Kurczak w cieście sezamowym sprawdza się na każdym przyjęciu oraz polecam go przygotować na obiad. Smaczny na ciepło i zimno oraz soczysty. Można go przygotować bez sosu sojowego wtedy mięso będzie jaśniejsze. Polecam przepis. SKŁADNIKI : 1 pierś z kurczaka 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej ( 150 g ) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mleka 1/4 szklanka wody w razie(...)konieczności sól, słodka i ostra papryka do smaku 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka soku z cytryny 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki sezamu białego olej do smażenia PRZYGOTOWANIE : Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy do smaku solą i paprykami, wlewamy sos sojowy, mieszamy. Do miski wsypujemy mąki, proszek do pieczenia, dodajemy jajko, mleko
Kulinarne Fantazje Marioliczysta przyjemność! Składniki na 2 duże pizze Ciasto: 400g mąki pszennej 250ml letniej wody 20g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy z oliwek Biały sos: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula dymka 2 ząbki czosnku ¾ szklanki słodkiej 30% śmietanki Szczypta gałki muszkatołowej Sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 200g pieczarek 1 pierś z kurczaka(...)oliwę. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę w ciepłym miejscu. Gdy podwoi objętość dzielimy na pół, wyrabiamy ponownie i rozciągamy na papierze do pieczenia na wielkość dużej blaszki. Smarujemy białym sosem. Biały sos: Na oliwię szklimy drobniutko posiekaną cebulę i czosnek. Gdy zmiękną zalewamy śmietanką, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i dokładamy gałkę muszkatołową. Gotujemy na małym ogniu często mieszając
Kuchnia w czekoladziePapardelle ze szparagami i szynką dojrzewającą to niewątpliwe ciekawe połączenie składników. Dzięki temu, że użyjemy w tym daniu szynkę długo dojrzewającą danie zyska niezwykły smak i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zobacz jak zrobić najlepszy sos holenderski do szparagów, jajek, ryby oraz gotowanych warzyw. To mój sprawdzony i niezawodzony przepis na ten pyszny, francuski sos. Jest prosty i szybki do zrobienia. Zapraszam! - jeden z 5 popularnych sosów francuskich - najlepszy do szparagów, ryb i warzyw - tradycyjny i sprawdzony przepis
AniaGotuje.plgorzkie piętki. Zagotowałem wodę, osoloną i zakwaszoną sokiem z cytryny. We wrzątku blanszowałem 3-4 minuty. Osączyłem, ostudziłem. W rondelku roztopiłem masło, dodałem mąkę , mieszając zasmażyłem na jasny kolor. Sos rozprowadziłem wlewając wolno zimnym mlekiem. Doprowadziłem do wrzenia. Dodałem ekologiczną kostkę bulionową, szczyptę mielonej gałki i pieprzu. Sos gotowałem na wolnym ogniu przez 5 minut. Do naczynia do zapiekania wlałem(...)część sosu. Cykorie zawinąłem w plasterki sera i szynki. Ułożyłem w naczyniu. Polałem resztą beszamelu, obłożyłem pozostałymi plasterkami sera. Zapiekałem przez 30 minut w temperaturze 180 stopni
R'n'G Kitchenbrytfance w dachówce i powoli dochodziły, cóż to były za pyszne gołąbki! Gołąbki to tradycyjne danie , które kochają prawie wszyscy Polacy! Mielone mięso, zawinięte w liście kapusty, w towarzystwie sosu pomidorowego to przysmak, którego nie odmówi nikt w moim domu. Na pierwszy rzut oka, wydaje się, że przygotowanie tej potrawy może sprawiać trudności, jeśli chodzi o zawijanie gołąbków, jednak ręczę(...)podlewając bulionem i tłuszczem. Takie nam smakują najbardziej. Jak, zatem przygotować takie gołąbki? Poniżej znajdziecie smakowity przepis na gołąbki z kapusty kiszonej! Gołąbki najlepiej smakują w połączeniu z pomidorowym sosem i ziemniakami. Przepis na gołąbki z kapusty kiszonej. Składniki: 1 główka kiszonej kapusty 500 g mielonej wołowiny 2 cebule 2 woreczki po 100 g ryżu Sól, pieprz i majeranek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwrzątkiem). Do pieczarek dolewamy śmietanę i dodajemy ser, a następnie sok z cytryny. Solimy i pieprzymy do smaku. Zachowujemy ok. 4 łyżki wody z gotowania makaronu i dodajemy do sosu. Dodajemy ugotowany makaron (nie przelewamy zimną wodą!) i mieszamy go delikatnie z sosem. Nie zdejmujemy całości z ognia póki makaron nie wchłonie częściowo sosu (cały czas mieszamy). Wykładamy
Poezja smakupizze z pokrzywą: ciasto: 500g mąki 3 łyżki posiekanych świeżych liści pokrzywy 5 dag drożdży 4 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru ok 250ml ciepłej wody sos: 1 szkl passaty pomidorowej lub gęstego sosu na bazie pomidorów – ja użyłam domowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii dodatki: kilka plasterków boczku wędzonego ser mozzarella(...)mąki dodajemy zaczyn i pozostałe składniki, wyrabiamy ręcznie lub maszyną gładkie ciasto, zostawiamy do wyrośnięcia. Z ciasta odrywamy kawałki i wałkujemy niezbyt cienko na mini pizze. Każdą pizzę smarujemy sosem pomidorowym, obkładamy plasterkami boczku, oprószamy oregano. Pieczemy ok 15 min w 200st. Posypujemy startym serem i pieczemy jeszcze minutę aż ser się rozpuści. Artykuł Pizza z pokrzywą pochodzi z serwisu
Dorota Smakujemoja propozycja na śniadanie lub kolację. Składniki: 1 jajko ugotowane na miękko 1 sałata rzymska 1 pomidor 1 mały ogórek kilka rzodkiewek pieprz sos: trochę oliwy + sól ziołowa + musztarda miodowa Sposób wykonania: 1. Składniki sosu wymieszać. 2. Warzywa umyć, pokroić w dowolne kawałki. Wymieszać z sosem. Przełożyć na talerz. Na wierzch ułożyć przekrojone jajko na miękko. Oprószyć świeżo mielonym pieprzem
Kuchnia domowa Aniwarzywami, z plastrem grillowanej szynki parmeńskiej. 2 porcje: 240 g fasoli konserwowej (puszka) 1 jajko 1 lekko czubata łyżka mąki gryczanej dodatki: szynka parmeńska, ser żółty, pomidor, papryka, kiełki, sos jogurtowy Fasolę odcedzamy dokładnie, mieszamy z jajkiem i mąką. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu. Podajemy z dowolnymi dodatkami. Sos jogurtowy robię na wiele sposobów. Tutaj pomysł na sos z awokado
Kucharzycałodyżkami. Najlepsze według mnie są lekko podsmażone, tak, aby pozostały chrupiące. Na bazie zielonych szparagów przygotowałam dzisiejszą ekspresową kolację z makaronem soba i cukinią. Wszystko posypane czarnym sezamem, z sosem teriyaki i dymką. Makaron soba ze smażoną cukinią i zielonymi szparagami / 1 porcja Składniki: 70-100 g makaronu soba 1 gruby plaster cukinii 3-4 szparagi zielone, najlepsze w smaku(...)drobniejsze 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki sosu teriyaki sól, pieprz do smaku 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki białego, podprażonego sezamu 1/2 łyżeczki czarnego sezamu 1 łyżka pokrojonej w ukośne plastry dymki Przygotowanie: Czosnek obieramy, kroimy na plasterki. Cukinię kroimy na półplasterki. Łodygi szparagów kroimy w ukośne plasterki, główki pozostawiamy w całości
Moja smaczna kuchniałyżka sezamu 1 łyżka czarnego sezamu 6 sztuk szparagów zielonych 2 szalotki 4 grzyby mun 300 g karkówki wieprzowej 1 łyżka oleju arachidowego 1 duża marchew 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka cukru palmowego Przygotowanie: Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Sezam prażymy. Szparagi obłamujemy w miejscu, w którym same pękają. Kroimy na mniejsze kawałki(...)odcedzamy i kroimy w paski. Do woka wlewamy olej, rozgrzewamy i wrzucamy pokrojone w dużą kostkę mięso. Smażymy, cały czas mieszając. Wrzucamy marchew, szparagi, szalotki i chwilę smażymy. Wlewamy sos sojowy oraz ostrygowy. Składniki dokładnie łączymy, doprawiając cukrem palmowym. Do całości wrzucamy makaron, łączymy z całością. Podajemy od razu po przygotowaniu. Posypujemy prażonym sezamem
R'n'G Kitchenszparagami, indykiem i suszonymi pomidorami Makaron ze szparagami i wędzoną szynką Makaron paglia e fieno z pieczonymi szparagami, pomidorkami i czarnymi oliwkami Makaronowa zapiekanka ze szparagami, cukinią i sosem serowym Pieczone roladki z indyka ze szparagami Pieczony łosoś ze szparagami w sosie miodowo-musztardowym Krem z groszku, szparagów i szynki parmeńskiej Sałata z rukolą, szparagami, awokado i truskawkami Quiche(...)szparagami w sosie z ricotty i fety Smacznego! Buon appetito
La grande e la piccola cuocapół łyżeczki czosnku granulowanego sól do smaku Składniki na pieczone białe szparagi: 1 pęczek białych szparagów – ok. 500 g 1 łyżka oleju rzepakowego sól do smaku Składniki na sos: 4 łyżki oliwy (lub oleju rzepakowego) 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki musztardy francuskiej 2 łyżeczki miodu sól i pieprz czarny do smaku Dodatkowo: kilka gałązek świeżego koperku (adsbygoogle(...)włożyć ponownie blachę do piekarnika i piec dalej w 200 st. C przez kolejne 10-12 minut (aż szparagi będę lekko miękkie, chrupiące). W międzyczasie posiekać koperek i przygotować sos musztardowy. W tym celu w szklance wymieszać ze sobą oliwę, musztardę francuską, miód oraz sok z cytryny, a na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Upieczone ziemniaki
Kulinarne Przeboje