sosy - 72234 przepisów (strona:1227/4816)

Chow main z wieprzowiną, papryką i pieczarkami 123

niego przekonać cała rodzina. Najbardziej smakuje nam z pokrojonym w paski schabowym (może być też wołowina, kurczak lub krewetki), ale to właśnie wieprzowina podsmażona na oleju sezamowym i sosem sojowym ma ten smak, który bardzo nam odpowiada.  Pozostałe dodatki, poza makaronem, to już kwestia gustu i zapasów domowych. Papryka, pieczarki (a najlepiej grzyby Mun), idealnie pasuje marchewka pokrojona(...)czerwonej papryki 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka startego imbiru szczypiorek 2 łyżki oleju roślinnego 1 łyżka oleju sezamowego 1/2 łyżeczki cukru  3-4 łyżki sosu sojowego sól, pieprz Przygotowanie: Na patelni podgrzewamy olej roślinny, dodajemy posiekaną drobno cebulę i podsmażamy na złoty kolor. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną na kawałki (paski) paprykę i dusimy

bistro mama
MINI TARTA Z SEREM KOZIM, CIELĘCINĄ I SOSEM JEŻYNOWYM 92

masła (tak około) pieprz sól Mini bezy z rozmarynem i cytryną: 2 białka 90g cukru łyżeczka posiekanego rozmarynu łyżeczka skórki otartej z cytryny szczypta soli Do ozdobienia (do wyboru): sos jeżynowy z malinami z tego przepisu -> KLIK świeże jeżyny i maliny mrożone jeżyny i maliny sól z posiekanym bardzo drobno, świeżym rozmarynem świeży rozmaryn składniki ciasta dobrze wymieszaj wysmaruj(...)małe porcje masy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Piecz w 160ºC przez ok 30 minut sposób podania zależy od Ciebie – mi chyba najbardziej smakowała opcja z zalaniem całej tarty sosem jeżynowym z malinami chociaż wersja z „miękką”, przypaloną bezą też była bardzo dobra Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kliknij, jeśli chciałbyś wesprzeć rozwój bloga Dziękuję! danie konkursowe photo: Renault

SandraFrej.com
Surówka do obiadu 115

zapomnieć co do danej surówki dodałam! Lekka surówka idealna do letniego obiadu . Składniki na surówkę do obiadu: ½ główki sałaty lodowej kawałek zielonego ogórka 4 żółte pomidory kilka rzodkiewek szczypiorek Sos: 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz kolorowy świeżo mielony Sposób przygotowania kolorowej surówki do obiadu z ogórkiem, pomidorem i rzodkiewką. Warzywa myjemy i osuszamy. Sałatę(...)Ogórka wraz ze skórą, kroimy wzdłuż na 4 części i następnie na plasterki. Pomidorki kroimy na ćwiartki. Rzodkiewki kroimy w pół plasterki. Dodajemy pokrojone warzywa do sałaty. Wszystkie składniki sosu mieszamy w słoiczku. Można wymieszać też. Sałatę z warzywami mieszamy, polewamy sosem i ponownie mieszamy. Podajemy jako dodatek do obiadu lub jako lekką kolacją, np. z bagietką. Smacznego! The post

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z cukinii 175

prostocie i bardzo smaczna. Idealna z surowych młodych zielonych lub żółtych cukinii. Do sałatki cukinii nie obieramy! Gdy pojawiają się w sklepach młode cukinie biegnę do sklepu na zakupy! Sos z dodatkiem soku z cytryny i pomarańczy nadaje sałatce z cukinii niebanalnego smaku! Co zrobić z cukinii? Nasze pomysły znajdziecie tutaj . Składniki na sałatkę z cukinii: 2 łyżki oliwy(...)białego octu winnego lub octu jabłkowego 2 łyżki soku z pomarańczy Sól i pieprz do smaku cukinia- 2 sztuki świeża bazylia i tymianek Sposób przygotowania sałatki z cukinii: Składniki sosu cytrusowego: oliwę, sok z cytryny i sok pomarańczowy mieszamy w słoiczku, potrząsając nim. Cukinię wraz ze skórą kroimy na cienkie plasterki za pomocą obieraczki, lekko solimy i polewamy delikatnym sosem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
SOS JEŻYNOWY Z MALINAMI 92

Lekko kwaskowaty, gęsty i bardzo owocowy – fantastyczny (wybacz brak skromności) sos jeżynowy A bit sour, thick and very fruity – amazing (sorry for lack of modesty) blackberry sauce (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki (na ok 1 szklankę sosu): 1 szklanka jezyn 2 szklanki malin 50 ml wody 1 łyżka cukru sok z cytryny (do smaku, ok 1-2 łyżeczek) maliny(...)strainer leaving seeds behind, flavor with lemon juice Bon appetit! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Click, if you’d like to support my blog Thank you! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł SOS JEŻYNOWY Z MALINAMI pochodzi z serwisu SandraFrej.com

SandraFrej.com
Parmigiana di melanzane – zapiekanka z bakłażanów FIT 90

przepis na Parmigiana di melanzane , czyli zapiekankę z bakłażanów rodem z Włoch, a dokładniej z mojej ukochanej Sycylii. Parmigiana to nic innego, jak podpieczone lub podsmażone plastry bakłażana przełożone sosem pomidorowym i Parmezanem. W innych regionach Włoch można również spotkać Parmigianę z cukinią lub karczochami zamiast bakłażana, a nawet z dodatkiem mięsa. Dziś jednak chciałabym zaprezentować Wam najbardziej podstawową(...)Dodajemy przecier pomidorowy, kilka listków świeżej bazylii i szczyptę suszonego oregano. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Piekarnik rozgrzewamy na 180 stopni. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę sosu pomidorowego i układamy pierwsze plastry bakłażana. Następnie polewamy je cienką warstwą sosu, posypujemy parmezanem i kładziemy kilka listków bazylii. W ten sam sposób układamy kolejne warstwy. Parmigianę zapiekamy około

Be Fit Be Strong
Faszerowana cukinia w sosie pomidorowym / Stuffed zucchini in tomato sauce 132

mięsa mielonego z łopatki 3 gałązki tymianku 3 łyżki oleju po 2 szczypty cynamonu, kminu rzymskiego i nasion kolendry 50 g. startej mozzarelli 20 g. parmezanu sól, pieprz Sos pomidorowy: 550 g. passaty pomidorowej 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1,5 łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich sól, pieprz Olej wlej na patelnię(...)mozzarellą. Z cukinii wykrój 5 kawałków wysokości około 7 cm. Wykrój nożem ich środki i poukładaj pionowo w naczyniu do zapiekania. Środki napełnij mięsem mocno dociskając do dna naczynia. Sos: Na oliwie duś przez 3 minuty posiekaną cebulę i czosnek aż zmiękną. Wlej passatę, dopraw ziołami, solą, pieprzem i cukrem. Duś przez 10 minut. Sos wlej do naczynia z nadzianymi

Delicious Place
Burgery z konopi i kalafiora z sosem pieczarkowym - keto, bez laktozy, bez glutenu 129

cebula (100g) - 20g natki pietruszki  - 30g oleju kokosowego rafinowanego - 1 jajko  - 20 g mąki kokosowej  - sól kłodawska, pieprz, kurkuma, papryka słodka, czosnek niedźwiedzi  Składniki na sos : - 300g pieczarek  - 100g oleju kokosowego rafinowanego  - cebula (100g) - sól kłodawska  pieprz, kurkuma  papryka słodka, czosnek niedźwiedzi  Skladniki na sałatkę : - cukinia  - rukola  - ocet jabłkowy(...)mieszamy.  Formujemy kulki, spłaszczamy na burgery i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni (termoobieg), pieczemy około 30 minut. Przygotowanie sos.  Na patelni z grubym dnem, na malutkim ogniu rozpuszczczamy olej kokosowy, dodajemy poszatkowane pieczarki, cebulę i przyprawy.  Trzymamy na malutkim ogniu do miękkości i odparowania wody (u mnie

Szkrab Je Sam
Karkówka pieczona z papryką. Przepis krok po kroku. 120

czosnku 4 łyżki oleju roślinnego 3 papryki, ja użyłem kolorowych dla lepszego efektu wizualnego, ale śmiało możesz użyć jednego koloru) 2 duże cebule sól, czarny pieprz Jako dodatek sos do karkówki i żeberek, ja chętnie sięgam po ten od  Roleskiego   Przygotowanie:   Karkówkę natrzyj przyprawami: suszonym majerankiem, papryką w proszku, utartym czosnkiem, olejem(...)piekarnika odstaw na 15 minut aby mięso “odpoczęło”. Po tym czasie pokrój w plastry, podawaj z pieczonymi warzywami, kaszą i  sosem do karkówki i żeberek .   Pieczeń na rodzinny obiad   Zestaw warzyw możecie wymienić na Wasze ulubione. Mogą być to cukinie z bakłażanami, pieczarki

kuron.com.pl
Mielone w sosie BBQ 92

pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Niesamowicie aromatyczne kotlety w pysznym sosie. Składniki:  400 g karkówki wieprzowej 1 cebula 1 kajzerka namoczona w mleku 4 ząbki czosnku 500 ml bulionu warzywnego 200 ml sosu BBQ 1 łyżka skrobi kukurydzianej sól, pieprz(...)odciśniętą) bułką. Łączymy z jajkiem, żółtkiem, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z masy formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obu stron na rumiano. Bulion mieszamy z sosem i skrobią. Zagotowujemy (cały czas mieszając), zmniejszamy płomień wrzucamy kotlety i dusimy pod przykryciem. Podajemy z ulubionymi dodatkami

R'n'G Kitchen
słodko-kwaśny sos do słoików 159

jestem perfekcyjną gospodynią, moja spiżarka nie ugina się od miliona weków ale od czasu lubię zakisić ogóra albo zmajstrować jakiś dobry słoik.  Moim tegorocznym hitem jest właśnie ten sos.  Dwa dni nad nim myślałam aż wymyśliłam recepturę doskonałą. Słodko-kwaśny sos, lekko pikantny, bogaty w warzywa. Znajdziecie w nim nie tylko paprykę i cukinię ale też marchewkę, kukurydzę(...)starty czosnek, zioła i przyprawy. Wlać gorący ocet. Wymieszać. Na końcu dodać kukurydzę. Gotować wszystko razem kilka minut ale nie za długo, żeby nie zrobiła się papka. Gotowy gorący sos przekładać do suchych wyparzonych słoiczków. Od razu zakręcać i układać do góry dnem.  Ja zawsze dla pewności jeszcze pasteryzuję około kwadransa

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
tofu z brokułami 130

skosztować. Moim zdaniem tofu akurat w tej wersji musi być wędzone bo dodaje takiego specyficznego smaczka i nie trzeba dodatkowo doprawiać. Do tego dodać jeszcze prażony słonecznik i sos sojowy i sałatka idealna na takie upały.  Składniki: 1/2 brokuła czyli ok 250 g 1/2 opakowania tofu wędzonego 1 łyżka prażonego słonecznika  kilka łyżek kukurydzy (w zależności od upodobań(...)łyżeczki sosu sojowego Przygotowanie: brokuła podzielić na mniejsze różyczki i wrzucić na chwilę do wrzątku - ma być dosłownie sparzony żeby jeszcze był chrupiący tofu pokroić w kostkę słonecznik przyprażyć na gorącej patelni do miski wrzucić tofu, brokuła, kukurydzę i słonecznik, skropić sosem sojowym i dokładnie wymieszać Danie idealne jako dodatek np do grilla, chociaż jako lunch do pracy też smakuje

Gotowanie z pasją
tofu z brokułami 138

skosztować. Moim zdaniem tofu akurat w tej wersji musi być wędzone bo dodaje takiego specyficznego smaczka i nie trzeba dodatkowo doprawiać. Do tego dodać jeszcze prażony słonecznik i sos sojowy i sałatka idealna na takie upały.  Składniki: 1/2 brokuła czyli ok 250 g 1/2 opakowania tofu wędzonego 1 łyżka prażonego słonecznika  kilka łyżek kukurydzy (w zależności od upodobań(...)łyżeczki sosu sojowego Przygotowanie: brokuła podzielić na mniejsze różyczki i wrzucić na chwilę do wrzątku - ma być dosłownie sparzony żeby jeszcze był chrupiący tofu pokroić w kostkę słonecznik przyprażyć na gorącej patelni do miski wrzucić tofu, brokuła, kukurydzę i słonecznik, skropić sosem sojowym i dokładnie wymieszać Danie idealne jako dodatek np do grilla, chociaż jako lunch do pracy też smakuje

Gotowanie z pasją
Sałatka z kolorowych pomidorów i malin. 89

Składniki:   1 szklanka malin 2 żółte pomidory 15 pomidorków koktajlowych 1 pomidor malinowy 1 czerwona cebula 1 mały zielony ogórek garść świeżych ziół: bazylia, mięta, kolendra sos miodowo musztardowy (ja użyłem sosu od  Roleskiego )   Sposób przygotowania:   Pomidory pokrój w mniejsze kawałki, cebulę w piórka, ogórka w półplasterki. Zioła posiekaj, ale niezbyt drobno(...)Wszystkie składniki delikatnie wymieszaj ze sobą, udekoruj malinami i świeżymi ziołami. Polej sosem miodowo musztardowym. Sałatkę śmiało możesz wzbogacić o kozi ser, lub kawałki pieczonego kurczaka. Artykuł Sałatka z kolorowych pomidorów i malin. pochodzi z serwisu Jakub Kuroń

kuron.com.pl
Karmelowy sernik na zimno 91

herbatników czekoladowych 100 g zimnego masła Masa serowa 500 g Twarogu Sernikowego z Mascarpone President 25 g żelatyny 50 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) sos karmelowy 100 g cukru brązowego 100 g śmietanki kremówki 30-36% 50 g masła Sposób wykonania: Herbatniki kruszymy bardzo drobno i wsypujemy do miski. Dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę. Za pomocą(...)ogień i dodajemy masło. Mieszamy do momentu, w którym masło się rozpuści i połączy z karmelem. Ściągamy patelnię z ognia, dodajemy kremówkę dokładnie mieszając aż powstanie jednolita masa. Przelewamy sos karmelowy do słoiczka i czekamy aż przestygnie. Następnie wstawiamy go do lodówki, na ok. 15 min, by stężał. Przygotowujemy masę serową. Żelatynę rozpuszczamy w połowie szklanki zimnej, przegotowanej wody. Odstawiamy

Mostek w kuchni