chwilowe trzeba jeść i cieszyć się smakiem dopóki dostępne i pod ręką. To co dziś zrobiłam na szybko to sałata kolorowa z kurczakiem, pomidorkami koktajlowymi i ziarnem słonecznika. O sosie czosnkowym pisałam w innym poście – tutaj . Zawsze go mam w lodówce, bo nie tylko nadaje się do pizzy, kanapek, ale i do tego rodzaju dania. Spokojnie może stać(...)kilka dni a my możemy cieszyć się jego smakiem. Składniki: * sałata kolorowa strzępiasta albo lodowa * pierś z kurczaka * sól ziołowa, papryka słodka i ostra * sos czosnkowy * prażona cebulka * ziarno słonecznika ok. 2 łyżek * pomidorki koktajlowe * łyżka oleju Sałatę umyłam i lekko podarłam w mniejsze kawałki. Fajnie do tego pasowałaby lodowa, ale tej to nie posiałam. Troszkę wcześniej pierś z kurczaka
Pieprzyć z Fantazjąkotlety. Kilka dni wcześniej zaopatrzyłam się w niezbędne produkty i dziś z samego rana naszykowałam farsz i surówkę. Składniki: * papier ryżowy * 20 dkg mięsa mielonego * niewielka garść makaronu sojowego * sos sojowy – 2 łyżki * 1 nieduża marchewka * 1 nieduża cebulka * dwa liście kapusty pekińskiej * garść suszonych grzybków mun * sól, pieprz Makaron sojowy przygotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zalałam wrzątkiem(...)marchewkę starłam na tarce o dużych oczkach, cebulę drobno posiekałam, Liście kapusty pekińskiej drobno pokroiłam i dodałam do pozostałych składników. Na koniec zostało mi przyprawienie farszu. Dodałam dwie łyżki sosu sojowego, sól i pieprz. Pozostało rolowanie. Papier ryżowy zanurzałam w gorącej wodzie i wykładałam na deskę. Nakładałam dwie łyżeczki farszu na jeden arkusz i zawijałam jak nasze polskie gołąbki. Zanim
Pieprzyć z FantazjąKilka dni wcześniej zaopatrzyłam się w niezbędne produkty i dziś z samego rana naszykowałam farsz i surówkę. Składniki: * opakowanie papieru ryżowego * 20 dkg mięsa mielonego * niewielka garść makaronu sojowego * sos sojowy – 2 łyżki * 1 nieduża marchewka * 1 nieduża cebulka * dwa liście kapusty pekińskiej * garść suszonych grzybków mun * sól, pieprz Makaron sojowy przygotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zalałam wrzątkiem(...)marchewkę starłam na tarce o dużych oczkach, cebulę drobno posiekałam, Liście kapusty pekińskiej drobno pokroiłam i dodałam do pozostałych składników. Na koniec zostało mi przyprawienie farszu. Dodałam dwie łyżki sosu sojowego, sól i pieprz. Pozostało rolowanie. Papier ryżowy zanurzałam w gorącej wodzie i wykładałam na deskę. Nakładałam dwie łyżeczki farszu na jeden arkusz i zawijałam jak nasze polskie gołąbki. Zanim
Pieprzyć z Fantazjąpisałam już nie raz. Czasami trzeba zjeść coś innego niż bigos, pierogi i rosół….no właśnie rosół…. Zerknęłam do lodówki a tam pół piersi z kurczaka, papryka, sos sojowy…Ugotowałam zupę na wzór chińskiej. Przyznaję nieskromnie, że proste potrawy zawsze się sprawdzają. Nie prosiłam o żadne pochwały, ale domownikom bardzo smakowało Składniki (porcja dla 3 osób(...)małej papryki czerwonej * 1 marchew średniej wielkości * 2 -3 pieczarki * 1 cebula * 1 gałązka selera naciowego * 1-2 liście kapusty pekińskiej * dowolny makaron chiński * 1-2 łyżki ciemnego sosu sojowego * przyprawa chińska 5 smaków * sól * łyżka masła albo oleju Masło rozgrzałam w garnku i podsmażyłam na nim pokrojona w kostkę pierś z kurczaka. Kolejno dodawałam marchew pokrojoną w pół
Pieprzyć z Fantazjąmielonego z piersi indyka * 1 jajko * 1 cebula * 2 ząbki czosnku * 2-3 łyżki bułki tartej * sól, pieprz * 2 łyżki masła * 1/2 szklanki śmietany * 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu * pęczek kopru * mąka Do mięsa mielonego wbiłam jajko, przecisnęłam przez praskę czosnek, wsypałam odrobinę bułki tartej i podsmażoną na maśle, pokrojoną w kostkę cebulę. Przyprawiłam solą i pieprzem(...)pulpetów. Przykryłam pokrywką i gotowałam tak ok 15 minut. W między czasie przekręcałam pulpety, żeby dobrze się obgotowały. Na koniec roztrzepałam 1/2 łyżki mąki z wodą i zagęściłam sos. Zahartowałam śmietanę odrobiną wywaru z pulpetów i zabieliłam. Podgrzałam jeszcze chwilkę i zdjęłam z ognia. Koperek posiekałam i dodałam do potrawy. Przemieszałam i odstawiłam na kilkanaście minut, by wszystko
Pieprzyć z Fantazjąprzy takim wydaniu schabowych, dopóty dopóki się nie znudzą domownikom Składniki: * 5 plastrów schabu o grubości 1-1,5 cm * 3 łyżki majonezu * 1 łyżeczka musztardy * 1 łyżka sosu sojowego * 1 duży ząbek czosnku * 1/3 łyżeczki papryki ostrej * 1 łyżeczka papryki słodkiej * 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego * 1/2 łyżeczki soli * 2 jajka * bułka tarta * olej do smażenia Wymieszałam majonez(...)musztardą i przyprawami, czosnek zaś przecisnęłam przez praskę i odmierzyłam łyżką sos sojowy. Mięso schabowe rozbiłam tłuczkiem i każdy plaster smarowałam marynatą. Przełożyłam mięso do naczynia, zakryłam folią spożywczą i wstawiłam do lodówki na 3 -4 godziny. Kiedy mięso naszło smakiem każdy plaster obtaczałam w bułce tartej, rozkłóconym jajku i jeszcze raz w bułce tartej. Smażyłam
Pieprzyć z Fantazjąugotowałam na maśle. Składniki: * 20 dkg pieczarek * 4 ziemniaki * 1 marchew * 1 mała pietruszka * 1/2 szklanki śmietanki 30% * 1 cebula * natka z pietruszki * sól * pieprz ziołowy * 2 łyżki sosu sojowego * 2 łyżki masła Ziemniaki umyłam i pokroiłam w kostkę. Obraną marchew posiekałam w plasterki i wrzuciłam do garnka razem z ziemniakami i obraną pietruszką (pietruszkę dodałam w całości). Zalałam(...)pieczarki zarumieniły się. Przełożyłam pieczarki z cebulą do garnka z ugotowanymi warzywami i chwilkę jeszcze wszystko podgrzewałam. Kiedy wszystko już było miękkie dolałam śmietankę i przyprawiłam solą, pieprzem i sosem sojowym. Sos sojowy daje fajną bazę smakową do tej zupy. Posypałam przed podaniem natką z pietruszki. To jest właśnie moja pieczarkowa. Szybka w wykonaniu a przy tym pyszna! Smacznego! Lidka
Pieprzyć z FantazjąCześć! W moim domu do roślinożerców zalicza się żeńską część rodziny. Ta część właśnie była zachwycona takim właśnie obiadem. Ugotowałam kluski szpinakowo – serowe. Podałam je z sosem pomidorowym a że miałam pieczarki w lodówce to zrobiłam też sos pieczarkowy i podałam tym, co akurat na taki sos mieli ochotę. Składniki: * 30 dkg liści szpinaku
Pieprzyć z FantazjąPierś z kurczaka z pieczarkami w sosie pomidorowym. Bardzo szybki i smaczny pomysł na obiad. Pierś z kurczaka w formie kotletów już nam się trochę ujadła, jeśli już kupuję ten rodzaj mięsa staram się urozmaicić jego podanie. Tym razem po powrocie z pracy zrobiłam kurczaka w lekkim sosie pomidorowym. Dodatkiem do tego był ryż w formie risotto(...)ostrą oraz delikatnie pieprzem. Dolałam śmietankę, wymieszałam i oprószyłam natką pietruszki. Notatki: * zamiast koncentratu można dolać 1 puszkę pomidorów krojonych Smacznego! Lidka Artykuł Kurczak z pieczarkami w delikatnym sosie pomidorowym pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z FantazjąKluski gotowane na parze są nadziewane powidłami śliwkowymi, utopione w przepysznym waniliowym sosie i posypanym makiem. Kluski pochodzą z południowej i wschodniej Austrii oraz z Niemiec nosząca nazwę germknödel. Składniki: 30 dag mąki 2 dag świeżych drożdży 8 dag masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka 2 łyżki cukru szczypta soli powidła śliwkowe zmielony w młynku mak niebieski wymieszany z cukrem(...)tylko różnicą, że używamy do tego 3 a nie 2 szklanki mleka i 5 łyżek cukru zamiast 4-ech. Ma powstać nie za rzadki ale i nie za gęsty sos waniliowy. Na talerz wylewamy sos waniliowy, na nim układamy kluskę i posypujemy obwicie zmielonym makiem wymieszanym z cukrem pudrem. Najlepszy na ciepło. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym
Smaczne Potrawyząbki czosnku 2 szklanki bulionu drobiowego ( osobiście używam domowego rosołu, ale taki z kostki też może być ) sól, pieprz do smaku mąka pszenna, rozmieszana z wodą do zagęszczenia sosu ( około 2 łyżeczki mąki na 1/2 szklankę wody Kurczaka płuczemy w zimnej wodzie, oczyszczamy z wszelakich zbędnych, kulinarnych ekstrasów, w stylu piórka, pałki, błonki Osuszamy papierowym ręcznikiem. Dzielimy na dowolne kawałki(...)patelnię na której smażyliśmy zalewamy bulionem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Doprowadzamy do wrzenia i całość wlewamy do garnka z mięsem. Całość doprawiamy solą do smaku.Ten zabieg pozwoli na uzyskanie aromatycznego sosu. Mięso dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu, ma pykać nie bulgotać. Jak już będzie miękkie, wlewamy śmietanę, ponownie doprowadzamy do wrzenia i zagęszczamy mąką rozrobioną z wodą do lubianej konsystencji
Ogrodnik w podróżySałatka z kurczakiem i sosem czosnkowym – szybka, prosta i dość delikatna w smaku, z dodatkiem sosu czosnkowego. Idealnie sprawdzi się na kolację lub jako sałatka na imprezę. Jeśli chcecie, by była nieco intensywniejsza, bogatsza w smaku, to mo The post Sałatka z kurczakiem i sosem czosnkowym appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojegranat, więc trzeba sobie jakoś radzić. Żurawina godnie go zastępuje. Bataty z żurawiną Drukuj przepis Składniki 2 duże bataty garść żurawiny 1 kostka fety paczka rukoli 2 gotowane buraki sos balsamiczny sól pieprz listonic_name = "Bataty z żurawiną (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "2 duże bataty garść żurawiny 1 kostka fety paczka rukoli 2 gotowane buraki sos balsamiczny(...)żurawinę wrzątkiem i odstawić na parę minut. Potem wylać wodę. Krok 2 Upieczone bataty posypać rukolą, pokrojonymi w plasterki burakami, kosteczkami fety i żurawiną. Przyprawić do smaku i polać sosem balsamicznym. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp
CoolinarniePLŚledzi u mnie nigdy dość i mam dla Was kolejną pyszną wersję. Coś na wzór tych dostępnych w sklepie w sosie musztardowym. Sos zrobiłam ze śmietany i musztardy francuskiej i całość zabarwiłam kukrumą. Pyszne i proste i mają zdecydowanie krótszy skład niż te dostępne w sklepie. składniki: 7-8 filetów śledziowych solonych 1 duży kubek śmietany 18 % 4 kopiaste łyzki(...)mleku lub wodzie aby pozbyć się nadmiernego słonego smaku. Wymoczone śledzie pokroić na małe kawałki. Do miski przełożyć śmietanę. Dodać musztardę, ocet, kurkumę oraz pieprz. Dokładnie wymieszać. Do sosu przełożyć pokrojone śledzie, ponownie wymieszać. Przełożyc do słoja i odstawić do lodówki na 1-2 doby aby się dobrze przegryzły
Monia miesza i gotujeSalmone in crosta di sfoglia con spinaci) Łosoś zapiekany w cieście (Salmone al forno in crosta) Wytrawne serniczki z wędzonym łososiem (Cheesecake al salmone affumicato) Łosoś na parze z sosem imbirowym (Salmone al vapore con crema di zenzero) Łosoś z marynowaną cukinią (Salmone con zucchine marinate) Pasztet z łososia (Terrina di salmone) Gravlax - marynowany łosoś (Gravlax - salmone marinato) Pasztet(...)tuńczyka, bez pieczenia Tuńczyk z salsą z awokado, limonki i pomarańczy (Tonno con salsa al lime, avocado e arancia) Roladki z dorsza w sosie cytrynowym (Involtini di merluzzo con crema di limone) Pieczone filety pstrąga łososiowego w panierce z cukinią i marchewką (Filetti di trota salmonata gratinati con zucchine e carote) Pieczona dorada z pomarańczą, limonką i żurawiną (Orata
La grande e la piccola cuoca