sosy - 72234 przepisów (strona:1199/4816)

Surówka z sałaty rzymskiej i sosu farmerskiego 346

jedliśmy ją z siekanymi kotletami. I spokojnie sałatę rzymską możecie zastąpić właściwie każdą inną sałatą lub kapustą. Z dodatkami też możecie kombinować. U mnie dość ascetycznie, ale w sumie sos robi niesamowitą robotę. Składniki: 1 sałata rzymska 1 marchewka pół małej cebuli 1 łyżeczka ziaren siemienia lnianego pół porcji  sosu farmerskiego Sałatę myjemy i cienko kroimy, wrzucamy do miski(...)Dodajemy do niej umytą, obraną i startą na największych oczkach marchewkę, pokrojoną drobno cebulę, siemię i sos. Wszystko dokładnie mieszamy i od razu jemy

Kardamonovy
Pyszna sałatka raz dwa trzy 103

też Pychotka . A czemu nazywam ją raz dwa trzy? Bo robię ją z 3 łyżek każdego posiekanego składnika: jajka na twardo, kukurydzy z puszki, papryki czerwonej, szynki, szczypiorku, oraz sosu z jogurtu i majonezu, do tego 3 ruchy młynkiem z pieprzem i solą, sałatka dla 2 osób jest gotowa J Kolorowa, smaczna, szybka i prosta w moim wykonaniu, sałatka która(...)łyżki kukurydzy z puszki kukurydzy – ok. 140 g po odsączeniu z zalewy 3 łyżki siekanego szczypiorku 3 łyżki posiekanej w kostkę ulubionej szynki – u mnie szynka gotowana z przyprawami SOS : 2 łyżki jogurtu +1 łyżka majonezu, sól i pieprz do smaku Przepis na pyszną sałatkę warzywną z jajkiem i szynką. Sałatka Pychotka: Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i kroimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka owocowa z malinowym sosem 103

Zazwyczaj sałatki owocowe polewałam różnymi jogurtami lub miodem. Pomysł na sos malinowy pochodzi od Emilki, która ugościła nas taką sałatką Po prostu PYSZOTA! To bardzo prosty i zdrowy deser – idealny dla osób na diecie odchudzającej oraz tych, którzy chcą sobie zafundować porcję naturalnych witamin. Sałatka doskonale zaspokaja „głód na słodycze” i można użyć do niej dowolnych ulubionych(...)usuń gniazdo nasienne – pokrój je w duże kawałki. Kulki winogronu przekrój na połówki lub ćwiartki. Maliny opłucz, przełóż do miseczki. Dodaj miód i rozgnieć widelcem, aż powstanie gęsty sos (możesz je też zmiksować w blenderze) . Owoce ponakładaj do pucharków lub miseczek i polej gotowym sosem malinowym.   Możesz dodać również… mango, melon, brzoskwinie, wiśnie, czereśnie, anansa, kiwi, borówki

Kulinarny S.O.S.
Sałatka owocowa z malinowym sosem 103

Zazwyczaj sałatki owocowe polewałam różnymi jogurtami lub miodem. Pomysł na sos malinowy pochodzi od Emilki, która ugościła nas taką sałatką Po prostu PYSZOTA! To bardzo prosty i zdrowy deser – idealny dla osób na diecie odchudzającej oraz tych, którzy chcą sobie zafundować porcję naturalnych witamin. Sałatka doskonale zaspokaja „głód na słodycze” i można użyć do niej dowolnych ulubionych(...)usuń gniazdo nasienne – pokrój je w duże kawałki. Kulki winogronu przekrój na połówki lub ćwiartki. Maliny opłucz, przełóż do miseczki. Dodaj miód i rozgnieć widelcem, aż powstanie gęsty sos (możesz je też zmiksować w blenderze) . Owoce ponakładaj do pucharków lub miseczek i polej gotowym sosem malinowym.   Możesz dodać również… mango, melon, brzoskwinie, wiśnie, czereśnie, anansa, kiwi, borówki

Kulinarne S.O.S.
Sałatka z warzyw korzeniowych i soczewicy z jajkiem w koszulce 88

oliwa sól, pieprz  100 g zielonej soczewicy  2 łyżki octu z białego wina lub jabłkowego (do gotowania jajek) 2 jajka 100 g rukoli na sos: 1 łyżka octu z białego wina lub jabłkowego, 1 łyżka miodu, 1 czubata łyżka musztardy, sól, pieprz, 4 łyżki oliwy Przygotowanie sałatki z warzyw korzeniowych: Warzywa korzeniowe obierz i pokój w słupki. Polej(...)ręczniku papierowym. Powtórz czynności dla drugiego jajka. Możesz spróbować ugotować oba jajka w koszulkach jednocześnie, ale pojedynczo jest znacznie łatwiej :) Upieczone warzywa wymieszaj z soczewicą i rukolą. Składniki sosu umieść w małych słoiczku, zakręć i wstrząśnij. Polej sosem sałatkę. Rozłóż pomiędzy dwa talerze. Na wierzchu każdej porcji ułóż jajko w koszulce i od razu podawaj z dodatkiem ulubionego chleba

