jestem perfekcyjną gospodynią, moja spiżarka nie ugina się od miliona weków ale od czasu lubię zakisić ogóra albo zmajstrować jakiś dobry słoik. Moim tegorocznym hitem jest właśnie ten sos. Dwa dni nad nim myślałam aż wymyśliłam recepturę doskonałą. Słodko-kwaśny sos, lekko pikantny, bogaty w warzywa. Znajdziecie w nim nie tylko paprykę i cukinię ale też marchewkę, kukurydzę(...)starty czosnek, zioła i przyprawy. Wlać gorący ocet. Wymieszać. Na końcu dodać kukurydzę. Gotować wszystko razem kilka minut ale nie za długo, żeby nie zrobiła się papka. Gotowy gorący sos przekładać do suchych wyparzonych słoiczków. Od razu zakręcać i układać do góry dnem. Ja zawsze dla pewności jeszcze pasteryzuję około kwadransa
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaskosztować. Moim zdaniem tofu akurat w tej wersji musi być wędzone bo dodaje takiego specyficznego smaczka i nie trzeba dodatkowo doprawiać. Do tego dodać jeszcze prażony słonecznik i sos sojowy i sałatka idealna na takie upały. Składniki: 1/2 brokuła czyli ok 250 g 1/2 opakowania tofu wędzonego 1 łyżka prażonego słonecznika kilka łyżek kukurydzy (w zależności od upodobań(...)łyżeczki sosu sojowego Przygotowanie: brokuła podzielić na mniejsze różyczki i wrzucić na chwilę do wrzątku - ma być dosłownie sparzony żeby jeszcze był chrupiący tofu pokroić w kostkę słonecznik przyprażyć na gorącej patelni do miski wrzucić tofu, brokuła, kukurydzę i słonecznik, skropić sosem sojowym i dokładnie wymieszać Danie idealne jako dodatek np do grilla, chociaż jako lunch do pracy też smakuje
Gotowanie z pasjąskosztować. Moim zdaniem tofu akurat w tej wersji musi być wędzone bo dodaje takiego specyficznego smaczka i nie trzeba dodatkowo doprawiać. Do tego dodać jeszcze prażony słonecznik i sos sojowy i sałatka idealna na takie upały. Składniki: 1/2 brokuła czyli ok 250 g 1/2 opakowania tofu wędzonego 1 łyżka prażonego słonecznika kilka łyżek kukurydzy (w zależności od upodobań(...)łyżeczki sosu sojowego Przygotowanie: brokuła podzielić na mniejsze różyczki i wrzucić na chwilę do wrzątku - ma być dosłownie sparzony żeby jeszcze był chrupiący tofu pokroić w kostkę słonecznik przyprażyć na gorącej patelni do miski wrzucić tofu, brokuła, kukurydzę i słonecznik, skropić sosem sojowym i dokładnie wymieszać Danie idealne jako dodatek np do grilla, chociaż jako lunch do pracy też smakuje
Gotowanie z pasjąSkładniki: 1 szklanka malin 2 żółte pomidory 15 pomidorków koktajlowych 1 pomidor malinowy 1 czerwona cebula 1 mały zielony ogórek garść świeżych ziół: bazylia, mięta, kolendra sos miodowo musztardowy (ja użyłem sosu od Roleskiego ) Sposób przygotowania: Pomidory pokrój w mniejsze kawałki, cebulę w piórka, ogórka w półplasterki. Zioła posiekaj, ale niezbyt drobno(...)Wszystkie składniki delikatnie wymieszaj ze sobą, udekoruj malinami i świeżymi ziołami. Polej sosem miodowo musztardowym. Sałatkę śmiało możesz wzbogacić o kozi ser, lub kawałki pieczonego kurczaka. Artykuł Sałatka z kolorowych pomidorów i malin. pochodzi z serwisu Jakub Kuroń
kuron.com.plherbatników czekoladowych 100 g zimnego masła Masa serowa 500 g Twarogu Sernikowego z Mascarpone President 25 g żelatyny 50 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) sos karmelowy 100 g cukru brązowego 100 g śmietanki kremówki 30-36% 50 g masła Sposób wykonania: Herbatniki kruszymy bardzo drobno i wsypujemy do miski. Dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę. Za pomocą(...)ogień i dodajemy masło. Mieszamy do momentu, w którym masło się rozpuści i połączy z karmelem. Ściągamy patelnię z ognia, dodajemy kremówkę dokładnie mieszając aż powstanie jednolita masa. Przelewamy sos karmelowy do słoiczka i czekamy aż przestygnie. Następnie wstawiamy go do lodówki, na ok. 15 min, by stężał. Przygotowujemy masę serową. Żelatynę rozpuszczamy w połowie szklanki zimnej, przegotowanej wody. Odstawiamy
