już przepis na pyszne risotto kurkowe , a dzisiaj zrobiłam schab z tymi grzybami. Jednak z racji tego, że mamy zimę wykorzystałam do tego dania kurki mrożone. Mimo to sos jest pyszny i aromatyczny! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: około 700 g schabu bez kości 250 g kurek (u mnie mrożone) 1 nieduża cebula 250 ml śmietanki 30% 1 szklanka bulionu(...)bulionem. Dodać podsmażone mięso. Przykryć i na wolnym ogniu dusić około 20-30 minut, aż schab będzie miękki. 3. Mięso wyjąć na talerz. Na patelnię wlać śmietankę. Gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem. Na koniec mięso z powrotem dodać do sosu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka PichciPulpety w sosie czosnkowym to kolejna moja propozycja na wykorzystanie mięsa mielonego. Zwykle smażymy klopsiki na tłuszczu, ale możemy je podać z pysznym sosem, na przykład czosnkowym. Ich przygotowanie nie zajmie Wam wiele więcej czasu, a na pewno zaskoczycie swoją rodzinę nowym smakiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 g wieprzowego mięsa mielonego 1 jajko 1 ząbek czosnku 1/2 kajzerki sól(...)pieprz, szczypta chili majeranek olej do smażenia Sos: 1 łyżka oleju 1 łyżka masła 5-6 ząbków czosnku 2 łyżki mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka bulionu sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Kajzerkę namoczyć w mleku lub wodzie. Odstawić do napęcznienia. 2. Mięso przełożyć do miseczki, dodać odciśniętą kajzerkę, wbić jajko. Dodać obrany, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
Danka Pichciczasami takie dni, że brakuje mi pomysłu na obiad. Wówczas sięgam po makaron, który moi domownicy uwielbiają, a do niego staram się przygotować jakiś pyszny sos. Dzisiaj zrobiłam bezmięsny sos pomidorowy z cukinią z dodatkiem świeżych ziół. Przygotowanie tego dania zajęło mi około pół godziny i wszystkim smakowało. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 opakowanie makaronu spaghetti 1 nieduża cukinia(...)pomidory z puszki. Doprawić solą, pieprzem. Chwilę jeszcze poddusić i dodać świeże lub suszone zioła. 3. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić. Przełożyć na patelnię i wymieszać ze sosem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka Pichcisoczysta, wówczas przygotowuję surówki głównie z jej udziałem. Natomiast w okresie jesienno-zimowym sięgam po kapustę pekińską. Dzisiaj przygotowałam surówkę z samych zielonych warzyw z dodatkiem kukurydzy konserwowej i sosu na bazie śmietany oraz majonezu. Surówka taka pasuje do dań mięsnych, jak i rybnych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej 2 nieduże ogórki gruntowe 1 por (biała część(...)pęczka świeżego koperku 1/2 puszki kukurydzy konserwowej Sos: 1 łyżka majonezu 2 łyżki śmietany 12% 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz, cukier do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Kapustę drobno poszatkować, przełożyć do miski. Pora dokładnie umyć, pokroić na plasterki, dodać do kapusty. Ogórki umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach do miski z surówką. Dodać odsączoną
Danka Pichcipagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif";} Kolejny temat kuchenny, z którym zmierzyliśmy się po raz pierwszy. Pulpety wyszły bardzo smaczne, a sos dodatkowo podkreśla całość. Ilość składników na porcję dla całej rodziny lub na kilka dni. Pulpety w pomidorach SKŁADNIKI PULPETY: - 1 bułka - pół szklanki mleka - 1 kg mięsa mielonego z indyka - 2 cebule(...)cebulą, jajkami, przeprawami i bułka tartą. Całość dokładnie mieszamy, następnie formujemy kulki, które układamy na brytfance nasmarowanej olejem. Pulpety pieczemy około 40 minut, obracając je w połowie pieczenia. SKŁADNIKI SOS: - 2 puszki pomidorów (800g) - ząbek czosnku - 2 małe słodkie papryki - 1 łyżka cukru - pół szklanki mleka - przyprawy (bazylia, majeranek, sól, pieprz, czosnek, kminek). Pomidory łączymy z rozgniecionym czosnkiem, pokrojoną
Związek na patelnidodaj pokrojone w ćwiartki pomidory i gotuj je, aż się rozpadną Dodaj posiekaną bazylię i całość zmiksuj robotem ręcznym. Przelej przez drobne sitko i ponownie postaw na palnik, by sos lekko zgęstniał. Podawaj muffiny z pikantnym sosem pomidorowym. Gotowe. Bon Appetit 🏴 Potato muffins with a spicy tomato sauce Cheddar, the most popular cheese in the native UK, where it accounts(...)through a fine strainer and put on the burner again so that the sauce thickens slightly. Serve muffins with a spicy tomato sauce. Ready. Artykuł Ziemniaczane muffiny z pikantnym sosem pomidorowym pochodzi z serwisu Mozesz nie miec nic...ale jesli masz pasje...to tak jakbys mial wszystko
RafalCookŚledzia możemy przygotować na setki sposobów. Doskonale smakuje podany z sosem na bazie musztardy z odrobina miodu i soku z cytryny. Przepyszny! Składniki: 400g filetów śledziowych a'la matias 1 cebula 2 łyżki musztardy stołowej 2 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki majonezu 3 łyżeczki oleju 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny sól, czarny pieprz(...)osuszyć papierowymi ręcznikami. Obie musztardy, miód, sok z cytryny, maggi i olej mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem. Śledzie układać na talerzach i serwować z dodatkiem musztardowego sosu. Śledzie można również pokroić w kawałki i wymieszać z sosem. Trudność przygotowania: łatwe Ilość porcji: 2 Kaloryczność: 370 kcal/porcja
Pyry na Gazłyżka kaparów) 2 ogórki konserwowe kilka gałązek natki pietruszki + do dekoracji 1-2 łyżki oleju roślinnego lub oliwy z wytłoczyn oliwek 2 jajka przepiórcze (opcjonalnie mogą być kurze) sos Worcester sól, pieprz sos tabasco Przygotowanie: Polędwicę drobno posiekać lub zemleć. Szalotki, ogórki oraz kapary pokroić w małą kostkę. Natkę pietruszki oddzielić od łodyg i drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać(...)mięsem, doprawić solą, pieprzem, tabasco i sosu Worcester. Do tatara dodać odrobinę oleju roślinnego lub oliwy (oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest niewskazana, ponieważ jest zbyt intensywna w smaku). Do mięsa można dodać niewielką ilość gazowanej wody mineralnej. Wszystkie składniki mieszać do momentu, aż mięso będzie odchodzić od ściany miski i zacznie tworzyć jednolitą masę. Uformować pożądany
Obiad gotowygłówki sałaty masłowej 2 garście rukoli 1/2 niedużej kapusty pekińskiej 1/2 średniego bakłażana 1 pomidor 1 kiść winogron 150 g sera typu Lazur 3-4 jajka (po 1 porcję) SOS: oliwa ocet balsamiczny musztarda miód sól, pieprz, zioła INGREDIENTS (3-4 portions): 1/2 lettuce 2 handful of rocket 1/2 small Chinese cabbage 1/2 medium eggplant 1 tomato 1 bunch(...)jeśli mają dużo pestek – teraz jest moment na ich wydłubanie. Ser pokrój na kawałki dowolnej wielkości, ale takie żeby były obecne w całej sałacie. Do słoika wlej/wsyp składniki sosu, zakręć i połącz składniki energicznie potrząsając słoiczkiem. Gdy składniki się połączą wlej zawartość słoika do miski ze składnikami sałaty i wszystko dokładnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię grillową, ułóż bakłażana
Martyna Cookslekko schodziło z deski). Pamiętajmy, że pizza nie musi być idealnych kształtów. Mam deskę o średnicy 30 cm, więc przygotowuję pizzę na niej. Tak powstały spód smarujemy cienką warstwą sosu pomidorowego (radzę użyć sprawdzonego przepisu na sos pomidorowy do pizzy ). Dodatkowo sos posypałem suszonym oregano. Na wierzch układamy ulubione dodatki, ale nie za dużo, bo inaczej może powstać zakalec! Dodałem
Kuchnia ŁukaszaAromatyczne i pyszne krewetki z czosnkiem, imbirem , sosem sojowym i chili, smażone na maśle z dodatkiem oleju kokosowego. Całość skropiłam sokiem z limonki, posypałam kolendrą i podałam z chrupiącą bagietką. Takie sobie wspaniałe śniadanko zaserwowałam Polecam ! Szybko się je robi i są wyśmienite. Składniki: około 300 g dużych krewetek (surowych lub obgotowanych) 3 ząbki czosnku 1 łyżka startego na dużych(...)oczkach imbiru szczypta chili 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka masła 1 łyżka oleju kokosowego sok z limonki do skropienia świeża kolendra do posypania Przygotowanie: Czosnek drobno posiekać. Krewetki obrać z pancerzy, oczyścić i przełożyć do miseczki. Dodać sos sojowy, imbir, chili i czosnek. Wymieszać. Na patelni rozgrzać masło i olej i wrzucić zawartość miseczki. Krewetki smażyć około 2 minut
Oryginalny smak