ziemniakami, kaszą, ryżem, kluskami, z pieczywem..... Jak, kto chce. Klopsy z mielonej wieprzowiny, w sosie z pieczarkami i brokułami. 1 kg karkówki 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 ząbek czosnku pół opakowania serka Almette ze szczypiorkiem i cebulką Vegeta, sól, pieprz 2 kostki rosołowe drobiowe np. KNORR lub KUCHAREK 30 dag pieczarek pół główki niewielkiego brokuła 2 łyżki(...)cały czas mieszając, aż mąka lekko się zrumieni. Zasmażkę rozprowadzić wywarem z gotowania klopsów, następnie wszystko razem połączyć w naczyniu, w którym gotowały się klopsy. Wymieszać, aby powstał jednolity sos. Przyprawić do smaku. Gdy sos jest gotowy, umieścić w nim klopsy
Praktyczna plJuż dawno chodził za mną taki makaron. Robi się ekspresowo - sos był gotowy nawet szybciej niż makaron się ugotował ;-) A jaki pyszny, po prostu niebo w gębie. Zresztą spróbujcie sami! Polecam! Składniki (na 1 dużą lub 2 małe porcje): 100 g makaronu spaghetti 4 suszone pomidory 8 pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 pełna łyżka serka mascarpone(...)garść rukoli 100 ml białego wytrawnego wina - u mnie woda ;-) Sposób wykonania: 1. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. 2. W międzyczasie przygotować sos: na patelni rozgrzać troszkę oleju, dodać zmiażdżone ząbki czosnku, lekko posolić, po czym dodać drobno pokrojone suszone pomidory oraz pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki. Chwilkę smażyć, podlać winem/ wodą, dodać mascarpone. Dodać pieprzu i soli
Kuchnia domowa Animarchewki, gotować na małym ogniu około 2 godzin. Mięso musi lekko odchodzić od kości. Podczas gotowania trzeba podlewać wodą. Mięso obrać, kości wyrzucić . obrane mięso wrzucić na patelnię do sosu. Sprawdzić smak czy wystarczająco ostre i słone. W razie potrzeby doprawić. Sos zagęścić mąką rozmieszaną w małej ilości wody i wlać do gotującego się sosu. Zagotować. Podawać z kaszą
Kuchnia Pokoleńdużo czasu. W dodatku można tym samym trochę wyczyścić lodówkę, bo do zapiekanki da się wrzucić w zasadzie wszystko. Dzisiejsza propozycja to zapiekanka makaronowa z warzywami i kurczakiem w sosie pomidorowym. Sprawdzi się zarówno na rodzinny posiłek, jak i lunch do pracy. Składniki pojedyncza pierś z kurczaka 130 g makaronu krótkiego (u mnie kokardki) połowa cukinii pół czerwonej papryki 1/3-1/2(...)minut. W międzyczasie gotujemy również makaron, ale o 2-3 minuty krócej niż podano na opakowaniu. Chodzi o to, aby był bardzo al dente, ponieważ podczas zapiekania w sosie osiągnie odpowiednią twardość. Sos ściągamy z ognia. Do niego dodajemy ugotowany makaron oraz około 2 łyżki startego żółtego sera. Wszystko mieszamy, jeśli jest taka potrzeba, to jeszcze doprawiamy do smaku
Analiza Smakusezamową – prosty, odkrywczy i bardzo interesujący. Kurczak po usmażeniu jest chrupiący, a wewnątrz soczysty i miękki dzięki jogurtowej zaprawie, pęknie pachnie orzechami i ma świetny smak, doskonale podkręcony przez sos ajoli, odświeżający i lekki dzięki dość dużej zawartości soku z limonki. Czas przygotowania całego dania zamyka się w 30 minutach. Możecie pominąć etap macerowania w jogurcie, ale warto kurczaka zanurzyć(...)