sosy - 72234 przepisów (strona:1209/4816)

Spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym 64

Dania z makaronem przygotowuję bardzo często, ponieważ w przeciwieństwie do ziemniaków makaron gotuje się szybciej, a sos można przygotować w trakcie, kiedy gotujemy makaron. Danie, które dzisiaj przygotowałam jest podobne do tradycyjnego spaghetti bolognese, jednak smakiem się różni. Polecam spróbować. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 1 cebula 1 łyżka ostrej musztardy rosyjskiej 1 kajzerka(...)ząbki czosnku sól, pieprz, majeranek makaron spaghetti wg potrzeb olej do smażenia mąka do obtoczenia klopsików Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów w kawałkach sól, pieprz, bazylia, oregano 1/2 szklanki bulionu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Kajzerkę namoczyć w wodzie lub mleku. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać 1/2 cebuli pokrojonej w kostkę i zeszklić.  2. Mięso przełożyć do miski

Danka Pichci
Schab w sosie kurkowym 59

już przepis na pyszne risotto kurkowe , a dzisiaj zrobiłam schab z tymi grzybami. Jednak z racji tego, że mamy zimę wykorzystałam do tego dania kurki mrożone. Mimo to sos jest pyszny i aromatyczny! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: około 700 g schabu bez kości 250 g kurek (u mnie mrożone) 1 nieduża cebula 250 ml śmietanki 30% 1 szklanka bulionu(...)bulionem. Dodać podsmażone mięso. Przykryć i na wolnym ogniu dusić około 20-30 minut, aż schab będzie miękki. 3. Mięso wyjąć na talerz. Na patelnię wlać śmietankę. Gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem. Na koniec mięso z powrotem dodać do sosu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Danka Pichci
Pulpeciki w sosie czosnkowym 73

Pulpety w sosie czosnkowym to kolejna moja propozycja na wykorzystanie mięsa mielonego. Zwykle smażymy klopsiki na tłuszczu, ale możemy je podać z pysznym sosem, na przykład czosnkowym. Ich przygotowanie nie zajmie Wam wiele więcej czasu, a na pewno zaskoczycie swoją rodzinę nowym smakiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 g wieprzowego mięsa mielonego 1 jajko 1 ząbek czosnku 1/2 kajzerki sól(...)pieprz, szczypta chili majeranek olej do smażenia Sos: 1 łyżka oleju 1 łyżka masła 5-6 ząbków czosnku 2 łyżki mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka bulionu sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Kajzerkę namoczyć w mleku lub wodzie. Odstawić do napęcznienia. 2. Mięso przełożyć do miseczki, dodać odciśniętą kajzerkę, wbić jajko. Dodać obrany, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku

Danka Pichci
Makaron z cukinią w sosie pomidorowym 86

czasami takie dni, że brakuje mi pomysłu na obiad. Wówczas sięgam po makaron, który moi domownicy uwielbiają, a do niego staram się przygotować jakiś pyszny sos. Dzisiaj zrobiłam bezmięsny sos pomidorowy z cukinią z dodatkiem świeżych ziół. Przygotowanie tego dania zajęło mi około pół godziny i wszystkim smakowało. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 opakowanie makaronu spaghetti 1 nieduża cukinia(...)pomidory z puszki. Doprawić solą, pieprzem. Chwilę jeszcze poddusić i dodać świeże lub suszone zioła. 3. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić. Przełożyć na patelnię i wymieszać ze sosem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Danka Pichci
Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem i kukurydzą 92

soczysta, wówczas przygotowuję surówki głównie z jej udziałem. Natomiast w okresie jesienno-zimowym sięgam po kapustę pekińską. Dzisiaj przygotowałam surówkę z samych zielonych warzyw z dodatkiem kukurydzy konserwowej i sosu na bazie śmietany oraz majonezu. Surówka taka pasuje do dań mięsnych, jak i rybnych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej 2 nieduże ogórki gruntowe 1 por (biała część(...)pęczka świeżego koperku 1/2 puszki kukurydzy konserwowej Sos: 1 łyżka majonezu 2 łyżki śmietany 12% 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz, cukier do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Kapustę drobno poszatkować, przełożyć do miski. Pora dokładnie umyć, pokroić na plasterki, dodać do kapusty. Ogórki umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach do miski z surówką. Dodać odsączoną

Danka Pichci
Pulpety w pomidorach 140

pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif";} Kolejny temat kuchenny, z którym zmierzyliśmy się po raz pierwszy. Pulpety wyszły bardzo smaczne, a sos dodatkowo podkreśla całość. Ilość składników na porcję dla całej rodziny lub na kilka dni. Pulpety w pomidorach SKŁADNIKI PULPETY: - 1 bułka - pół szklanki mleka - 1 kg mięsa mielonego z indyka - 2 cebule(...)cebulą, jajkami, przeprawami i bułka tartą. Całość dokładnie mieszamy, następnie formujemy kulki, które układamy na brytfance nasmarowanej olejem. Pulpety pieczemy około 40 minut, obracając je w połowie pieczenia. SKŁADNIKI SOS: - 2 puszki   pomidorów (800g) - ząbek czosnku - 2 małe słodkie papryki - 1 łyżka cukru - pół szklanki mleka - przyprawy (bazylia, majeranek, sól, pieprz, czosnek, kminek). Pomidory łączymy z rozgniecionym czosnkiem, pokrojoną

Związek na patelni
Ziemniaczane muffiny z pikantnym sosem pomidorowym 157

dodaj pokrojone w ćwiartki pomidory i gotuj je, aż się rozpadną Dodaj posiekaną bazylię i całość zmiksuj robotem ręcznym. Przelej przez drobne sitko i ponownie postaw na palnik, by sos lekko zgęstniał. Podawaj muffiny z pikantnym sosem pomidorowym. Gotowe. Bon Appetit 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Potato muffins with a spicy tomato sauce Cheddar, the most popular cheese in the native UK, where it accounts(...)through a fine strainer and put on the burner again so that the sauce thickens slightly. Serve muffins with a spicy tomato sauce. Ready. Artykuł Ziemniaczane muffiny z pikantnym sosem pomidorowym pochodzi z serwisu Mozesz nie miec nic...ale jesli masz pasje...to tak jakbys mial wszystko

RafalCook
Śledź w sosie musztardowym 128

Śledzia możemy przygotować na setki sposobów. Doskonale smakuje podany z sosem na bazie musztardy z odrobina miodu i soku z cytryny. Przepyszny!   Składniki: 400g filetów śledziowych a'la matias 1 cebula 2 łyżki musztardy stołowej 2 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki majonezu 3 łyżeczki oleju 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny sól, czarny pieprz(...)osuszyć papierowymi ręcznikami. Obie musztardy, miód, sok z cytryny, maggi i olej mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem. Śledzie układać na talerzach i serwować z dodatkiem musztardowego sosu. Śledzie można również pokroić w kawałki i wymieszać z sosem.    Trudność przygotowania: łatwe Ilość porcji: 2 Kaloryczność: 370 kcal/porcja

Pyry na Gaz
Polędwica wellington, tatar oraz yorkshir pudding 125

łyżka kaparów) 2 ogórki konserwowe kilka gałązek natki pietruszki + do dekoracji 1-2 łyżki oleju roślinnego lub oliwy z wytłoczyn oliwek 2 jajka przepiórcze (opcjonalnie mogą być kurze) sos Worcester sól, pieprz sos tabasco Przygotowanie: Polędwicę drobno posiekać lub zemleć. Szalotki, ogórki oraz kapary pokroić w małą kostkę. Natkę pietruszki oddzielić od łodyg i drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać(...)mięsem, doprawić solą, pieprzem, tabasco i sosu Worcester. Do tatara dodać odrobinę oleju roślinnego lub oliwy (oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest niewskazana, ponieważ jest zbyt intensywna w smaku). Do mięsa można dodać niewielką ilość gazowanej wody mineralnej. Wszystkie składniki mieszać do momentu, aż mięso będzie odchodzić od ściany miski i zacznie tworzyć jednolitą masę. Uformować pożądany

Obiad gotowy
Świeża sałata z winogronami i bakłażanem / Fresh salad with grapes and eggplant 65

główki sałaty masłowej 2 garście rukoli 1/2 niedużej kapusty pekińskiej 1/2 średniego bakłażana 1 pomidor 1 kiść winogron 150 g sera typu Lazur 3-4 jajka (po 1 porcję) SOS: oliwa ocet balsamiczny musztarda miód sól, pieprz, zioła INGREDIENTS (3-4 portions): 1/2 lettuce 2 handful of rocket 1/2 small Chinese cabbage 1/2 medium eggplant 1 tomato 1 bunch(...)jeśli mają dużo pestek – teraz jest moment na ich wydłubanie. Ser pokrój na kawałki dowolnej wielkości, ale takie żeby były obecne w całej sałacie. Do słoika wlej/wsyp składniki sosu, zakręć i połącz składniki energicznie potrząsając słoiczkiem. Gdy składniki się połączą wlej zawartość słoika do miski ze składnikami sałaty i wszystko dokładnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię grillową, ułóż bakłażana

Martyna Cooks