sosy - 72234 przepisów (strona:1228/4816)

Poradnik: Jak ugotować szparagi 134

miękką część. W tym miejscu odcinamy zdrewniały kawałek. Tyle teorii. A teraz do dzieła! Polecamy Wam kilka naszych sprawdzonych przepisów ze szparagami. Smacznego! SZPARAGI Z MAKARONEM W MAŚLANYM SOSIE Pyszne, zielone danie. Mega prosta i szybka pasta w aksamitnym, lekkim sosie z pociętymi na kawałki szparagami. SPAGHETTI ZE SZPARAGAMI, ZIEMNIAKAMI I PESTO Niesamowite połączenie kremowych ziemniaków z makaronem al dente(...)cieście bez tłuszczu. Dlatego można sobie pozwolić by szparagi i prosciutto były zanurzone w sernikowym nadzieniu. MISA OBFITOŚCI Z KREWETKAMI, PĘCZAKIEM I WARZYWAMI Kluczowym składnikiem jest tu niepozorny sos, prosty, ale nadaje całości smaku i charakteru. SPAGHETTI PRIMAVERA Pyszna wiosenna pasta! Zielona, pełna nowalijek i smaków wiosny. Chyba najbardziej zdrowy makaron. PĘCZOTTO PRIMAVERA Wiosenne danie, pełne zielonych warzyw z kremową

Niedzielny kucharz
SCHAB GOTOWANY W SOSIE WŁASNYM 125

pewno nie raz mieliście ochotę przygotować na obiad schab, ale inaczej niż tradycyjny kotlet. Dziś przychodzę do Was z pomysłem na schab gotowany z warzywami w sosie własnym. Mięso wychodzi miękkie, kruche a sos bardzo aromatyczny. Do tak przygotowanego schabu wystarczą ziemniaki lub ryż i ulubiona surówka :) Składniki: * 4 plastry schabu bez kości * 1 marchewka * pół korzenia pietruszki(...)warzywami było nią pokryte. Całość gotować na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką około 45 minut. Mąkę wymieszać z wodą, pod koniec gotowania mięsa wlać mączną zawiesinę, aby zaciągnąć sos

Zrób to smacznie
szybkowar-gołąbki drobiowe z białą kaszą,kiszoną kapustą w sosie pomidorowym... 137

zostawić w szybkowarze. Gołąbki wyjąć na talerz, wywar wlać do garnuszka, odlać 1 szklankę, dodać koncentrat pomidorowy Pudliszki " zobacz TUTAJ" , zagotować, mąkę wymieszać w szklance wywaru i wlać do sosu, mieszać do zagotowania i zagęszczenia sosu, wsypać pokrojony koperek - pyszne gołąbki drobiowe z białej kapusty z kaszą, kiszoną kapustą w sosie pomidorowym są bardzo smaczne i warte zrobienia i zjedzenia

W Mojej Kuchni Lubię
Kaczka w musztardzie 151

wyszła pyszna. Miałam porcję na dwa dni. W pierwszy kaczkę zaserwowałam z ryżem i buraczkami, zaś w drugi dzień z tłuczonymi ziemniakami i buraczkami. Z kaczki można przygotować również sos. Wystarczy odlać z gotowej kaczki nieco tłuszczu do garnuszka, w osobnym garnuszku wymieszać odrobinę wody z łyżką mąki pszennej typ 500, wlać mąkę do tłuszczu i mieszając podgrzewać, aż całość(...)bokach i na wierzchu kaczki, po czym nałożyć pokrywę naczynia i włożyć do piekarnika. Piec przez 1,5 godziny obracając kaczkę w połowie czasu (powinna znajdować się w sosie pod jabłkami i cebulami). Następnie ponownie obrócić udka z kaczki, tak aby skóra była z wierzchu, ułożyć ja na jabłkach i cebuli (wierzch kaczki musi wystawać z sosu), posypać wierzch odrobiną

