Składniki 8-10 zielonych szparagów 1/2 ogórka zielonego 2 jajka 1 pomidor malinowy sól pieprz miks sałat Składniki na dressing 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu szczypta soli i pieprzu Przepis na dressing Wszystkie składniki wkładamy do miseczki i dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Odstawiamy dressing
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pomidorowego szczypta pieprzu chilli cayenne ok. 3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego sól i pieprz do smaku 1-2 łyżki mąki pszennej + kilka łyżek zimnej wody (opcjonalnie – do zagęszczenia sosu) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na Strogonowa drobiowego: Mięso z kurczaka umyć, osuszyć,pozbawić ewentualnych błonek i chrząstek, a mięso pokroić w paseczki (lub ewentualnie w średniej wielkości kostkę). Doprawić(...)minut). Wedle uznania gulasz można zagęścić mąką (w tym celu 1-2 łyżki mąki pszennej wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody, a następnie dodać mieszankę do sosu i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować do czasu zgęstnienia sosu). Przed podaniem można strogonowa ozdobić drobno posiekaną natką pietruszki. Podawać np. ze świeżym pieczywem lub z ziemniakami z wody. Smacznego
Kulinarne PrzebojeMagda Sos do makaronu do zrobienia w piekarniku? Okazuje się to prostsze niż myślisz i w dodatku, oprócz ugotowania makaronu, w reszcie gotowania wyręcza nas piekarnik. Co należy zrobić to pociachać z grubsza warzywa i voilà! Dodatkowo, pieczenie bakłażana wydobywa z niego to co najlepsze – jego dymny smak, a pieczony z nim czosnek staje się obłędnie słodki. Do tego(...)dużo parmezanu i najlepszy makaron z sos pomidorowy z bakłażanem gotowy do podania na obiad. Obłędnie dobry! Składniki (na 2 duże porcje): 1 średni bakłażan 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula szklanka passaty pomidorowej około 15 czarnych oliwek 6 łyżek oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku łyżeczka miodu parmezan do posypania kilka listków świeżej bazylii 200g makaronu
Smaczna Stronadzień. Przepis na roladki z kurczaka ze szparagami Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka, 12 zielonych szparagów, 8 plastrów boczku, gładka musztarda (najlepiej dijon ), sól, pieprz. Opcjonalnie na sos – 1 cebula, ćwierć kostki masła, łyżka mąki, 2 szklanki mleka. Zrób tak: Każdą pierś przekrój wzdłuż, rozbij lekko tłuczkiem, oprósz solą i pieprzem. Szparagi umyj i odłam twarde końcówki(...)Teraz możesz po prostu przełożyć je do naczynia żaroodpornego i wrzucić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około pół godziny. Możesz też, jak my tym razem, zrobić kremowy sos – w rondelku rozpuść masło, wrzuć posiekaną cebulę i chwilę przesmaż, dodaj mąkę i dokładnie wszystko połącz. Następnie powoli wlewaj mleko, cały czas mieszkając rózgą, na koniec dopraw solą, pieprzem
Kulinarna Polskasmażonym serem wymaga trochę zachodu ze względu na przygotowanie dresingu, który powstaje z barszczyku spod gotowanych szybko buraczków, uduszonych w wywarz malin i octu balsamicznego. Sprawę można uprościć robiąc sos tylko z malin, podsmażonych, przetartych przez sito, doprawionych octem balsamicznym. Z barszczykiem winegret jest jednak dużo lepszy. Jedna uwaga odnośnie sera: powinna to być zwarta roladka, nie kremowa. Kremowa też(...)płynie i gotuj przez 5 minut, aż wywar zmieni się w dość gęsty syrop. Wtedy przelej całość na gęste sitko, żeby przecisnąć przez nie maliny i pozbyć się z sosu pestek. Spróbuj winegret. Jeśli jest zbyt wodnisty, wstaw jeszcze na kuchenkę i odparuj nadmiar wilgoci. Gdyby był zbyt skondensowany, rozcieńcz odrobiną gorącej wody. Sos powinien być słodko-kwaśny w smaku
Niedzielny kucharzczęść kaszy, na 2 części wody). 1 jajko 4 łyżki tartego sera parmezan Placki z fasoli: 240-260 g fasoli konserwowej po odsączeniu 1 jajko 1 łyżka mąki tymianek Sos: 150 g jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku 1/2 awokado pół małego pęczka koperku sól, pieprz ziołowy do smaku Placki z kaszy: wszystkie składniki mieszamy dokładnie, smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu(...)dobrze rozgrzanej patelni Placki z fasoli: składniki miksujemy blenderem, smażymy na suchej patelni lub niewielkiej ilości oleju Sos: awokado, czosnek miksujemy, koperek siekamy drobno, mieszamy składniki z jogurtem, doprawiamy do smaku Porcja placków z sosem ma ok. 550 kcal
KucharzycaBoczek można podać w postaci szaszłyków – wystarczy ułożyć plastry mięsa w ruloniki, nadziać na patyczek i grillować, aż będzie zarumieniony i chrupiący. Przystawki nie mogą się obejść bez pysznych sosów np. majonezowo-jogurtowego z ziołami lub ostrego chili. Spośród gotowych kombinacji sprawdzą się między innymi Sos Czosnkowy WINIARY i Sos Curry WINIARY. Sałatka z młodych ziemniaków Danie na grilla
Okiem Blondynki by McBlondiBardzo letnia, kusząca wyglądem i banalnie prosta do wykonania propozycja na całkiem inny obiad. Tak przygotowany filet z kurczaka jest delikatny a sos botwinkowy bardzo aromatyczny. Doskonale komponuje się z młodymi ziemniaczkami lub kopytkami. W tym wydaniu zapewniam, że zasmakuje. Polecam gorąco. Składniki na 3-4 porcje: 3-4 pojedyncze filety z kurczaka 3 buraczki z botwiną Kawałek pora(...)smażyć 3 minuty, po tym czasie dodać pokrojoną botwinkę, wlać bulion i dusić do miękkości. Śmietankę wymieszać z mąką ziemniaczaną, wlać do buraczków i zagotować aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. W gotowy sos włożyć porcję mięsa, dusić razem 3 minuty pod przykryciem, nie mieszając, na koniec posypać mięso startym serem oraz
Wanilia i KardamonHolenderski fastfood, który pierwszy raz został zaserwowany w Rotterdamie w 2003 roku. To tradycyjnie serwowane w aluminiowych jednorazowych foremkach danie z pewnością przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi frytek i sosu czosnkowego. Składniki (2 porcje) -1 podwójny filet kurczaka -1 czerwona cebula -2 pomidory -1/2 świeżego ogórka* -1 czerwona cebula -150 g tartego żółtego sera -4 ziemniaki -sałata lodowa(...)ogórki pokroić w półplasterki lub kawałki. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.W foremkach aluminiowych ułożyć mięso, na nim frytki. Posypać żółtym serem. Podpiec do rozpuszczenia sera. W międzyczasie przygotować sos czosnkowy. czosnek przecisnąć przez praskę, dodać majonez i jogurt. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Foremki wyjąć z piekarnika. Na wierzch układać sałatę, pomidory i ogórki. Całość polać resztą
Zielona Kuchniapuder z buraka. Zupa nalewana przy stole. Niezmiennie robi to na mnie wrażenie. Jako starter pstrąg łososiowy. Marynowany 24 h w soli, cukrze, ziarnach kolendry, koprze włoskim oraz koperku. Sos musztardowy na crème fresh posypany różowym pieprzem. Sałatka z kopru włoskiego, kopru anyżowego, kapary. Ikra z pstrąga. Do tego koktajl Ostry zawodnik – Chivas 12, oleo saccharum z pomarańczy(...)czerwonej papryki, bitter selerowo-śliwkowy. Chips z papryki jako garnish. Na danie główne dostałam smażony na maśle golec z duszoną i grillowaną młodą kapustą, puree z młodej marchwi, sos beurre blanc na redukcji z soku marchwiowego z kardamonem, anyżem i białym winie, oliwa koperkowa. Golec to ryba z rodziny łososiowatych. Bardzo smaczna, a podana w sposób wyjątkowy. Oczywiście rozpieścili mnie
Kucharzycajest najczęściej to kurczak. Wiem, że w dzisiejszych czasach trudno trafić na dobrego kurczaka, dlatego też nie jem go zbyt często. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kurczak w paprykowo serowym sosie składniki: 2 piersi z kurczaka 3 papryki słodkie spiczaste 100 g sera gorgonzola 250 ml bulionu Kurczak w paprykowo serowym sosie wykonanie: Kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy kminem rzymskim(...)minut. Podsmażamy na oliwie z oliwek, przez 2 minuty, dodajemy pokrojoną w cienkie paski paprykę. Podsmażamy jeszcze 2 minuty Dodajemy bulion i ser gorgonzola. Gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Delusional TrineSuper ciekawa i niezwykle pyszna sałatka z kalafiora . To wersja sałatki z pieczonym kalafiorem i marchewką. Przepis jest prosty i wart wypróbowania. Możesz ją podać z sosem sezamowym lub też z sosem czosnkowym. - niezwykle ciekawy przepis na użycie kalafiora - z sosem sezamowym lub czosnkowym - kolorowa, zdrowa i pyszna
AniaGotuje.plgdyby tak zrobić spód do pizzy z kalafiora? Da się i wychodzi z tego coś pysznego. Pamiętajcie, że im cieńszy spód tym bardziej chrupiący. I nie nakładajcie zbyt dużo sosu, bo wtedy “ciasto” nasiąknie pomidorami i zrobi się zbyt miękkie. Ilość porcji: 4 małe pizze Czas przygotowania: około godziny Składniki: kalafior – 400 g jajko – 1 sztuka mielone migdały(...)cieńsze tym bardziej chrupiące. Wstaw do piekarnika na 25-30 minut. Powinny być ładnie przyrumienione. Na odrobinie oleju podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj pomidory i smaż, aż sos lekko się zredukuje. Dopraw solą i pieprzem. Zblenduj na gładko. Temperaturę w piekarniku zwiększ do 250°C. Upieczone blaty posmaruj sosem. Nie przesadź z ilością, bo blaty zrobią się zbyt miękkie
wiecejwarzyw.plSzaszłyki kifta przygotowuje się z mięsa mielonego a podaje się je przeważnie z plackami pita lub tortilla. Szaszłyki są bardzo smaczne w polączeniu z warzywami i sosami to po prostu pycha, polecam. SKŁADNIKI : 1 kg mięsa mielonego wieprzowego 3 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku kmin mielony odrobina, do smaku 1 łyżka słodkiej papryki, ostra do smaku(...)DODATKOWO : krojone warzywa (pomidor, czerwona cebula, kapusta, ogórek ) sos czosnkowy ketchup PRZYGOTOWANIE : Mięso- przekładamy do miski z jajkiem i przyprawami, dokładnie mieszamy i odkładamy na 2 godziny
Kulinarne Fantazje Marioli