smakiem od pizzy pieczonej. Zrobiłam ją na tradycyjnym cieście drożdżowym na świeżych drożdżach, z dodatkiem ziół. Jako dodatki wybrałam jedynie cienką kiełbasę, ser żółty i cebulę. No i oczywiście sos pomidorowy. A oto dokładny przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 15g świeżych drożdży 3/4szkl. mleka 1 łyżka oleju 2szkl. mąi pszennej tortowej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli(...)łyżeczka przyprawy włoskiej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na sos: 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka ketchupu z cukinii (może być zwykły) 1 ząbek czosnku szczypta ziół prowansalskich (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dodatki: 1 pętko cienkiej kiełbasy 1 cebula sól, pieprz ok. 150g żółtego sera Sposób przygotowania: Mleko lekko podgrzałam. Do miseczki wkruszyłam drożdże. Dodałam do nich cukier i ciepłe mleko. Dokłądnie
Waniliowe ImprowizacjePapas arrugadas , czyli kanaryjskie ziemniaki to esencja kuchni kanaryjskiej. Podawane są do wszystkiego i serwowane z zielonym, i czerwonym sosem mojo (o sosach innym razem). Kanaryjskich ziemniaczków raczej nie da się nigdzie dostać, ale drobne młode ziemniaczki dadzą radę. Gotujemy je w mundurkach w mocno osolonej wodzie. Oryginalnie papas arrugadas gotowano w wodzie morskiej, ale powiedzmy, że woda + sól(...)dodajemy sól. 2) Gotujemy około 20-25 minut. 3) Po tym czasie wylewamy 95% wody i dalej gotujemy, czekając aż woda wyparuje a sól obklei ziemniaczki. 4) Serwujemy z sosami mojo verde i mojo rojo (kiedyś pojawia się przepisy!) Papas arrugadas w warunkach domowych
Roślinożerni urlopowiczesałatkę. Zastosowań jest wiele. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka z wędzoną papryką 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oleju 0,5 łyżeczki majeranku 1 cebula 2 ząbki czosnku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Ułożyłam ją w naczyniu(...)żaroodpornym, w którym miała się piec. Natarłam ją z każdej strony solą i przyprawą do kurczaka z wędzoną papryką (można użyć innej ulubionej). Polałam pierś sosem sojowym i olejem, pozwalając im swobodnie spłynąć. Posypałam ją z wierzchu roztartym w dłoniach majerankiem. Ząbki czosnku obrałam i pokroiłam na plasterki. Ułożyłam je na wierzchu mięsa. Cebulę obrałam i pokroiłam w półplasterki, ułożyłam
Waniliowe Improwizacjemąki tortowej 4 łyżki oliwy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dodatki: ok. 300g żółtego sera gouda 2 parówki kilka plastrów szynki 2-3 kawałki papryki konserwowej 1 cebula (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sos: 4-5 łyżek pikantnego ketchupu 2 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Drożdże wkruszyłam do miseczki. Dodałam cukier, łyżkę mąki i ciepłe mleko. Wszystko(...)podsypaną odrobiną mąki stolnicę, rozwałkowałam na duży prostokąt i przeniosłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ketchup wymieszałam z rozgniecionymi ząbkami czosnku i roztartymi ziołami prowansalskimi i tak przygotowanym sosem posmarowałam ciasto. Ser żółty starłam na tarce na drobnych oczkach i posypałam nim ciasto posmarowane sosem. Cebulę obrałam, posiekałam i zeszkliłam na oleju. Rozłożyłam w miarę równomiernie na serze. Poukładałam
Waniliowe Improwizacjetemat sajgonek postanowiłam dziś zrobić. Oto mój przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 18 arkuszy papieru ryżowego 300g mięsa mielonego wieprzowego 150g mrożonej mieszanki warzyw po chińsku 2 łyżki sosu sojowego 1 ząbek czosnku 0,5 łyżeczki ostrej przyprawy do grilla olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Na patelni rozgrzałam łyżkę oleju i wrzuciłam mrożone warzywa chińskie. Smażyłam(...)zrobiły miękkie. Warzywa przełożyłam na deskę do krojenia i trochę posiekałam nożem. Na patelnię nalałam kolejną łyżkę oleju i teraz podsmażyłam mięso mielone. Do podsmażonego mięsa dodałam posiekane warzywa, sos sojowy i rozgnieciony przez praskę czosnek. Wszystko wymieszałam i podsmażyłam razem przez kilka minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Papier ryżowy przygotowałam według instrukcji na opakowaniu, to znaczy maczałam w zimnej wodzie
Waniliowe Improwizacjesajgonki z kurczakiem i warzywami: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 20 arkuszy papieru ryżowego 1 pojedyncza pierś z kurczaka 2 garście mrożonych chińskich warzyw na patelnię 2 łyżki sosu sojowego przyprawa do gyrosa olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Następnie pokroiłam mięso w drobną kostkę i przyprawiłam dość obficie przyprawą(...)patelni rozgrzałam ok. 2 łyżki oleju i wrzuciłam mięso. Gdy się ładnie przyrumieniło dodałam mrożone warzywa. Mięso smażyłam razem z warzywami przez ok. 3 minuty, po czym polałam wszystko sosem sojowym i smażyłam aż warzywa i mięso były mięciutkie. Papier ryżowy przygotowałam według instrukcji na opakowaniu. Według tej instrukcji należało moczyć razem po 2 arkusze papieru ryżowego. Gdy zmiękł należało
Waniliowe Improwizacjeprzepis na pyszne danie obiadowe, z lekką nutką orientu. Jest to schab duszony w kawałkach, z cebulą, papryką czerwoną i brzoskwiniami z syropu. Schab wcześniej zamarynowałam w sosie sojowym, czosnku i przyprawach. Stąd nutka orientu. Danie jest utrzymane w smaku słodko - ostrym, ale nie jest ani mocno pikantne, ani bardzo słodkie. Smaki są bardzo stonowane, żeby było czuć smak poszczególnych(...)makaronem, lub z pieczywem. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 600g schabu 2 cebule 1 papryka czerwona 3-4 połówki brzoskwiń z puszki 2 ząbki czosnku 4 łyżki sosu sojowego 1 płaska łyżka przyprawy do mięsa wieprzowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich olej do smażenia Sposób przygotowania: Schab umyłam, osuszyłam i pokroiłam w kostkę. Mięso przełożyłam do miski i wlałam
Waniliowe ImprowizacjeSzynka z marchewką i makaronem ryżowym to moja kolejna propozycja na pyszny obiad z niewielu składników. Jest to szynka wieprzowa pokrojona w cienkie plasterki i zamarynowana w sosie sojowym, następnie usmażona na patelni i uduszona z marchewką i makaronem ryżowym. Danie może nie tradycyjne, polskie, ale bardzo smaczne, kolorowe, inne. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 500g szynki wieprzowej(...)marchewki 0,5szkl. suchego makaronu ryżowego 3 łyżki sosu sojowego kilka łyżek oleju 1 płaska łyżeczka przyprawy do mięsa wieprzowego 0,5 łyżeczki papryki słodkiej w proszku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: To tego dania użyłam mięsa z szynki, którą miałam zamrożoną. Pokroiłam ją więc na cienkie plasterki jak jeszcze była zamarznięta. Jest to trochę ciężkie, ale dzięki temu można
Waniliowe Improwizacjewkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 15 minut. Po upieczeniu z papryczki wyjmujemy nasiona. 2) Przygotowujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. 3) Do kielicha blendera wrzucamy wszystkie składniki sosu i dokładnie blendujemy na jednolitą masę. 4) Sos mieszamy z makaronem. Możemy podać z kilkoma dodatkowymi plastrami awokado
Roślinożerni urlopowiczesmaki i aromaty! Pasta dyniowa - i co dalej? Możliwości jest tak wiele! Z pasty dyniowej można przygotować mnóstwo, mnóstwo dań, zup i deserów... na przykład: zupę krem, sos do makaronu, sos do mięsa, pastę do kanapek, sos do przekąsek, muffiny lub placek... Znajdź swój pomysł na wykorzystanie pasty dyniowej
Gary Bez dnapodłużne, wąskie słupki. Przełóż do jednej, większej miski lub porozkładaj do wielu małych. S z a l e j z k o l o r a m i ! Sos koperkowy: Składniki dla 1-2 osób: 4 łyżki jogurtu greckiego pęk posiekanego kopru Żeby odmienić swój sos , dodatkowo możesz dodać: zmiażdżony czosnek mieloną paprykę słodką sok z cytryny pieprz(...)zasadzie... czego dusza zapragnie! Zwyczajnie wymieszaj wszystkie składniki i zjadaj używając pokrojonych w słupki warzyw :) Nie ma nic prostszego! A jakie są Twoje ulubione warzywa do chrupania? Z jakim sosem je zjesz
Gary Bez dnakuchni! W tym roku wyjątkowo obrodziły śliwy i cieszę się z tego całą mocą :) Ten przepis to dowód na to, że śliwki smakują dobrze nie tylko w słodkich wersjach. Sos z dodatkiem ostrej papryczki i imbiru sprawdza się do sałatek, mięs i marynat. Można go przechowywać w lodówce ok. 2 tygodni. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o właściwościach śliwek(...)wpisu, w którym mogliśmy podejrzeć moją mamę przy produkcji knedli ze śliwkami . Zapraszam również do innych śliwkowych postów: śliwki w winie pod kruszonką tarta serowa ze śliwkami Sos śliwkowy z ostrą papryczką i imbirem Składniki: 3 garści dojrzałych śliwek (ja użyłam węgierek) 1 świeża ostra papryczka 2 cm korzenia imbiru szczypta mielonego cynamonu pół szklanki wody łyżka octu
Gary Bez dnapokrój w plastry lub ósemki. Pestki dyni upraż na suchej patelni. Poukładaj na talerzu sałatę, upieczoną dynię, figi i ser. Posyp prażonymi pestkami i ziołami. Polej ulubionym sosem. Ja zrobiłam sos ze śliwek z ostrą papryczką i imbirem , ale tutaj zadziała również np. delikatny sos musztardowo-miodowy lub winegret. WSKAZÓWKI * * * Jeśli dynia ma bardzo twardą skórkę to usuń
Gary Bez dnaOliwa pietruszkowa - sposób przygotowania: Z gałązek natki pietruszki oberwij listki i posiekaj drobno. Przełóż do moździerza, dodaj oliwę (opcjonalnie posiekany czosnek) i szczyptę soli. Ucieraj, aż powstanie gęsty, zielony sos. Tak przygotowany sos można przechowywać w lodówce (np. w słoiczku) nawet tydzień. Sos możesz wykorzystać do zup lub sałatek. Zupę nalewaj gorącą do miseczek lub talerzy. Dekoruj oliwą pietruszkową
Gary Bez dnazimny olej, ponieważ wchłoną wtedy znacznie więcej tłuszczu podczas smażenia. 6. Kotlety wyłóż na ręcznik papierowy, żeby wchłonął nadmiar tłuszczu, który pozostał na ich powierzchni. Do kotlecików przygotuj jeszcze sos - ja postawiłam na sos czosnkowy . W tym celu będziesz potrzebować: 200ml jogurtu naturalnego, łyżkę majonezu, 2-3 ząbki czosnku, sól do smaku. Jogurt połącz z majonezem, dodaj posiekany czosnek(...)odrobinę soli. Z tak przygotowanym sosem podaj kotleciki
Z notatnika dietetyka