sosy - 72234 przepisów (strona:1211/4816)

Przepyszne śledzie po węgiersku – sałatka śledziowa 147

wodę. Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie. Następnie śledzie osączam z wody i dokładnie osuszam ręcznikiem papierowym. Śledzie przekrawam wzdłuż na pół i kroję na mniejsze kawałki Przygotowanie sosu: Cebulę kroję w piórka, umytą paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w cienkie paseczki. Umyte pieczarki kroję w półplasterki, ogórki kroję w półplasterki. Natkę pietruszki drobno siekam. Teraz(...)smażę na małym ogniu przez kilkanaście minut, do miękkości papryki. Na koniec dodaję koncentrat pomidorowy, ketchup, doprawiam delikatnie solą, pieprzem i całość jeszcze smażę około 3 minut. Następnie sos przekładam do miski i odstawiam do wystudzenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Końcowe przygotowanie śledzi: Do miski z sosem dodaję śledzie, natkę pietruszki, ogórki, dokładnie mieszam, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam

Uwaga Babcia Gotuje
Sałatka Olimpia 144

Oregano ·        Sól ·        Papryka ostra ·        Jajko Składniki na sos Tzatziki: ·        Duży jogurt naturalny ·        Szczypta soli ·        Szczypta pieprzu ·        Koper(...)Ricottę kroimy w kostkę i układamy na wierzch sałatki. 11.              Pozostał nam sos, jogurt mieszamy z solą, pieprzem, koprem, obranym i startym na dużych oczach ogórkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. 12.              Tak przygotowanym sosem polewamy

Kulinarna Chwila
Domowe gnocchi z ziemniaków – parmezanowe 122

jestem człowiek-ziemniak. Ja mogę jeść ziemniaki zawsze, o każdej porze i w każdej postaci! Kluchy ziemniaczane uwielbiam i gdyby nie to, że najbardziej lubię je z dekadenckimi, tłustymi sosami które są najprostszą drogą do całkowitego zaniku talii i przejęcia roli ludzika Michelin, jadłabym je pewnie co drugi dzień. Domowe gnocchi nie są trudne do zrobienia, a te z dodatkiem(...)posklejały. Powtarzamy z kolejnymi porcjami ciasta. Te gnocchi są pyszne nawet z samym palonym masłem i odrobiną szałwii, posypane dodatkowo startym parmezanem, ale można je podać również z sosem pomidorowym albo w takim wydaniu jak na pierwszym zdjęciu: z fenomenalnym i superszybkim do zrobienia sosem śmietankowym z czosnkiem i z młodym szpinakiem– KLIK . Spróbujcie, nie pożałujecie! SKŁADNIKI 2 duże

Karo in the Kitchen
Farszynki z kapustą 86

szklanki mąki (+ do podsypywania) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko gałka muszkatołowa sól pieprz olej do smażenia nadzienie: 300g kiszonej kapusty 100g pieczarek 1 cebula majeranek czarny pieprz sos: 3 łyżki jogurtu greckiego 1-2 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanego koperku sól pieprz Kapustę opłukać (jeśli jest bardzo kwaśna), odcisnąć. Pieczarki obrać i pokroić w drobną kostkę. Cebulę pokroić(...)zlepić jak pyzy i spłaszczyć. Można nadać okrągły lub owalny kształt. Farszynki smażyć na rumiano z obu stron na niewielkiej ilości oleju na małym ogniu. Podawać ze śmietaną lub sosem jogurtowym. Sos: c zosnek przecisnąć przez praskę. Dodać pozostałe składniki, wymieszać. Smacznego

Obiad gotowy
Piersi kaczki z jabłkami i pomarańczą 160

przyjemny szum krople spadających na ziemię i pobliskie dachy niezwykle uspokaja... Dziś dla odmiany coś na wytrawnie. Jak dla mnie kaczuszka wybitna :) Z chrupiącą skórką. Do tego idealny sos na bazie jabłek, pomarańczy i masła. Taki obiad na pewno zachwyci waszych gości :) Przepis na tą kaczuszkę znalazłam na tej stronie (klik ). W oryginale jest to receptura Karola Okrasy. Pozwoliłam sobie(...)rozmarynu (1-2 gałązki). Smażyć, aż jabłka lekko się przyrumienią. Jabłka zdjąć z patelni, wlać sok pomarańczy i dodać kawałki masła. Poruszać patelnią podgrzewając wszystko na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Wówczas włożyć do niego przesmażone jabłka i wymieszać. Upieczone piersi kaczki pokroić w grube plastry, polać sosem i podawać z jabłkami i cebulką

My simple kitchen
SAŁATKA OWOCOWA W KOKOSIE 91

Składniki: 2 kokosy 1 garść roszponki 1 op. płatów łososia 1/2 szklanki kuskus 3 mini banany (kilka kropel z cytryny) 2 łyżki płatków migdałowych garść malin garść czereśni   SOS: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego sól pieprz Przygotowujemy sos: wszystkie składniki mieszamy. Przygotowujemy sałatkę: Kuskus przygotować wg przepisu na opakowaniu. Banana obrać i pokroić w plasterki(...)pestki. Płatki migdałowe uprażyć na patelni. Owoce oraz płatki migdałowe wymieszać z kuskusem. do kokosa przekrojonego na pół wkładamy roszponkę  oraz kuskus z owocami oraz łososia. Podajemy z sosem

Kuchnia w oparach
Tatar wołowy 111

natka do dekoracji 1-2 łyżki oleju roślinnego o neutralnym smaku np. słonecznikowy lub rzepakowy po jednym żółtku jajka na każdą porcję - mogą być kurze lub przepiórcze opcjonalnie sos Worcester i tabasco sól i pieprz do smaku Opcjonalnie możecie dodać do tatara także inne dodatki. W wydanej w 1956 roku książce Kuchnia Polska wśród składników są m.in. musztarda i marynowane(...)grzyby.  W innych przepisach pojawia się też sos sojowy, anchois, sardynki w oleju, oliwki, papryka konserwowa i drobno posiekane chili. Szef kuchni Dominiki Moskalenko, autor nieco zmodyfikowanego przeze mnie powyższego przepisu nie poleca dodawania do tatara oliwy z pierwszego tłoczenia, ponieważ ma zbyt intensywny smak. Tatar wołowy - przepis Polędwicę bardzo drobno posiekać lub zmielić na sitku o dużych oczkach

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Najlepsza domowa pizza – bardzo prosty i szybki przepis 220

dwie pizze o średnicy ok. 26 cm) 160 ml ciepłej wody 2 łyżki oleju lub oliwy 1 łyżeczka soli pół łyżeczki cukru 10 g drożdży świeżych 280 g mąki Sos Składniki: pół puszki pomidorów krojonych szczypta soli szczypta pieprzu szczypta papryki słodkiej szczypta oregano 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego Dodatki: 4 średnie sztuki pieczarek 2 kulki sera mozzarella (każda(...)miało średnicę ok. 26 cm. Możesz nie używać stolnicy i rozciągać ciasto tylko na papierze do pieczenia. Arkusz papieru przytnij do wielkości swojej blaszki. Na gotowe ciasto wyłóż połowę sosu pomidorowego i rozsmaruj łyżką. Następnie podziel mozzarellę na małe kawałki za pomocą dłoni i rozłóż równomiernie na całej pizzy. Na wierzch rozłóż pieczarki. Możesz też użyć innych dodatków wedle uznania

Słodki Blog
Kotlety Mexico 131

Kotlety Mexico Szukamy przepisów na święta a co powiecie na soczyste kotlety, polane pysznym sosem. Można zaskoczyć gości inną odmianą kotleta. Składniki: ·        1 kg schabu ·        Cebula ·        ½ kg pieczarek ·        Serek hochland(...)Sos meksykański w słoiczku ·        15 dag sera żółtego ·        Pieprz ·        Sól ·        Olej do smażenia ·        2 jajka ·        Bułka tarta do panierki Sposób przygotowania

