sosy - 72234 przepisów (strona:1205/4816)

Rozpustne grzanki ze smażoną brukselką i mascarpone 98

proste i naprawdę smakowite!  Dziś jednak propozycja dla tych, którzy chcieliby poznać brukselkę od zupełnie nowej strony!  Drobno siekane malutkie kapustki podsmażone z czosnkiem, wędzoną papryką i sosem sojowym zyskują zupełnie nowe życie.  Całość ułożona na gęstej chmurce rozpusty z serka mascarpone i chrupiącej grzance.  Do tego lekki rzut pokruszonych orzechów laskowych, które wydobędą z brukselki(...)bardzo kremowym tłem.  Siadajcie do stołu! Grzanki ze smażoną brukselką i mascarpone na 4 grzanki Potrzebujesz: 100g świeżej brukselki 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 1/3 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 3/4 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka soku z cytryny 4 kromki chleba 100g serka mascarpone garść orzechów laskowych Sposób przyrządzenia

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Zupa-krem z kalafiora (dieta dr Dąbrowskiej) 152

blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej, między innymi: surówkę z czerwonej kapusty z chrzanem   pieczoną brukselkę z cebulą i czosnkiem zupę krem z białych warzyw sos czosnkowy z kalafiora młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym(...)burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków   zielony

Kulinarne przygody Gatity
Słowacka sałatka ziemniaczana z jajkami 106

naszym kraju, a szkoda. Chociaż jest dość ciężka i tłusta, to smakuje wybornie prostymi składnikami bez zbędnych ulepszeń. Ostatnio zachwyciła mnie prosta sałatka ziemniaczana z jajkami doprawiona słodko-kwaśnym sosem z octu jabłkowego. Ta sałatka jest po prostu obłędna, a składa się tylko z trzech składników plus sos. Polecam przepis na słodko-kwaśną słowacką sałatkę ziemniaczaną .  Składniki na słowacką(...)polewamy naszą sałatkę ziemniaczaną z jajkami . Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. W tej wersji jest po prostu przepyszna :) Jako, że Słowacy kochają majonez, sałatkę można doprawić kilkoma łyżkami sosu majonezowego

Korniszonki
Słowacka sałatka ziemniaczana z jajkami 131

naszym kraju, a szkoda. Chociaż jest dość ciężka i tłusta, to smakuje wybornie prostymi składnikami bez zbędnych ulepszeń. Ostatnio zachwyciła mnie prosta sałatka ziemniaczana z jajkami doprawiona słodko-kwaśnym sosem z octu jabłkowego. Ta sałatka jest po prostu obłędna, a składa się tylko z trzech składników plus sos. Polecam przepis na słodko-kwaśną słowacką sałatkę ziemniaczaną .  Składniki na słowacką(...)polewamy naszą sałatkę ziemniaczaną z jajkami . Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. W tej wersji jest po prostu przepyszna :) Jako, że Słowacy kochają majonez, sałatkę można doprawić kilkoma łyżkami sosu majonezowego

Gotujemy i jemy
Spaghetti z mieloną wołowiną, czerwonym winem i świeżą rukolą 156

Sos do makaronu spaghetti w nieco innym wydaniu, bo z wołowiną, czerwonym winem i dużą ilością aromatycznych, suszonych ziół i czosnku. Zdrowia i niepowtarzalnego smaku doda świeża rukola zmieszana z makaronem i sosem. 400g makaronu spaghetti 400g mielonej wołowiny 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina 1 duża cebula 6 ząbków czosnku 750ml passaty pomidorowej  2 łyżeczki suszonej bazylii 3 łyżeczku(...)podsmażamy jeszcze chwilę, po czym wlewamy wino. Dusimy do odparowania. Wlewamy passatę, dodajemy suszoną bazylię, oregano, sól i pieprz do smaku. Dusimy jeszcze chwilę. 3. Ugotowany makaron mieszamy z sosem i świeżą rukolą. Posypujemy serem, dekorujemy świeżą bazylią

Szefowa kuchni
Kaszotto ze szpinakiem, pieczarkami i kurczakiem 130

Składniki: 400 g kaszy bulgur 2 pojedyncze piersi z kurczaka 200 g szpinaku baby 150 g pieczarek 1/2 pora 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 5 łyżek sosu sojowego 3 łyżki oleju sól, pieprz 1/2 pęczka dymki Sposób wykonania: Kaszę gotujemy na sypko, zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę, polewamy sosem sojowym i odstawiamy(...)minut od czasu do czasu mieszają. Dodajemy pieczarki, oprószamy solą i pieprzem i w dalszym ciągu smażymy. Gdy woda z pieczarek odparuje dodajemy na patelnię kurczaka razem z sosem sojowym. Smażymy do momentu aż mięso będzie gotowe. Następnie dodajemy szpinak i dalej podgrzewamy mieszając aż listki zwiędną pod wpływem temperatury.  Na patelnię wsypujemy ugotowaną kaszę, mieszamy i podgrzewamy przez

Qchnia po prostu
Wegańskie curry z ciecierzycy 125

oliwy z oliwek 1 czubata łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka kurkumy szczypta chili 1/3 łyżeczki cynamonu 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 1 puszka pomidorów krojonych  1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka ksylitolu 2 słoiki ciecierzycy w zalewie (po 400 g po odsączeniu) sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy sól i szklimy na oliwie(...)Dodajemy kumin, kurkumę, chili i cynamon. Przesmażamy razem chwilę, dolewamy mleczko kokosowe, pomidory z zalewą, sos sojowy, musztardę oraz ksylitol. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na dużym ogniu przez 7-8 min. aż sos się lekko zagęści. Dodajemy ciecierzycę, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ryżem - u mnie niezmiennie basmati

Moje Kuchenne Rewelacje
Surówka z czerwonej kapusty z marchewką i chrzanem (dieta dr Dąbrowskiej) 95

którym podaję Wam gotowy  tygodniowy jadłospis. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: pieczoną brukselkę z cebulą i czosnkiem zupę krem z białych warzyw sos czosnkowy z kalafiora młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem(...)surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków   zielony koktajl

Kulinarne przygody Gatity
Makaron z tuńczykiem 104

Makaron z tuńczykiem, pomidorkami i papryką w aromatycznym sosie na bazie oliwy, czosnku, suszonych pomidorów i dodatku mascarpone kłania się na obiad. Do makaronu z tuńczykiem dodać możecie kukurydzę, kapary, oliwki lub groszek zielony – będzie pysznie! Makaron z tuńczykiem i pomidorkami podaję z makaronem krótkim, np. świderki, penne, kolanka lub długim. Idealne będą makarony typu reginette, pappardelle, bucatini, tagliatelle(...)Makaron z tuńczykiem SKŁADNIKI: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym – kawałki (2 x 170 g, po odsączeniu 2 x 120 g) 1/2 czerwonej papryki 1 mała cebulka 3 suszone pomidory + 3 łyżki zalewy z suszonych pomidorów 15 pomidorków koktajlowych 5 ząbków czosnku sól, pieprz, słodka papryka opcja: spora łyżka mascarpone do podania makaron krótki lub długi

Zasmakuj Kuchni
Chińskie danie z marynowaną piersią z kaczki 97

filety z kaczki 1 op makaronu ryżowego 2 marchewki 1 cebula kawałek selera pół papryki czerwonej pół papryki żółtej imbir cukier oregano majeranek chili w płatkach 3 ząbki czosnku sos ciemny sojowy sól pieprz pieprz ziołowy oliwa do smażenia Filety z kaczki po oczyszczeniu kroimy w cienkie ukośne plastry. Solimy, lekko posypujemy pieprzem i skrapiamy sosem sojowym przekładając by mięso(...)siekamy w zapałkę wszystkie warzywa razem z cebulą i czosnkiem. W woku  rozgrzewamy ok 2 łyżki tłuszczu, wkładamy warzywa i smażymy aż odparują wszystkie soki. Dodajemy ok łyżkę sosu sojowego , podlewamy odrobiną wody i dusimy ok 10 min pod przykryciem. Makaron w naczyniu zalewamy wrzątkiem i przykrywamy pokrywką. Kiedy warzywa już są miękkie, dodajemy gotowy odcedzony makaron i lekko

Gotowanie jest łatwe
Meksykańskie TACO po mojemu :) 88

tortilli* wypełnionej nadzieniem, którą składa się na połowę i zajada rękami bez użycia sztućców. Nadzienie może być dowolne, a w mojej wersji jest nim zielona soczewica z tofu w sosie pomidorowym – pychotka. Polecam Składniki (na 12 tacos): Tortille: 12 gotowych gotowych kukurydzianych muszelek taco* Nadzienie: 2 szklanki (240 ml) ugotowanej zielonej soczewicy 1 cebula 100 g ulubionego tofu (może(...)Dodajemy tofu pokrojone w drobną kostkę (lub rozgniecione widelcem – jak wolicie :)), zalewamy passatą pomidorową i gotujemy przez kilka minut delikatnie mieszając. Następnie, dodajemy ugotowaną soczewicę i gotujemy aż sos zgęstnieje, co jakiś czas mieszając. Teraz wystarczy tylko nałożyć tego pysznego soczewicowego nadzienia do gotowych muszelek taco, przybrać ulubionymi warzywami, np. papryką, kukurydzą lub pomidorem i można zajadać ze smakiem

Lamarida.pl
Najlepsze domowe burgery 105

smak idealny. Domowe burgery do połączenie pysznych, soczystych i idealnie wypieczonych kotletów z wołowiny, świeżych warzyw m. in. pomidorów, ogórków kiszonych, czerwonej cebuli, sałaty bądź innych ulubionych warzyw, ulubionych sosów oraz świeżej bułki posypanej sezamem. Domowe burgery – Składniki Składniki na kotlety 800 gram mielonej wołowiny 1 cebula płaska łyżeczka pieprzu i soli 1 łyżeczka ostrej musztardy Pozostałe składniki(...)przekrój na pół i podpiecz kilka minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni C. Na dolną i górną część bułki nałóż majonez oraz ketchup. Możesz dodać również inny ulubiony sos np. czosnkowy, BBQ, musztardę. Na dolną część bułki nakładaj kolejno sałatę, usmażonego kotleta, 2 plasterki pomidora, 3 plasterki ogórka kiszonego, czerwoną cebulę. Domowe burgery najlepiej smakują z dodatkiem domowych frytek

To Musisz Wiedzieć
Pizza z grzybami leśnymi 86

inne przepisy na pizze . Składniki na ciasto: 25 g drożdży 2 łyżeczki cukru 250 ml ciepłej, przegotowanej wody 500 g mąki 30 ml oliwy 1 łyżeczka soli Składniki na sos: 200 ml przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka cukru Sól, pieprz Składniki: 50 g borowików 1 szklanka drobnych kurek, oczyszczonych 50 g podgrzybków 1 cebula, pokrojona(...)Idealne ciasto powinno być gładkie, lśniące i łatwo odchodzić od ręki. Następnie wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie przygotowujemy sos. Do rondelka dodajemy przecier pomidorowy, czosnek, oregano oraz sól. Delikatnie podgrzewamy całość i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. Podgrzybki oraz borowiki oczyszczamy i kroimy w plastry. Podsmażamy na oliwie

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne