się głąb, czy jak to nazwać, duża ,gruba łodyga , którą odłożyłam po ugotowaniu różyczek brokułu, smętna marchew, dwie porcje żeberek upieczonych w piekarniku. Podczas pieczenia żeberek wytworzył się aromatyczny sos, którego nie usunęłam z garnka. Mojego głąba oraz marchewkę, starłam na tarce, na największych oczkach i wrzuciłam z kilkoma plasterkami czosnku na sos z żeberek ( mięso usunęłam wcześniej) podlałam wodą(...)suszoną miętą, truflami. Dusiłam do miękkości. Na koniec oddzieliłam mięso od kości, pokroiłam i wrzuciłam do garnka. W międzyczasie ugotowałam makaron, który po odcedzeniu wrzuciłam do garnka z sosem. Wymieszałam , dodałam sporo siekanej natki pietruszki i parmezanu. Mówię Wam, pycha! A do tego ta satysfakcja ,że wykorzystało się wszystko do zera! Idea zero waste jest genialna w swojej prostocie
Z Kuchni Do Kuchnijogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku olej rzepakowy Piersi kroimy w dużą kostkę, dodajemy przyprawę, mieszamy i odstawiamy na minimum godzinę. Z ketchupu, majonezu, jogurtu i rozdrobnionych ząbków czosnku robimy sos. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na nią mięso i smażymy na mocnym ogniu (najlepiej partiami), nie za długo, do porządnego zrumienienia się mięsa (chodzi o to żeby nie usmażyć mięsa(...)wiór). Kurczaka studzimy. Wykładamy go na dno miski, polewamy połową sosu. Następną warstwą są odsączone ogórki, obrane i starte na największych oczkach marchewki, odsączona kukurydza i druga część sosu. Na wszystko wykładamy poszatkowaną kapustę. Sałatkę wkładamy do lodówki. Spokojnie można zrobić ją dzień wcześniej
Kardamonovyrozwinęła przygotowaną roladę ułożyć w żaroodpornym naczyniu, obłożyć wiórkami masła, podlać bulionem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec około 1 godziny, podlewając w międzyczasie kilkakrotnie sosem roladę po upieczeniu wyjąć, ściągnąć nici i pokroić na plastry po około 10 minutach jak mięso odpocznie sos z pieczenia można zagęścić mąką i doprawić śmietaną podawać plastry mięsa z sosem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Aromatyczny sos mięsny z ryżem, czerwoną fasolą, cebulą, passatą i przyprawami zawinięty w plackach tortilli. Podpieczone lub zgrillowane na chrupko burrito podane z sosem pomidorowym, pomidorowym ostrym lub czosnkowym z ziołami smakuje obłędnie. Burrito finalnie świetnie smakuje także ze śmietaną kwaśną i np. świeżo posiekaną kolendrą. Jeśli chcecie to przed zawinięciem tortilli możecie na farsz posypać tarty ser. Pyszny, sprawdzony(...)przyprawiam jeszcze do smaku. Na każdy placek tortilli nakładam na bogato farsz, zwijam w rulon, układam w naczyniu żaroodpornym lub na patelni grillowej. Grilluję/podpiekam kilka minut. Podaję z sosami i sałatką, np. z rukoli, pomidorków i oliwek. Smacznego
Zasmakuj Kuchnikubeczku wymieszać syrop daktylowy, sok z cytryny, oliwę i szczyptę soli. W misce połączyć zimny kuskus, pokrojonego buraka, kiełki pora, duże kawałki orzechów włoskich oraz nasiona granatu. Całość zalać sosem i wymieszać. Sałatka z kuskusu z burakiem, orzechami i granatem Smacznego! O czym warto pamiętać robiąc sałatkę z buraka z kuskusem. Sałatka z kuskusu z burakiem, orzechami i granatem Najlepiej(...)wzdłuż, a następnie wybicie nasion poprzez uderzanie czy to metalową łyżką czy trzonkiem noża w granat. Składników sałatki nie musicie mieszać. Możecie je ułożyć warstwami i po wierzchu polać sosem. Nie soliłam kuskusu a jedynie dodałam szczyptę soli do sosu. Możecie dodać dodatkową szczyptę soli do wody, którą zalewacie kuskus. Nie przesadzajcie z solą jednak. Lubisz dania przygotowane z buraka
