sosy - 72234 przepisów (strona:1194/4816)

Kotlety ziemniaczane z twarożkiem, szpinakiem i prażoną cebulką 93

Proste kotleciki na bazie farszu do pierogów ruskich urozmaicone szpinakiem i prażoną cebulką. W chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych podane z sosem pomidorowym smakują wyśmienicie. 5-6 średnich ziemniaków 3 łyżki rozdrobnionego szpinaku 250 g twarogu 3 łyżki prażonej cebuli 2 łyżki posiekanych ziół ( np. bazylii i natki pietruszki) gruboziarnisty pieprz i sól do smaku dodatkowo: pół szklanki rozdrobnionych płatków(...)kukurydzianych do panierowania olej do smażenia sos pomidorowy Ziemniaki gotujemy (mogą być z dnia poprzedniego). Szpinak (jeśli mamy mrożony to dusimy go, aż się rozmrozi i odparuje z niego cała woda), wraz z twarożkiem i prażoną cebulą, dodajemy do przestudzonych ziemniaków i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy kotlety, lekko je spłaszczając. Obtaczamy w płatkach i smażymy

Mienta blog
Szynka duszona w kapuście kiszonej 92

kiszonej 1 duża marchewka 1 pietruszka kawałek pora 2 cebule 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego koperku 3 ząbki czosnku 1 łyżka przyprawy do wieprzowiny 2 łyżki sosu sojowego sól, pieprz do smaku 1 łyżka majeranku 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich 1 listek laurowy 5 kulek ziela angielskiego 2 łyżki koncentratu pomidorowego(...)serka topionego o smaku gouda (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Mięso wieprzowe pokroiłam w kostkę. Przyprawiłam je przyprawą do wieprzowiny, majerankiem i sosem sojowym. Dodałam do mięsa przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wszystko wymieszałam. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju i wrzuciłam mięso. Obsmażyłam je i przełożyłam do garnka. Cebule obrałam, pokroiłam w kostkę. Pora również drobno pokroiłam

Waniliowe Improwizacje
Porowe kotleciki 108

Porowe kotleciki Drobiowe kotleciki w aromatycznym sosie porowym. Składniki: ·        1 filet z kurczaka ·        25 dag sera żółtego ·        2 jajka ·        2 łyżki mąki pszennej ·        2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)rozpłaszczamy. 3.   Panierujemy w bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. 4.   Po usmażeniu układamy w naczyniu. 5.   Pozostał nam do zrobienia sos. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojonego w krążki pora i dusimy. Doprawiamy pieprzem, solą, tymiankiem i łączymy z musztardą oraz śmietaną. 6.   Sosem z porem polewamy kotleciki. 7.   Smacznego

Kulinarna Chwila
Diabelskie Jajka 400

Diabelskie Jajka Na naszym świątecznym stole lub obiedzie piątkowym mogą znaleźć się jajka zrobione w pysznym sosie. Składniki: ·        6 jaj ·        3 ogórki konserwowe ·        Łyżka przecieru pomidorowego ·        3 łyżki keczupu ·        Szczypta(...)wody, po czym zdjąć go z ognia i wlać zaprawę zrobioną z mąki oraz przecieru, zagotować, doprawić solą, pieprzem, papryką. 2.   Ogórki drobniutko pokroić w kostkę, włożyć do sosu, jeszcze raz zagotować, wlać keczup. 3.   Ugotowane na twardo jajka obrać, przeciąć wzdłuż na połówki, ułożyć na półmisku żółtkiem do góry, zalać sosem, posypać posiekanym szczypiorkiem i od razu

Kulinarna Chwila
Placek po węgiersku 93

wołowiny na gulasz – 1 cebula + ćwiartka do placków – pół czerwonej papryki – 1 szklanka passaty pomidorowej – 1 szklanka białego wina – 1 łyżka sosu tabasco – 1 łyżeczka papryki ostrej – gorąca woda – 0,5 kg ziemniaków – 1-2 jajka – 3-4 łyżki mąki pszennej – sól, pieprz – olej do smażenia(...)pieprz do smaku, paprykę oraz Tabasco, jeśli przypraw będzie za mało możesz zawsze doprawić jeszcze pod koniec duszenia. Przykryj danie pokrywką i na niewielkim ogniu duś danie. Uwaga – sos będzie parował, dlatego co 10-15 minut trzeba dodać trochę gorącej wody. Duś mięso aż stanie się miękkie, około 1,5 h. Ostatnim razem zamiast wody wlej resztę białego wina

nietylkopasta.pl
Soczysty kurczak pieczony w cebuli 103

Soczysty kurczak pieczony w cebuli Delikatne, aromatyczne i wilgotne mięsko drobiowe, w zdrowszej wersji, bo pieczone w piekarniku, a nie smażone. Kurczaka polecam przed podaniem polać sosem jaki wytworzy się podczas pieczenia. Razem z mięsem możemy upiec w piekarniku pyszne ziemniaczki PRZEPIS TUTAJ (klik) . Ciekawy pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny.     Składniki: 2 filety z kurczaka(...)piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 45 minut , następnie rozcinamy worek od góry i pieczemy jeszcze 10 minut – mięsko ładnie się wówczas zrumieni *** *** Powstały podczas pieczenia sos przelewamy do garnuszka i w razie potrzeby, możemy go zagęścić niewielką ilością mąki lub śmietanki *** *** Mięso możemy podać polane sosem z dodatkiem ziemniaków i ulubionej surówki *** *** SMACZNEGO

Blog z Apetytem
SCHAB PO BAŁKAŃSKU 11409

pieprzem. Schab po bałkańsku podajemy z ryżem. SCHAB PO BAŁKAŃSKU Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Sałatka z ananasem, selerem i szynką konserwową Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo koperkowym Karkówka duszona w sosie własnym Klopsiki zapiekane z ziemniakami w sosie pomidorowym Artykuł SCHAB PO BAŁKAŃSKU pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
Sałatka z buraków z kiszonymi ogórkami 88

średnich buraków, 4 – 5 kiszonych ogórków, sos: 1 łyżeczka miodu lub cukier, sok z 1/2 cytryny, 4 łyżki octu winnego (u mnie z mirabelek), 4 – 5 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, Buraki umyć i ugotować lub upiec. Ostudzone buraki obrać. Buraki i ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Stare warzywa przełożyć do miski. Przygotować sos: do miseczki włożyć(...)miód, ocet i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać. Mieszając dalej, wlewać olej. Polać sosem buraki z ogórkami, wymieszać

królestwo garów
Pulpeciki z makaronem w sosie koperkowym 138

Dzień dobry :-) Kochani dziś pyszne pulpeciki z makaronem i sosem koperkowym. Dzieci bardzo chciały, bo uwielbiają. Danie robi się szybciutko, jest bardzo proste, więc zachęcam do wykonania. Do pulpecików ja użyłam mięsa wieprzowo-wołowego, ale na pewno też super sprawdzi się inne. Polecam i miłego dnia życzę :-) Składniki: 400 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki(...)wody 2 łyżki ketchupu 1 jajko sól pieprz Sos: 300 ml bulionu 200 ml śmietanki 30% 1 pęczek koperku 1 kopiata łyżka mąki sól pieprz Dodatkowo: makaron u mnie kokardki 1. Do miski dajemy mięso, wbijamy jajko, dodajemy resztę składników. Mieszamy, formujemy małe pulpeciki i smażymy na oleju z każdej strony. Gotujemy makaron. 2. W kubku mieszamy bulion ze śmietanką

kruche babeczki
Gnocchi zapiekane ze szpinakiem, wędzonym łososiem i beszamelem (Gratin di gnocchi con spinaci e salmone affumicato) 146

Jeżeli pozosta ł y Wam kopytka lub gnocchi z obiadu, możecie wykorzysta ć  je do przygotowania dzisiejszej zapiekanki. Ugotowane kluseczki z kremowym sosem beszamelowym z dodatkiem szpinaku i wędzonego  ł ososia po upieczeniu stają się wyśmienitą zapiekanką, która powinna zachwyci ć  niejednego smakosza.   Polecam Wam równie ż  mój wcze ś niejszy przepis na zapiekane(...)SKŁADNIKI 500 g kluseczek typu gnocchi 300 g szpinaku 100 g wędzonego łososia 50 g parmezanu 1-2 ząbki czosnku s ó l, pieprz   oliwa z oliwek Sos beszamelowy 250 ml mleka 25 g masła 25 g m ą ki pszennej   ga ł ka muszkata ł owa s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 500 g di gnocchi

La grande e la piccola cuoca
Keto paluszki ptysiowe (Paleo, LowCarb) 151

nawet niezbyt udany – kuchenny eksperyment jest początkiem nowej kulinarnej przygody Jednak nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło – paluszki zostały skonsumowane w towarzystwie sosu czekoladowego. Powstał on w wyniku niewielkiej modyfikacji przepisu na keto gorącą czekoladę (z połowy porcji mleka kokosowego, reszta składników bez zmian). I nikomu nie przeszkadzał fakt, że nie można ich określić(...)morskiej 2 jajka małe (u mnie 1 jajko i 1 żółtko) 1 łyżeczka cream of tartar inaczej kwaśny winian potasu lub kamień winny 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Sos czekoladowy 0,5 szklanki gęstego mleka kokosowego 1 łyżka kakao dobrej jakości 2 kostki czekolady gorzkiej lub niskowęglowodanowej (u mnie czekolada gorzka 99% kakao) 1 łyżka erytrytolu lub 4-6 kropli

Modern Cave Girl
Pręga wołowa wolno warzona. 109

Suską sechlońską o lekko wędzonym aromacie. Pręga wołowa  z suską sechlońską. 1 kg pręgi wołowej bez kości 2 cebule 8-10 suszonych śliwek sól i pieprz do smaku sos sojowy do skropienia Mięso umyłam, skropiłam sosem sojowym, oprószyłam odrobiną soli ( sos sojowy już jest słony) oraz pieprzem. Obrałam i pokroiłam cebulę w piórka. Do misy wolnowara włożyłam mięso przekładając

Gotuj Sam!