sosy - 72234 przepisów (strona:1190/4816)

Dorsz w sosie porowym 92

mnóstwo selenu, kwasy omega oraz witaminę B12, dorsz to również bogactwo witaminy D3. Ryba ta posiada wysoką wartość odżywczą i jest niskokaloryczna. Dziś przygotowałam tą niezwykłą rybę w kremowym sosie porowym .Soczysta ryba w towarzystwie delikatnego pora i przepysznego sosu śmietankowego. Danie nie wymaga dużej ilości czasu i jest naprawdę pyszne. Do dania idealnie pasuje puree ziemniaczane. 400 g fileta(...)pory pod przykryciem przez 10 minut. Następnie na patelnię wlać śmietankę i dodać przyprawy. Gotować aż śmietanka się zredukuje i zgęstnieje. Kiedy śmietanka jest już gęsta rybę dodać do sosu, ewentualnie doprawić. Smacznego

Krylowa Kuchnia
Sałatka z kalafiora i pomidorów 110

smaczna, ale wręcz idealna na panujące upały, gdy z gorąca nie chce się jeść. Składniki na sałatkę z kalafiora i pomidorów 1 kalafior 3-4 duże pomidory pęczek koperku sos tatarski sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Z kalafiora usunąć liście i łodygę. Podzielić go na różyczki, opłukać je pod zimną wodą a następnie ugotować w osolonej(...)wodzie i ostudzić. Pomidory umyć, pokroić w dużą kostkę. Koperek drobno posiekać. Wszystkie warzywa wymieszać z sosem tatarskim . Sałatkę z kalafiora i pomidorów doprawić do smaku solą i pieprzem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Sałatka z kalafiora i pomidorów pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Sałatka z granatem i kozim serem 82

granatem i kozim serem Sałatka: 2 główki sałaty rzymskiej 1 granat 1 ser kozi 1 łyżka pestek słonecznika 1 łyżka pestek dyni 150 g pomidorków cherry 1 garść rukoli Sos: 3 łyżki oliwy 3 łyżki octu z białego wina 1 / 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Sałatka: Sałatę umyć(...)liście. Pomidorki umyć, przekroić na połówki. Z granatu wydobyć pestki. Pestki dyni oraz słonecznika podprażyć na suchej patelni. Ser kozi pokroić na małe kawałki, obtoczyć je w podprażonych ziarnach. Sos: Wszystkie składniki umieścić w szklance, dokładnie wymieszać. Wykonanie Na talerz wyłożyć sałatkę rzymską, ułożyć pomidorki oraz ser, dodać pestki granatu i rukolę. Całość sałatki z kozim serem i granatem polać

niecodziennikpary
Gołąbki 78

drugim dniu świąt, aby wtedy podać na obiad coś lekkiego, a przede wszystkim nie wymagającego stania przy kuchence. Wystarczyło bowiem jedynie podgrzać tradycyjne gołąbki z ryżem i mięsem , zrobić sos i cały obiad był już gotowy. Rozwiązanie bardzo sprytne, praktykowane w każdym domu mojej sporej Rodzinki. Składniki na gołąbki z ryżem i mięsem Kapusta: 1 duża kapusta Nadzienie(...)ułożone, zalać je szklanką gorącej, osolonej wody i przykryć liśćmi kapusty. Gotować na średnim ogniu przez ok. 40 minut, uzupełniając odparowaną wodę. Gołąbki z ryżem i mięsem podawać z sosem pomidorowym, pieczarkowym lub białym śmietanowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Gołąbki pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Żeberka w słodko-pikantnej marynacie 88

musimy poczekać do wakacji, więc kupione żeberka upiekliśmy w piekarniku. Dzień wcześniej przygotowaliśmy pikantno-słodką marynatę, która podkreśliła smak mięsa, a razem z wytapiającym się tłuszczem stworzyła bardzo apetyczny sos. Jeszcze kilka tygodni i w ten sposób przygotowane żeberka położymy na ruszcie rozgrzanego grilla. Składniki na żeberka w słodko-pikantnej marynacie 1 kg żeberek 5 łyżek ketchupu (pikantnego) 3 łyżki(...)sosu sojowego 3 ząbki czosnku 1 / 2 papryczki chili 3 łyżki oleju 1 łyżka cukru trzcinowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Żeberka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. W naczyniu wymieszać ketchup, sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną chili oraz cukier trzcinowy. Mięso pokryć marynatą, włożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia żeberka

niecodziennikpary
Sajgonki 96

ryżowego 250 g mięsa mielonego 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku kilka płatków marynowanego imbiru 60 g suchego makaronu ryżowego 1 jajko 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego sól, pieprz do smaku Dodatkowo: olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Marchewki i pietruszkę obrać, umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę(...)wodą i pozostawić na czas zalecany na opakowaniu. Odcedzić, pociąć na krótsze nitki. Do miski włożyć mięso mielone, startą marchewkę i pietruszkę, cebulę, czosnek, imbir, makaron. Wbić jajko, wlać sos sojowy i rybny, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Papier ryżowy zwilżyć wodą, położyć na deskę, a gdy zmięknie na środek wyłożyć farsz. Boki zagiąć do środka, przykrywając

niecodziennikpary
Gęś pieczona w całości 72

nadzwyczajnego, ponieważ zawsze starannie przygotowujemy nasze posiłki. Aby podkreślić smak pieczonej gęsi , użyliśmy tylko kilku ziół, soli i odrobiny czosnku, a z wytopionego tłuszczu i warzyw przygotowaliśmy pyszny sos. Składniki na gęś pieczoną w całości 1 gęś owsiana (ok. 4,5 kg) 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka rozmarynu 1 / 2 łyżeczki estragonu 2 łyżeczki suszonego majeranku 1 łyżeczka pieprzu kolorowego(...)warzywa, a gdy będą miękkie, przełożyć je do garnka, wlać część wytopionego tłuszczu i dolać ok. pół litra wody. Chwilę pogotować, całość zblendować i przetrzeć przez gęste sito. Jeśli sos warzywny będzie za gęsty, dolać jeszcze trochę wody i ponownie doprowadzić do wrzenia. Po upieczeniu gęś pieczoną w całości pozostawić w lekko uchylonym piekarniku na 20-25 minut. Mięso

niecodziennikpary
Tabbouleh 62

samodzielne danie, lub jako dodatek do grillowanych mięs. Składniki na tabbouleh Sałatka: 200 g kaszy kuskus 3 pomidory 1 pęczek natki pietruszki 1 / 2 pęczka mięty 1 czerwona cebula Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka oleju z papryczką chilli (opcjonalnie) 1 łyżka soku z cytryny 1 / 2 łyżeczki cukru sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Sałatka(...)poziom. Przykryć talerzem, odstawić, aby napęczniała. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Natkę pietruszki i miętę umyć, osuszyć, a następnie pokroić. Cebulę obrać, drobno pokroić. Sos: Do szklanki wlać sok z cytryny, dodać cukier i dokładnie wymieszać. Wlać oliwę oraz olej, mieszać do połączenia się składników, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wykonanie W misce wymieszać wszystkie

niecodziennikpary
Potrawka z królika 91

ogniu, dusić pod przykryciem przez około 50 minut, co jakiś czas lekko przemieszać mięso, aby nie przywarło do dna. Gdy królik będzie miękki, wyjąć go na talerz, a do sosu dodać kremówkę zahartowaną 2-3 łyżkami gorącego sosu, chwilkę pogotować, aby sos nieco zgęstniał i ponownie włożyć kawałki mięsa. Potrawkę z królika podawać z ugotowanym na sypko ryżem, ziemniakami

niecodziennikpary
Bolognese ragu 75

doskonale Włochy i jej potrawy. Gdy Ed po raz pierwszy przygotowywał bolognese ragu , dziwiła nas obecność wątróbki, mleka oraz selera naciowego, ale po pierwszej degustacji wszyscy uznaliśmy, że lepszego sosu bolognese być nie może. Przepis ten spisywaliśmy na bieżąco podczas wakacji, od tego czasu kilka razy już je gotowaliśmy, ale nie udało nam się zrobić zdjęcia, tak szybko ten włoski(...)sos znikał. Składniki na bolognese ragu 2 duże marchewki 2 cebule 2 gałązki selera naciowego 125 g surowego boczku 1 / 2 kg mielonego mięsa wołowego 60 g wątróbki drobiowej 1 / 4 szklanki białego wina 1 puszka pomidorów 1 / 4 szklanki mleka 1 / 2 litra rosołu wołowego 1 liść laurowy sól do smaku Dodatkowo: olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie

niecodziennikpary
Dorsz pieczony z warzywami 71

składniki Dorsz z warzywami: 500 g polędwicy z dorsza 2 marchewki 2-3 różyczki kalafiora 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 1 / 2 cytryny 6-8 sztuk pomidorków papryczkowych Sos: 4 łyżki oliwy 1 kawałek imbiru 1 ząbek czosnku sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Dorsz z warzywami: Polędwicę z dorsza pokroić na mniejsze kawałki. Posolić i popieprzyć świeżo zmielonym(...)zrobić długie, cienkie paski. Kalafior umyć, podzielić na mniejsze cząstki. Paprykę umyć, przekroić na pół, usunąć nasiona i białe błonki. Pokroić w paski. Cebulę czerwoną obrać, pokroić w talarki. Sos: Imbir i czosnek obrać, zetrzeć na drobnej tarce. Dodać oliwę, sól i pieprz, wymieszać składniki. Wykonanie Na stole rozłożyć dość duży prostokąt z folii aluminiowej (błyszczącą stroną do góry

niecodziennikpary
Perliczka pieczona w winie i soku z pomarańczy 66

wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C , uważając, aby worek nie dotykał metalowych części piekarnika. Perliczkę piec z termoobiegiem przez 90 minut , wyjąć z rękawa, aby mięso odpoczęło. Sos z pieczenia przelać do garnka, zagotować, dodać 1 łyżeczkę mąki pszennej rozrobionej w niewielkiej ilości zimnej wody, gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Perliczkę pieczoną(...)winie i soku z pomarańczy podawać w całości lub poporcjowaną z przygotowanym sosem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Perliczka pieczona w winie i soku z pomarańczy pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Sałatka z przepiórczymi jajkami i kuskusem 87

przepiórczymi jajkami i kuskusem 1 opakowanie miksu sałat 100 g kaszy kuskus 12 przepiórczych jajek 12 pomidorków papryczkowych 1 pęczek szczypiorku 3 gałązki selera naciowego 1 czerwona cebula Sos: 1 łyżka octu jabłkowego 3 łyżki octu balsamicznego (ciemnego) 5 łyżek oliwy 3 łyżki wody sól, cukier, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Kaszę kuskus zalać gorącą wodą kilka centymetrów(...)połówki. Pomidorki papryczkowe umyć, pokroić na 2 lub 4 części. Seler naciowy umyć, pokroić w plastry. Szczypiorek umyć, posiekać. Cebulę obrać, pokroić w piórka. W szklance wymieszać wszystkie składniki sosu. W dużej misce ułożyć warstwę sałat, rozsypać kaszę kuskus, ułożyć pomidorki, cebulę, plasterki selera naciowego oraz połówki przepiórczych jajek. Sałatkę z przepiórczymi jajkami i kuskusem posypać szczypiorkiem oraz polać sosem

niecodziennikpary
Szparagi w galarecie 88

łyżeczki soli 1 / 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka octu 10% Klarowana galareta: 1 l rosołu lub wywaru warzywnego 4 łyżeczki żelatyny 1 białko 1 1 / 2 łyżki octu 10% Sos chrzanowy: 2 łyżki majonezu 2 łyżeczki startego chrzanu Dodatki: 150-200 g szynki (duże plastry) marynowana papryka rukola rzodkiewka (pokrojona w plasterki) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Gotowane szparagi: Białe szparagi(...)wodą, włożyć do garnka z 1 litrem wody, dodać sól, cukier oraz ocet. Gotować na małym ogniu przez 12-15 minut. Wyjąć i położyć na talerzu wyłożonym ręcznikiem kuchennym. Sos chrzanowy: W miseczce wymieszać majonez z tartym chrzanem. Klarowana galareta: W szklance dobrze wymieszać białko z octem. Do garnka wlać rosół lub wywar warzywny i postawić na ogniu. Wlać białko

niecodziennikpary
Pierś indyka pieczona z chrzanem 111

święta, pierś z indyka upiekliśmy z chrzanem ze święconki. Mięso włożyliśmy do woreczka do pieczenia i wlaliśmy wino, aby było wilgotne i soczyste. Pierś indyka pieczona z chrzanem polana sosem była odpowiednią propozycją na obiad w Wielką Niedzielę. Pierś indyka pieczona z chrzanem – składniki/span> pierś indyka na kości (2 kg) 50 g świeżego chrzanu 1 szklanka białego wytrawnego(...)czasie worek ostrożnie rozciąć i rozchylić, piec kolejne 10 minut , aby mięso się zrumieniło. Upieczoną pierś z indyka wyjąć i przełożyć do naczynia żaroodpornego, ponownie wstawić do wyłączonego piekarnika. Sos wraz z warzywami przelać do garnka, zblendować, chwilę pogotować, aby zgęstniał. Pierś indyka pieczoną z chrzanem podawać z sosem i np. puree z ziemniaków. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Pierś indyka

niecodziennikpary