wybrałam żadnego czerwonego składnika. Owoce morza na maśle lub oliwie bez sosu dla mnie ładnie komponują się w potrawie z zielonym kolorem i zawsze wybieram takie składniki. SKŁADNIKI na 2 porcje: 2 garście suchych krążków makaronu w kształcie calamari (lub innego

Sztuka gotowania w/g Samiry
Wieprzowy klops w boczku 193

mięsa mielonego czy też klasyczne pieczenie rzymskie są świetną propozycją na obiad czy też jako ciepła kolacja. Dzisiejsza propozycja jest bardzo prosta i smaczna, przygotowałam ją z pikantnym sosem meksykańskim Kielecki , który świetnie nadała smaku całości. Boczek, którym otuliłam mięso pysznie się przyrumienił i był idealnie chrupki. Koniecznie skuście się i przygotujcie to danie w swojej kuchni(...)surowego boczku (plastry, może być podwędzany) 1 jajko 1 czerstwa namoczona bułka 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki sosu meksykańskiego Kielecki  sól morska pieprz kolorowy świeżo mielony papryka słodka do smaku Przygotowanie: Cebulę i czosnek obieramy, siekamy zarumieniamy na rozgrzanym oleju. Do miski przekładamy mięso, dodajemy odciśniętą czerstwą bułkę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kanie po grecku 226

Kanie na straganach ciągle są, a jeśli lubicie grzyby i smak sosu do ryby po grecku, to ten przepis jest dla Was. Trafiłam na niego przeglądając rosyjskie blogi kulinarne, Trochę zmodyfikowałam smak sosu, bo nie użyłam selera naciowego tylko tradycyjny korzeniowy i użyłam swoich ulubionych przypraw, jakie zawsze dodaję do tego sosu robiąc rybę po grecku. W oryginale były tylko(...)oleju, aż będą złociste około 10 minut. Ja miałam bardzo duże kanie, więc po usmażeniu każdą przekroiłam na 4 części. Przy mniejszych nie jest to konieczne, choć uważam, że sos lepiej przenika w pokrojone grzyby. Warzywa  korzeniowe  umyć, obrać i zetrzeć na tarce  o dużych oczkach. Cebulę  pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na złoto

Gosia gotuje
Mielone rolady w boczku z soczewicą w sosie grzybowym 110

Pyszne i oryginalne mięsne rolady z dodatkiem soczewicy, pieczarek, świeżej natki pietruszki i czosnku. Otulone aromatycznym boczkiem stworzyły idealny duet. Dodatek sosu grzybowego z podgrzybkami i borowikami dodatkowo wzmocniły smak. Polecam na rodzinny uroczysty obiad. Rolady: 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 0,5 szklanki soczewicy 5 pieczarek 1 cebula 3 łyżki świeżej natki pietruszki 2 ząbki czosnku(...)jajka 2 łyżki bułki tartej 100 g boczku wędzonego w plastrach Sól Pieprz Czosnek granulowany Sos grzybowy: 1 cebula 10 małych pieczarek 20 g suszonych borowików 20 dag podgrzybków 2 kostki rosołowe drobiowe 150 g śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej 400 ml wody Sól Pieprz Rolady: Soczewicę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Pieczarki oraz cebulę kroimy w drobną

VioletoweKucharzenie
Roladki z dynią i batatem na parze 139

Lekkie dietetyczne roladki na parze z jesiennymi warzywami czyli dynią i batatem. W towarzystwie sosu tzatziki stanowią smaczne towarzystwo. Roladki z sosem są bardzo dobre. Dzięki przyprawą nie są mdłe a aromatyczne. 1 pierś z kurczaka 1 batat mały 1 kawałek dyni wielkości batata przyprawa do kurczaka czubryca czerwona sól, pieprz 2 liście laurowe natka pietruszki olej rzepakowy 2 ząbki(...)czosnku sos tzatziki: 1/2 ogórek zielony 200 g jogurtu greckiego przyprawa do sosu tzatziki sól, pieprz, cukier 2 łyżki oliwa z oliwy bazylia Pierś z kurczaka kroję na trzy części i delikatnie rozbijam, posypuje przyprawą do kurczaka, pieprzem, solą i odstawiam na 30 minut. W tym czasie obieram batata i dynię.Warzywa ścieram na tarce jarzynowej osobno. Najpierw przesmażam dynię

wesoła kuchnia
Pieczona perliczka w pomarańczach i glazurze miodowej / Honey glazed roasted guinea fowl with orange 225

zwykłym kurczakiem, bo to danie wyszło przepyszne! Jeśli lubisz tego typu dania, polecam także moje kaczuszki: pieczoną w glazurze pomarańczowo-miodowej , pieczoną z jabłkami i pomarańczami , czy pieczoną z sosem wiśniowym z winem Porto – wszystkie przepyszne! Zapraszam po przepis. Scroll down for recipe in English Pieczona perliczka w pomarańczach i glazurze miodowej (4 porcje) Składniki: 1 ładna perliczka sól(...)pieprz 1/2 pomarańczy, pokrojona na czątki 200 ml soku pomarańczowego 1 łyżka startego korzenia imbiru 3 łyżki masła, rozpuszczonego 2 łyżki miodu 1 łyżka oliwy 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 190 oC. Perliczkę porządnie natrzyj solą i pieprzem (wewnątrz i na zewnątrz), a do środka włóż pomarańczę

karmelowy
Racuchy jogurtowo- szpinakowe z sosem aurora 184

Przy niedzieli zdradzę Wam pomysł na niecodzienną wersję racuchów. Nie będą one jak zazwyczaj się wszystkim kojarzą w wersji słodkiej, ale wytrawnej ze szpinakiem i z sosem pomidorowym oraz pomidorkami koktajlowymi. RACUCHY JOGURTOWO-SZPINAKOWE z SOSEM AURORA Składniki : racuchy: 2 jajka 250 ml jogurtu naturalnego 160 g mąki 100 g szpinaku baby sól i pieprz oliwa do smażenia(...)sos: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 250 ml mleka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 50 ml śmietany 18% Przygotowanie: Szpinak myjemy i kroimy w paski, a następnie obsmażamy. Jajka roztrzepujemy, dodajemy jogurt, a potem mąkę i ostudzony szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i smażymy racuchy. sos: Mąkę rumienimy na maśle,a następnie dodajemy mleko i mieszamy aby nie powstały

Bon appetit mon amie
Karkówka zapiekana z pieczarkami i ogórkami kiszonymi 198

Karkówka zapiekana z pieczarkami i ogórkami kiszonymi to pomysł na weekendowy obiad. Podczas pieczenia utworzy się aromatyczny, pomidorowy sos, a karkówka będzie idealnie miękka. Nie pomijajcie ogórków kiszonych, ponieważ dodają one lekkiej kwasowości. Danie możecie podać z gotowanymi ziemniakami jak i ryżem. Składniki na 6-8 porcji: 1 kawałek karkówki (około 0,8 kg) 0,5 kg pieczarek 3 średniej(...)wielkości cebule 4 ogórki kiszone 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 łyżki ketchupu 1 łyżka sosu sojowego (ewent. maggi) 1 szklanka wody z ogórków kiszonych 1 szklanka zwykłej wody sól, pieprz papryka ostra majeranek mąka do obtoczenia olej do smażenia Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry i przyprawić solą, pieprzem, papryką ostrą oraz majerankiem. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce

Ugotować
Spaghetti z sosem pomidorowym i brokułami 114

zrobiłam Spaghetti! Dla mężusia oczywiście tradycyjne Bolognese, a dla mnie o wiele lżejszy sosik, a mianowicie pomidorowy z brokułami. Uwielbiam makaronu, więc właściwie to mogłabym zjeść go z samym sosem pomidorowym, ale dla uzupełnienia witaminek dodałam również brokuła. Pyszna wersja makaronu dla wegan i wegetarian. Zapraszam 😊 Składniki porcja dla 1-2 osób: sos: pomidory 3 szt, cebula pół szt, czosnek(...)ząbek, koncentrat pomidorowy 2 łyżki, sos sojowy pół łyżki, bazylia suszona lub świeża do smaku, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, dodatkowo: brokuł 150 g, makaron Spaghetti 100 g, Sposób przygotowania: Pomidory sparzamy wrzątkiem, delikatnie obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy pomidory i dusimy na małym ogniu

