moich ulubionych składników i nie zawiera majonezu. Nie wiem czy zdrowsza, ale na pewno inna. Chrupiące kukurydza i czerwona papryka, które uwielbiam, makaron bez, którego nie umiem żyć, pyszny sos pomidorowy i jeszcze coś dla tych, którzy nie mogą się obyć bez mięsa - mocno doprawione mięso mielone. Sałatka jest idealna na wszelkiego rodzaju imprezy, posiadówki i domówki, ale może(...)proszku i odrobiną czosnku granulowanego, posypać siekana natką pietruszki. Na pietruszkę wyłożyć pokrojoną paprykę, a następnie odsączoną z zalewy kukurydzę. Na kukurydze wykładamy mięso razem z powstałym z duszenia sosem. Mięso posypujemy startym żółtym serem, a następnie z ogórków kiszonych robimy otoczkę wokół ścianek miski. Sałatkę odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby składniki przeszły smakiem sosu. Smacznego
Krylowa Kuchniaprawda mąż twierdzi, że poprzednia wersja o minimum, tą wyprzedza, jednak dla mnie ta jest the best, bo kocham pomidory miłością wielką i nieskończoną. Polecam soczysty kurczak w pikantnym sosie curry na bazie mleczka kokosowego z obowiązkową nutką pikanterii. 500 g piersi z kurczaka 2 cebule sok i skórka otarata z jednej cytryny lub limonki 1 papryczka chilli(...)następnie zeszklić na oleju. Do cebuli dodać kurczaka i smażyć ciągle mieszając, aż nabierze koloru. Następnie zalać pomidorami z puszki i dusić pod przykryciem , aż kurczak będzie miękki. Do sosu dodać mleczko kokosowe, kurkumę i curry. Dusić jeszcze aż sos zgęstnieje. Podawać z ryżem, chlebkami naan lub kaszą bulgur. Smacznego
Krylowa KuchniaTradycyjne, babcine żeberka w sosie własnym wprost rozpływają się w ustach. Bez udziwnień i dodatkowych, zbędnych przypraw. Pachnące i kruchutkie mięso duszone w sosie własnym z dodatkiem cebuli idealne na zimowe rozgrzewające danie. Szczerze powiem, dawno mi tak mięso nie smakowało( zjadłam całą swoją porcję, a przeważnie jej część ląduje na talerzu mojego męża). Moje podałam z kopytkami https://krylowakuchnia.blogspot.com(...)następnie dodać smalec i cebulę i smażyć aż cebula nabierze koloru. Żeberka zalać wrzątkiem, dodać sól, pieprz i czosnek granulowany. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Jeżeli lubicie gęste sosy, możecie zaciągnąć go mąką. Podawać z ziemniakami, kluskami lub kaszą i ulubioną surówką. Smacznego
Krylowa Kuchniamnóstwo selenu, kwasy omega oraz witaminę B12, dorsz to również bogactwo witaminy D3. Ryba ta posiada wysoką wartość odżywczą i jest niskokaloryczna. Dziś przygotowałam tą niezwykłą rybę w kremowym sosie porowym .Soczysta ryba w towarzystwie delikatnego pora i przepysznego sosu śmietankowego. Danie nie wymaga dużej ilości czasu i jest naprawdę pyszne. Do dania idealnie pasuje puree ziemniaczane. 400 g fileta(...)pory pod przykryciem przez 10 minut. Następnie na patelnię wlać śmietankę i dodać przyprawy. Gotować aż śmietanka się zredukuje i zgęstnieje. Kiedy śmietanka jest już gęsta rybę dodać do sosu, ewentualnie doprawić. Smacznego
Krylowa Kuchniasmaczna, ale wręcz idealna na panujące upały, gdy z gorąca nie chce się jeść. Składniki na sałatkę z kalafiora i pomidorów 1 kalafior 3-4 duże pomidory pęczek koperku sos tatarski sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Z kalafiora usunąć liście i łodygę. Podzielić go na różyczki, opłukać je pod zimną wodą a następnie ugotować w osolonej(...)wodzie i ostudzić. Pomidory umyć, pokroić w dużą kostkę. Koperek drobno posiekać. Wszystkie warzywa wymieszać z sosem tatarskim . Sałatkę z kalafiora i pomidorów doprawić do smaku solą i pieprzem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Sałatka z kalafiora i pomidorów pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparygranatem i kozim serem Sałatka: 2 główki sałaty rzymskiej 1 granat 1 ser kozi 1 łyżka pestek słonecznika 1 łyżka pestek dyni 150 g pomidorków cherry 1 garść rukoli Sos: 3 łyżki oliwy 3 łyżki octu z białego wina 1 / 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Sałatka: Sałatę umyć(...)liście. Pomidorki umyć, przekroić na połówki. Z granatu wydobyć pestki. Pestki dyni oraz słonecznika podprażyć na suchej patelni. Ser kozi pokroić na małe kawałki, obtoczyć je w podprażonych ziarnach. Sos: Wszystkie składniki umieścić w szklance, dokładnie wymieszać. Wykonanie Na talerz wyłożyć sałatkę rzymską, ułożyć pomidorki oraz ser, dodać pestki granatu i rukolę. Całość sałatki z kozim serem i granatem polać
niecodziennikparydrugim dniu świąt, aby wtedy podać na obiad coś lekkiego, a przede wszystkim nie wymagającego stania przy kuchence. Wystarczyło bowiem jedynie podgrzać tradycyjne gołąbki z ryżem i mięsem , zrobić sos i cały obiad był już gotowy. Rozwiązanie bardzo sprytne, praktykowane w każdym domu mojej sporej Rodzinki. Składniki na gołąbki z ryżem i mięsem Kapusta: 1 duża kapusta Nadzienie(...)ułożone, zalać je szklanką gorącej, osolonej wody i przykryć liśćmi kapusty. Gotować na średnim ogniu przez ok. 40 minut, uzupełniając odparowaną wodę. Gołąbki z ryżem i mięsem podawać z sosem pomidorowym, pieczarkowym lub białym śmietanowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Gołąbki pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparymusimy poczekać do wakacji, więc kupione żeberka upiekliśmy w piekarniku. Dzień wcześniej przygotowaliśmy pikantno-słodką marynatę, która podkreśliła smak mięsa, a razem z wytapiającym się tłuszczem stworzyła bardzo apetyczny sos. Jeszcze kilka tygodni i w ten sposób przygotowane żeberka położymy na ruszcie rozgrzanego grilla. Składniki na żeberka w słodko-pikantnej marynacie 1 kg żeberek 5 łyżek ketchupu (pikantnego) 3 łyżki(...)sosu sojowego 3 ząbki czosnku 1 / 2 papryczki chili 3 łyżki oleju 1 łyżka cukru trzcinowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Żeberka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. W naczyniu wymieszać ketchup, sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną chili oraz cukier trzcinowy. Mięso pokryć marynatą, włożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia żeberka
niecodziennikparyryżowego 250 g mięsa mielonego 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku kilka płatków marynowanego imbiru 60 g suchego makaronu ryżowego 1 jajko 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego sól, pieprz do smaku Dodatkowo: olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Marchewki i pietruszkę obrać, umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę(...)wodą i pozostawić na czas zalecany na opakowaniu. Odcedzić, pociąć na krótsze nitki. Do miski włożyć mięso mielone, startą marchewkę i pietruszkę, cebulę, czosnek, imbir, makaron. Wbić jajko, wlać sos sojowy i rybny, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Papier ryżowy zwilżyć wodą, położyć na deskę, a gdy zmięknie na środek wyłożyć farsz. Boki zagiąć do środka, przykrywając
niecodziennikparynadzwyczajnego, ponieważ zawsze starannie przygotowujemy nasze posiłki. Aby podkreślić smak pieczonej gęsi , użyliśmy tylko kilku ziół, soli i odrobiny czosnku, a z wytopionego tłuszczu i warzyw przygotowaliśmy pyszny sos. Składniki na gęś pieczoną w całości 1 gęś owsiana (ok. 4,5 kg) 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka rozmarynu 1 / 2 łyżeczki estragonu 2 łyżeczki suszonego majeranku 1 łyżeczka pieprzu kolorowego(...)warzywa, a gdy będą miękkie, przełożyć je do garnka, wlać część wytopionego tłuszczu i dolać ok. pół litra wody. Chwilę pogotować, całość zblendować i przetrzeć przez gęste sito. Jeśli sos warzywny będzie za gęsty, dolać jeszcze trochę wody i ponownie doprowadzić do wrzenia. Po upieczeniu gęś pieczoną w całości pozostawić w lekko uchylonym piekarniku na 20-25 minut. Mięso
niecodziennikparysamodzielne danie, lub jako dodatek do grillowanych mięs. Składniki na tabbouleh Sałatka: 200 g kaszy kuskus 3 pomidory 1 pęczek natki pietruszki 1 / 2 pęczka mięty 1 czerwona cebula Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka oleju z papryczką chilli (opcjonalnie) 1 łyżka soku z cytryny 1 / 2 łyżeczki cukru sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Sałatka(...)poziom. Przykryć talerzem, odstawić, aby napęczniała. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Natkę pietruszki i miętę umyć, osuszyć, a następnie pokroić. Cebulę obrać, drobno pokroić. Sos: Do szklanki wlać sok z cytryny, dodać cukier i dokładnie wymieszać. Wlać oliwę oraz olej, mieszać do połączenia się składników, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wykonanie W misce wymieszać wszystkie
niecodziennikparyogniu, dusić pod przykryciem przez około 50 minut, co jakiś czas lekko przemieszać mięso, aby nie przywarło do dna. Gdy królik będzie miękki, wyjąć go na talerz, a do sosu dodać kremówkę zahartowaną 2-3 łyżkami gorącego sosu, chwilkę pogotować, aby sos nieco zgęstniał i ponownie włożyć kawałki mięsa. Potrawkę z królika podawać z ugotowanym na sypko ryżem, ziemniakami
niecodziennikparydoskonale Włochy i jej potrawy. Gdy Ed po raz pierwszy przygotowywał bolognese ragu , dziwiła nas obecność wątróbki, mleka oraz selera naciowego, ale po pierwszej degustacji wszyscy uznaliśmy, że lepszego sosu bolognese być nie może. Przepis ten spisywaliśmy na bieżąco podczas wakacji, od tego czasu kilka razy już je gotowaliśmy, ale nie udało nam się zrobić zdjęcia, tak szybko ten włoski(...)sos znikał. Składniki na bolognese ragu 2 duże marchewki 2 cebule 2 gałązki selera naciowego 125 g surowego boczku 1 / 2 kg mielonego mięsa wołowego 60 g wątróbki drobiowej 1 / 4 szklanki białego wina 1 puszka pomidorów 1 / 4 szklanki mleka 1 / 2 litra rosołu wołowego 1 liść laurowy sól do smaku Dodatkowo: olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie
niecodziennikparyskładniki Dorsz z warzywami: 500 g polędwicy z dorsza 2 marchewki 2-3 różyczki kalafiora 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 1 / 2 cytryny 6-8 sztuk pomidorków papryczkowych Sos: 4 łyżki oliwy 1 kawałek imbiru 1 ząbek czosnku sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Dorsz z warzywami: Polędwicę z dorsza pokroić na mniejsze kawałki. Posolić i popieprzyć świeżo zmielonym(...)zrobić długie, cienkie paski. Kalafior umyć, podzielić na mniejsze cząstki. Paprykę umyć, przekroić na pół, usunąć nasiona i białe błonki. Pokroić w paski. Cebulę czerwoną obrać, pokroić w talarki. Sos: Imbir i czosnek obrać, zetrzeć na drobnej tarce. Dodać oliwę, sól i pieprz, wymieszać składniki. Wykonanie Na stole rozłożyć dość duży prostokąt z folii aluminiowej (błyszczącą stroną do góry
niecodziennikparywstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C , uważając, aby worek nie dotykał metalowych części piekarnika. Perliczkę piec z termoobiegiem przez 90 minut , wyjąć z rękawa, aby mięso odpoczęło. Sos z pieczenia przelać do garnka, zagotować, dodać 1 łyżeczkę mąki pszennej rozrobionej w niewielkiej ilości zimnej wody, gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Perliczkę pieczoną(...)winie i soku z pomarańczy podawać w całości lub poporcjowaną z przygotowanym sosem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Perliczka pieczona w winie i soku z pomarańczy pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikpary