ząbki Przyprawa gyros 2 łyżki Sól Pieprz Olej 2 łyżki Przygotowanie: Filet z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić i odstawić na godzinę do lodówki. Podsmażyć na patelni. Przygotować sos: majonez wymieszać z jogurtem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać. Przygotować miskę pokroić do niej warzywa: kapustę, cebulę, paprykę, ogórka oraz pomidory. Całość wymieszać. Ser zetrzeć(...)żaroodpornego. Na frytki wyłożyć mięso. Całość posypać żółtym serem. Wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika do momentu, aż ser się rozpuści. Po wyjęciu z piekarnika polać połową przygotowanego sosu czosnkowego, wyłożyć warzywa i polać pozostałym sosem. Przed podaniem posypać solą oraz pieprzem. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy: Polub mnie
Kulinarne przygodyprzepłukać pod bieżącą wodą. Dobrze odsączyć. Natkę pietruszki opłukać, dobrze osuszyć i pokroić niezbyt drobno. Szczypior opłukać, osuszyć i posiekać. Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać. Przygotować sos do sałatki. Składniki: 4 czubate łyżki majonezu - przepis na domowy majonez 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki octu jabłkowego 1/3 łyżeczki soli 2/3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki duża szczypta mielonej(...)ostrej papryki Jak zrobić sos do sałatki Wszystkie składniki wymieszać razem i odstawić na 2-3 minuty, aby smaki połączyły się. Sałatkę można od razu wymieszać z sosem lub podać go osobno, aby każdy sam mógł dodać go tyle ile lubi. Zobacz przepis na domowy majonez - kliknij w nazwę lub zdjęcie, żeby otworzyć stronę z przepisem. Szukasz pomysłu na sałatkę
Codzienna kuchnia niecodziennaLasagne Bazyliszek Makaron przekładany filetem z kurczaka, grzybami i kapustą z pysznym sosem beszamel. Składniki: · 1 filet z kurczaka · ½ opakowania makaronu Lasagne · 10 liści kapusty włoskiej · Cebula · 15 dag pieczarek(...)pozostałą kapustą. 7. Cebulę obieramy drobno kroimy i prużymy z pokrojonymi pieczarkami, doprawiamy pieprzem oraz solą. 8. Wykładamy grzyby na kapustę. 9. Pozostał nam do zrobienia sos, rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i stopniowo wlewamy mleko, doprawiamy pieprzem oraz gałką i solą. 10. Sosem polewamy zapiekankę i posypujemy startym żółty serem. 11. Zapiekamy
Kulinarna Chwilaproste i naprawdę smakowite! Dziś jednak propozycja dla tych, którzy chcieliby poznać brukselkę od zupełnie nowej strony! Drobno siekane malutkie kapustki podsmażone z czosnkiem, wędzoną papryką i sosem sojowym zyskują zupełnie nowe życie. Całość ułożona na gęstej chmurce rozpusty z serka mascarpone i chrupiącej grzance. Do tego lekki rzut pokruszonych orzechów laskowych, które wydobędą z brukselki(...)bardzo kremowym tłem. Siadajcie do stołu! Grzanki ze smażoną brukselką i mascarpone na 4 grzanki Potrzebujesz: 100g świeżej brukselki 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 1/3 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 3/4 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka soku z cytryny 4 kromki chleba 100g serka mascarpone garść orzechów laskowych Sposób przyrządzenia
Kuchnia w Słońcu Skąpanablogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej, między innymi: surówkę z czerwonej kapusty z chrzanem pieczoną brukselkę z cebulą i czosnkiem zupę krem z białych warzyw sos czosnkowy z kalafiora młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym(...)burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony
Kulinarne przygody Gatitynaszym kraju, a szkoda. Chociaż jest dość ciężka i tłusta, to smakuje wybornie prostymi składnikami bez zbędnych ulepszeń. Ostatnio zachwyciła mnie prosta sałatka ziemniaczana z jajkami doprawiona słodko-kwaśnym sosem z octu jabłkowego. Ta sałatka jest po prostu obłędna, a składa się tylko z trzech składników plus sos. Polecam przepis na słodko-kwaśną słowacką sałatkę ziemniaczaną . Składniki na słowacką(...)polewamy naszą sałatkę ziemniaczaną z jajkami . Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. W tej wersji jest po prostu przepyszna :) Jako, że Słowacy kochają majonez, sałatkę można doprawić kilkoma łyżkami sosu majonezowego
Korniszonkinaszym kraju, a szkoda. Chociaż jest dość ciężka i tłusta, to smakuje wybornie prostymi składnikami bez zbędnych ulepszeń. Ostatnio zachwyciła mnie prosta sałatka ziemniaczana z jajkami doprawiona słodko-kwaśnym sosem z octu jabłkowego. Ta sałatka jest po prostu obłędna, a składa się tylko z trzech składników plus sos. Polecam przepis na słodko-kwaśną słowacką sałatkę ziemniaczaną . Składniki na słowacką(...)polewamy naszą sałatkę ziemniaczaną z jajkami . Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. W tej wersji jest po prostu przepyszna :) Jako, że Słowacy kochają majonez, sałatkę można doprawić kilkoma łyżkami sosu majonezowego