Mostek w kuchniskorupki i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki, które kroiliśmy oraz kukurydzę mieszamy razem. Natkę pietruszki drobno siekamy, dodajemy ją do miseczki lub słoika w którym będziemy przygotowywać sos. Do pietruszki dodajemy jogurt, majonez oraz przyprawy. Najlepiej robić sałatkę dzień przed, aby składniki sałatki i sos się ładnie przegryzły. Sos do sałatki dodaję dopiero przed podaniem. Smacznego
Gotuj z Agnesłyżki orzechów włoskich – ok. 18 g papryka słodka do smaku sól i pieprz do smaku oliwa lub olej rzepakowy do skropienia bakłażanów (u mnie 2 łyżeczki) Składniki na sos jogurtowy: 75 g jogurtu greckiego pół małego ząbka czosnku 1 łyżka soku z cytryny (do smaku – lub mniej/więcej wedle upodobań) pół łyżeczki ziół prowansalskich (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis(...)olejem rzepakowym, oprószyć papryką słodką (można też wędzoną lub szczyptę chilli) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C (góra-dół, bez termoobiegu) na około 30 minut. Przygotować sos jogurtowy: jogurt wymieszać z wyciśniętym przez praskę (lub drobno posiekanym) czosnkiem, sokiem z cytryny i ziołami prowansalskimi. Orzechy grubo posiekać, uprażyć na suchej patelni. Upieczone połówki bakłażanów wyłożyć na talerze
Kulinarne Przebojedoskonale doprawione. To danie przygotowywałam już mnóstwo razy i czasami podczas imprez rodzinnych goście byli zachwyceni oraz zdziwieni, że schab może być taki soczysty. Delikatność mięsa podkreśla przepyszny, kremowy sos mleczny, który odrobinkę przypomina beszamel. Całość doskonale komponuje się z ryżem, ale tak naprawdę możecie użyć ulubionych dodatków. Ps. Jeśli chcecie zajadać się schabem pieczonym w mleku na obiad oraz(...)mleka 1 listek laurowy 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 szczypta soli (solidna) 1 szczypta pieprzu Ponadto: olej do smażenia 1 łyżka mąki pszennej/skrobi kukurydzianej do zagęszczenia sosu Plastry schabu opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i dokładnie natrzeć przyprawami. Całość odstawić do lodówki na minimum kilka godzin. Po tym czasie mięso obsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu i przełożyć
Di gotujepokruszonych płatkach kukurydzianych. Smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron na złoty kolor, a następnie układamy na papierowym ręczniku aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Podajemy jako przekąska z ulubionymi sosami ( np. sos belgijski lub sos curry )lub jako danie obiadowe z ziemniakami i surówką
Qchnia po prostuBoczek można podać w postaci szaszłyków – wystarczy ułożyć plastry mięsa w ruloniki, nadziać na patyczek i grillować, aż będzie zarumieniony i chrupiący. Przystawki nie mogą się obejść bez pysznych sosów np. majonezowo-jogurtowego z ziołami lub ostrego chili. Spośród gotowych kombinacji sprawdzą się między innymi Sos Czosnkowy WINIARY i Sos Curry WINIARY. Sałatka z młodych ziemniaków Danie na grilla
Okiem Blondynki by McBlondiBurgery wegańskie – super smaczne, bardzo polecam. Poszczególne składniki do ich przygotowania – sos z bakłażana, konfiturę z cebuli, kotlety warzywne można przygotować sobie nawet kilka dni wcześniej. Smaczne i na ciepło i na zimno. PRZEPIS NA BURGERY WEGAŃSKIE Składniki na burgery wegańskie: 4 bułki 4 kotlety warzywne – przepis 8 łyżek sosu z bakłażana baba ghanoush – przepis(...)cebuli – przepis świeże liście szpinaku Jak zrobić burgery wegańskie: Bułki przecinamy na połówki i grillujemy (lub podgrzewamy w piekarniku). Kotlety podgrzewamy w piekarniku lub grillujemy. Bułki smarujemy sosem z bakłażana, przekładamy listkami szpinaku, wkładamy między nie kotleta i konfiturę z cebuli. Artykuł Super Burgery wegańskie pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujemożna rozdzielić na kilka osób lub zrobić tak, aby był na dwa dni. Na drugi dzień w zasadzie wszystko smakuje jeszcze lepiej! Składniki penne lub inny kształt makaronu sos pomidorowy ze świeżych pomidorów, u mnie malinówki pieczarki , ilość zależy od naszych preferencji mała cebula sól i pieprz do smaku kilka plastrów mozzarelli lub mozzarella tarta świeża bazylia oliwa(...)oliwek, olej do smażenia tarty parmezan dość sporo Przygotowujemy sos pomidorowy lub korzystamy z gotowego. Cebulkę siekamy drobno i dusimy na odrobinie oleju. Pieczarki szatkujemy i dodajemy do cebulki. Dusimy. Uduszone pieczarki dodajemy do sosu pomidorowego. Zalewamy nim ugotowany al dente makaron. Mieszamy, wsypujemy parmezan, u mnie nawet dwie garście, mieszamy. Dodajemy świeżej bazylii siekanej drobno. Naczynie do zapiekania smarujemy
Z Kuchni Do Kuchniwypadku z makaronem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gulasz grzybowy składniki: 200 g chudego mięsa wieprzowego z szynki garść suszonych pomidorów 200 ml bulionu 2 papryki spiczaste 1 łyżeczka sosu worcester 1 łyżeczka suszonego tymianku Gulasz grzybowy wykonanie: Grzyby moczymy we wrzątku przez pół godziny. Mięso kroimy w kostkę, obtaczamy w mące i smażymy na oleju. Grzyby odsączamy, zostawiamy wodę(...)kroimy w paseczki, dodajemy do mięsa, razem z wodą. Kolejno dodajemy sos worcester, tymianek i bulion. Doprawiamy ostrą i słodką papryką, solą i pieprzem. Paprykę kroimy w cienkie paseczki i dodajemy do mięsa. Gotujemy do momentu aż mięso będzie mięciutkie i sos się zredukuje i zgęstnieje. Gotowe. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Delusional Trinemięsa wieprzowego, jak i drobiowego. Więcej aromatu i smaku jest w świeżym imbirze, ale jeśli akurat takiego nie ma, to z powodzeniem zastąpi go mielony. Połączenie imbiru z sosem sojowym stosuję nie tylko do mięsa, świetnie również pasuje do warzyw. Karkówkę najlepiej wybierać niezbyt tłustą i kawałki raczej średniej wielkości. Bardzo duże są raczej ze starszej sztuki i mięso może(...)upieczeniu. Ilość porcji: 5 Czas przygotowania: 60 minut + marynowanie Składniki na karkówkę pieczoną z imbirem: 1 kg karkówki wieprzowej 3 ząbków czosnku 7 cm korzenia świeżego imbiru 10 łyżek sosu sojowego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu naturalnego 1 łyżka rozgniecionych w moździerzu ziaren kolendry świeżo mielony pieprz Jak zrobić karkówkę pieczoną z imbirem? Mięso pokroić
Gotuj w domuBardzo lubię brokuły, a do brokułów idealnie pasuje sos czosnkowy i słona feta. Żeby złamać "miękkość" sałatki dodaję prażone migdały. Mmmmm pycha Składniki: brokuł - 1 duży lub 2 małe, ser feta-pół opakowania, płatki migdałów - 3 łyżki, kilka ząbków czosnku, mały jogurt naturalny, majonez - 2 łyżki. Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy na parze ok. 10 minut. Dzięki gotowaniu(...)parze brokuły zachowują swój kolor i są sprężyste. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni, fetę kroimy w kostkę. Brokuły układamy na półmisku, dodajemy fetę i przygotowujemy sos: jogurt naturalny mieszamy z 2 łyżkami majonezu, dodajemy drobno pokrojony czosnek. Gotowym sosem polewamy brokuły i posypujemy prażonymi migdałami
Moja kraina smaków