sosy - 72234 przepisów (strona:1228/4816)

Sałatka z szynką i serem 171

skorupki i kroimy w kostkę.  Wszystkie składniki, które kroiliśmy oraz kukurydzę mieszamy razem.  Natkę pietruszki drobno siekamy, dodajemy ją do miseczki lub słoika w którym będziemy przygotowywać sos. Do pietruszki dodajemy jogurt, majonez oraz przyprawy.  Najlepiej robić sałatkę dzień przed, aby składniki sałatki i sos się ładnie przegryzły. Sos do sałatki dodaję dopiero przed podaniem. Smacznego

Gotuj z Agnes
Pieczony bakłażan z orzechami włoskimi 117

łyżki orzechów włoskich – ok. 18 g papryka słodka do smaku sól i pieprz do smaku oliwa lub olej rzepakowy do skropienia bakłażanów (u mnie 2 łyżeczki) Składniki na sos jogurtowy: 75 g jogurtu greckiego pół małego ząbka czosnku 1 łyżka soku z cytryny (do smaku – lub mniej/więcej wedle upodobań) pół łyżeczki ziół prowansalskich (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis(...)olejem rzepakowym, oprószyć papryką słodką (można też wędzoną lub szczyptę chilli) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C (góra-dół, bez termoobiegu) na około 30 minut. Przygotować sos jogurtowy: jogurt wymieszać z wyciśniętym przez praskę (lub drobno posiekanym) czosnkiem, sokiem z cytryny i ziołami prowansalskimi. Orzechy grubo posiekać, uprażyć na suchej patelni. Upieczone połówki bakłażanów wyłożyć na talerze

Kulinarne Przeboje
Schab/schabowe pieczone w mleku 133

doskonale doprawione. To danie przygotowywałam już mnóstwo razy i czasami podczas imprez rodzinnych goście byli zachwyceni oraz zdziwieni, że schab może być taki soczysty. Delikatność mięsa podkreśla przepyszny, kremowy sos mleczny, który odrobinkę przypomina beszamel. Całość doskonale komponuje się z ryżem, ale tak naprawdę możecie użyć ulubionych dodatków. Ps. Jeśli chcecie zajadać się schabem pieczonym w mleku na obiad oraz(...)mleka 1 listek laurowy 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 szczypta soli (solidna) 1 szczypta pieprzu  Ponadto:   olej do smażenia 1 łyżka mąki pszennej/skrobi kukurydzianej do zagęszczenia sosu  Plastry schabu opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i dokładnie natrzeć przyprawami. Całość odstawić do lodówki na minimum kilka godzin. Po tym czasie mięso obsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu i przełożyć

Di gotuje
Nuggetsy z polędwiczek kurczaka 142

pokruszonych płatkach kukurydzianych. Smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron na złoty kolor, a następnie układamy na papierowym ręczniku aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Podajemy jako przekąska z ulubionymi sosami ( np.  sos belgijski  lub sos curry  )lub jako danie obiadowe z ziemniakami i surówką

Qchnia po prostu
Mistrzowskie sposoby na ziemniaki z grilla 112

Boczek można podać w postaci szaszłyków – wystarczy ułożyć plastry mięsa w ruloniki, nadziać na patyczek i grillować, aż będzie zarumieniony i chrupiący. Przystawki nie mogą się obejść bez pysznych sosów np. majonezowo-jogurtowego z ziołami lub ostrego chili. Spośród gotowych kombinacji sprawdzą się między innymi Sos Czosnkowy WINIARY i Sos Curry WINIARY. Sałatka z młodych ziemniaków Danie na grilla

Okiem Blondynki by McBlondi
Super Burgery wegańskie 94

Burgery wegańskie – super smaczne, bardzo polecam. Poszczególne składniki do ich przygotowania – sos z bakłażana, konfiturę z cebuli, kotlety warzywne można przygotować sobie nawet kilka dni wcześniej. Smaczne i na ciepło i na zimno. PRZEPIS NA BURGERY WEGAŃSKIE Składniki na burgery wegańskie: 4 bułki 4 kotlety warzywne – przepis 8 łyżek sosu z bakłażana baba ghanoush – przepis(...)cebuli – przepis świeże liście szpinaku Jak zrobić burgery wegańskie: Bułki przecinamy na połówki i grillujemy (lub podgrzewamy w piekarniku). Kotlety podgrzewamy w piekarniku lub grillujemy. Bułki smarujemy sosem z bakłażana, przekładamy listkami szpinaku, wkładamy między nie kotleta i konfiturę z cebuli. Artykuł Super Burgery wegańskie pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Penne z sosem pomidorowo-pieczarkowym zapiekane z mozzarellą 86

można rozdzielić na kilka osób lub zrobić tak, aby był na dwa dni.  Na drugi dzień w zasadzie wszystko smakuje jeszcze lepiej! Składniki penne lub inny kształt makaronu sos pomidorowy ze świeżych pomidorów, u mnie malinówki pieczarki , ilość zależy od naszych preferencji mała cebula sól i pieprz do smaku kilka plastrów mozzarelli lub mozzarella tarta świeża bazylia oliwa(...)oliwek, olej do smażenia tarty parmezan dość sporo Przygotowujemy sos pomidorowy lub korzystamy z gotowego. Cebulkę siekamy drobno i dusimy na odrobinie oleju. Pieczarki szatkujemy i dodajemy do cebulki. Dusimy. Uduszone pieczarki dodajemy do sosu pomidorowego. Zalewamy nim ugotowany al dente makaron. Mieszamy, wsypujemy parmezan, u mnie nawet dwie garście, mieszamy. Dodajemy świeżej bazylii siekanej drobno. Naczynie do zapiekania smarujemy

Z Kuchni Do Kuchni
Gulasz grzybowy 158

wypadku z makaronem.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gulasz grzybowy  składniki: 200 g chudego mięsa wieprzowego z szynki garść suszonych pomidorów 200 ml bulionu 2 papryki spiczaste 1 łyżeczka sosu worcester 1 łyżeczka suszonego tymianku Gulasz grzybowy wykonanie: Grzyby moczymy we wrzątku przez pół godziny. Mięso kroimy w kostkę, obtaczamy w mące i smażymy na oleju. Grzyby odsączamy, zostawiamy wodę(...)kroimy w paseczki, dodajemy do mięsa, razem z wodą. Kolejno dodajemy sos worcester, tymianek i bulion. Doprawiamy ostrą i słodką papryką, solą i pieprzem. Paprykę kroimy w cienkie paseczki i dodajemy do mięsa. Gotujemy do momentu aż mięso będzie mięciutkie i sos się zredukuje i zgęstnieje. Gotowe.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Delusional Trine
Karkówka pieczona z imbirem 181

mięsa wieprzowego, jak i drobiowego. Więcej aromatu i smaku jest w świeżym imbirze, ale jeśli akurat takiego nie ma, to z powodzeniem zastąpi go mielony. Połączenie imbiru z sosem sojowym stosuję nie tylko do mięsa, świetnie również pasuje do warzyw. Karkówkę najlepiej wybierać niezbyt tłustą i kawałki raczej średniej wielkości. Bardzo duże są raczej ze starszej sztuki i mięso może(...)upieczeniu. Ilość porcji: 5 Czas przygotowania: 60 minut + marynowanie Składniki na karkówkę pieczoną z imbirem: 1 kg karkówki wieprzowej 3 ząbków czosnku 7 cm korzenia świeżego imbiru 10 łyżek sosu sojowego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu naturalnego 1 łyżka rozgniecionych w moździerzu ziaren kolendry świeżo mielony pieprz  Jak zrobić karkówkę pieczoną z imbirem?  Mięso pokroić

Gotuj w domu
Sałatka brokułowa z fetą, sosem czosnkowym i chrupiącymi migdałami 90

Bardzo lubię brokuły, a do brokułów idealnie pasuje sos czosnkowy i słona feta. Żeby złamać "miękkość" sałatki dodaję prażone migdały. Mmmmm pycha   Składniki: brokuł - 1 duży lub 2 małe, ser feta-pół opakowania, płatki migdałów - 3 łyżki, kilka ząbków czosnku, mały jogurt naturalny, majonez - 2 łyżki. Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy na parze ok. 10 minut. Dzięki gotowaniu(...)parze brokuły zachowują swój kolor  i są sprężyste. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni, fetę kroimy w kostkę. Brokuły układamy na półmisku, dodajemy fetę i przygotowujemy sos: jogurt naturalny mieszamy z 2 łyżkami majonezu, dodajemy drobno pokrojony czosnek. Gotowym sosem polewamy brokuły i posypujemy prażonymi migdałami