mecooksganku, ale tym razem w wolnowarze. Po pierwsze nie musiałam gotować ryżu, bo sam doszedł w trakcie gotowania gołąbków i nie musiałam się martwić czy się przypalą czy sos za szybko odparuje. Nic z tych rzeczy. Gołąbki ugotowały się w sosie, były miękkie, sos mocno pomidorowy i aromatyczny. A roboty tyle co nic. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniksmażony na smalcu z dużą ilością czerwonej papryki. Danie w sam raz na zimę- rozgrzewające i pożywne. Do gulaszu przygotowałam kluseczki, które można wykorzystać też do innych mięs i sosów albo mogą też stanowić samodzielne danie - podane z podsmażoną cebulką i białym serem albo na słodko z masłem, cukrem i cynamonem. 0 false 18 pt 18 pt 0 0 false(...)Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 2 godziny. Po 1,5 godziny dodać pieczarki do naczynia. Po upieczeniu wyjąć naczynie z piekarnika, do miseczki przelać trochę sosu, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Śmietanę wlać do naczynie i wymieszać całość. Sprawdzić czy sos jest wystarczająco doprawiony i w razie potrzeby dodać soli albo pieprzu. Kluski
Smaczny zeszytrześkości jabłka (warto wybrać twarde i lekko kwaskowe). Surówka brokułowa z jabłkiem, marchewką i żurawiną 1 brokuł 2 marchewki 2 jabłka 1 cebula czerwona 100 g żurawiny suszonej Sos: mały pojemnik jogurtu naturalnego (190 g) 2 łyżki majonezu 2 łyżki syropu z agawy 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz do smaku Brokuła umyć, podzielić na części i rozdrobnić(...)kuchennego z funkcją ścierania, albo drobno posiekać albo zetrzeć na tarce ( wtedy razem z obraną nóżką). Marchewki i jabłka zetrzeć na tarce ( albo w robocie kuchennym) Cebulę posiekać. Składniki sosu wymieszać w słoiku albo misce. Wszystkie składniki sałatki umieścić w misce, zalać sosem i dobrze wymieszać
Smaczny zeszytposolonej wodzie, Bób ugotować, przelać zimną wodą, lekko przestudzić i obrać. Do blendera albo robota kuchennego dodać wszystkie składniki pesto, w razie potrzeby dodać trochę więcej oliwy, sos ma być rzadszy niż klasyczne pesto. Sosem zalać wszystkie składniki, doprawić w razie potrzeby solą, pieprzem lub sosem z ctryny, odstawić do lodówki na co najmniej godzinę do przegryzienia
Smaczny zeszytoliwy 1 łyżeczka pasty chilli (np harissy) 1 łyżeczka soku z cytryny 1 ząbek czosnku szczypta soli i szczypta pieprzu 1 brokuł 60 g płatków migdałowych pół pęczka szczypiorku SOS 4 łyżki oliwy sok z połowy cytryny 1 łyżeczka miodu sól, pieprz Pęczka przepłukać, zalać 2,5 szklanki wody i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu aż kasza będzie miękka(...)żeby zostały lekko twardawe ( najlepiej na parze). Ugotowaną kaszę rozpulchnić widelcem i odstawić do ostygnięcia. Kurczaka usmażyć na rumiano. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Składniki sosu wymieszać w słoiku. Pęczak wymieszać z kurczakiem i brokułami, dodać połowę płatków migdałowych i posiekany szczypiorek, wlać sos i wymieszać. Podawać posypane resztą płatków migdałowych
Smaczny zeszytszybko się to skończyło, zdaje się też, że idą jakieś poważne mrozy. Zatem rozgrzewającego gotowania ciąg dalszy - dziś potrawka z ciecierzycy z kiełbasą i jarmużem w gęstym pomidorowym sosie. Można zjeść samą albo jako dodatek do ryżu i kaszy. Jedno jest pewne- jedna miska tego dania ogrzeje Was i nakarmi na długo. Potrawka z ciecierzycy z kiełbasą i jarmużem(...)ostrej papryki 1 łyżka vegety Natur 700 ml passaty pomidorowej 1 liść laurowy 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka syropu z agawy( albo miodu) 1 łyżka sosu sojowego 0 false 18 pt 18 pt 0 0 false false false /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
Smaczny zeszytSzybkie dania z makaronem to jest to. Ten makaron ze szpinakiem i łososiem w sosie śmietanowym robi się w 20 minut a jest to przepyszne i bardzo eleganckie danie. Kilka składników (ale doskonałej jakości) daje pełnię smaku - delikatny ale bardzo intensywny w smaku łosoś ( użyłam łososia MOWI), szpinak i śmietana, skórka z cytryny, czosnek, koperek i parmezan. Przepyszne a takie(...)proste. Makaron ze szpinakiem i łososiem w sosie śmietanowym 2 porcje Składniki: 250 g makaronu spaghetti 1 łyżka masła 1 porcja świeżego łososia MOWI 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy 150 g szpinaku 150 ml kwaśnej śmietany 18% trochę skórki z cytryny 1/2 łyżeczki soku z cytryny pół pęczka koperku sól, pieprz do smaku parmezan do posypania Wykonanie: Ugotować makaron
Smaczny zeszytDziś danie klasyczne lazania z mięsem i sosem pomidorowym. Żeby było trochę zdrowiej i danie miało więcej witamin ja w swojej lazanii przemycam jeszcze dodatkowo różne warzywa - w dzisiejszej wersji jest to marchewka i cukinia. Świetny sposób na przemyt warzywny jak macie w domu dzieci, ale i dorosłym się przyda dodatkowa dawka witamin. Pyszne, domowe danie, i chociaż trochę(...)koniec dodać gałkę, sól i pieprz do smaku. Ser zetrzeć. Przygotować formę prostokątną do zapiekania, na dno wyłożyć trochę beszamelu i rozprowadzić, wyłożyć płaty lazanii, na lazanię wyłożyć 1/3 sosu mięsno-warzywnego, równo rozprowadzić, posypać trochę serem, ułożyć płaty, na płaty kilka łyżek beszamelu i rozprowadzić tak żeby pokryć cienką warstwą płaty,czynność powtórzyć jeszcze 2 razy, tak, żeby były
Smaczny zeszytcodziennej diety. Dziś przepis na kotlety z kaszy jaglanej z warzywami ( marchewka i szpinak) z dodatkiem curry. Można je zjeść z ulubioną surówką, świetnie też pasuje do nich sos tzatziki lub jogurtowy. Kotlety z kaszy jaglanej ze szpinakiem 1 szklanka kaszy jaglanej sól, pieprz 3 łyżki oliwy 1 cebula 2 ząbki czosnku 150 g szpinaku 2 marchewki(...)łyżeczka przyprawy curry 1 łyżka soku z cytryny 1 jajko kilka łyżek bułki tartej olej do smażenia do podania tzatziki albo sos jogurtowy Kaszę przesypać do garnka o grubym dnie, wstawić na ogień i prażyć kilka minut aż zacznie pachnieć intensywnie (trzeba często mieszać, żeby kasza się nie przypaliła). Zalać kaszę wodą, zamieszać, odlać wodę. Zalać
Smaczny zeszytpotrzeba: ½ średniej kapusty pekińskiej, 2 łyżki pokrojonego szczypiorku, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 duża papryka czerwona, sos winegret według TEGO przepisu Wykonanie: Robimy sos winegret według TEGO przepisu. Do miski dajemy kapustę pekińską pokrojoną drobno, pokrojony szczypiorek, posiekaną natkę pietruszki, paprykę pokrojoną w mniejsze paski, mieszamy dodajemy sos winegret, jeszcze raz mieszamy. Smacznego :)) kapusta pekińska, szczypiorek, papryka, natka pietruszki
Bułka z Chlebem