sosy - 72234 przepisów (strona:1223/4816)

Pomidory z fetą 103

Pomidory i ser feta połączone razem sosem czosnkowym to idealny dodatek do kiełbachy z grilla lub obiadu. Pierwszy raz takie połączenie jadłem kilka lat temu na grillu u znajomych i od tamtej pory taka sałatka gości w moim domu już na stałe, szczególnie w okresie letnim gdzie pomidorów mamy pod dostatkiem szczególnie tych polskich malinowych Polecam wypróbować ten przepis, naprawdę(...)byle by były to mniejsze kawałki niż ćwiartka ) i wrzucamy je do miski. Następnie ser typu feta kroimy w kosteczkę i dorzucamy do naszych pomidorów. Kolejnym etapem jest zrobienie sosu, który połączy nam ładnie pomidory z fetą. Aby go zrobić należy obrać 4 ząbki czosnku i przecisnąć je przez wyciskarkę do czosnku (lub posiekać na drobną kosteczkę). Wyciśnięty czosnek wrzucamy

Blog kulinarny S9.PL
Sałatka z suszonymi pomidorami i serem feta 114

feta Drukuj przepis Porcji: 4-6 Czas gotowania: 10 minut Składniki 3 garście szpinaku 200 g sera feta 8-10 suszonych pomidorów z zalewy garść orzechów włoskich czerwona cebula sos: 2 łyżki octu winnego, 6 łyżek oliwy z oliwek, łyżeczka musztardy, łyżeczka miodu, szczypta soli, dwie szczypty pieprzu Przepis 1 Szpinak dokładnie myjemy. Wkładamy do salaterki. Składniki sosu mieszamy dokładnie(...)kroimy w kostkę. Pomidory odsączamy z zalewy i kroimy w mniejsze kawałki. Orzechy siekamy, a cebulę kroimy w pióra. 3 Na szpinak nakładamy kolejno wszystkie składniki i polewamy całość sosem.   Artykuł Sałatka z suszonymi pomidorami i serem feta pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny

Kuchnia Bazylii
Cukinia duszona z fasolką szparagową w maślanym sosie 102

Cukinia duszona z fasolką szparagową w maślanym sosie Cukinia duszona z fasolką to prostota w wielkim stylu . Jest sezon na oba te pyszne warzywa więc nie żałujmy sobie , szczególnie jeśli mamy własny ogródek warzywny Doskonałe danie samo w sobie , jeśli tylko dodamy grzanki czosnkowe lub idealna przystawka do dań obiadowych .. Jak tylko chcecie lub macie fantazję . Prosta , pyszna potrawa , obowiązkowa(...)maśle rumienimy cebulę , dodajemy fasolkę i cukinię , gałkę muszkatołową , sól do smaku . Jak warzywa zaczną mięknąć , wsypujemy mąkę , mieszamy i wlewamy mleko . Dolewamy ciągle mieszając do momentu aż konsystencja sosu będzie Wam odpowiadać . Na koniec doprawiamy pieprzem , sypiemy siekanym koperkiem i serwujemy na gorąco Smacznego ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Cukinia duszona z fasolką szparagową w maślanym sosie pochodzi z serwisu

Ogrodnik w podróży
Kurczak tikka masala 155

naturalnego -1 czubata łyżeczka suszonego czosnku -1 łyżeczka imbiru -2 łyżeczki przyprawy garam masala -1 łyżeczka kurkumy -1 łyżeczka mielonego kminku -1/2 łyżeczki ostrej papryki -1 łyżeczka soli sos -2 łyżeczki oleju słonecznikowego -2 łyżeczki masła -1 duża cebula -2 ząbki czosnku -ok. 2-3 cm kawałek świeżego imbiru -1 czubata łyżeczka garam masala -1 czubata łyżeczka mielonego kminku(...)masala, kminek, kurkumę i kolendrę. Wymieszać i przesmażyć kilkanaście sekund. Następnie dodać passatę pomidorową, ostrą paprykę i sól, dokładnie wymieszać. Dusić na małym ogniu ok 10 minut. Do przygotowanego sosu dodać śmietanę, cukier i kurczaka. Dokładnie wymieszać. Dusić około 10 minut. Jeżeli sos jest zbyt gęsty - dodać wodę. Podawać posypany kolendrą, z ryżem lub chlebkami naan. Smacznego

Zielona Kuchnia
Ryż z kurczakiem i cukinią w sosie gorgonzola 142

Delikatny kurczak i cukinia w "mocnym" sosie z serem gorgonzola. Smakuje zarówno z ryżem jak i makaronem.  200g ryżu 1 filet z kurczaka 1 duża cukinia 1 cebula 4 ząbki czosnku 200 ml śmietanki 30% 200 ml śmietany 18%  100g sera gorgonzola sól, pieprz olej 1. Filet z kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojoną(...)zmiękną. Pod koniec dodajemy czosnek, smażymy jeszcze 1-2 minuty ciągle mieszając. 2. Do kurczaka i warzyw dodajemy obie śmietany i ser. Dusimy do rozpuszczenia sera i momentu aż sos się zagotuje. Jeśli lubimy bardziej intensywny serowy smak, dodajemy więcej gorgonzoli. 3. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ryżem ugotowanym zgodnie z przepisem na opakowaniu

Szefowa kuchni
Pulpety w sosie cukiniowym 166

Składniki: 400 g mielonej szynki wieprzowej 1 cebula 1 średnia cukinia 1 jajko kawałek pora 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu chili 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka curry 1/2 … Czytaj dalej Pulpety w sosie cukiniowym

czarrna od kuchni
Sałatka na bogato 108

wędzonego łososia 1/2 (ok. 60 g) sera mozzarella w kuleczkach 2 garści sałaty 100 g pomidorków koktajlowych dressing: sok z 1 limonki lub 1/2 większej cytryny 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka oleju sezamowego 1,5 łyżeczka oleju rzepakowego łyżeczka pestek słonecznika i dyni Jajka gotujemy na twardo, a następnie, po obraniu, kroimy w ćwiartki. Pomidorki również kroimy w ćwiartki(...)Umytą sałatę układamy w miseczce, dodajemy jajko i pomidorki oraz kuleczki sera mozzarella. Z sosu, oleju i soku z limonki przygotowujemy dressing dokładnie mieszając składniki. Sosem polewamy przygotowaną sałatkę, pestkami posypujemy. Porca ma ok. 460 kcal

Kucharzyca
Leczo z boczkiem po mojemu 125

którego dużą ilość świeżej papryki dodawała. Ja po swojemu je zrobiłam, gdzie papryki nie użyłam. Cebulę, czosnek na boczku podsmażyłam, pomidorków koktajlowych i cukinii dołożyłam. Całość pod przykryciem dusiłam, sosem sojowym, przyprawami i ziołami    doprawiłam, z chlebem podałam, a na drugi dzień z makaronem zmieszałam. Składniki: 300 g surowego, chudego boczku, 1 kg młodej cukinii, 3 białe cebule(...)średniej wielkości, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki oleju rzepakowego, 500 g pomidorków koktajlowych (żółte, czerwone), pieprz czarny świeżo mielony, 2 łyżki sosu sojowego ciemnego, liść selera, 1 łyżeczka curry, 1 płaska łyżka mielonej słodkiej papryki, 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej, pęczek zielonej pietruszki, sól do smaku. Przygotowanie: Czosnek kroimy w drobną kostkę, pomidorki na połówki, a   cebulę w piórka

Moniki Smakołyki
Sałatka z selera 100

ryżu basmati 150 g sera żółtego 100 g rodzynek 70 g pestek słonecznika 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 1 płaska łyżeczka kurkumy 1 pęczek natki pietruszki Sos 200 g majonezu 150 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy pieprz czarny sól Instructions Selera obieramy, kroimy w grube plastry i zalewamy zimną wodą. Dodajemy odrobinę soli i gotujemy do miękkości. Ważne(...)kawałki. Delikatnie w dłoniach odsączamy z nadmiaru soku i łączymy z ryżem. Dodajemy ser żółty pokrojony w słupki, kukurydzę odsączoną z zalewy, rodzynki, pestki słonecznika oraz posiekaną natkę pietruszki. Sos Do majonezu dodajemy jogurt naturalny oraz musztardę. Doprawiamy do smaku pieprzem czarnym, solą i mieszamy. Tak przygotowany sos dodajemy do sałatki i delikatnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Sałatkę

Wędrówki po kuchni
Aromatyczne tofu z zieloną fasolką w sosie 118

Aromatyczne tofu z zieloną fasolką i sosem chraimeh z wygranej w konkursie książki Ottolenghi "Prosto" Wydawnictwo FILO. Polecam danie. Myślę, że świetnie pasowałyby tu jeszcze grzyby kurki, a zamiast tofu, tempeh, ryba o białym mięsie. dla 2 osób opakowanie tofu czosnkowego olej 300 gram zielonej fasolki 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3/4 szklanki wody przyprawy: po łyżeczce: kminku(...)kostkę i zrumienić na złoto. Na patelni podsmażyć przyprawy, dodać czosnek i 2 łyżki oleju, dodać koncentrat chwilę podsmażyć i wlać wodę i sok z połówki limonki. Zagotować sos. Dodać do sosu fasolkę i tofu, wymieszać. Wyłożyć na talerze, skropić resztą limonki. Posypać kolendrą

AZgotuj!
Quesadilla z piersią kurczaka i z warzywami 119

patelni, następnie kroimy w paseczki kroimy w plasterki ser oraz warzywa w małej miseczce mieszamy ketchup z koncentratem pomidorowym dodając po łyżeczce ziół prowansalskich, bazylii i oregano ( nasz sos do smarowania wnętrza tortilli), Na całości tortilli smarujemy cienką warstwą naszego sosu, Na jedną połowę wykładamy w dowolnej proporcji wg uznania warzywa, kurczaka, ser. Zamykamy/przykrywamy drugą połową placka i wkładamy(...)opiekacza bądź kładziemy na suchą patelnię. Gdy tortilla stanie się chrupiąca a ser się roztopi nasze danie jest gotowe. Podajemy z ketchupem lub innym ulubionym sosem. Możemy podawać przekrojone na mniejsze kawałki, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia

Studencka Micha
Zupa ramen 161

SKŁADNIKI 1 udko z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula kawałek korzenia selera 3 ząbki czosnku 2 suszone papryczki chilli sól, pieprz sos sojowy 3-4 plasterki imbiru (lub płaska łyżeczka imbiru mielonego) 3-5 łyżek sosu sojowego ziele angielskie liść laurowy + makaron (można użyć gotowego makaronu) 1 szkl mąki pszennej 1/3 szklanki wody niepełna łyżeczka sody oczyszczonej DODATKI(...)pokrojoną marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę (opaloną), podsmażone udko i przyprawy (ziele, sól, liść). Gotujemy tak, jak standardowy rosół. Gdy się trochę pogotuje dodajemy papryczki chilli, imbir, posiekany czosnek oraz sos sojowy. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Zupa powinna być wyrazista w smaku, lekko pikantna i orientalna.  Gotową zupę można przecedzić przez sito (w celu uzyskania czystego wywaru

Gotowanie jest łatwe
Winnice Małopolski – wizyta studyjna blogerów cz.1 99

jego skórka chrupiąca i odświeżające pomidory. Wino wspaniale dobrane, jest to najlepiej sprzedające się wino z tej winnicy. I wjechał ozorek wołowy z pieczoną papryką, fasolnikiem i ciemnym sosem a do tego Cabernet Cortis 2018 ( prosto z kadzi ). Oj, jakaż to była poezja smaku, rozpływające się mięso gotowane w sosie demi glace. Papryka i fasolnik które znalazły się na talerzu(...)Pietruszkowego w Krakowie. Deser A na deser morele marynowane przez noc w syropie cukrowym z dodatkiem werbany, wraz z twarogiem i jeżyny. Tak prosto, a tak znakomicie. Na koniec sos wszyscy wyjadali do końca, żeby żadnej kropli nie zostawić ; )   Do tego było wino miodowe na bazie Seyval Blanc z roku 2018. To wino jest unikatem, bo nie jest

Kuchnia na wzgórzu

Proponowane wyszukiwania