sosy - 72234 przepisów (strona:1198/4816)

Kulinarnie w Zakopanem 83

Byliśmy w cztery osoby i postanowiliśmy zamówić różne potrawy. Było co degustować! Brawa dla szefa kuchni! Gicz jagnięca z puree ziemniaczanym z czosnkiem, kapusta czerwona kiszona z czerwona cebulą, sos na bazie porto Tatar jagnięcy z sałatką z marynowanych rydzów i pomidorków, pieczony szpik kostny, oliwa z kolendry Pierogi z policzków wołowych, z sosem serowym, cebulą i włoskimi orzechami Ciastko(...)czekoladowe z orzechami, sos wiśniowy, lody żurawinowe, ziemia z białej czekolady, mascarpone cytrynowe   Bardzo smacznie nakarmiono nas również w Karczmie Regionalnej Przy Młynie . To miejsce staramy się odwiedzać za każdym razem podczas pobytu w Zakopanem. Kwaśnica, tradycyjna góralska na wędzonym żeberku przypadła do gustu naszym podniebieniom w Karczmie Obrochtówka. Poza szlakiem kulinarnym były też szlak zakupowy Wizyta na straganach

Tajemnice Smaku
Sałatka z granatem i rozetkami sera Tete de Moin 68

cieniutko oskrobanych efektownych rozetek. Składniki Na 1 porcję: 2-3 rozetki sera Tete de Moin 5 liści sałaty rzymskiej mini 2 łyżki pestek granatu 1 łyżka prażonych płatków migdałów Sos 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka soku z limonki 1 łyżka syropu klonowego 1 łyżeczka musztardy Dijon sól, pieprz   Wykonanie Na suchej patelni prażymy płatki migdałów, studzimy. Składniki(...)sosu łączymy ze sobą. Sałatę, myjemy, suszymy, rwiemy i układamy w pękatej szklance, posypujemy pestkami granatu, polewamy sosem. Na koniec układamy rozetki sera i obsypujemy płatkami migdałów.   * W związku z tym, że ser Tete de Moin jest trudny do zdobycia, można go zastąpić np. serem mierzwionym. Wtedy jednak będzie to już inna sałatka, bo ten ser jest niepowtarzalny, zarówno

Tajemnice Smaku
Domowe sushi 79

Nori – wodorosty, suszone w formie płatów Ryż do sushi – musi być to ryż z oznaczeniem na opakowaniu “DO SUSHI” Mata – wykonana w włókien bambusowych Sos sojowy Wasabi Ocet ryżowy Marynowany imbir Ostry nóż Pozostałe składniki, dodatki zależą już od dostępności i preferencji smakowych. Do naszego sushi tym razem wykorzystaliśmy: łososia, dorsza, makrelę, tuńczyka, ogórek, szczypiorek(...)według instrukcji dołączonej do urządzenia. W tym czasie przygotowujemy ocet do ryżu podgrzewając w rondelku do rozpuszczenia składników: 125ml octu ryżowego 4 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki sosu sojowego Gotowy ryż, jeszcze gorący przekładamy do dużej miski, skrapiamy  przygotowanym “octem do ryżu” i delikatnie mieszamy.  Kiedy ryż przestygnie możemy zacząć rolowanie.   Sushi Maki

Tajemnice Smaku
Sałatka Tete de Moine z rukolą, orzechami i winogronami 65

szybko sałatkę z zielonymi winogronami, tych jeszcze trochę zostało Składniki na dwa talerze 2 garści winogron 6 rozetek Tete de Moine* 2 łyżki uprażonych orzechów włoskich 4 garści rukoli Sos 5 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki octu jabłkowego 1/2 łyżeczki musztardy Dijon 1/2 łyżeczki miodu sól, pieprz   Wykonanie Składniki sosu łączymy ze sobą. Rukolę, myjemy, suszymy i układamy(...)talerzach. Winogrona przekrawamy na pół, rozkładamy na liściach rukoli. Całość polewamy sosem, posypujemy orzechami i dekoracyjnie układamy rozetki sera Tete de Moin. * W związku z tym, że ser Tete de Moin jest trudny do zdobycia, można go zastąpić np. serem mierzwionym. Wtedy jednak będzie to już inna sałatka, bo ten ser jest niepowtarzalny, zarówno wizualnie, jak i smakowo

Tajemnice Smaku
Sałatka z fioletowych ziemniaków Vitelotte Noire 69

przygotowaniu, za to efekt końcowy, kontrastowa kolorystyka może wprawić w zdumienie niejednego biesiadnika.   Składniki 500 g fioletowych ziemniaków 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek szczypiorku garść pestek dyni czarnuszka Sos: 250 ml jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku – rozgnieciony sól, pieprz   Wykonanie Ziemniaki myjemy, gotujemy ze skórką, najlepiej na parze. Kiedy wystygną obieramy ze skórki i kroimy na małe(...)być plastry, łódeczki… według uznania, aby były “na kęs”. Na dużym talerzu układamy ziemniaki, dorzucamy do nich pokrojone rzodkiewki, obsypujemy posiekanym szczypiorkiem i pestkami dyni. Sosem przygotowanym z jogurtu, czosnku, soli i pieprzu możemy polać sałatkę od razu, ale starci ona wówczas na swojej urodzie. Najlepiej sos zaserwować osobno w miseczce posypany nasionami czarnuszki. Smacznego

Tajemnice Smaku
Sałatka z arbuzem, serem feta, czarnymi oliwkami, czerwoną cebulą… 94

składniki to uzyskamy smaczną, orzeźwiającą sałatkę, idealną na lato. Składniki SAŁATKA 1/4 arbuza – około 1 kg 1/2 czerwonej cebuli garść czarnych oliwek 100 g sera feta świeża mięta SOS 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu balsamicznego sok z 1/2 limony sól pieprz Wykonanie Miąższ arbuza kroimy w grubą kostkę, możemy usunąć pestki. Ser feta kroimy w trochę mniejszą kostkę(...)niż arbuza. Cebulę kroimy w piórka. W osobnym naczyniu dokładnie łączymy składniki sosu. W misce, półmisku lub w łupinie arbuza delikatnie łączymy ze sobą arbuza, fetę, oliwki i cebulę. Polewamy sosem i obsypujemy listkami mięty. Smacznego

Tajemnice Smaku
Sałatka z kozim bundzem naturalnym,  ze szpinakiem, grillowaną brzoskwinią, malinami… 79

przygotować z koziego naturalnego bundzu sałatkę. Składniki – na jedną porcje SAŁATKA garść świeżego szpinaku baby 50 g sera koziego bundz naturalny** 1 brzoskwinia garść malin kilka listków mięty SOS 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka miodu 1 łyżka octu balsamicznego sól, pieprz   Wykonanie Składniki na sos mieszamy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem. Brzoskwinie myjemy, kroimy(...)półksiężyce”. Grillujemy na patelni grillowej lekko posmarowanej olejem. Szpinak myjemy, osuszamy i układamy na dużym talerzu lub w salaterce. Dodajemy grillowane brzoskwinie, ser kozi, polewamy przygotowanym wcześniej sosem, na wierzchu układamy maliny i posypujemy listkami mięty. * Opis ze strony gospodarstwa www.serykozie.pl ** kozi bundz naturalny możemy zastąpić mozzarellą

Tajemnice Smaku
Sałatka z wędzonym serem kozim, burakiem i borówkami 99

świeżego szpinaku baby 60 g sera koziego bundz wędzony 1 łyżeczka oleju do smażenia sera 1 średni burak gotowany lub pieczony 1-2 łyżki pestek dyni garść borówki amerykańskiej SOS 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka miodu 1 łyżka octu balsamicznego sól, pieprz   Wykonie Buraka gotujemy lub pieczemy w piekarniku, lub kupujemy już ugotowanego. Przestudzony i obrany burak(...)plastry, a następnie na cieniutkie paski – my swojego buraka potraktowałyśmy spiralizerem (tzw. krajalnicą, temperówką do warzyw) i otrzymałyśmy buraczane spaghetti. Pestki dyni prażymy na suchej patelni Składniki na sos mieszamy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem. Szpinak myjemy, osuszamy i układamy na talerzu. Na szpinaku układamy spaghetti z buraka, polewamy sosem. Ser kroimy w plastry i smażymy na patelni

Tajemnice Smaku
Dynia makaronowa z sosem pomidorowym z ciecierzycą i smażonym serem halloumi 60

włókna przypominające … makaron! W smaku dynia makaronowa jest bardzo delikatna, bardzo dobrze komponuje się z dodatkami o wyrazistym smaku. Proponuję dyniowy makaron podać z dobrze doprawionym przyprawami sosem pomidorowym z ciecierzycą, a całość dania uwieńczyć słonym smażonym serem halloumi. Składniki MAKARON DYNIOWY 1 dynia makaronowa 1 łyżka oliwy sól, pieprz SOS 1 duża cebula 1 czerwona papryka słodka(...)puszka ugotowanej ciecierzycy przyprawy – kumin rzymski, papryka wędzona w proszku, chili, pieprz, sól 1 łyżka oliwy łyżka masła DOTATKOWO 200 g sera halloumi 1 łyżeczka oleju Wykonanie SOS W głębokiej patelni podgrzewamy oliwę z masłem, dodajemy pokrojoną cebulę i lekko ją podsmażamy. Do cebuli dorzucamy pokrojoną w kawałki paprykę i posiekany czosnek, smażymy do czasu, aż papryka zmięknie. Następnie

Tajemnice Smaku
Sałatka śledziowa z pieczonymi ziemniakami 85

wodzie około godziny. Jajka obieramy ze skorupek. Obieramy ze skórki jabłko i cebulę. Jajka, ogórki, jabłko i ogórki kroimy w drobną kostkę. Z jogurtu, majonezu, soku z cytryny przygotowujemy sos dokładnie mieszając ze sobą składniki, do sosu dodajemy posiekany koperek. Doprawiamy solą i pieprzem, uważając z solą ponieważ śledzie dostępne w sprzedaży są w bardzo różnym stopniu słone. Odsączone(...)wody śledzie kroimy w paski. W misce łączymy ze sobą posiekane jajka, ogórek, cebulę i jaja. Dodajemy pokrojone kawałki śledzi, odsączony z zalewy groszek. Całość zalewamy sosem, ewentualnie doprawiamy. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki, sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień. Ziemniaki dokładnie umyte i wyszorowane układamy w garnku rzymskim i pieczemy bez dodatku wody, przykryte przez około godzinę w temperaturze

Tajemnice Smaku
Cytrynowe gofry z makiem, z sosem z jeżyn i syropu klonowego 100

sezonem możemy użyć jeżyn mrożonych. Jeżeli chcemy podać gofry na śniadanie, gotowy syrop i wymieszane ciasto możemy przez noc trzymać w lodówce, by rano móc upiec świeże gofry. Składniki SOS 350 g jeżyn 1 łyżeczka soku z cytryny 3 łyżki syropu klonowego GOFRY 300 g mąki 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 g cukru 20 g maku(...)cytryny 250 ml wody gazowanej 2 jaja 80 g stopionego i przestudzonego masła  olej do smarowania gofrownicy DO PODANIA jeżyny gęsty jogurt naturalny typu greckiego mięta Wykonanie SOS W małym rondelku podgrzewamy jeżyny z sokiem z cytryny, owoce zaczną puszczać sok.  Chwilę redukujemy,  zdejmujemy z ognia, dodajemy syrop klonowy, mieszamy i odstawiamy. Do polania gofrów możemy wykorzystać

