czasu, zajmuje krojenie pieczarek, później już idzie szybko :) Jeśli lubicie piersi i pieczarki to polecam. Taki obiad, możecie podać na różne sposoby. Z ryżem, makaronem, kaszą, kluskami, czy ziemniakami. Sos pasuje do wszystkiego. Ja tym razem, podałam z ziemniakami. Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka przyprawy (sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek) 500 g. pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku(...)szklanka wody 1/2 szklanki śmietanki 18 % 50 g. serka topionego Wykonanie: Piersi przekroić, wzdłuż na plastry. Ja zrobiłam po 3 z każdej piersi. Przyprawić i odstawić, na czas przygotowania sosu. Cebulę pokroić w półplasterki, podsmażyć na maśle, dodać drobno pokrojony czosnek i pieczarki, pokrojone w plasterki. Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć, żeby pieczarki puściły sok. Wlać śmietanę, a po chwili
Agusiowe smakołykiogórka świeżego · Pomidor · Sałata lodowa · Sos czosnkowy Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w kostkę i prużymy na rozgrzanym oleju, doprawiamy przyprawą oraz solą(...)rwiemy na drobne kawałki. 6. Na każdym naleśniku na środku układamy farsz z mięsem, następnie sałatę, polewamy trochę sosem i resztę warzyw. 7. Składamy naleśnik na pół i dekorujemy sosem
Kulinarna Chwilagołąbków: – 900g kapusty włoskiej (lub białej) – 800g mięsa mielonego z szynki (lub indyka) – 100g ryżu basmati – 2 jajka – 1 cebula Składniki na sos pomidorowy: – 1000g przecieru pomidorowego – 250ml bulionu (lub 250ml wody + 1 łyżeczka domowego koncentratu bulionu warzywnego ) – 4 łyżki śmietanki 30% (opcjonalnie) – 1 łyżka ziół prowansalskich – 3/4 łyżeczki papryki(...)łączymy z cebulą, kapustą, jajkami i surowym ryżem, doprawiamy solą oraz pieprzem. Formujemy 19-20 kotletów, a następnie krótko obsmażamy na patelni. Układamy w dużej brytfance z zachowaniem odstępów. SOS: W rondelku przecier pomidorowy łączymy z bulionem i ziołami prowansalskimi. Doprawiamy cukrem, papryką w proszku, solą i pieprzem, mieszamy ze śmietanką (jeśli jej używamy), zagotowujemy. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni
Be Fit Be Strongtuńczyka w zalewie 1 puszka kukurydzy 4 jaja ugotowane na twardo 5/6 ogórków konserwowych 2 małe papryki świeże bądź konserwowe ( u mnie czerwona i po kawałku zielonej i żółtej) SOS: 3 łyżki majonezu 3 łyżki śmietany 18% 2 ząbki czosnku starte na tarce sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: 1. Paprykę i ogórka pokrój w drobną kostkę, przełóż do miski(...)Jajka pokrój na małe kawałki i dodaj do miski; 3. Kukurydzę i tuńczyka odsącz, wrzuć do reszty składników; 4. Przygotuj sos: wymieszaj majonez ze śmietaną i czosnkiem, dopraw solą i pieprzem; 5. Sałatkę zalej sosem, wszystko dokładnie wymieszaj i gotowe. :) Zobacz krótki film z wykonaniem tej sałatki TUTAJ : (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SMACZNEGO
Prosty przepis naDziś proponuję coś klasycznego, co sprawdzi się na obiad w każdym domu. Rozpływająca się w ustach karkóweczka, zapieczona z cebulą w sosie na bazie pomidorów – przepyszna! Przepis znalazłam tutaj i od razu wiedziałam, że to coś dla mnie Jest też bardzo łatwa w przygotowaniu. Podałam z moimi ulubionymi ziemniakami z pieczarkami, zapraszam! Scroll down for recipe in English Pieczona(...)karkówka w pomidorach (8porcji) Składniki: 8 plastrów karkówki 3 duże cebule, pokrojone w plasterki olej do smażenia sól, pieprz Składniki na sos: 500 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka papryki mielonej słodkiej 1⁄2 łyżeczki mielonego chilli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka octu Przygotowanie: Dopraw karkówkę solą i pieprzem z każdej strony
karmelowydodatek do innego keto pieczywa a także jako danie w towarzystwie kopytek , makaronu konjac czy po prostu surowych lub gotowanych warzyw z dodatkiem odpowiedniej porcji tłuszczu np. w postaci sosów czy dressingów. Składniki – wołowina szarpana z wolnowaru: 1,5 kg wołowiny np. udziec 150 g cebuli 5 ząbków czosnku 300 ml przecieru pomidorowego 100% 20 g (2 łyżki) sosu(...)liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego Mięso umyć pod bieżącą zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Cebulę pokroić w piórka a czosnek przecisnąć przez praskę. W miseczce wymieszać sos sojowy, ocet jabłkowy, oliwę, wyciśnięty czosnek, ksylitol/erytrol lub miód, imbir, chilli, paprykę ostrą i wędzoną, pieprz, sól, imbir i oregano suszone. Całość wymieszać a następnie dokładnie natrzeć mięso. Wołowinę włożyć
Ola la LCHFporcję: 2 garście roszponki pomarańcza kilka włoski orzechów trochę ciecierzycy łyżka żurawin łyżka pestek słonecznika Pomarańcze obrać ze skórki, pociąć na plastry ( 4 sztuki, resztę wycisnąć do miseczki na sos). Podprażyć orzechy i pestki słonecznika. Rozłożyć na talerzu, dodać resztę składników. Polać sosem vinaigrette tuż przed spożyciem. Sos vinaigrette sok z połówki pomarańczy łyżeczka musztardy Dijon kilka łyżek oliwy
AZgotuj!ugotowaną fasolę i odsączoną kukurydzę, a także pomidory razem z zalewą, zostawiając jednak kilka łyżek później, dopraw solą i pieprzem, duś bez przykrycia około 10 minut, często mieszając, by sos nabrał odpowiedniej konsystencji. Ryż ugotuj i dokładnie odsącz. Dodaj odłożoną zalewę pomidorową, paprykę w proszku i kumin, dokładnie wymieszaj. W brytfance najpierw ułóż warstwę sosu (mniej więcej połowę), posyp serem(...)wyłóż cały ryż, na nim rozłóż resztę sosu, posyp pozostałym serem. Zapiekaj około 30 minut w temp. 180 stopni. Artykuł Zapiekanka burrito z wołowiną, fasolą i ryżem. Ale Meksyk! PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie
Kulinarna Polskadrobnej kaszki owsianej lub płatków owsianych błyskawicznych 1 marchewka 1 jajko 1 mała cebula 2 łyżki posiekanej kolendry świeżej 3 łyżeczki meksykańskiej mieszanki przypraw do Taco 1 łyżeczka soli sos: 1 puszka siekanych pomidorów lub 1 słoik wekowanych – przepis 1 cebula mała olej 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 2 łyżeczki oregano sól Jak zrobić pulpety po meksykańsku: Zaczynamy(...)przygotowania sosu. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Następnie cebule kroimy w kosteczkę i szklimy na oleju. Potem dodajemy pomidory i szklankę wody, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy 5 minut. W kolejnym kroku przygotowujemy pulpety. Najpierw mięso mielone przekładamy do miski. Potem marchewkę i cebulę siekamy bardzo drobno w malakserze i dodajemy do mięsa. Zaraz potem dodajemy