żeby nie przypalić mięsa, przez 3 minuty z każdej strony, albo do momentu aż panierka ładnie się przyrumieni, a z mięsa po przekłuciu będzie wydobywać się przezroczysty sos. Podawaj polędwiczki z sosem ajoli. Artykuł Czwartek: Polędwiczki z kurczaka w sezamowo-migdałowej panierce pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzsurówka warzywna do obiadu. Prawdziwa bomba witaminowa. Polecam! Składniki: ok 300g kapusty pekińskiej pół papryki (użyłam żółtej i czerwonej) 1 marchewka pół cebuli pół pęczka zielonej pietruszki Sos: ok 4-5 łyżek oliwy 1 płaska łyżeczka musztardy sarepskiej 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku z cytryny po szczypcie soli i pieprzu *** Kapustę pekińską drobno szatkujemy(...)Paprykę kroimy w kosteczkę *** *** Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Cebulę i pietruszkę drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski *** *** Przygotowujemy sos: do miseczki przekładamy wszystkie wymienione składniki i dokładnie mieszamy *** *** Gotowy sos dodajemy do pokrojonych warzyw i całość mieszamy *** *** Surówkę doprawiamy do smaku solą i pieprzem i odstawiamy na około pół godziny aby się przegryzła *** *** SMACZNEGO
Blog z Apetytemciasta można tworzyć różnego rodzaju torty. Ja do ciasta przygotowałam krem i w ten oto sposób otrzymałam pyszny tort czekoladowy, niezbyt słodki a nasączenie ciasta wodą z cytryną i sosem owocowym w połączeniu z kremem dało słodko-kwaśny smak. Rewelacja! Bardzo polecam. Ciasto można upiec wcześniej. Krem robi się szybko i świetnie się smaruje. Tort czekoladowy na bazie(...)smaku. Łączymy serek z roztopioną ciepłą czekoladą i dekorujemy ciasto. Nasączenie ciasta Tu można użyć dowolnego nasączenia. Ja delikatnie nasączyłam wodą z cytryną, następnie użyłam domowego owocowego sosu z owoców czarnej porzeczki. 4-5 łyżek na jeden blat ciasta. Zamiast sosu po nasączeniu ciasta wodą i cytryną, dodatkowo można posmarować ulubionym domowym dżemem
Leśny Zakątekmnie podkradła przepis 😂 Składniki: 6 kawałków kurczaka (podudzie, udka, skrzydełka <wtedy więcej>) 8 ziemniaków 4 gałązki rozmarynu lub 3 łyżki suszonego rozmarynu 1 cytryna 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżka oliwy (najlepiej czosnkowej) Szczypta soli Szczypta pieprzu Przygotowanie: W misce mieszamy sos sojowy, oliwę, paprykę, sól, pieprz, startą skórkę z cytryny i posiekaną gałązkę(...)rozmarynu. Marynujemy kurczaka w sosie przez min. 1h. Ziemniaki dobrze szorujemy. Podgotowujemy w osolonej wodzie przez 10 minut, a następnie kroimy w łódki. Na blaszce wykładamy papier do pieczenia. Przekładamy mięso. Pieczemy w piekarniku przez ok. 40 min w 180 stopniach. Następnie dorzucamy na blaszkę ziemniaki, resztę rozmarynu i podpiekamy aż ziemniaki będą zarumienione
CzarnawisienkaUwielbiamy gołąbki pod każdą postacią, a te po myśliwsku z kaszą i grzybami stawiamy na równi z klasycznymi z ryżem w sosie pomidorowym. Jak zwykle ugotowaliśmy wielki garnek, miały być na dwa dni, ale znikają w takim tempie, że do wieczora będzie po wszystkim. Takie są pyszne! Przepis na gołąbki myśliwskie z kaszą i grzybami Składniki: średnia główka białej kapusty(...)były na dnie. W szklance ciepłej wody rozprowadź mąkę, dopilnuj, żeby nie było żadnych grudek. Rozczyn powoli wlewaj do wywaru, cały czas mieszając, wlej również śmietankę i zagotuj. Jeśli sos wyszedł za gęsty, dodaj wodę. Gołąbki podawaj z sosem. My tym razem przelaliśmy go do dużego naczynia, na nim ułożyliśmy gołąbki i tak podaliśmy na stół. Artykuł Gołąbki myśliwskie
Kulinarna PolskaKrewetki w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami – to mój pomysł na podanie tych owoców można w zapewne znanej już Wam wariacji z mojego bloga :) Tak, tak :) Z takim podobnym sosem pokazywałam Wam już przepis na kurczaka z tortell The post Krewetki w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeMakaron Chow Mie 250 g Filet z kurczaka 500 g Papryka czerwona Papryka zielona Por biała cześć połowa Marchew średnia czosnek ząbek Bulion warzywny szklanka Imbir świeży stary łyżka Sos sojowy jasny 4 łyżki Curry Sól Pieprz Przygotowanie: Fileta z kurczaka pokroić w kostkę i przyprawić dwiema łyżkami sosu sojowego i odstawić do lodówki na godzinę a najlepiej(...)plasterki, podsmażyć na tej samej patelni przez 5 minut. Dodać kurczaka, odcedzonego bambusa i zalać wszystko szklanką bulionu dusimy przez 5 minut . Pod koniec doprawić dwiema łyżkami sosu sojowego, carry, solą oraz pieprzem. Na koniec dodajemy ugotowany makaron, mieszamy i gotowe. Smacznego ! Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy: Polub mnie na Facebooku Zapraszam
Kulinarne przygodyBardzo smaczna rolada z polędwiczki wieprzowej nadziana ugotowaną kaszą z grzybami leśnymi i sporą ilością zielonej pietruszki. Tak przygotowaną roladkę podaję z sosem grzybowym. Idealna na rodzinny obiad. 1 polędwiczka wieprzowa 100 gramów kaszy jęczmiennej(użyłam wiejskiej grubej) 20/30 gramów suszonych grzybów leśnych 1 mały pęczek zielonej pietruszki 1 mała cebulka sól pieprz łyżka masła 2/3 łyżki oleju Kaszę(...)moczyć przez ok. 2 godziny,( ja zazwyczaj robię to dzień wcześniej wieczorem) następnie w tej samej wodzie gotujemy do miękkości. Ugotowane grzyby przecedzić, wodę po gotowaniu możemy wykorzystać do sosu grzybowego. Cebulę pokroić w drobniutką kosteczkę. Na patelni roztopić łyżkę masła i zeszklić cebulkę następnie dodać grzyby (można pokroić na drobniejsze kawałki) i chwilę smażymy doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowaną
Andzia PichciPrzepis na azjatycki buddha bowl pojawi się wkrótce. A tymczasem odsyłam do letniego numeru Magazynu Aromat, w którym ukazał się pierwotnie. Składniki: 1/2 kostki naturalnego tofu 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżki brązowego cukru 1/2 papryczki chili 1 łyżka oleju Wykonanie: Tofu pokroić w 1 cm plastry, podsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Następnie wlać sos sojowy(...)wsypać brązowy cukier oraz posiekaną papryczkę chili. Smażyć, a tofu wchłonie sos i zmieni kolor. Posypać posiekaną świeżą kolendrą lub dymką. Artykuł Smażone tofu po azjatycku pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuSałatka prosta i pyszna. A do tego pełna zdrowych dodatków! Co nam trzeba? 200g makaronu razowego np. BioBabalscy puszka tuńczyka w sosie własnym 5-6 suszonych pomidorów 100g sera feta posiekany szczypior 2 łyżki pestki z dyni i słonecznika po łyżce stołowej sos: 2 łyżki oleju lnianego z łyżką wody, po pół płaskiej łyżeczki soli, pieprzu i łyżeczką soku(...)paski, dodajemy ser feta pokrojony w kosteczkę, a następnie mieszamy z posiekanym szczypiorkiem. Na koniec posypujemy uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni i słonecznika i delikatnie mieszamy Zalewamy sosem i delikatnie mieszamy. Odstawiamy na 15 minut aby się przegryzła. Smacznego! Share 0 Tweet 0 Save 0 0 Shares
Latosiowydomtych bitew z tarczą. Podobno nie podkręcają jedynie dań słodkich, ale może dlatego, że nikt nigdy jeszcze tego nie sprawdzał? 3. Umami – to na przykład w diecie wegańskiej sos sojowy: niby zamiennik soli, ale jakby coś dużo więcej. Czym jest to coś? To oczywiście nieoceniony piąty smak, który znają nawet niemowlaki… znajdziemy go bowiem w mleku matki! Poza(...)grzybach. To właśnie przynajmniej te dwa produkty powinniśmy mieć zawsze w lodówce, by zamienić każde niepozorne danie w takie, które rozpływa się w ustach. Wpiszmy więc na listę zakupów: sos sojowy, grzyby shitake i… cokolwiek innego, niechby to był zwykły makaron. Raz, dwa, trzy, obiad gotowy. 4. Musztarda – serio. Choć zalega na tylnej ściance lodówki, czasem nawet
sierotka maRysia w kuchni