Passions hobbies life
Brokułowe jajeczka faszerowane 1307

być ciekawym pomysłem na wielkanocne śniadanie lub stanowić niebanalną przekąskę na imprezowym stole. Polecam!     Składniki: 6 jajek 1/2 brokuła 10dkg szynki kawałek czerwonej papryki kawałek żółtej papryki Sos: 2 łyżki majonezu 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku sól, pieprz       *** Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek i przecinamy na połówki *** *** Za pomocą(...)minut, studzimy. Zimnego brokuła drobno kroimy i dodajemy do miski z żółtkami *** *** Szynkę oraz papryki kroimy w drobną kosteczkę i również dodajemy do żółtek *** *** W miseczce mieszamy składniki sosu: majonez, jogurt, przetarty czosnek oraz po szczypcie soli i pieprzu *** *** Sos mieszamy z pozostałymi składnikami i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku solą oraz pieprzem *** *** Gotowym farszem wypełniamy wydrążone wcześniej

Blog z Apetytem
Krewetki w maśle czosnkowym 121

Już wiecie, że jedno z moich ulubionych dań z owoców morza to krewetki w białym winie. Drugi najczęściej wykorzystywany przeze mnie sposób na pyszne krewetki to zrobienie do nich sosu maślanego. Tak częściej robi krewetki moja mama, ja nieco rzadziej bo ilość masła w tym daniu jest …. duża. Ale to muszę im przyznać że są naprawdę pyszne. Polecane(...)moje najlepsze  przepisy na kolację – krewetki w białym winie – moje ulubione – małże w białym winie –  spaghetti z krewetkami –  kalmary ze szpinakiem –  krewetki w sosie pomidorowym z wódką –  zupa rybna z owocami morza –  ZUPA BOUILLABAISSE –  przepis na ośmiornicę –  kalmary w czosnku KREWETKI W BIAŁYM WINIE Przygotowanie : 20 minut Ilość porcji

nietylkopasta.pl
Kluski kładzione. 122

kluseczki nie wyglądają ładnie, ale za to, bardzo dobrze smakują i są szybkie w przygotowaniu. To świetny dodatek do sosów. Ja najbardziej lubię z sosem pomidorowym. Zawsze robiłam na oko, ale tym razem odmierzyłam składniki specjalnie dla Was :) Oczywiście ilość mąki może się, nie znacznie zmienić. Ciasto powinno być gęste. Składniki które podaję, wystarczą na kluski dla trzech osób. Składniki(...)wodzie, ponownie nabrać ciasto i znowu zanurzyć. Tak postępować do wykończenia ciasta. Kluski gotować około 2 minuty od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową, na talerz. Kluski, tym razem podałam z sosem pomidorowym i pulpetami

Agusiowe smakołyki
KURCZAK PO MAROKAŃSKU (TEST GARNKA PRÓŻNIOWEGO HAPPYCALL VACUUM POT) 157

jednogarnkowe, pochodzące z "Sekretów kuchni arabskiej". Kurczaka najpierw marynujemy w aromatycznych przyprawach kuchni marokańskiej (kurkuma, kumin, kolendra) z dodatkiem soku z cytryny, mięty oraz oliwy, a następnie dusimy w sosie pomidorowym z dodatkiem cytryny, szafranu i oliwek. Danie to jest niezwykle aromatyczne, a podudzia z kurczaka bardzo soczyste. I to właśnie dzięki przyprawom, które w kuchni polskiej raczej rzadko(...)stronach garnka Happycall. Dusimy przez około 30 min. Następnie pokrywkę zdejmujemy i dodajemy oliwki. Gotujemy jeszcze przez około 10-15 min., już bez przykrywania, w celu zredukowania sosu. Jeżeli jest taka potrzeba to przyprawiamy jeszcze do smaku solą i/lub pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. W oryginalnym przepisie podajemy z ugotowanym kuskusem. A teraz kilka słów o testowanym garnku

Kuchnia MagdaLeny
KURCZAK PO MAROKAŃSKU (TEST GARNKA PRÓŻNIOWEGO HAPPYCALL VACUUM POT) 157

jednogarnkowe, pochodzące z "Sekretów kuchni arabskiej". Kurczaka najpierw marynujemy w aromatycznych przyprawach kuchni marokańskiej (kurkuma, kumin, kolendra) z dodatkiem soku z cytryny, mięty oraz oliwy, a następnie dusimy w sosie pomidorowym z dodatkiem cytryny, szafranu i oliwek. Danie to jest niezwykle aromatyczne, a podudzia z kurczaka bardzo soczyste. I to właśnie dzięki przyprawom, które w kuchni polskiej raczej rzadko(...)stronach garnka Happycall. Dusimy przez około 30 min. Następnie pokrywkę zdejmujemy i dodajemy oliwki. Gotujemy jeszcze przez około 10-15 min., już bez przykrywania, w celu zredukowania sosu. Jeżeli jest taka potrzeba to przyprawiamy jeszcze do smaku solą i/lub pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. W oryginalnym przepisie podajemy z ugotowanym kuskusem. A teraz kilka słów o testowanym garnku

Kuchnia MagdaLeny
ROLADKI Z BAKŁAŻANA 119

dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, gdy już cebula się zeszkli na patelnię wykładamy posiekane w kostkę pomidory, doprawiamy cukrem, chili, cynamonem i odrobiną soli, przykrywamy patelnię i dusimy sos ok. 15 – 20 min. kontrolując, aby zbytnio nie odparowała z niego woda. Ser feta ucieramy na średnich oczkach tarki, dodajemy resztę posiekanej cebuli, przeciśnięty przez praskę czosnek, cynamon, oregano, chili(...)Odstawiamy na bok. Bakłażany opłukujemy z rosy i wycieramy ręcznikiem papierowym. Następnie opiekamy krótko na grillu lub w piekarniku. Na dno naczynia w którym zamierzamy piec roladki wylewamy część sosu pomidorowego z patelni. Wymieszany farsz mięsny zawijamy w plastry bakłażana i układamy naczyniu żaroodpornym. Całość zalewamy sosem z patelni i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika

Markowy smak
Moją miłością jest… sałata 132

octu winnego i sałatka gotowa Roszponka, której małe liście i delikatny smak sprawiają, że wystarczy ją umyć… i można wcinać Sałata lodowa, która świeża jest nawet chrupiąca. Pasuje do sosów jogurtowych Sałata rzymska, która jest krucha i słodka. Pasuje do sosów na bazie majonezu, czyli takich cięższych Sałata karbowana, której odmiany mogą być nawet bordowe. Idealnie pasuje do winegret(...)sosów opartych o śmietanę Uwaga: Często do sałat błędnie zalicza się rukolę. Tymczasem to warzywo z rodziny kapustowatych! Oczywiście też przepyszne Artykuł Moją miłością jest… sałata pochodzi z serwisu Fleksitarianizm.pl

Fleksitarianizm.pl
Kurczak w sosie orzechowym - błyskawiczny i pyszny obiad 134

mrożonki ze sklepu. Można przygotować coś ekspresowo, ale pysznie i zdrowo. Takie własnie jest moje dzisiejsze danie: pierś z kurczaka pokrojona w kostkę i uduszona w maślano-orzechowym sosie. Do przygotowania tego sosu użyłam masła orzechowego, które bardzo lubię. Od dawna przymierzałam się do zrobienia mięsa z jego dodatkiem. Kiedy jednak w końcu zrobiłam, to - uwierzcie - w ciągu tygodnia robiłam(...)razie potrzeby. Pod koniec duszenia dodać masło orzechowe i resztę masła - dobrze wymieszać. Można dodać więcej wody lub odrobinę słodkiej śmietanki, jeśli ktoś lubi potrawy z większą ilością sosu. Danie podawać z ryżem i dowolnymi, ulubionymi dodatkami

Codzienna kuchnia niecodzienna
Makaron muszle z mięsem mielonym 272

Beszamel: 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki masła 3 łyżki tartego parmezanu 1 czubata łyżeczka musztardy dijon 300 ml mleka szczypta gałki muszkatołowej sól, świeżo mielony pieprz Beszamel i sos pomidorowy możemy przygotować wcześniej. Zaczynamy od beszamelu. W niewielkim garnku roztapiamy masło. Dodajemy mąkę i cały czas mieszamy, aż zacznie skwierczeć i nabierać złotego koloru. Zaczynamy wtedy strumykiem wlewać mleko(...)jednocześnie szybko i energicznie mieszając. Sos będzie gęstniał. Gdyby zaczęły się robić grudki, należy szybciej mieszać – im bardziej zacznie gęstnieć, tym bardziej stanie się gładki. Dodajemy do niego parmezan i musztardę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do przestudzenia. Do rondelka wlewamy passatę pomidorową. Wyciskamy do niej dwa ząbki czosnku, dodajemy łyżkę octu balsamicznego i łyżkę oliwy. Przyprawiamy solą, szczyptą

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania