kostkę z wyjętymi pestkami ogórek – umyty i pokrojony w półplasterki 200 g sera korycińskiego – u mnie z czarnuszką puszka kukurydzy konserwowej – odsączonej z zalewy po łyżce sosu sojowego, octu jabłkowego i oliwy dymka razem ze szczypiorem – drobno posiekana garść płatków migdałów – podprażonych na patelni Przepis na sałatkę z galaretką Na talerzu układamy arbuza, pokrojony(...)plasterki seler naciowy, pokrojoną w kostkę galaretkę, ogórka, ser pokrojony w grubą kostkę i kukurydzę. Polewamy sosem z sosu sojowego, octu jabłkowego i oliwy. Posypujemy dymką i płatkami migdałów. Panna cotta daktylowa Składniki: ok 15 daktyli – u mnie świeże irańskie duże opakowanie śmietanki kremówki 30% – u mnie 330 ml 330 ml mleka – tyle ile śmietanki 4 łyżeczki
Ugotowane pozamiatanerodzinnym domu. Ostatnio poszłam krok do przodu i postanowiłam zużyć w taki sposób zapasy dyni. Racuchy wychodzą smaczne i wilgotne. Świetnie pasuje do nich zarówno cukier puder, jak i sos jogurtowy lub miód. Składniki (6 porcji) -300 g obranej dyni -2 szkl. mąki pszennej -1 jajko -1/2 szkl. mleka -4 łyżki oleju -1 łyżeczka proszku do pieczenia -cukier(...)obsypania dyni -cynamon -imbir -olej do smażenia -cukier puder lub słodki sos do podania Przygotowanie Dynię ugotować na parze do momentu kiedy będzie miękka, ale jędrna. Połowę dyni pokroić w małe kawałki i prószyć cukrem, a drugą połowę zblendować na purre. W misce umieścić mąkę, jajko, olej, mleko, proszek do pieczenia i purre z dyni. Doprawić według uznania cynamonem
Zielona Kuchniawiele czasu. Składniki: 1/3 główki kapusty 1 młoda cukinia 1 mała cebula 1 marchew 1 jabłko 1 czerwona papryka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól i pieprz Sos: 3 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu *** Kapustę drobno szatkujemy i przekładamy do dużej miski *** *** Cukinie ścieramy na dużych oczkach tarki jarzynowej *** *** Cebulę kroimy(...)kroimy w drobną kostkę *** *** Jabłko ścieramy na dużych oczkach tarki *** *** Jabłko oraz paprykę przekładamy do miski z pozostałymi warzywami i dodajemy posiekaną pietruszkę *** *** Do małej miseczki przekładamy wszystkie składniki sosu: oliwę, sok z cytryny oraz miód. Dodajemy po pół łyżeczki soli oraz pieprzu i dokładnie mieszamy *** *** Sos przekładamy do surówki i wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** W razie potrzeby doprawimy dodatkowo
Blog z Apetytemwałek i odkrajać małe pierożki, tak jak kopytka. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować od wypłynięcia kilka minut. W rondelku rozpuścić masło z miodem, dodać cynamon i wymieszać. Do sosu przełożyć ugotowane pierogi leniwe, razem zagrzać i wymieszać aby każdy pierożek obtoczony był w sosie. Wyłożyć na talerz, posypać ulubionymi owocami. Można podać jak kto lubi - z sosem owocowym, frużeliną
Kocham..lubię..gotuję..Wczoraj na blogu pojawił się przepis na lekkie kotleciki z indyka pieczone w piekarniku. Są bardzo dobre jako samodzielne danie jak i również podawane z różnymi sosami i dodatkami, na przykład jak tutaj z ciecierzycą w pomidorach :) Składniki: Kotleciki z indyka: 500 g udźca z indyka 1/4 szklanki wody 1 jajko sól i pieprz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki(...)papierem do pieczenia lub matą teflonową i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 o C, piec 20 min. W czasie gdy będą piekły się kotleciki przygotować ciecierzycę w sosie pomidorowym. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju lub oliwy i podsmażyć cebulkę na złoto. Do podsmażonej cebuli dodać pokrojone świeże pomidory lub pomidory z puszki i całość
Kocham..lubię..gotuję..Uwielbiam płynne żółtko - czy to w formie jajka sadzonego, jajka gotowanego na miękko lub jajka w koszulce. Wraz z prostą sałatą z miodowo-musztardowym sosem winegret, łososiem wędzonym i ogórkiem smakowało wyśmienicie. Gdybym miała w domu awokado, również bym dodała :) Polecam serdecznie! Składniki: spora garść dowolnej sałaty lub mixu sałat kilka plasterków ogórka 1/4 cebuli czerwonej 50 g łososia wędzonego(...)świeżo zmielonego czarnego pieprzu 0,5 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka miodu (można pominąć) Jajko w koszulce: 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka octu zwykłego/winnego/jabłkowego 1 jajko Przygotowanie: Przygotować sos winegret: w filiżance umieścić sok z cytryny/ocet, dodać sól, pieprz, musztardę i miód i dobrze wymieszać. Na końcu dodać oliwę i ponownie wymieszać. Umytą sałatę wymieszać z sosem winegret, przełożyć
Kocham..lubię..gotuję..uwielbia. Oczywiście za smak, względów naukowych i walorów estetycznych raczej nie brała pod uwagę :) Od małego się nią zajada i często się o nią dopomina. Więc robię wątróbkę w sosie własnym, taką, jaką mama robiła mi w dzieciństwie. Bo wiadomo, mamy najlepsza :) Tak więc zapraszam na wątróbkę, która to miss fotografii zdecydowanie nie jest, aczkolwiek dzielnie próbowałam jej piękno uchwycić(...)Wody tylko tyle, aby wątróbka była zakryta. Gdy wszystko się zagotuje, przykryć pokrywką i zmniejszyć moc palnika. Dusić wątróbkę około 15 - 20 min. Mąka, którą wątróbki były oprószone pięknie sos zagęści. Pod koniec duszenia można pokrywkę zdjąć aby sos jeszcze bardziej odparował, do pożądanej konsystencji. Wyłączyć palnik i teraz można wątróbkę posolić, nigdy nie solimy wcześniej! Smacznego
Kocham..lubię..gotuję..kremówką, która nadaje całości aksamitności i kremowego smaku. Jeśli chcecie deser odchudzić, zamiast kremówki dodajcie zwykłe mleko. Wbrew pozorom sam budyń z dodatkiem karmelu nie jest bardzo słodki, to sos karmelowy lub masa karmelowa dopełnia smaku, a do tego dowolne owoce, które deser orzeźwiają. Najlepiej pasowałby banan, ale nadadzą się każde, Wasze ulubione. Polecam serdecznie :) Składniki: 25 g cukru(...)masła 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki śmietanki kremówki szczypta soli 1/2 szklanki ugotowanego ryżu dowolne owoce świeże lub mrożone sos karmelowy lub masa kajmakowa Przygotowanie: Na dnie garnuszka umieścić cukier i podgrzewać aż cukier najpierw się stopi i po chwili zacznie się karmelizować - zacznie nabierać bursztynowego koloru. Uważać aby nie spalić, wtedy karmel będzie gorzki. Odstawić na chwilę z palnika
Kocham..lubię..gotuję..Domowa frużelina truskawkowa - czyli owoce skąpane w pysznym, gęstym sosie. Idealna do deserów, gofrów, naleśników, lodów. Z tym przepisem przygotujecie każdą frużelinę, wystarczy truskawki zamienić na inne owoce. W sezonie przygotowuję ze świeżych owoców, natomiast zimą korzystam z zapasów mrożonych owoców. Poza tym zamykam też taką frużelinę w słoikach - ale wtedy pomijam dodatek żelatyny, a frużelinę w słoiczkach pasteryzuję. Przepis(...)palnik, podgrzewać już tylko do momentu całkowitego rozpuszczenia żelatyny, już nie zagotowywać. Pozostawić do ostudzenia i lekkiego stężenia. Ja jeszcze ciepłą frużeliną polewam desery. Gdy chcemy uzyskać gładki sos - frużelinę zblendować. Gdy frużelina po ostudzenia okaże się zbyt gęsta, wystarczy dodać wrzącej wody i delikatnie rozmieszać. Gdy za rzadka - dodać napęczniałej żelatyny i podgrzać tylko do momentu rozpuszczenia żelatyny
Kocham..lubię..gotuję..mają nazw to jednakowo pysznie smakują! Na blogu są już pyzy bez dodatków i z jagodowym wnętrzem a dzisiaj zajadaliśmy się pyzami z truskawkami i sosem truskawkowym :) Polecam serdecznie! Składniki: Ciasto na pyzy: 400 g mąki 20 g drożdży 2 jaja 50 g stopionego masła 250 ml mleka (3/4 szklanki + 1/4 szklanki) 50 cukru szczypta soli(...)Dodatkowo: truskawki (mogą być mrożone) cukier brązowy Do podania: owocowe sosy świeże owoce słodka śmietanka jogurt cukier Przygotowanie: Do misy miksera wsypać przesianą mąkę i szczyptę soli. Mleko podgrzać, w 1/4 szklanki rozpuścić drożdże dodając łyżeczkę cukru. Do reszty ciepłego mleko dodać cukier, wymieszać aż się rozpuści i wlać do misy miksera z mąką. Dodać rozpuszczone drożdże i wyrobić
Kocham..lubię..gotuję..Szukając pomysłu na obiad znalazłam na blogu Buszująca w kuchni bardzo ciekawy przepis na polędwiczkę wieprzową w kremowym sosie z dodatkiem whisky. I to był strzał w dziesiątkę - obiad wyszedł przepyszny, szybki jak na polędwiczkę przystało i mało pracochłonny. Polędwiczki podałam z ziemniakami i młodą marchewką karmelizowaną na masełku. Paluszki lizać :) Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa około(...)Następnie zwiększyć moc palnika, wlać whisky i pogotować około 1 minuty aż alkohol odparuje. Można również whisky flambirować - zapalić. Po odparowaniu alkoholu wlać śmietankę kremówkę i zagotować. Pogotować aż sos się odrobinę zagęści. Doprawić solą i pieprzem. Dołożyć obsmażone polędwiczki i poddusić wszystko razem około 5 min, w międzyczasie raz obracając mięso. Posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z ulubionymi dodatkami
Kocham..lubię..gotuję..wspominałam, po wyjęciu jest w całości nie rozpada się na części tak jak makaronowe. Moi stali czytelnicy pewnie zauważyli, że zapiekanki spod mojej ręki nie są zalewane sosami, beszamelami itp. Ten, kto liczy kalorie, pomija takie elementy, ale móc je zastąpić czymś bardziej pożywniejszym. Co innego zalać sosem pomidorowym a co innego sosem beszamelowym prawda? :) Wartość odżywcza: 906 kcal
zdrowo i aktywniewww.patelnie-tytanowe.pl Przechodząc do przepisu, który jest niezwykle prosty i zarazem bardzo smaczny. Wykonałam go bez smażenia na tłuszczu, a w zamian mogłam wykorzystać większą ilość śmietany do dania. Ten sos jest tak dobry, że pasuję do każdego rodzaju kaszy czy nawet makaronu. Mi szczególnie zasmakował w połączeniu z kaszą gryczaną. Polecam również wykonać w wersji z kaszą jaglaną i ryżem(...)brązowym. Wartość odżywcza 1 porcji: 509 kcal B 37 g W 52 g T 16 g Składniki na 2 porcje: ▸ 2 puszki tuńczyka (w sosie własnym) ▸ 140 g kaszy gryczanej ▸ 1 papryka ▸1 średnia cebula ▸ pół pęczka koperku ▸ 150 g śmietany 18% ▸ odrobina tłuszczu w razie potrzeby Przygotowanie: 1. Kaszę gryczaną gotujemy. Tuńczyka odcedzamy z wody
zdrowo i aktywniezazwyczaj zostaje u mnie wędlina i ser, które świetnie nadają się właśnie na zapiekankę. Wystarczy dodać warzywa i takim sposobem powstaje nam już prawie gotowe danie. Na koniec jakiś sos i do piekarnika. Nie wiele roboty, maksimum smaku. Istotną rzeczą w takich potrawach jest wykorzystanie np. warzyw mrożonych. U mnie zawsze w zamrażarce znajdzie się zapas takich warzyw(...)żółty i szynkę kroimy w kostkę. Jajko roztrzepujemy ze śmietaną, dodając sól i pierz dodatkowo. 3. Formę delikatnie natłuszczamy. Nakładamy makaron, szynkę, ser i warzywa, na koniec zalewając sosem. Delikatnie przemieszajcie, aby sos dobrze się rozprowadził. 4. Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut w 170 stopniach. Danie bierze udział w konkursie HORTEX. Przepis możecie pobrać
zdrowo i aktywnieKokosowa granita, czyli domowe lody kokosowe Granita z mleka kokosowego to cudowna alternatywa dla tradycyjnych lodów. Z dodatkiem odrobimy soku z cytryny lub limonki, podana z sosem czekoladowym, stanowi świetny deser na upalne popołudnie. Kokosowa granita - potrzebne składniki: 2 małe puszki pełnotłustego mleka kokosowego 1/4 szklanki cukru (lub miodu) 1/4 szklanki wody 1/2 limonki lub 1/4 cytryny (sok i skórka(...)sos czekoladowy lub świeże owoce do serwowania Sposób przygotowania Mleko kokosowe wlać do plastikowego naczynia, w którym będzie zamrażana granita. W niewielkim rondlu połączyć cukier z wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 2 do 3 minut. Następnie lekko przestudzić. Połączyć syrop cukrowy z mlekiem kokosowym i dokładnie wymieszać. Granitę doprawić starta skórką z cytryny lub limonki oraz wyciśniętym sokiem
Gotujemy i jemy