podsmażone, przekładamy do nich z powrotem warzywa. Całość jeszcze chwilę razem trzymamy na patelni, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy ziele, liście i dusimy całość 10 minut na średnim ogniu. Gotowy sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Opcjonalnie możemy zagęścić sos mąką. W tym celu mąkę wymieszaną z odrobiną zimnej wody wlewamy do sosu, mieszamy i chwilę gotujemy, by całość zgęstniała
NiePieprz.plFollow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Chcemy Wam zaprezentować nasze pierwsze danie z naszej koreańskiej serii - podudzia z kurczaka w sosie sojowym. Są cudownie słodkie i słone! Musisz tego spróbować! The post Koreańskie podudzia z kurczaka w sosie sojowym appeared first on CRAVEmonkey
CRAVEmonkeyIndyk z brzoskwiniami Szybkie danie z delikatnym mięsem z indyka w chińskim sosie Składniki: · 1 kg fileta z indyka · Puszka brzoskwiń · Papryka czerwona · Fix do potraw chińskich · Sól(...)Olej do smażenia · 2 łyżki sosu sojowego Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w kostkę, solimy i prużymy na rozgrzanym oleju. 2. Pod koniec prużenia wlewamy sos sojowy i dokładamy pokrojoną w paseczki drobne paprykę oraz pokrojone brzoskwinie. 3. Dolewamy ½ szklanki soku z brzoskwiń, 10 minut prużymy
Kulinarna ChwilaJeśli lubicie żeberka, pokochacie ten przepis. Rozpływają się w ustach i są tak pyszne, że szybko zostaną z nich same kosteczki. Przepis na żeberka w sosie cebulowym z musztardą Składniki: około kilograma żeberek wieprzowych (paski), 4-5 cebul, 3 ząbki czosnku, szklanka jasnego piwa lub wytrawnego białego wina (w zależności od tego, co wybierzesz, żeberka będą miały nieco inny smak(...)łyżeczki musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy), liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, olej. Jak zrobić żeberka w sosie cebulowym z musztardą? Żeberka pokrój na mniejsze kawałki, oprósz solą i przesmaż na głębokiej patelni z odrobiną oleju i zdejmij. Teraz na patelnię dodaj cebulę pokrojoną w pióra i posiekany czosnek, smaż do zrumienienia, wlej piwo lub wino oraz drugie tyle
Kulinarna Polskaprzystępna SKŁADNIKI: 1 kg mięsa z uda kurczaka 5 łyżek skrobi ziemniaczanej 2 papryki 2 cebule pół małego korzenia imbiru 2 łyżki cukru 1 łyżka oleju sezamowego 5 łyżek sosu ostrygowego 3 łyżki sosu sojowego 100 g orzechów nerkowca 2 szklanki wody sól pieprz olej kokosowy/olej słonecznikowy szczypiorek 400 g ryżu jaśminowego pół papryczki chili 1. Kurczaka oczyszczamy i kroimy(...)papryczkę chili energicznie mieszając. Po chwili dodajemy paprykę i orzechy a następnie kurczaka. Smażymy cały czas energicznie mieszając. 4. Podlewamy całość 2 szklankami wody, dodajemy cukier, olej sezamowy i sosy. Mieszamy i dusimy przez 10 minut. W tym czasie możemy ugotować ryż. 5. Zagęszczamy nasze danie zawiesiną z 3 łyżek wody i 1 łyżki skrobi. Gotowe..Podajemy z ryżem całość
karolgotujeobawie, że komuś może zabraknąć. Składniki 1 główka młodej kapusty 3 średniej wielkości cebule 1 puszka pomidorów pelati (w sezonie używam świeżych) 1 duża śmietana 18% do zup i sosów 1 pęczek koperku Olej Sól Krok po Kroku 1 Kapustę szatkujemy, zalewamy dwoma szklankami wody i gotujemy w osolonej wodzie na małym ogniu przez kilka minut. Kapustę odcedzamy, a wodę(...)kroimy w kostkę, podsmażamy na złoty kolor, dodajemy pomidory i dusimy przez kilka minut podlewając wodą, która pozostała po ugotowaniu kapusty. 3 Następnie hartujemy śmietanę (do śmietany dodajemy gorący sos), wlewamy do pomidorów z cebulą i doprowadzamy do wrzenia. 4 Powstały sos łączymy z kapusta, dusimy na małym ogniu przez kilka minut, dodajemy pokrojony koperek i doprawiamy do smaku. Życzę