Moja kraina smaków
Tagliatelle z kurczakiem w kremowym sosie z serka mascarpone 94

moim stole często goszczą makarony.  Uwielbiam wszelkiego rodzaju kluseczki z różnymi sosami,  z mięsem lub bez, z warzywami, serami, pachnące bazylią mmmmm. Ostatnio przygotowałam tagliatelle z pysznym, aksamitnym sosem  z serka mascarpone, z suszonymi pomidorami i kawałkami kurczaka.  Musicie tego spróbować - rewelacyjny smak i aromat,  a jednocześnie prostota przygotowania. Składniki: 250 g serka mascarpone (używam(...)będzie delikatnie złoty.  Dodać mascarpone, sól, pieprz, dokładnie wymieszać  i chwilę razem dusić,  aż ser się rozpuści.  Na patelnię dodać ugotowany makaron,  wymieszać, żeby sos pokrył cały makaron.  Nałożyć na talerz, ozdobić listkami bazylii. Smacznego

Moja kraina smaków
Sałatka z truskawkami, fetą i sosem balsamicznym 119

dosłownie 3 minuty. Składniki: 250 g truskawek, 80-100 g  sera feta, 120 g mixu sałat np. ze szpinakiem, rukolą, 1 łyżka ziaren słonecznika,  świeżo zmielony pieprz, Sos balsamiczny: 1 łyżeczka octu balsamicznego, 2 łyżeczki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka miodu. Sałatę umyć, osuszyć, ułożyć na półmisku. Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić na połówki lub ćwiartki,  jeśli(...)bardzo duże. Fetę pokroić w kostkę.  Na sałacie ułożyć fetę oraz truskawki. Popieprzyć. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni, posypać na wierzchu sałatki. Przygotować sos balsamiczny: wymieszać ocet balsamiczny, oliwę z oliwek i miód.  Gotowym sosem polać sałatkę. Smacznego

Moja kraina smaków
Lawasz z mięsem mielonym, serkiem halloumi i warzywami 116

czyli ormiański typ chlebka, podpłomyka, w którym po zwinięciu lub złożeniu można zamknąć pyszne dodatki. Ja użyłam serka halloumi, świeżej papryki, pomidora, kiszonego ogórka oraz sałaty. Całości dopełniał sos na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem ketchupu. Co będzie Ci potrzebne? na 3 lawasze 1 spora łyżka masła 6-8 pieczarek 500 g mięsa mielonego 1/2 żółtej papryki 2 duże pomidory(...)kiszone ogórki 1 mini puszka kukurydzy kilka liści zielonej sałaty szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonego tymianku sol, pieprz do smaku kilka płatków parmezanu sos: 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka ketchupu, sól, pieprz placki chlebowe (lawasz) Wykonanie Na patelni rozgrzej masło, wrzuć pokrojone w plastry pieczarki i podsmaż lekko, dodaj mięso i przyprawy (gałkę

Raj dla Podniebienia
JAK ZROBIĆ SZYBKI KEBAB NA WYJEŻDZIE + FILMIK 95

SOS :  400 -500 g twarożku mielonego naturalnego 150 g jogurtu greckiego sól do smaku  1 łyżeczka cukru  1 łyżka majonezu 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka siekanego koperku(...)PRZYGOTOWANIE : Piersi kurczaka kroimy na paseczki, doprawiamy do smaku i podpiekamy na patelni kilka minut. Odkładamy aż odpoczną. Składniki sosu mieszamy w miseczce, odkładamy na kilka minut. Bułki przecinamy i podgrzewamy w mikrofalówce lub patelni. Bułki smarujemy sosami, układamy warzywa i porcję mięsa. Podajemy ciepłe, smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Cevapcici w szynce 122

wielu lokalnych odmianach w Chorwacji, Serbii, czy Bośni-Herzegowinie. Lubię grillowane mięso mielone przygotowane na wszelakie sposoby. Jadłam Cevapcici kilka razy w restauracji z czerwonym ryżem w pikantnym sosie z ajwarem, papryką i groszkiem tzw. Djuvec, w Niemczech nazywa się Djuvec-Reis. Cevapcici wyglądają i smakują trochę jak kofty . Jeśli macie dylemat co zrobić z mięsa mielonego przygotujcie właśnie(...)postaci cevapcici w szynce z grilla były wyśmienite. Uwielbiam zawijać w szynkę szwarcwaldzką również szparagi czy fasolkę szparagową. Cevapcici można podać na przykład z plackami Fladenbrot, chlebkiem pita, sosem tzatziki, ajwarem, grillowanymi warzywami, smażonymi lub pieczonymi ziemniakami. W Chorwackich restauracjach w Niemczech podają doskonałe jedzenie, ostatnio jadłam cevapcici z miksem innych grillowanych mięs na urodzinach mojego syna, który zaprosił

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię