Składniki: okrągły ryż (jak do sushi, risotto lub paelli) 1/4 główki sałaty lodowej karkówka wieprzowa (po plastrze na osobę) grzyby mun por (albo dymka) sos teriyaki Ryż ugotować tak, żeby był kleisty. Sałatę posiekać w cienkie paski. Mięso, najlepiej przez noc, zamarynować w sosie teriyaki. Można też zostawić je w sosie na kilkanaście minut. Grzyby namoczyć i pokroić w paski
stajnia gołębie od kuchnimajeranku, koperek i wyrobić dokładnie Z masy uformować małe okrągłe pulpeciki, wrzucać je na wrzątek z liściem laurowym, pieprzem i cebulą, gotować ok. 5 min. Pulpety wyjąć i przyrządzić sos- zagotować, potem włożyć do niego wszystkie pulpety i krótko ponownie gotować pulpeciki w sosie . Jeśli zmielone mięso jest bardzo suche to można dodać kilka łyżek rosołu gdy takim dysponujemy(...)mięso, (najczęściej z rosołu) i nie ma na nie amatorów to pulpeciki będą odmianą:) Gotujemy je w wodzie z pokrojoną cebulą, liściem laurowym i kilkoma ziarnami pieprzu mielonego. A sos proponuję zrobić wg tego przepisu ( od punktu
Proste Potrawypuszka 85g kukurydzy (opcjonalnie) Jak przygotować sałatkę Waldorf z krewetkami? Jeśli nie macie już ugotowanych krewetek, to trzeba je ugotować na parze (ok. 3 minuty) potem je ostudzić. Przygotowanie sosu: W misce wymieszać majonez, jogurt, sok z cytryny i musztardę. Doprawić sos solą i pieprzem do smaku. Jeśli uważacie, że krewetki są za duże to można je pokroić na mniejsze(...)kawałki, ale ja je zostawiłam w całości. Po 2 szt. zostawiłam do dekoracji. Krewetki wymieszać w dużej misce z jabłkami, selerem, mandarynką, ananasem, kukurydzą i orzechami. Dodać tyle sosu, aby dobrze pokrył wszystkie składniki. W razie potrzeby skosztuj i dodaj więcej soli, pieprzu lub soku z cytryny. Można dodatkowo sałatkę posypać siekanym szczypiorkiem, jeśli go używasz. Podawaj sałatkę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczyli odmiany Bryza, Tajfun, Mazur, Legenda, Jurata, Irys, Jurek, Jutrzenka, Ditta… Ziemniaki twarde, sałatkowe z grupy A, te o niskiej zawartości skrobi, będą za twarde i nie zagęszczą sosu. Ziemniaki bardzo mączne, z grupy C, czyli te dobre do wykorzystania w kuchni na kluski i ciasta ziemniaczane – tutaj się zwyczajnie porozpadają (więcej o ziemniakach pisałam m.in. w TYM wpisie(...)małym ogniu gotujemy do miękkości ziemniaków, już bez przykrycia . Kiedy ziemniaki zrobią się miękkie potrawę kilka razy mieszamy – podczas ocierania się o siebie ziemniaki uwalniają skrobię która zagęszcza sos – żadnych innych zagęstników tu nie ma. Gdy część rosołu odparowała a sos już się zagęścił i zrobił się szklisty od mieszania – próbujemy i dosalamy curry do smaku. Wsypujemy zielony groszek
Karo in the Kitchenśledzie-jak możne ich nie lubić.....Ja je kocham i to w każdej postaci,tym razem w musztardowym sosie,pyszne spróbujcie bo przecież karnawał trwa...... Składniki: 6 filetów śledziowych składniki na marynatę do śledzi: 1 szklanka wody 1/4 szklanki octu jabłkowego ( 6 % ) 1/4 szklanki cukru 2 szczypty soli 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście(...)laurowe 1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu na sos: 3 łyżki musztardy francuskiej ( z ziarnami gorczycy) 2 łyżki musztardy miodowej 2 łyżki majonezu 5 łyżek gęstej śmietany lub naturalnego jogurtu 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1 duża biała cebula 2 jabłka pieprz Przygotowanie
Swojskie jedzonkoulicach Berlina. Podobno historia tej kiełbaski zaczęła się już w 1949 roku! Musiałam wypróbować ten przepis i powiem Wam, że to jest pyszne! Generalnie jest to kiełbasa w pikantnym sosie podana w bułce i posypana posiekanymi korniszonami. To jest przepyszne! Zapraszam po przepis. Scroll down for recipe in English Currywurst (4 porcje) Składniki: 500 g kiełbasy pokrojonej w grube plasterki(...)konieczne, włóż cebulę i podsmaż do zeszklenia. Następnie dodaj ocet, miód i 4-5 łyżek wody i smaż przez około 3 minuty. Dodaj passatę wraz z przyprawami, gotuj aż sos zgęstnieje, po czym wmieszaj kiełbasę. Wydrąż spody bułek z miąższu nie naruszając dna, nałóż kiełbasę w sosie, posyp korniszonami i przykryj drugą częścią bułki. Podawaj natychmiast. Smacznego! English version Currywurst
karmelowyzjecie na lancz. My robiliśmy to np. tak: Pakując sałatki do słoika trzymajcie się zasady, żeby na samo dno kłaść dresing. Kolejną warstwę powinny tworzyć składniki, które nie nasiąkają sosem, czyli surowe lub pieczone warzywa. Dopiero potem do słoika wkładacie makaron, albo kaszę, potem mięso, a na wierzch sałatę. Całe menu na ten tydzień wygląda tak: Poniedziałek: Sałatka COBB Klasyczne(...)danie kuchni amerykańskiej, kolorowy zestaw warzyw i mięs o różnych smakach i teksturze: od chrupiącej sałaty i wysmażonego (wypieczonego) boczku, po kremowe awokado i delikatne jajko. Do tego prosty sos na bazie jogurtu. Zobacz przepis Wtorek: Sałatka z kozim serem i granatem Niezwykle prosta sałatka, która świetnie sprawdza się w roli lekkiego lanczu, ale idealnie nadaje się na danie
Niedzielny kucharzkiszonym ogórkiem. Pełna dowolność smaków! Składniki: 0,5 kg ziemniaków, ugotowanych 20 dag salami z czarnym pieprzem lub innymi dowolnymi przyprawami 6 większych ogórków kiszonych 3 łyżki posiekanego koperku sos: mały kubeczek jogurtu naturalnego, 3 łyżki śmietany, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę Przygotowanie: Przygotowujemy sos. Do miseczki wlewamy jogurt, dodajemy śmietanę oraz przyprawy. Całość mieszamy i odstawiamy(...)minut. Ziemniaki, salami oraz ogórki kiszone kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy posiekany koperek, wlewamy przygotowany wcześniej sos. Całość dokładnie mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego
Życie ze smakiemcebula 2-3 ząbki czosnku 30 g suszonych grzybów 1/2 łyżeczki miodu 2 liście laurowe 2-3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka tymianku 2 łyżki majeranku 3 łyżki sosu sojowego 4 łyżki whiskey (opcjonalnie) sól, pieprz do smaku 2 łyżki mąki 2 szklanki gorącej wody 1 kostka bulionowa Vegeta Natur - bulion warzywny (więcej produktów tu ) Przygotowanie(...)grzyby oraz żeberka w przyprawach. Posypujemy tymiankiem (posiekanym świeżym lub suszonym) W gorącej wodzie rozpuszczamy kostkę bulionową - bulion warzywny Vegeta Natur i przelewamy do naczynia z żeberkami. Dodajemy sos sojowy, miód oraz whiskey. Naczynie przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Dusimy 1-1,5 godziny, przewracając mięso od czasu do czasu. Kiedy mięso będzie
Bon appetit mon amiepieczoną marchewką, granatem i serem feta to pyszna propozycja zdrowej przekąski na przyjęcia. To świeża kompozycja składników, która odbiega od typowych sałatek z majonezem. Tutaj, zamiast majonezu pojawia się sos musztardowo-miodowy, które doskonale współgra ze wszystkimi składnikami sałatki. Przygotowanie jej jest dość pracochłonne, ponieważ wcześniej musimy upiec marchewkę, a także obrać granat. Jednak jest warta poświęcenia tego czasu. Obiecuję(...)pieczoną marchewką Drukuj przepis Porcji: 4-6 Czas gotowania: 50 minut Składniki 3 marchewki granat 270 g sera feta dwie garście świeżej kolendry (lub pietruszki) łyżka oliwy z oliwek Sos: 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżeczki musztardy, łyżeczka miodu Przepis 1 Marchewki obieramy i kroimy w słupki. Mieszamy z łyżką oliwy. Wykładamy na blachę i pieczemy 30 minut
Kuchnia Bazyliiprzygotowania potrzebujemy tylko jajek, przypraw i ziół typu szczypiorek, koperek czy natka pietruszki. Doskonale smakują zarówno ciepłe, jak i zimne. Podaję je z warzywami i/lub różnego rodzaju sosami jak czosnkowy, koperkowy, tzatziki, curry itp. Kotlety jajeczne – składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo 2 surowe jajka 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 pęczka natki pietruszki 30 g masła ghee lub innego(...)prostu nakładać masę jajeczną łyżką w niewielkich porcjach na rozgrzany tłuszcz i przewracać po podsmażeniu z jednej strony delikatnie łopatką na drugą. Kotlety jajeczne idealnie smakują z różnego rodzaju sosami jak czosnkowy, majonezowy, koperkowy, tzatziki, curry, ketchup domowy itp. Z podanej porcji wychodzi 8-10 kotlecików w zależności od wielkości. — BTW całości bez cebuli i czosnku oraz dodatków
Ola la LCHFPikantny makaron z chili i białą kiełbasą to ekspresowy pomysł na obiad. Nie wiem czy wiecie, ale biała kiełbasa bardzo fajnie współgra z pomidorowym sosem. Mogliście się o tym przekonać już przy przepisie Makaron z białą kiełbasą i pomidorami . Kiełbasa również nie wymaga długiego czasu obróbki i sama w sobie, nawet ugotowana w wodzie bez dodatków, ma ciekawy smak (jest(...)dobrze doprawiona). Do sosu pomidorowego w tym przepisie dodałam papryczkę chili, aby nadała mu ostrego smaku. Jeżeli spodoba Wam się ten przepis, jednak mimo wszystko nie będziecie przekonani do użycia ostrej papryczki, doprawcie sos słodką papryką w proszku. Smacznego! Zobacz też: Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym Makaron z bakłażanem i boczkiem Przepis na pikantny makaron z chili i białą kiełbasą
Kuchnia BazyliiMieszamy.Zestawiamy z ognia. Czas na przygotowanie farszu.Do miski wsypujemy pokrojone w kostkę mięsko dodajemy kukurydzę i żółty ser.Mieszamy i doprawiamy do smaku. Na samym końcu dodajemy parę łyżek naszego sosu i dokładnie mieszamy. Część sosu wlewamy do formy do pieczenia.Na gotowy placek tortilli nakładamy farsz tak bardziej na środek i zwijamy. Zwiniętą tortillę wkładamy do formy do pieczenia,polewamy sosem
Mała w garnku mieszaktórą robię chyba najczęściej i jest to też jeden z najpopularniejszych przepisów z bloga, pomarańczowa z dodatkiem dyni, marchewki i mleczka kokosowego czy też z dodatkiem słodkich zieniaków i sosu z avocado i kolendry. Dziś kolejne jej proste wcielenie – z dodatkiem curry, pomidorów i mleczka kokosowego. Prosta, szybka w przygotowaniu, rozgrzewająca – będzie doskonałym obiadem na mrozy, i świetną(...)soczewicy czerwonej 3 szklanki wody 1 puszka pomidorów krojonych 1 puszka mleka kokosowego 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru brązowego 1/2 sztuki limonki będzie potrzebny tylko sok 1 łyżeczka sosu sojowego 1/2 pęczka kolendry Instructions Cebulę pokroić w kawałeczki. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej. Dodać cebulę i smażyć 5 minut. Imbir zetrzeć, czosnek posiekać – dodać do cebuli
Cooking for Emily