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisywłoskich 2 łyżki grubego szczypiorku (pominęłam) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki opcjonalnie 1 łyżeczka nasion sezamu lub siemienia lnianego od siebie dodałam też dwie łyżki suszonego berberysu Sos do sałatki z buraka i marchewki 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin świeżo otarta skórka z połowy pomarańczy 4 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżeczka octu jabłkowego pół łyżeczki(...)mielonego kminu rzymskiego lub do smaku (nie pomylcie z kminkiem) sól do smaku Sałatka zdrowia z buraka i marchewki przepis 1. Wszystkie składniki sosu do sałatki mieszam ze sobą 2. W misce lub lunchboxie mieszam ze sobą wszystkie składniki sałatki. Przed podaniem polewam sosem, mieszam i odstawiam na około 10 minut. Sałatka zdrowia z buraka i marchewki
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasmaczny. Choć p[przyznaję, że teraz w tym okresie kwarantanny nie jest łatwo. Dziś przygotowałam dla was przepis na pyszny obiad – drobiowe pulpeciki z makaronem orzo i sosem jogurtowym. Danie lekkie, ale sycące. Idealne na obiad, albo kolację na ciepło. Zamiast makaronu możecie oczywiście podać je z ryżem ugotowanym na sypko, ulubioną kaszą czy też ziemniaczkami. Gorąco polecam. Spróbujcie(...)obok siebie na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy ok. 40 minut w 180C ( obracamy w trakcie pieczenia ). Jeśli nie zależy Wam na zmniejszeniu kalorii możemy je śmiało usmażyć na patelni. SOS JOGURTOWY: Jogurt grecki mieszamy z posiekanym czosnkiem, solą pieprzem i świeżym koperkiem. CAŁOŚĆ : Pulpeciki podajemy na gorąco z ugotowanym al dente makaronem oraz sosem jogurtowym. Możemy oczywiście dodać do tego
Ostra na Słodkopatelni przekładamy do garnka i zalewamy passatą. 8. Doprawiamy oregano, bazylią oraz solą i pieprzem. Całość dusimy, aż marchewka będzie miękka. 9. W czasie, gdy sos się dusi, przygotowujemy bakłażana - myjemy i kroimy wzdłóż na średniej grubości plastry. 10. Obsmażamy bakłażana na patelni z dodatkiem oliwy. 11. Mozzarellę kroimy w cienkie plastry. 12. Naczynie żaroodborne smarujemy(...)oliwą. 13. W naczyniu układamy warstwami: plastry bakłażana, sos mięsny. Na pierwszą i ostatnią warstwę sosu układamy plastry mozzarelli. 14. Pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym do 190℃. Zapiekanka może wyjść dosyć płynna, jeśli w passacie było sporo wody. W niczym to nie przeszkadza - można ją wtedy ze smakiem zjeść z brązowym ryżem ;) Smacznego
Prosto z KotłaMają głęboki ostro-słodki smak. Idealne do szklanki zimnego piwa. Polecam miłośnikom ostrych potraw. Ja podałam je z pieczonymi ziemniaczkami. 10 dużych skrzydełek Marynata 4 łyżki coli 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki sosu worcestershire 3 łyżki sosu słodkiego chili 3 łyżki pikantnego ketchupu 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka miodu 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka słodkiej
Krylowa Kuchniamój pomysł na sałatkę do potraw z grilla. Jest ekspresowa w przygotowaniu, więc nadaje się również na drugie śniadanie do pracy, wystarczy zapakować wszystko do słoiczka, a polać ją sosem przed samym jedzeniem. 1 sałata rzymska 300 g pomidorków koktajlowych 100 g sera blue 100 g sera gorgonzola 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oleju sól i pieprz(...)pomidorki przekroić na . Sery pokroić w kostkę. Wszystko umieścić w salaterce, dodać kapary i pokrojone drobniutko listki bazylii. Olej, sok z cytryny, sól i pieprz wymieszać i polać sosem sałatkę. Serwować od razu po polaniu sosem. Smacznego
Krylowa KuchniaMuszę przyznać, że uwielbiam takie dania, proste i szybkie w przygotowaniu, a efekt na miarę najlepszych restauracji. Soczysta pierś z kurczaka otulona gęstym, delikatnym, kremowym sosie. Do tego pyszne, słodkie pomidory, pomidory suszone i ostry słony parmezan. Danie polecam również dbającym o linię, ponieważ jego kremowa konsystencja jest zasługą naturalnego serka, a nie tłustej śmietany, no i nie trzeba zagęszczać(...)podałam z makaronem (a jakże, przecież je uwielbiam), ale równie dobrze będzie smakować z ryżem czy z ziemniaczanym puree. I jeszcze jedno, z chęcią danie zjedzą również dzieci, bo sos jest łagodny i delikatny (wypróbowane na własnym dzieciu:))) 2 piersi z kurczaka 1 puszka krojonych pomidorów z puszki 200 g serka naturalnego śmietankowego 6 połówek suszonych pomidorów w oleju
Krylowa Kuchnia