Kulinarna Chwila
Kalafiorowa tikka masala 114

drobną kostkę, czosnek i imbir pokrój w plasterki, dodaj przyprawy i smaż całość na odrobinie oleju. Dodaj następnie orzechy razem z wodą, suszone pomidory i zblenduj całość na gładki sos. Sos wymieszaj z kalafiorem i wstaw ponownie do piekarnika na 40 minut. Po tym czasie kalafior powinien być miękkie, a sos powinien zgęstnieć. W razie potrzeby zostaw całość w piekarniku

wiecejwarzyw.pl
ciągnące się puree z serem i chrupiącą kiełbasą na ostro 81

Delikatne, ciągnące się puree z serem, chrupiąca kiełbasa/posypka, ostry sos, odświeżające kolendra i sok z limonki.. … nie wiem co Ty o tym sądzisz, ale jak dla mnie brzmi to bardzo dobrze. I kto powiedział, że kiełbasa zawsze musi wyglądać jak kiełbasa? Składniki: puree (ok 800g): 500g ugotowanych ziemniaków (bez skórki) 200g startej mozarelli 200ml mleka sól pieprz(...)chrupiąca kiełbasa: 1 Kiełbasa Morlińska z piersi kurczaka 3 łyżki panierki panko 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżka oleju dodatki: ostry sos (np mój Hot sauce mango habanero ) posiekana świeża kolendra limonka kiełbasę pokrój w drobną kostkę i posiekaj niedokładnie – chodzi o to, by kawałeczki kiełbasy były małe, ale nie jednakowe na patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż

SandraFrej.com
Wołowe pulpeciki w sosie paprykowo-pomidorowym 116

Pyszny aromatyczny, ziołowy sos w połączeniu z ulubionym makaronem idealnie sprawdzi się na stole nie tylko mięsnych smakoszy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: mięso mielone wołowe 400 gram 3 średnie papryki ( u mnie czerwona,zółta i zielona) 1 mniejsza cukinia 1 cebula 2 duże ząbki czosnku 1 jajko 1 passata pomidorowa ( u mnie ziołowa) 700 gram 300 gram ulubionego makaronu(...)ogniu, w międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, na patelni po warzywach na odrobinie oliwy podsmażamy nasze pulpeciki z obu stron, następnie dodajemy do naszego sosu, warzywa z pulpecikami gotujemy na małym ogniu ok 15 min często mieszając gotowy sos podajemy z makaronem, idealnie smakuje oprószony grana padano lub innym żółtym serem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia

Blog kulinarny S9.PL
Śledzie po cygańsku 2489

zmiękła, często ugniatając ją łyżką. Śledzie pokroić w paski, ogórki na plasterki a pieczarki na połówki. Włożyć wszystkie składniki do miski; dodać cebulę. W osobnej misce wymieszać na gładki sos keczup, musztardę, olej i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić pieprzem i cukrem (sos powinien być słodkawy). Gotowym sosem zalać pozostałe składniki i wymieszać. Odstawić na noc do lodówki

My simple kitchen
Dorsz pieczony z koperkiem 142

oliwek 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki ostrej papryki Sól pieprz Dorsz pieczony z koperkiem – przepis Przygotowanie Filet z dorsza myjemy i osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki. Przygotowujemy sos: do małej miski wlewamy trzy łyżki oliwy, dodajemy dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, wsypujemy paprykę słodką i ostrą, potem dodajemy posiekane kilka gałązek kopru i szczyptę soli i pieprzu(...)wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Filety z dorsza z każdej strony smarujemy przygotowanym sosem, następnie rybę układamy w naczyniu żaroodpornym. Przygotowanego dorsza skrapiamy sokiem z cytryny następnie całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 0 C i pieczemy przez 15min. dorsz pieczony z koperkiem Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Zapiekanka z ryżem, brokułem i kurczakiem Śledzie w sosie pomidorowym

Księga-Smaku