Tajemnice Smaku
Gęsina z warzywami i pomarańczą przygotowana w wolnowarze 88

cienką skórką 300 g marchewki, obrane i pokrojone na kawałki  2 czerwone cebule, obrane i pokrojone na kawałki 2 gałązki rozmarynu sól pieprz 1 łyżka miód 1 łyżka sosu sojowy 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki kardamonu 2 duże ząbki czosnku  -starty na tarce 10 g świeżego imbiru – starty na tarce Wykonanie Jeżeli kupiliśmy tak, jak ja pierś(...)tłuszcz z patelni do miseczki. Część tłuszczu wykorzystamy do dania, resztę łączymy z pokrojonymi ścinkami skóry i wytapiamy na gęsi smalec. Piersi zdejmujemy z patelni. W miseczce mieszamy miód, sos sojowy, cynamon, kardamon, starty czosnek i imbir i 2 łyżki gęsiego wytopionego tłuszczu. Do dużej miski wrzucamy ziemniaki, marchewkę i cebulę, dodajemy piersi. Całość obtaczamy przygotowanym sosem miodowo – sojowym

Tajemnice Smaku
Bigos cygański 587

Bigos cygański Pyszne klopsiki w aromatycznym sosie pomidorowym duszone z warzywami. Bardzo smaczne i rozgrzewające danie dla całej rodziny. Polecam!       Składniki: 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego 2-3 łyżki bułki tartej 1 jajko przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa 300g pieczarek 1 cebula(...)całość przesmażamy przez chwilę *** *** Ogórki kroimy w plasterki, a paprykę w kostkę *** *** Na patelnie dodajemy pomidory z puszki, ketchup oraz ogórki i paprykę. Całość mieszamy, doprawiamy cukrem i jeżeli sos będzie zbyt gęsty dodajemy bulion lub wodę. Potrawę dusimy pod przykryciem na małym ogniu, przez około 15 minut *** *** Po tym czasie dodajemy podsmażone wcześniej klopsiki oraz posiekaną pietruszkę, mieszamy

Blog z Apetytem
Chili con carne 116

można go dostosować do smaku domowników. Przepis na chili con carne - gulasz meksykański z mięsem mielonym i fasolą jest bardzo prosty, jego sekret tkwi w przyprawach i pysznym, gęstym sosie. Można go przygotować z pokrojonej w małą kostkę wołowiny, ale równie dobrze smakuje z mieloną wołowiną. Poniższy przepis dostosowałam do polskich realiów, tak aby wszystkie składniki można było kupić(...)goździki 1 łyżeczka cukru trzcinowego sól i mielony czarny pieprz do smaku   natka kolendry do posypania Opcjonalnie można też dodać  1 puszkę kukurydzy 1 łyżka sosu z wędzonych papryczek np. Tabasco Chipotle Sauce - jest dostępny w marketach Kawa, czekolada i kakao do chili con carne Wybierając czekoladę zwróćcie uwagę na zawartość kakao. Im wyższa tym lepiej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Domowy makaron z sosem z szynki z czarnuszką 112

Dzień dobry :)  Co powiecie na pyszny domowy szybki obiad. Makaron smaki dzieciństwa i błyskawiczny sos z przepysznej szynki od Dudy. Jak zawsze prosty w wykonaniu, do tego surówka z kapusty i obiad gotowy. Zapraszam :) Składniki na makaron: 6 żółtek 1/4 szklanki wody 300 g mąki typ 550 lub 0 + do podsypania 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju(...)mięsa mielonego  300 g gotowej  szynki z czarnuszką Duda    600 ml sosu pomidorowego sól, pieprz, szczypta chili do smaku  2 łyżki masła  1 cebula Wykonanie: Do miski wbijamy żółtka, dodajemy olej, sól i wodę, mieszamy, następnie przesiewamy stopniowo mąkę i zagniatamy ciasto. Jeśli będzie kleiło się do rąk dodajcie odrobinę mąki, jak zawsze wspominam

Sama słodycz i szczypta chili

Proponowane wyszukiwania