sosy - 72234 przepisów (strona:1208/4816)

Kolorowa sałatka z makaronem i wędzonym kurczakiem 556

ćwiartka z kurczaka (lub filet) 150 g drobnego makaronu– u mnie w kształcie ryżu 4 jajka 1 ogórek zielony 1 czerwona papryka 1 szklanka kukurydzy konserwowej 1/2 pęczka szczypiorku Sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1-2 ząbki czosnku sól i pieprz       *** Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę *** *** Wędzonego kurczaka(...)zimną wodą, odcedzamy *** *** Ogórka obieramy ze skórki i razem z papryką kroimy w kostkę *** *** Kukurydzę odsączamy z zalewy *** *** Szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki sałatki umieszczamy w dużej misce *** *** Przygotowujemy sos: w miseczce umieszczamy majonez, jogurt oraz przeciśnięty czosnek. Całość delikatnie doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy *** *** Sos dodajemy do sałatki, dokładnie mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku solą

Blog z Apetytem
Królik w śmietanie – przepis 92

naczynia żaroodpornego ściągamy przykrywkę a mięso zalewamy słodką śmietanką ze zmieszaną jedną łyżką mąki, po czym królika wstawiamy już bez przykrycia do piekarnika i pieczemy jeszcze przez 10min, aż sos zgęstnieje a królik się zrumieni. Gotowego królika podajemy z frytkami i np. sałatką coleslaw Smacznego. królik w śmietanie Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Dorsz pieczony z koperkiem Śledzie(...)sosie koperkowym Zapiekanka z ryżem, brokułem i kurczakiem Karczek pieczony w rękawie foliowym Artykuł Królik w śmietanie – przepis pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
Grzybowe penne 134

olej i usmaż pieczarki na złoty kolor. Następnie dodaj namoczone grzyby i 2 ząbki czosnku starte na tarce. Wymieszaj całość. Dodaj pomidory z puszki i wodę z moczenia grzybów. Sos powinien ładnie zgęstnieć. To potrwa około 5 minut. Dopraw solą i pieprzem. Sos połącz z makaronem. Przełóż na talerz i podawaj z orzechową posypką. Smacznego! table.macro { font-size(...)porcja makaronu zawiera 50% zalecanych dziennych porcji warzyw Dobrym pomysłem będzie zamiana makaronu na pełnoziarnisty. Będzie to dodatkowa porcja błonnika, żelaza, cynku i witamin z grupy B. Do sosu idealnie będzie pasowała cieciorka z puszki lub fasola. Porcja dobroczynnych strączków! P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie

wiecejwarzyw.pl
BIGOS WEGETARIAŃSKI 150

szklanki czerwonego wina 100 g suszonej żurawiny  4 łyżki suszonej czerwonej soczewicy 40 g suszonych pomidorów ze słoiczka 2 i 1/2 szklanki bulionu lub wody (najlepiej z sosem sojowym lub ekologiczną warzywną kostką bulionową) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki PRZYPRAWY 3 łyżki sosu sojowego 3 kulki jałowca 3 kulki ziela angielskiego 3 listki laurowe 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka(...)także suszoną żurawinę i pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy pozostałe przyprawy. Smażymy 3 minuty, często mieszając.  Wlewamy czerwone wino i chwilę odparowujemy. Dolewamy bulion lub wodę oraz sos sojowy. Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i redukujemy płomień do minimalnego. Gotujemy 1-2 godziny, aż większość płynu odparuje. Można chwilę pogotować bez przykrycia, gdyby pozostało dużo płynu (lub zagęścić 1 łyżeczką

cool and minty
Rolady śląskie wołowe 138

będą brązowe. Wówczas wlać około 500 ml wody, przykryć i dusić na małym ogniu przez 1,5 godziny. Gotowe mięso wyjąć i odstawić do przestudzenia. W międzyczasie powstały sos zaciągnąć mąką i przyprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem. Mięso odwinąć z nici i włożyć z powrotem do sosu. Gotować je jeszcze przez 10 minut w sosie i podawać

My simple kitchen
Karkówka zapiekana z pieczarkami 497

zapiekać w dniu podania.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1kg karkówki 3 cebule 1/2 kg pieczarek sól, pieprz słodka papryka w proszku olej do smażenia mąka do obtoczenia sos: 2 łyżki maggi lub sosu sojowego 3 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki octu 2 łyżki cukru 8 łyżek wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1.Karkówkę pokroić na kawałki. Natrzeć solą, pieprzem(...)Następnie obtoczyć w mące i obsmażyć. Przełożyć do brytfanny lub naczynia żaroodpornego.  2.Cebulę pokroić w talarki. Przełożyć na karkówkę, na wierzch pokroić pieczarki w paski. Następnie zrobić sos, wymieszać wszystkie składniki, zalać karkówkę, przykryć i wstawić do piekarnika.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 3.Zapiekać ok 1,5 godziny w temperaturze

Danka Pichci
Spaghetti z kurczakiem 51

moimi ulubionymi, ponieważ zawsze się sprawdzają i każdemu smakują. Można je przygotować w krótkim czasie ze składników, które mamy w lodówce. Dzisiaj zrobiłam spaghetti z kurczakiem i warzywami. Sos do makaronu jest aksamitny i śmietankowy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 300g makaronu spaghetti 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki ząbek czosnku 2 łyżki oleju(...)przez praskę czosnek. Podsmażyć około 3-4 minut, aż warzywa trochę zmiękną.  3. Potrawę na patelni zalać śmietaną, dodać przecier i dusić około 5 minut, aż powstanie gęsty sos. Jeżeli ktoś lubi ostre potrawy to można doprawić szczyptą chili.  4. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Podawać ze sosem, opcjonalnie można posypać startym serem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Danka Pichci
Śledzie po kaszubsku 2301

obrać, pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać olej, włożyć cebulę i dusić przez około 5 minut. Uważać, żeby się nie przypaliła, można podlać trochę wodą. Następnie dodać pozostałe składniki sosu i dusić jeszcze 5 minut. Odstawić do schłodzenia. 3. Śledzie wyjąć z wody i pokroić w paski lub kostkę. Ułożyć w szklanej misce warstwami pokrojone śledzie ze sosem(...)wierzchu była warstwa sosu. 4. Tak przygotowane śledzie przykryć i odstawić na dzień lub dwa do lodówki lub w chłodne miejsce, aby się przegryzły. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Danka Pichci
Ryba w selerach 83

zajadać bez specjalnej okazji. Na święta oprócz karpi i śledzi przygotowujemy też inne ryby smażone, duszone czy zapiekane i z różnymi dodatkami. Ja dzisiaj proponuję filety rybne w pikantnym sosie selerowym. Danie to można podawać zarówno na zimno jak i po uprzednim zapiekaniu na ciepło. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: około 600g filetów rybnych (mogą być mintaj, morszczuk, dorsz) po rozmrożeniu(...)czasu do czasu przemieszać. Gdy warzywa będą miękkie (po około 30 minutach) dodać ketchup, cukier i doprawić solą. Wymieszać i chwilę poddusić. Zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia. Sos powinien być gęsty i ostry w smaku.  3. Filety osuszyć ręcznikiem papierowym, pociąć na mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Następnie obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej

Danka Pichci