sosy - 72234 przepisów (strona:1188/4816)

Surówka Colesław 103

stoi, tym lepiej smakuje. Super, gdy chcemy „załatwić” surówkę na 2 dni z rzędu;) 1/2 główki białej kapusty (około 500 g już poszatkowanej) 1 marchewka 1 cebula Sos: 2/3 szkl. majonezu (u mnie kielecki) 1/2 szkl. mleka 4 łyżeczki cukru pudru 2 łyżeczki octu balsamicznego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki pieprzu Kapustę szatkujemy(...)drobno. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Obraną marchewkę trzemy na tarce jarzynowej. Składniki na sos mieszamy razem. Łączymy z kapustą, marchewką i cebulą (przed dodaniem sosu, warzywa można lekko ugnieść). Mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 2 godziny. Źródło

Smaki Na Talerzu
Kapusta zapiekana z kaszą i boczniakami 90

minuty. Do boczniaków dodać pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek, ugotowaną kaszę, pomidory z puszki (1/2 puszki), koperek. Wymieszać delikatnie, doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Przygotować sos: Połączyć bulion z pomidorami i oliwą, doprawić do smaku solą i pieprzem, zagotować. Przygotować zapiekankę: Liście kapusty podzielić na 3, a masę na 2 części. Dno naczynia, w którym będziemy piekli(...)wyłożyć 1/3  liści. Na nich rozłożyć połowę farszu, następnie warstwa z 1/3 liści kapusty, kolejna warstwa z pozostałego farszu. Przykryć pozostałymi liśćmi.  Zalać sosem, odsuwając lekko boki zapiekanki, aby sos dostał się do środka. Naczynie  przykryć, można folią aluminiową. Piec w piekarniku ogrzanym do temp. 200 st C ok 60 min. Smacznego

Stare Gary
Jajka w sosie śmietanowo-musztardowym 104

miałam) Sposób przygotowania: Jajka obieramy. Połowę (6 sztuk) nacinamy i wyciągamy żółtka, które następnie przecieramy przez sitko. Łączymy ze śmietaną, musztardą, chrzanem i jogurtem (ten ostatni można pominąć, sos będzie dzięki temu bardziej gęsty, ale ja jednak wolę taki lejący). Białka kroimy w kostkę, doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy. Jeśli mamy szczypiorek, również posiekany dodajemy do sosu. Pozostałe jajka(...)kroimy wzdłuż na pół i układamy w sosie. Podajemy z pieczywem, wędlinami lub pasztetami

Kuchnia w czekoladzie
Pieczone pierogi z nadzieniem chili con carne w wersji wege 74

uznałabym to za swego rodzaju profanację, kwitując, że nie można nazwać wegetariańskiego dania tak samo, jak to mięsne i że to nie jest chili con carne, tylko warzywa w sosie pomidorowym i koniec. Cóż. Człowiek całe życie się uczy, to jedno z powiedzeń, które przy okazji tego wpisu chciałam nadmienić, a drugie, równie mądre- punkt widzenia zależy od punktu siedzenia(...)chili con carne. Gotowe pierożki układam na blaszce a ich wierzch smaruję oliwą i posypuję solą, następnie piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Podaję z sosem pomidorowym, guacamole lub pikantnym sosem paprykowym.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Krokiety z naleśników 92

wersji na słono i słodko. Krokiety z naleśników to bardzo szybkie danie, które z powodzeniem można podać do obiadu w towarzystwie czerwonego barszczyku, lub na kolację z różnymi sosami. U mnie dzieci uwielbiają z sosem pomidorowym. Smakują doskonale na zimno jak i na ciepło. Zapraszam do przepisu:) Składniki Naleśniki 2 szklanki mleka 1 szklanka wody gazowanej 2 jajka 2 szklanki(...)wsypujemy bułką tartą. Olej rozgrzewamy na patelni. Każdy naleśnik panierujemy dokładnie w jajku, bułce i smażymy na rozgrzanym oleju, na złoty kolor. Gotowe. Podajemy z barszczykiem lub z ulubionymi sosami. Smacznego:) Artykuł Krokiety z naleśników pochodzi z serwisu

gotuj ze mną
Jaglane placuszki z cukinią i papryką 71

chciałam mieć zepsutego popołudnia. Wymyśliłam więc placuszki z kaszy jaglanej. A żeby było jeszcze treściwiej dodałam ser biały, dorzuciłam paprykę i cukinię :) Aby placuszkom nie było smutno dorobiłam sos czosnkowy. Placuszki są przepyszne, sycące, pięknie się prezentują, dzięki dodatkowi kurkumy, zawierają warzywa, a co najważniejsze zawierają kaszę jaglaną, która jest naturalnym antybiotykiem, a jest praktycznie niewyczuwalna. Ponadto jest to pomysł(...)przyprawiamy. Rozgrzewamy patelnię na średnią moc, wylewamy oliwę, nakładamy placuszki łyżką. 1 placuszek do 1 kopiasta łyżka. Smażymy około 3 min z każdej strony na złoty kolor. Składniki na sos czosnkowy: 2 małe ząbki czosnku 200 gr jogurtu greckiego 10% (może być też śmietana lub jogurt naturalny) sól i pieprz Jogurt, czosnek, przyprawy wrzucamy do miseczki, mielimy. Wykonanie: Gotowe placuszki

moj przepis na
Tagiatelle z cukinii w sosie pomidorowo-paprykowym post dr. Dąbrowska 128

mojprzepisna.pl – Tagiatelle z cukinii w sosie pomidorowo-paprykowym post dr. Dąbrowska Przepis na warzywny makaron, który bardzo przypadł mi do gustu, gdy byłam na poście dr. Dąbrowskiej. Przepis z Facebooka, z grupy Dieta dr Dąbrowskiej – wymieniamy się doświadczeniami . Przepis jest niezwykle prosty i urzekł mnie szybkością wykonania i smakiem rzecz jasna! Robiłam już kilka wersji i myślę(...)papryką, przyprawami, podsmażyć 2 minuty, dodać cukinię, delikatnie wymieszać, podsmażyć aby cukinia się zagrzała. Zdjąć z ognia. Przełożyć na talerz, można udekorować ostrą papryczką. Smacznego! Tagiatelle z cukinii w sosie pomidorowo-paprykowym post dr. Dąbrowska Tagiatelle z cukinii w sosie pomidorowo-paprykowym post dr. Dąbrowska

moj przepis na
Sałatka z kurczakiem i fasolką szparagową 74

będziesz potrzebować: opakowanie miksu sałat, 2 filety z kurczaka, 12 pomidorków koktajlowych, 100g fasolki szparagowej, łyżkę oleju rzepakowego, sól i pieprz do smaku. Do sałatki będzie Ci potrzebny także sos, który przygotujesz z: 3 łyżek oliwy z oliwek, łyżeczki musztardy, łyżeczki syropu klonowego, soli i pieprzu do smaku. 1. Mięso pokrój na mniejsze kawałki, przypraw pieprzem i solą(...)rumiano, po czym odstaw do ostudzenia. 3. Fasolkę gotuj przez kilka minut, żeby była jędrna, odcedź i również odstaw do ostudzenia. 4. Pomidorki przekrój na pół. 5. Składniki sosu dokładnie wymieszaj. 6. Na talerzu połóż sałaty, pomidorki, fasolkę i mięso, po czym wszystko polej przygotowanym sosem

Z notatnika dietetyka
QUESADILLA warzywna z sosem guacamole 110

Dziś coś bardzo prostego, ale jak zrobisz, to Twoi goście bedą zaskoczeni. Szybkie do wykonania, możesz wykorzystać to co masz w lodówce i zrobić coś wyśmienitego. Sos użyty do tego przepisu jest tutaj GUACAMOLE QUESADILLA warzywna z sosem guacamole   Drukuj Czas przygotowania 5 min Czas gotowania 4 min Czas całkowity 9 min   Składniki 2 duże garści startego sera(...)obróć patelnię do góry nogami i tortilla znajdzie się na talerzu. Potem delikatnie ją przesuń na patelnię) Jaszcze zostawiamy na patelni ok 1,5 minuty i gotowe. Podajemy z sosem GUACAMOLE