Gotujemy i jemySos do makaronu spaghetti w nieco innym wydaniu, bo z wołowiną, czerwonym winem i dużą ilością aromatycznych, suszonych ziół i czosnku. Zdrowia i niepowtarzalnego smaku doda świeża rukola zmieszana z makaronem i sosem. 400g makaronu spaghetti 400g mielonej wołowiny 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina 1 duża cebula 6 ząbków czosnku 750ml passaty pomidorowej 2 łyżeczki suszonej bazylii 3 łyżeczku(...)podsmażamy jeszcze chwilę, po czym wlewamy wino. Dusimy do odparowania. Wlewamy passatę, dodajemy suszoną bazylię, oregano, sól i pieprz do smaku. Dusimy jeszcze chwilę. 3. Ugotowany makaron mieszamy z sosem i świeżą rukolą. Posypujemy serem, dekorujemy świeżą bazylią
Szefowa kuchniSkładniki: 400 g kaszy bulgur 2 pojedyncze piersi z kurczaka 200 g szpinaku baby 150 g pieczarek 1/2 pora 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 5 łyżek sosu sojowego 3 łyżki oleju sól, pieprz 1/2 pęczka dymki Sposób wykonania: Kaszę gotujemy na sypko, zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę, polewamy sosem sojowym i odstawiamy(...)minut od czasu do czasu mieszają. Dodajemy pieczarki, oprószamy solą i pieprzem i w dalszym ciągu smażymy. Gdy woda z pieczarek odparuje dodajemy na patelnię kurczaka razem z sosem sojowym. Smażymy do momentu aż mięso będzie gotowe. Następnie dodajemy szpinak i dalej podgrzewamy mieszając aż listki zwiędną pod wpływem temperatury. Na patelnię wsypujemy ugotowaną kaszę, mieszamy i podgrzewamy przez
Qchnia po prostuoliwy z oliwek 1 czubata łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka kurkumy szczypta chili 1/3 łyżeczki cynamonu 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 1 puszka pomidorów krojonych 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka ksylitolu 2 słoiki ciecierzycy w zalewie (po 400 g po odsączeniu) sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy sól i szklimy na oliwie(...)Dodajemy kumin, kurkumę, chili i cynamon. Przesmażamy razem chwilę, dolewamy mleczko kokosowe, pomidory z zalewą, sos sojowy, musztardę oraz ksylitol. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na dużym ogniu przez 7-8 min. aż sos się lekko zagęści. Dodajemy ciecierzycę, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ryżem - u mnie niezmiennie basmati
Moje Kuchenne Rewelacjektórym podaję Wam gotowy tygodniowy jadłospis. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: pieczoną brukselkę z cebulą i czosnkiem zupę krem z białych warzyw sos czosnkowy z kalafiora młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem(...)surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony koktajl
Kulinarne przygody GatityMakaron z tuńczykiem, pomidorkami i papryką w aromatycznym sosie na bazie oliwy, czosnku, suszonych pomidorów i dodatku mascarpone kłania się na obiad. Do makaronu z tuńczykiem dodać możecie kukurydzę, kapary, oliwki lub groszek zielony – będzie pysznie! Makaron z tuńczykiem i pomidorkami podaję z makaronem krótkim, np. świderki, penne, kolanka lub długim. Idealne będą makarony typu reginette, pappardelle, bucatini, tagliatelle(...)Makaron z tuńczykiem SKŁADNIKI: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym – kawałki (2 x 170 g, po odsączeniu 2 x 120 g) 1/2 czerwonej papryki 1 mała cebulka 3 suszone pomidory + 3 łyżki zalewy z suszonych pomidorów 15 pomidorków koktajlowych 5 ząbków czosnku sól, pieprz, słodka papryka opcja: spora łyżka mascarpone do podania makaron krótki lub długi
Zasmakuj Kuchnifilety z kaczki 1 op makaronu ryżowego 2 marchewki 1 cebula kawałek selera pół papryki czerwonej pół papryki żółtej imbir cukier oregano majeranek chili w płatkach 3 ząbki czosnku sos ciemny sojowy sól pieprz pieprz ziołowy oliwa do smażenia Filety z kaczki po oczyszczeniu kroimy w cienkie ukośne plastry. Solimy, lekko posypujemy pieprzem i skrapiamy sosem sojowym przekładając by mięso(...)siekamy w zapałkę wszystkie warzywa razem z cebulą i czosnkiem. W woku rozgrzewamy ok 2 łyżki tłuszczu, wkładamy warzywa i smażymy aż odparują wszystkie soki. Dodajemy ok łyżkę sosu sojowego , podlewamy odrobiną wody i dusimy ok 10 min pod przykryciem. Makaron w naczyniu zalewamy wrzątkiem i przykrywamy pokrywką. Kiedy warzywa już są miękkie, dodajemy gotowy odcedzony makaron i lekko
Gotowanie jest łatwetortilli* wypełnionej nadzieniem, którą składa się na połowę i zajada rękami bez użycia sztućców. Nadzienie może być dowolne, a w mojej wersji jest nim zielona soczewica z tofu w sosie pomidorowym – pychotka. Polecam Składniki (na 12 tacos): Tortille: 12 gotowych gotowych kukurydzianych muszelek taco* Nadzienie: 2 szklanki (240 ml) ugotowanej zielonej soczewicy 1 cebula 100 g ulubionego tofu (może(...)Dodajemy tofu pokrojone w drobną kostkę (lub rozgniecione widelcem – jak wolicie :)), zalewamy passatą pomidorową i gotujemy przez kilka minut delikatnie mieszając. Następnie, dodajemy ugotowaną soczewicę i gotujemy aż sos zgęstnieje, co jakiś czas mieszając. Teraz wystarczy tylko nałożyć tego pysznego soczewicowego nadzienia do gotowych muszelek taco, przybrać ulubionymi warzywami, np. papryką, kukurydzą lub pomidorem i można zajadać ze smakiem
Lamarida.pl