kulinarne odsłony pati
Mini pizza w 4 smakach (część III) 191

Ilość porcji: 16 mini pizzerinek (4 smaki po 4 sztuk) Składniki: Ciasto: 500 g mąki 25 g drożdży 250 ml letniej wody 2 łyżki oliwy ½ łyżeczki soli Sos pomidorowy (do 8 pizzerinek): 250 g pomidorów (2 sztuki) 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczka soli szczypta pieprzu 1 łyżeczka papryki słodkiej(...)Ciasto wyrabiać powoli przez około 15 minut, a następnie przykryć czystą ścierką i odstawić do wyrośnięcia na 1-2 godziny (w ciepłe miejsce). Sos pomidorowy: Na oliwie podsmażyć pokrojoną w mała kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek. Pomidory (bez skórki) pokroić w kostkę – dodać do cebuli i czosnku

KuchniaWeDwoje.pl
Zapiekanka z mięsem, ziemniakami i cukinią 184

Dzisiaj proponuję Wam zapiekankę z mięsem, ziemniakami i cukinią. Warzywa zapiekłam w mięsnym sosie pomidorowym. Dzięki takiemu sposobowi przygotowania, ziemniaków nie trzeba wcześniej gotować, a my mamy mniej pracy. Zapiekankę przygotowujemy w dużym naczyniu żaroodpornym, o wymiarach około 18 cm x 30 cm, lub trochę większym. Składniki farszu: 2 duże cebule 5 ząbków czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek(...)pietruszki 2 łyżeczki maggi sól pieprz Pozostałe składniki (4 porcje): kilka małych, młodych cukinii - łącznie 600 g około 8 małych ziemniaków - łącznie 650 g 1 kulka mozzarelli Wykonanie: Przygotowanie sosu: Cebulę solimy i podsmażamy na oliwie, do zeszklenia. Do zeszklonej cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy go 2 minuty. Dodajemy mięso, całość mieszamy i dalej smażymy kolejne

Smak mojego domu
RYBNE BURGERY Z CIECIERZYCĄ / FISH&CHICKPEAS BURGERS 96

zawierającym wszystko co potrzebne – białko, warzywa, węglowodany – pełnowartościowy obiad/kolacja! W wersji mini – idealna przekąska. Ja tym razem robiłam wersje pełnowymiarową z grahamkami, świeżymi warzywami, domowej roboty sosami – samo zdrowie i jak smakuje… Miłego gotowania! In my kitchen nothing can be „normal” even the burgers aren’t made of meat, but from chickpeas(...)mała czerwona cebula 1 jajko 1-2 łyżki bułki tartej 1 łyżka oleju/oliwy Dodatki: sałata czerwona cebula żółty ser pomidor ogórek konserwowy/kiszony/świeży chutney z czerwonej cebuli (opcjonalnie) Sos czosnkowy: 2-3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 1-2 ząbki czosnku zioła prowansalskie, sól, pieprz Sos ketchupowy: 1-2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka majonezu 1 łyżka ketchupu

Martyna Cooks
Sałatka warstwowa z tuńczykiem 182

Bardzo szybka i smaczna sałatka. Doskonała na każdą okazję. Dobra na śniadanie, kolację, ale również na imprezę. SKŁADNIKI 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 6 jajek 2 cebule 15 dag żółtego sera Sos 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy WYKONANIE Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki, oddzielamy białko od żółtka. Cebulę kroimy w drobną kostkę(...)ścieramy na drobnej tarce. Składniki na sos łączymy ze sobą. Sałatkę układamy w salaterce w następującej kolejności. Pierwsza warstwa połowa startych na grubej tarce białek, na to wykładamy jedną puszkę odsączonego z zalewy tuńczyka, na to połowa pokrojonej cebuli. Cebulę smarujemy połową rozrobionego sosu, na sos połowa żółtego sera. Przechodzimy do następnej warstwy. Czyli białka, tuńczyk, cebula, żółty

W kuchennym oknie Ewy