Apetyt na Zielone
Zapiekanka z pieczarkami 138

sobie je potocznie nazywam. Przyrządź masło czosnkowe: masło (50 g) przełóż do małej miseczki i wyciśnij przez praskę 1 ząbek czosnku – całość dokładnie wymieszaj. Przyrządź szybki sos keczupowy: wyciśnij do miseczki odrobinę keczupu, dodaj szczyptę oregano, ziół prowansalskich, szczyptę soli i pieprzu – wymieszaj. Okej, wiem, że przez niektórych to rozwiązanie może nie być dobre, a coś takiego(...)sos keczupowy nie istnieje, ale … skoro domowy fast food, to delikatnie można zgrzeszyć! Poza tym, czy nie wygląda smacznie? Zapiekanka z pieczarkami Posmaruj bagietki masłem czosnkowym i sosem keczupowym. Pieczarki umyj, oczyść , obierz i pokrój w paski. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozpuść 25 g masła, na którym zeszklij pokrojoną cebulę. Kiedy cebula uzyska delikatnie złotawy kolor

ugotuj-przepis.pl
Menu na Wielkanoc 611

domową szynkę gotowaną – schab peklowany parzony – Schab ze śliwką – Schab w galarecie – Boczek faszerowany Jako dodatek do mięsa, wędlin czy gotowanych jajek proponuję przygotować Sos tatarski , sos też można już przygotować w piątek, aby zdążył się „przegryźć” do niedzieli. My przyrządzamy go z dodatkiem grzybów w occie , można je zastąpić marynowanymi kaparami. Oprócz sosu tatarskiego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Roladki drobiowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 76

filetów drobiowych. Farsz do takich roladek możemy przygotować różny, w zależności co, kto lubi. Ja ostatnio zrobiłam roladki drobiowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Całość podałam z ryżem i sosem serowym. Pycha! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka (około 600 g) 70 g boczku wędzonego 100 g świeżego lub mrożonego szpinaku 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła(...)pomidorów suszonych w oliwie sól, pieprz, słodka papryka w proszku 50 g startego żółtego sera olej do smażenia Sos serowy: 1 cebula nieduża 200 ml śmietanki 30% 100 g kremowego serka śmietankowego sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Boczek pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię. Wstawić na gaz, podsmażyć do wytopienia tłuszczu. Następnie dodać szpinak (jeżeli

Danka Pichci
Gulasz z piersi kurczaka 106

podsmażone, przekładamy do nich z powrotem warzywa. Całość jeszcze chwilę razem trzymamy na patelni, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy ziele, liście i dusimy całość 10 minut na średnim ogniu. Gotowy sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Opcjonalnie możemy zagęścić sos mąką. W tym celu mąkę wymieszaną z odrobiną zimnej wody wlewamy do sosu, mieszamy i chwilę gotujemy, by całość zgęstniała

NiePieprz.pl
Koreańskie podudzia z kurczaka w sosie sojowym 86

Follow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Chcemy Wam zaprezentować nasze pierwsze danie z naszej koreańskiej serii - podudzia z kurczaka w sosie sojowym. Są cudownie słodkie i słone! Musisz tego spróbować! The post Koreańskie podudzia z kurczaka w sosie sojowym appeared first on CRAVEmonkey

CRAVEmonkey
Indyk z brzoskwiniami 164

Indyk z brzoskwiniami Szybkie danie z delikatnym mięsem z indyka w chińskim sosie Składniki: ·        1 kg fileta z indyka ·        Puszka brzoskwiń ·        Papryka czerwona ·        Fix do potraw chińskich ·        Sól(...)Olej do smażenia ·        2 łyżki sosu sojowego Sposób przygotowania: 1.    Mięso kroimy w kostkę, solimy i prużymy na rozgrzanym oleju. 2.    Pod koniec prużenia wlewamy sos sojowy i dokładamy pokrojoną w paseczki drobne paprykę oraz pokrojone brzoskwinie. 3.    Dolewamy ½ szklanki soku z brzoskwiń, 10 minut prużymy

Kulinarna Chwila