Dorota SmakujeDeSilva Premium Opole , o to festiwalowe menu: 🍢PRZYSTAWKA Cielęcina gotowana sous vide z mozzarellą, chipsami z topinamburu oraz focaccią. Od siebie dodam, że w tej przystawce jest również sos na bazie wody z kiszonych ogórków, karczochy, kapary, mix sałat, kwiaty, oliwa pietruszkowa... 🍛DANIE GŁÓWNE Polędwiczka wieprzowa w ziołowej otoczce z fioletowymi ziemniakami oraz młodymi warzywami. Puree z fioletowych ziemniaków otoczone(...)zostało w pudrze z szynki parmeńskiej, sos pieczeniowy jest z dodatkiem oliwy miętowej, a te kolorowe wieżyczki to dwie galaretki: z selera i kardamonu oraz z marchwi, pomarańczy i anyżu. 🍨DESER Szarlotka w nowoczesnej odsłonie na kruszonce z białej czekolady. Ten deser odebrał mi mowę.. wiedziałam, że szarlotka, ale TAKA??? Wokół rozsypany jest puder z piernika, obok beza, biszkopt
bistro mamamnie dziś gotowe mini bułeczki kilka plasterków pomidora (u mnie dziś wersja bez, ale dodałam rzodkiewkę dla ciekawego smaku) 1 większy kiszony ogórek plasterki żółtego sera liście sałaty lodowej sos do hamburgerów (przepis na domowy sos znajdziecie tutaj ) wykałaczki Przygotowanie: Mięso mielimy w maszynce. Cebulę drobno kroimy i szklimy na niewielkiej ilości oleju, a następnie dodajemy do zmielonego mięsa wraz(...)mieszance bułki i płatków kukurydzianych. Smażymy z obu stron na złoto. Bułki kroimy na pół, każdą połówkę chwilę smażymy na patelni (bez tłuszczu) lub patelni grillowej. Spody bułeczek smarujemy sosem do hamburgera, następnie układamy porwane liście sałaty lodowej, kotlecika (najlepiej gorącego, wówczas ser lekko się stopi), kawałek żółtego sera, plasterki kiszonego ogórka i rzodkiewki lub pomidora. Całość przykrywamy drugą połówką
Słodkie okruszkiWiosna tuż, tuż 😋 Czas ożywić dania wiosennymi dodatkami. Dzisiaj pomysł na wykorzystanie sałaty masłowej. Sałatę wymieszałam z sosem przygotowanym na bazie jogurtu greckiego i utartego żółtka wraz z dodatkiem cukru oraz soku z cytryny. Sałatka będzie idealna dla wielbicieli słodko-kwaśnych smaków. Dodatkowo do sałaty dodałam dużą ilość szczypiorku oraz starte białko. Poniższą sałatę podawać od razu po wymieszaniu składników(...)drobno posiekać. Do kubka przełożyć żółtko. Dodać do niego cukier i całość ze sobą utrzeć. Następnie do żółtka wlać sok z cytryny i jogurt. Całość odrobinę posolić. Składniki na sos bardzo dokładnie ze sobą połączyć. Sałatę przełożyć do miski, polać sosem, dodać szczypiorek i starte białko (na dużych oczkach) . Wszystko ze sobą bardzo dokładnie wymieszać. Sałatkę od razu podawać
Ugotowaćzimowe miesiące, gdy dostęp do naprawdę smacznych owoców jagodowych jest mocno ograniczony i musimy ratować się ich mrożoną wersją Składniki*: 250g mascarpone 250ml śmietany 36% 3-4 łyżki sosu owocowego (np SOSU MALINOWO-TRUSKAWKOWEGO ) mascarpone i śmietanę ubijaj kilka minut aż otrzymasz gęsty krem, który trzyma kształt (uważaj, by go nie przebić i nie zrobić masła) dodaj do kremu(...)sos i bardzo niedokładnie wymieszaj przełóż kremem tort Smacznego! *ilość do przełożenia tortu z 3 okrągłych blatów o średnicy ok 24cm. Jeśli chcesz również pokryć tort kremem, zrób podwójną porcję Artykuł OWOCOWY KREM ŚMIETANOWY pochodzi z serwisu SandraFrej.com
SandraFrej.com