Chilli Czosnek i Oliwa
Kurczak zapiekany z serem i pieczarkami 89

maśle podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. 3. Do cebuli dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i smażymy kilka minut aż się zarumienią. Pod koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem. 4. Przygotowujemy sos pomidorowy: passatę doprawiamy do smaku papryką słodką, bazylią, szczyptą soli, pieprzu i cukru. 5. Kurczaka smażymy na suchej patelni i wkładamy do naczynia żaroodpornego. 6. Usmażonego kurczaka zalewamy sosem pomidorowym(...)kurczaka nakładamy tarty żółty ser i pieczarki. 8. Kurczaka zapiekamy w 180 stopniach C ok. 15 min. 9. Kurczaka podajemy z ryżem i sosem pomidorowym. 10. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki. Kurczak zapiekany z pieczarkami jest bogaty w: - pełnowartościowe białko (pochodzące z piersi kurczaka), które pełni funkcję budulcową, - likopen (pochodzący z pomidorów), który działa przeciwnowotworowo. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Wegański Mac&Cheese – makaron z serem 102

Cheese to jedno z najpopularniejszych dań krajów anglosaskich, które oznacza makaron z serem. Podaje się je na różne sposoby – jako sos serowy wymieszany z ugotowanym makaronem o niesamowitej kremowej konsystencji lub w formie zapiekanej, a czasami oprócz sera stosuje się też różne dodatki. Brzmi świetnie? Może i tak, ale jest to istna bomba węglowodanowo-tłuszczowa. Dlatego ja wybrałam(...)minut do namoczenia. Marchewkę pokrojoną w kostkę, bulion, namoczone i odcedzone nerkowce, płatki drożdżowe, margarynę lub olej oraz przyprawy umieszczamy w misie blendera i dokładnie blendujemy na gładki sos. Makaron łączymy z sosem i podajemy. Smacznego! Artykuł Wegański Mac&Cheese – makaron z serem pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong

Be Fit Be Strong
Śledzie po kaszubsku z chili 46

Dolewamy ocet, dodajemy koncentrat pomidorowy, ziarnka ziela angielskiego, listki laurowe, chili do smaku i krótko przesmażamy. Na koniec dodajemy ziarnka gorczycy, próbujemy, dosalamy * studzimy. *Smakujemy – dodatek soli do sosu zależy od słoności śledzi… i na to nie ma recepty!!! Próbujmy wymoczone śledzie, jeśli słone to nie dodajemy soli do sosu… i odwrotnie Wysuszonego śledzia kroimy(...)paski i dodajemy do zimnego sosu. Ten śledzik im dłużej się marynuje w lodówce, tym smaczniejszy Nie wiemy jednak, jak długo może stać w lodówce… u nas stoi bardzo krótko, rekord to był tydzień *** Śledź nie jest z puszki! Puszkę wykorzystałyśmy do prezentacji dania   Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz

Tajemnice Smaku
Sałata Frisee z góralskim wędzonym serem 65

dodatkiem żurawiny. Taki smażony ser idealnie będzie komponował się również z sałatą. Składniki 2 małe serki wędzone typu oscypek 2 łyżki pestek granatu ½ cebuli szalotki 1 łyżeczka oleju Sos: 2 łyżki octu malinowego 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku Wykonanie Składniki sosu łączymy ze sobą. Szalotkę kroimy na półksiężyce. Sałatę, myjemy, suszymy i rozkładamy na talerzu, polewamy(...)sosem, dodajemy szalotkę posypujemy pestkami granatu. Podsmażamy serek z obu stron na złoty kolor na oleju i wykładamy na sałatkę. Podajemy od razu, z ciepłym serem. Smacznego Zapisz

Tajemnice Smaku
Sałatka z buraczkiem, roszponką, olejem lnianym i serowym warkoczem 83

się mu oprzeć Składnik 1 średni burak 1 łyżka konfitury z żurawiny 1 łyżka octu winnego czerwonego pleciony warkocz „oscypkowy” 1 łyżeczka masła klarowanego roszponka garść prażonych orzechów włoskich Sos 2 łyżki soku z limony 2 łyżki oleju lnianego sól, pieprz Wykonanie Buraka pieczemy w temperaturze 200°C około 45min, następnie obieramy ze skóry i kroimy w cienkie plasterki(...)plasterki buraków i obsmażamy w konfiturze z obu stron. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło klarowane i obsmażamy warkocz na złoty kolor z obu stron. W tym samym czasie składniki sosu łączymy ze sobą oraz prażymy orzechy na suchej patelni na złoty kolor. Na talerzu rozkładamy rukolę, wcześniej umytą i wysuszoną , na niej kładziemy plasterki buraka z konfiturą żurawinową, polewamy sosem

Tajemnice Smaku
Kulinarnie w Zakopanem 76

Byliśmy w cztery osoby i postanowiliśmy zamówić różne potrawy. Było co degustować! Brawa dla szefa kuchni! Gicz jagnięca z puree ziemniaczanym z czosnkiem, kapusta czerwona kiszona z czerwona cebulą, sos na bazie porto Tatar jagnięcy z sałatką z marynowanych rydzów i pomidorków, pieczony szpik kostny, oliwa z kolendry Pierogi z policzków wołowych, z sosem serowym, cebulą i włoskimi orzechami Ciastko(...)czekoladowe z orzechami, sos wiśniowy, lody żurawinowe, ziemia z białej czekolady, mascarpone cytrynowe   Bardzo smacznie nakarmiono nas również w Karczmie Regionalnej Przy Młynie . To miejsce staramy się odwiedzać za każdym razem podczas pobytu w Zakopanem. Kwaśnica, tradycyjna góralska na wędzonym żeberku przypadła do gustu naszym podniebieniom w Karczmie Obrochtówka. Poza szlakiem kulinarnym były też szlak zakupowy Wizyta na straganach

Tajemnice Smaku
Sałatka z granatem i rozetkami sera Tete de Moin 61

cieniutko oskrobanych efektownych rozetek. Składniki Na 1 porcję: 2-3 rozetki sera Tete de Moin 5 liści sałaty rzymskiej mini 2 łyżki pestek granatu 1 łyżka prażonych płatków migdałów Sos 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka soku z limonki 1 łyżka syropu klonowego 1 łyżeczka musztardy Dijon sól, pieprz   Wykonanie Na suchej patelni prażymy płatki migdałów, studzimy. Składniki(...)sosu łączymy ze sobą. Sałatę, myjemy, suszymy, rwiemy i układamy w pękatej szklance, posypujemy pestkami granatu, polewamy sosem. Na koniec układamy rozetki sera i obsypujemy płatkami migdałów.   * W związku z tym, że ser Tete de Moin jest trudny do zdobycia, można go zastąpić np. serem mierzwionym. Wtedy jednak będzie to już inna sałatka, bo ten ser jest niepowtarzalny, zarówno

Tajemnice Smaku
Domowe sushi 66

Nori – wodorosty, suszone w formie płatów Ryż do sushi – musi być to ryż z oznaczeniem na opakowaniu “DO SUSHI” Mata – wykonana w włókien bambusowych Sos sojowy Wasabi Ocet ryżowy Marynowany imbir Ostry nóż Pozostałe składniki, dodatki zależą już od dostępności i preferencji smakowych. Do naszego sushi tym razem wykorzystaliśmy: łososia, dorsza, makrelę, tuńczyka, ogórek, szczypiorek(...)według instrukcji dołączonej do urządzenia. W tym czasie przygotowujemy ocet do ryżu podgrzewając w rondelku do rozpuszczenia składników: 125ml octu ryżowego 4 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki sosu sojowego Gotowy ryż, jeszcze gorący przekładamy do dużej miski, skrapiamy  przygotowanym “octem do ryżu” i delikatnie mieszamy.  Kiedy ryż przestygnie możemy zacząć rolowanie.   Sushi Maki

Tajemnice Smaku
Sałatka Tete de Moine z rukolą, orzechami i winogronami 56

szybko sałatkę z zielonymi winogronami, tych jeszcze trochę zostało Składniki na dwa talerze 2 garści winogron 6 rozetek Tete de Moine* 2 łyżki uprażonych orzechów włoskich 4 garści rukoli Sos 5 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki octu jabłkowego 1/2 łyżeczki musztardy Dijon 1/2 łyżeczki miodu sól, pieprz   Wykonanie Składniki sosu łączymy ze sobą. Rukolę, myjemy, suszymy i układamy(...)talerzach. Winogrona przekrawamy na pół, rozkładamy na liściach rukoli. Całość polewamy sosem, posypujemy orzechami i dekoracyjnie układamy rozetki sera Tete de Moin. * W związku z tym, że ser Tete de Moin jest trudny do zdobycia, można go zastąpić np. serem mierzwionym. Wtedy jednak będzie to już inna sałatka, bo ten ser jest niepowtarzalny, zarówno wizualnie, jak i smakowo

Tajemnice Smaku
Sałatka z fioletowych ziemniaków Vitelotte Noire 62

przygotowaniu, za to efekt końcowy, kontrastowa kolorystyka może wprawić w zdumienie niejednego biesiadnika.   Składniki 500 g fioletowych ziemniaków 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek szczypiorku garść pestek dyni czarnuszka Sos: 250 ml jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku – rozgnieciony sól, pieprz   Wykonanie Ziemniaki myjemy, gotujemy ze skórką, najlepiej na parze. Kiedy wystygną obieramy ze skórki i kroimy na małe(...)być plastry, łódeczki… według uznania, aby były “na kęs”. Na dużym talerzu układamy ziemniaki, dorzucamy do nich pokrojone rzodkiewki, obsypujemy posiekanym szczypiorkiem i pestkami dyni. Sosem przygotowanym z jogurtu, czosnku, soli i pieprzu możemy polać sałatkę od razu, ale starci ona wówczas na swojej urodzie. Najlepiej sos zaserwować osobno w miseczce posypany nasionami czarnuszki. Smacznego

Tajemnice Smaku