Dzisiaj zapraszam na obiad po azjatycku. Przygotowałam dla Was przepis na satay z krewetkami. Uwielbiam sos satay, dzisiaj przyrządziłam go z warzywami i krewetkami. Satay jest bardzo aromatyczny i umiarkowanie ostry. Ostatnio mój syn gotował curry , które było tak ostre, że nawet podwójna porcja ryżu nie pomogła. Ograniczyłam się do jednego chili. W zupełności wystarczyło aby podkreślić smak sosu. Lubicie(...)było ostrzejsze. Gotuj przez 5 minut. Warzywa powinny być al dente. Wtedy dodaj krewetki. Trzymaj garnek na kuchni przez minutę, ale nie gotuj. Krewetki mają się jedynie rozgrzać w sosie. Na koniec posyp danie kolendrą i orzeszkami. Podawaj satay krewetkowy z ryżem. The post Satay, krewetki, orzechy ziemne i ryż czyli obiad po azjatycku appeared first
codojedzeniaKolejny przepis na warstwową sałatkę ląduje na moim blogu. Tym razem sałatka lżejsza, bo ze świeżych warzyw, chudej wędliny i sosu jogurtowo - czosnkowego. Do sałatki dodałam grzanki, trochę niestandardowo, ale chciałam coś chrupiącego. Sałatka wyszła ładna i kolorowa. Można ją oczywiście wymieszać przed zjedzeniem. Taka sałatka nadaje się na śniadanie czy lunch. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki(...)pierwszą warstwę. Jogurt naturalny wymieszałam z majonezem. Dodałam do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, kilka kropel soku z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszałam dokładnie. Połową powstałego sosu polałam brokuły. Wędlinę pokroiłam w drobną kostkę i wyłożyłam na brokuły. Kromki chleba posmarowałam z obu stron masłem i usmażyłam na rumiano na suchej patelni. Zdjęłam je z patelni
Waniliowe Improwizacjepraskę czosnkiem i ziołami prowansalskimi. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wyrośnięte ciasto rozwałkowałam na okrągły placek o średnicy ok. 5cm i przełożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto posmarowałam przygotowanym sosem. Rozłożyłam kawałki usmażonego kurczaka, usmażone pieczarki i ogórki pokrojone w półplasterki. Wszystko posypałam startym na tarce na drobnych oczkach żółtym serem i wstawiłam pizzę do piekarnika. Pizzę piekłam(...)minut w temp. 200 stopni. Upieczoną wyjęłam z piekarnika, pokroiłam w trójkąty i podałam z sosem czosnkowym domowej roboty. Przepis na sos znajdziecie pod tym linkiem: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/domowy-sos-czosnkowy.html. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do zapoznania się z pozostałymi moimi przepisami na pizze, np.: pizza z mięsem mielonym (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/pizza-z-miesem-mielonym.html), pizza z patelni bez drożdży (link
Waniliowe Improwizacjejakże smaczna tarta, doskonale smakuje na ciepło, jak również na zimno. Składniki: 1 op.ciasta francuskiego, 1 upieczona pierś kurczaka, kilka pieczarek, 1 cebula, 1/2 czerwonej papryki, sól, pieprz Sos: 1 jajko, 1/2 szkl. śmietany 18%, zioła prowansalskie, 1 ząbek czosnku, 100 g startego żółtego sera Dodatkowo: bułka tarta Wykonanie: Pieczarki kroimy na większe kawałki. Cebulę i paprykę kroimy(...)smaku. Mieszamy z kurczakiem pokrojonym w paski. Formę żaroodporną o średnicy 28 cm wykładamy ciastem francuskim. Podpiekamy 5 minut w 180 stopniach. Posypujemy bułką tartą, wykładamy farsz. Zalewamy sosem: wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą. Z pozostałego ciasta francuskiego robimy paski, układamy na cieście. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach
słodki bratekblogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej, między innymi: surówkę z czerwonej kapusty z chrzanem pieczoną brukselkę z cebulą i czosnkiem zupę krem z białych warzyw sos czosnkowy z kalafiora młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym(...)burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony
Kulinarne przygody Gatityszybsza alternatywa dla tradycyjnych gołąbków. W tej wersji mięsa nie zawijamy w sparzoną kapustę, a jedynie wszystkie składniki mieszamy razem i formujemy ruloniki, które następnie dusimy w aromatycznym sosie. Danie możemy podać z gotowanymi ziemniaczkami lub ze świeżym pieczywem. Składniki: 0,5kg mielonego mięsa wieprzowego 100g ryżu (1 woreczek) 250g białej kapusty 1 niewielka marchewka 1 cebula(...)zalewamy bulionem, dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i dusimy na niewielkim ogniu przez około 30 minut, co jakiś czas obracając mięso. Pod koniec gotowania dodajemy śmietankę wymieszaną z kilkoma łyżkami sosu z patelni (i opcjonalnie łyżką mąki w celu zagęszczenia sosu) , mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę *** *** W razie potrzeby potrawę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekaną
Blog z Apetytemmąki kukurydzianej 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka bazylii pół łyżeczki ostrej papryki pół łyżeczki granulowanego czosnku sól, pieprz sezam do panierki (około 2 szklanek) olej do smażenia Propozycja podania: Sos czosnkowy, pieczone warzywa. Sos: 1 duży jogurt grecki 3 ząbki czosnku sól, pieprz Pieczone warzywa: 150 g pieczarek 1 papryka 1 cebula 1 łyżka przyprawy "Gyros" 2 łyżki oleju Sposób(...)lodówki na 30 minut. Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi formujemy kotleciki, które następnie panierujemy w sezamie. Kotlety smażymy na rozgrzanym olej z obydwu stron na złoty kolor. Sos: Jogurt łączymy ze zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem. Mieszamy. Pieczone warzywa: do naczynia żaroodpornego wrzucamy pieczarki, pokrojoną w dużą kostkę paprykę oraz pokrojoną w ósemkę cebulę. Całość posypujemy przyprawą oraz polewamy
Qchnia po prostudrugiej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy płaskie łyżki mąki, mieszamy, zalewamy śmietanką i energicznie mieszamy. Następnie porcjami dolewamy mleko, cały czas mieszając. Doprawiamy do smaku pieprzem, gałką i solą. Sos powinien być rzadki, ale zwarty. Makaron przekładamy do dużego półmiska, dorzucamy boczek i całość delikatnie łączymy z sosem. Całość oprószamy tartym parmezanem. Gotowe! Artykuł Zielony makaron z boczkiem, parmezanem i sosem
Raj dla Podniebieniagroszku z grzankami - przepis składniki sałata 500 g bobu (użyłam mrożonego) 450 g zielonego groszku ( użyłam mrożonego) na grzanki 100g bagietki skórka starta z 1 cytryny 1/4 szklanki oliwy sos 5 łyżek oliwy - 100g 1 łyżka octu z czerwonego lub białego wina 2 łyżki soku z cytryny 2 szalotki, pokrojone w kostkę 15 g kolendry, drobno posiekanej 1 łyżka szczypiorku(...)drobno pokrojonego 1/2 łyżeczki soli morskiej 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu 1/4 łyżeczki wędzonej papryki dodatkowo listki ziół do przybrania - bazylia, mięta, kolendra Przygotowanie sos Wszystkie składniki umieścić w słoiku. Zakręcić i dobrze wymieszać wstrząsając słoikiem. Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny do smaku. grzanki Rozgrzać piekarnik do 200st.C . Bułkę pokroić na kawałki
Stare Garygalarecie, to fajne wegetariańskie danie, które moja mięsożerna rodzinka uwielbia pałaszować w porze kolacji Jest dość lekkie ale bardzo sycące i mega smaczne. Szczególnie jeśli jest podane z sosem majonezowo chrzanowym, majonezem lub sosem tatarskim. Polecam, tym bardziej że jest to bardzo uniwersalna potrawa, która może być nawet przystawką na świątecznym stole, jeśli zostanie ciekawie i kreatywnie podana Na zdjęciu(...)chilli daje fajny smaczek, ale jeśli nie lubisz pikanterii, pomiń Odstawiamy do wystygnięcia, po czym wstawiamy na całą noc do lodówki, żeby wszystko mocno stężało. Serwujemy schłodzoną, idealna z sosem tatarskim lub chrzanowym Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Jajka po meksykańsku w galarecie pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżypewnością zasmakuje całej rodzinie. Polecam! Składniki: 1/3 główki kapusty 1 niewielka marchewka kilka rzodkiewek (4-5 sztuk) pół czerwonej papryki pół pęczka natki pietruszki sól, pieprz Sos: 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu 3 łyżki oliwy z oliwek *** Kapustę drobno szatkujemy, przekładamy do miski, delikatnie solimy i mieszamy *** *** Marchew obieramy i ścieramy(...)oczkach *** *** Paprykę kroimy w drobną kostkę *** *** Rzodkiewki ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Pietruszkę drobno siekamy *** *** Wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy razem *** *** W osobnej miseczce mieszamy składniki sosu *** *** Sos dodajemy do warzyw i całość dokładnie mieszamy. Surówkę doprawiamy do smaku solą i pieprzem *** *** Podajemy jako dodatek do obiadu *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI
Blog z Apetytemświeże chilli – 1 sztuka bulion warzywny – 2 litry pomidory koktajlowe – 200g liście limonki kaffir – 10 sztuk mieszanka grzybów – 230g * ocet winny – 2 łyżki sos sojowy – 2 łyżki makaron ryżowy – 160g olej do pieczenia sól *w mojej zupie znalazły się pieczarki (160g), grzyby mun (25g), suszone borowiki (50g) Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik(...)papryczką chilli do brytfanki i skrop odrobiną oleju do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie przełóż całość do garnka, dodaj suszone grzyby, liście kaffir, ocet, sos sojowy, pomidory koktajlowe i zalej wszystko bulionem. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut. Na końcu dodaj pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki i gotuj jeszcze przez
wiecejwarzyw.plłyżka koncentratu pomidorowego PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, po 1 łyżeczce suszonego oregano i słodkiej papryki w proszku, szczypta chili w proszku lub płatkach, 1-2 łyżki sosu sojowego - opcjonalnie. 1 pełna łyżeczka mąki pszennej + 3 łyżki zimnej wody dodatkowo: podsmażone pieczarki, pokrojony w paski ogórek konserwowy WYKONANIE Kurczaka oczyszczamy z białych błon i kostek, kroimy w paski. Przekładamy(...)minut. Pod koniec gotowania, opcjonalnie, można dodać obsmażone pieczarki lub/i ogórki korniszone. W międzyczasie mąkę wsypujemy do miseczki i mieszamy, stopniowo dolewając zimną wodę. Przelewamy do garnka z sosem. Gotujemy 2-3 minuty bez przykrycia, aż sos lekko zgęstnieje. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Posypujemy koperkiem lub natką. Można podać z pieczywem i kleksem kwaśnej śmietany
cool and mintyDzień dobry :) Mam dzisiaj dla Was pyszne, orientalne danie jednogarnkowe. Piersi z warzywami zapiekane w sosie. Można podać je z ryżem, nudlami, lub makaronem ryżowym. Proste i szybkie w wykonaniu. Możecie przygotować je również w głebokiej patelni na gazie. Moja propozycja jest dla zapracowanych. Zapraszam do wypróbowania:) Składniki: 1/2 dużej kapusty pekińskiej 1 pęczek szczypiorku 1 słoiczek pędów bambsa(...)marchewki 2 małe cebule 4 piersi z kurczaka pulpa z 4 pomidorów lub 1/2 szklanki przecieru pomidorowego kawałek startego imbiru 2 starte ząbki czosnku 3 łyżki sosu sojowego pieprz, chili, sól do smaku 1 łyżeczka ziół prowansalskich Wykonanie: Pieri myjemy, osuszamy i kroimy w paski o szerokości 1cm. Warzywa obieramy i myjemy. Marchewkę kroimy w grubsze słupki, kapustę
Sama słodycz i szczypta chiliwcale nie musi to oznaczać, że pulpety muszą być bez smaku. Wystarczy odpowiedni dobór przypraw czy warzyw i można wyczarować smaczny i zdrowy obiad dla całej rodziny. Robiąc różne sosy i dodając różne dodatki za każdym razem otrzymamy inny smak, a przez to obiady nie będą nudne. Ja dziś zrobiłam pulpeciki duszone z marchewką i porem w delikatnym sosie pomidorowym(...)push({}); Zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami na pulpety, np.: pulpeciki mięsne kulki dla dzieci (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/pulpeciki-miesne-kulki-dla-dzieci.html) czy pulpety z indyka w sosie koperkowo - kalafiorowym (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/pulpety-z-indyka-w-sosie-koperkowo.html). SMACZNEGO
Waniliowe Improwizacje