cukru 1 i 1/2 łyżeczki soli 30 ml oliwy z oliwek około 250 ml ciepłej wody Pół łyżeczki młodego jęczmienia Łyżeczka ulubionych ziół sos 2 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu dodatki Zielona cebulka Zielone Oliwki Tuńczyk w sosie własnym lub w oleju Ser żółty ( z powodu braku(...)wyrośnięcia ( około godziny). G otowe ciasto rozciągam ( nie wałkuję) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto smaruję majonezem wymieszanym z ketchupem. Tuńczyka odsączam, wykładam na sos. Pokrojone na połówki oliwki również układam, posypuje zieloną cebulką, i startym żółtym serem. Pizzę piekę w 200 st. C około 25 -30 minut, do zrumienienia
Takie tam pichceniepropozycja zarówno na przekąskę, jak i na danie główne. Są to rożki z tortilli pszennych, wypełnione farszem z mięsa mielonego smażonego z cebulą, czosnkiem, pomidorami suszonymi i przyprawami oraz sosem pomidorowym. Farsz dodatkowo wymieszałam z kukurydzą konserwową i tartą mozzarellą. Pomysł na to danie zaczerpnęłam z tej strony: https://smakinatalerzu.pl/2019/12/29/zapiekane-rozki-z-tortilli/, ale zmodyfikowałam przepis pod swój smak. Rożki wyszły(...)porcję startego żółtego sera gouda i ponownie zapiekałam ok. 5 minut do jego roztopienia. Upieczone rożki przełożyłam od razu na talerz i podałam na gorąco. Można je podać z sosem czosnkowym lub innym ulubionym sosem, lub zjeść same bez żadnych dodatków. SMACZNEGO
Waniliowe Improwizacjejedzenia. Nieszczęśliwie rzadki i w wąskim gronie jednak bardzo poszukiwany, gdyż zgodnie ze swoją zwyczajową nazwą jego miąższ przypomina mięso kurczaka. Postanowiłem go przyrządzić w stylu orientalnym. Teoretycznie ten sos utożsamiany jest z Chinami. Tylko wiecie, skoro nie ma czegoś takiego jak kuchnia polska, tylko kuchnia śląska, kujawska, podkarpacka itp. to wyobraźcie sobie jak duże zróżnicowanie jest w kraju, który(...)kuchnię chińską, to robi z tego powodu aferę, jak uważający się za najsłynniejszego krytyka kulinarnego zrobił w restauracji China Garden 6 lat temu :) Dlatego powiem szczerze na ile ten sos jest poprawny i z której prowincji pochodzi, ale na pewno jest inspirowany kuchnią "chińską", na ile miałem z nią styczność :) Składniki: - żółciak siarkowy - papryka słodka - czosnek granulowany - chilli - imbir - cebula
Kryzysowa Książka Kucharskafasolką szparagową i marchewką - przepis na 4 porcje Do przygotowania dorsza będziesz potrzebować: 600g filetów z dorsza, 400g fasolki szparagowej, 2 duże marchewki, 2 łyżki białego sezamu, 5 łyżek sosu sojowego, łyżkę oleju rzepakowego, sól i pieprz do smaku, 2 gałązki szczypiorku. 1. Filety włóż do płaskiego naczynia, dopraw pieprzem i zalej sosem sojowym. Obtocz je w tym sosie
Z notatnika dietetykapiwo b\u0119dzie buzowa\u0107 i zwil\u017ca\u0107 swoj\u0105 pian\u0105 kurczaka. Mo\u017cesz te\u017c co p\u00f3\u0142 godziny polewa\u0107 kurczaka zebranym w foremce sosem.","text":"Rozgrzej piekarnik do 180C. Wstaw kurczaka do piekarnika na 2 godziny. Co 20min musisz jednak doda\u0107 szczypt\u0119 soli do butelki - sprawi to, \u017ce piwo b\u0119dzie buzowa(...)u0107 i zwil\u017ca\u0107 swoj\u0105 pian\u0105 kurczaka. Mo\u017cesz te\u017c co p\u00f3\u0142 godziny polewa\u0107 kurczaka zebranym w foremce sosem.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/przepis-na-kurczaka-na-butelce-piwa\/#wpzoom-rcb-direction-step-15911257846465192","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Po 2 godzinach wyci\u0105gnij kurczaka z piekarnika. Wyci\u0105gnij z brytfanki na desk\u0119 razem z butelk\u0105. Ostro\u017cnie
ProstePesto.plminut, po czym odłożyć na talerzyk. Na tę samą patelnię wsypać pokrojone pomidory, dodać oregano i bazylię, gotować na dużym ogniu, aż nadmiar wody odparuje i powstanie gęsty pomidorowy sos. W tym czasie szparagi przekroić na pół, część z główką zachować, resztę pokroić na kawałki. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać cząstki szparagów i wymieszać. W pomidorowym sosie
niecodziennikparyfanami faszerowanej papryki, koniecznie musicie spróbować mojej dzisiejszej propozycji. To papryka nadziewana mielonym mięsem drobiowym z dodatkiem pomidorów, cebulki, orzeszków pinii i miksu kasz. Wychodzi smacznie i sycąco. Zimny sos jogurtowy o cytrynowo-miętowym posmaku bardzo fajnie komponuje się z ciepłą papryką. 4 papryki około 300 g mielonego mięsa drobiowego (polecam z udek bez skóry i kości) 1 cebula(...)pomidory malinowe 100 g miksu kasz: Fit Lunch niebieski SONKO bulion lub woda garść tartego sera (u mnie mozzarella) 25 g orzeszków pinii zioła prowansalskie sól, pieprz Sos jogurtowy cytrynowo-miętowy 190 g jogurtu naturalnego kilka listków świeżej mięty sok z połowy małej cytryny około 1 łyżeczka cukru (lub do smaku) szczypta soli i pieprzu Cebulę drobno siekamy. Pomidory nacinamy
Smaki Na TalerzuJajka z łososiem ** Jajka nadziewane łososiem ** Jajka faszerowane pieczarkami i rzeżuchą ** Jajka po polsku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 4-5 jajek ugotowanych na twardo puszka tuńczyka w sosie własnym (170 g) 2-3 łyżki majonezu sól i pieprz Ugotowane jajka obłup, opłucz i przekrój na pół. Powyjmuj żółtka, przełóż je do pojemnika malaksera. Dodaj odsączonego z zalewy tuńczyka(...)Gotowym nadzieniem wypełnij białka jajek. Ja do tego użyłam szprycy do dekorowania ciast. Jeśli chcesz, by danie wyglądało bardziej dekoracyjnie, możesz jajka ułożyć na liściach sałaty lub na zimnym sosie np. czosnkowym , pomidorowym , curry . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Smaczne przekąski… Jajka w sosie czosnkowym Domowe nuggetsy Paluszki serowe z ciasta francuskiego Przekąska z jajkiem Sałatka brokułowa
Kulinarny S.O.S.Jestem wielką fanką spaghetti w sosie Bolognese ( przepis ), dlatego gdy zobaczyłam przepis na boloński garnek to wiedziałam, że muszę go przygotować! Jest on prostszy i szybszy w przygotowaniu, ponieważ nie musimy czekać, aż makaron się ugotuje, tylko od razu wrzucamy surowy na patelnię. Boloński garnek, podobnie jak sos boloński przygotowujemy z wieprzowego mięsa mielonego. Ja dodatkowo sos wzbogaciłam marchewką
Danka Pichcipizzy. Smakuje wyśmienicie, sprawdźcie sami! Składniki na spód pizzy: 1 duże lub 2 małe jajka, 50g zmielonych płatków owsianych, łyżeczka białka bezsmakowego, łyżeczka przyprawy do ziemniaków. Dodatki do pizzy: sos (2 łyżki ketchupu + kilka kropel ostrego sosu sriracha), mozzarella, szynka z kurczaka, oliwki, kukurydza, pomidorki koktajlowe, papryka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Białka ubijamy, następnie dodajemy żółtka i pozostałe(...)natłuszczamy olejem w sprayu i rozgrzewamy. Ciasto na pizzę umieszczamy na całej patelni, przykrywamy pokrywką. Smażymy kilka minut. Gdy ciasto się rozumieniu przekładamy je na drugą stronę, następnie nakładamy sos oraz dodatki. Patelnie przykrywany pokrywką i ponownie smażymy kilka minut. Smacznego! .handg460 { width: 300px; height: 250px; } @media(min-width: 500px) { .handg460 { width: 720px; height: 180px; } } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Pizza
Przepiski.pldodajemy żelatynę (przygotowujemy ją według instrukcji na opakowaniu). Po dodaniu listków żelatyny dokładnie mieszamy aż do ich całkowitego rozpuszczenia. Zostawiamy gotową galaretkę w lodówce do zastygnięcia. *** Sos miętowy Składniki: 2 garście świeżych listków mięty sok z limonki skórka z limonki 3 łyżki cukru trzcinowego 10 kropli aromatu rumowego Sposób przygotowania: Najpierw listki mięty musimy opłukać wodą(...)potem umieszczamy je w pojemniku blendera. Dodajemy pozostałe składniki i wszystko miksujemy do uzyskania sosu o gładkiej konsystencji. *** Masa serowa Składniki: 500 g mascarpone 150 g jogurtu naturalnego gęstego 10 kropli aromatu waniliowego 10 kropli aromatu cytrynowego skórka z cytryny sok z cytryny 30 g cukru waniliowego 3 łyżki cukru trzcinowego Sposób przygotowania: Przygotowanie
Projekty ze smakiemPasztet powstał ponieważ trzeba było dać drugie życie dla klopsów wołowych które były w sosie pomidorowym i już nikt ich nie chciał jeść. SUROWIEC -klopsy wołowe w sosie pomidorowym 0,6 kg /które można zastąpić wołowiną kl 2 + malutka puszeczka koncentratu pomidorowego -boczek 0,5 kg -podgardle 0,6 kg -słonina wędzona 0,5 kg /można być(...)termicznej schładzamy w zimnej wodzie 60 min dalsze wychładzanie wyrobu w lodówce. Pasztet jest bardzo smaczny i już nam pomysł na następny ponieważ mam jeszcze klopsy tym razem w sosie grzybowym
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Moja dzisiejsza propozycja jest bardzo prosta, zdrowa i pożywna. Składniki : - 3 łodygi selera naciowego - około 30 cm kawałek rzodkiewki japońskiej japońskiej - jedno średnie jabłko słodko-kwaśne - garść orzechów włoskich Sos: - 100ml jogurtu naturalnego - koperek, sól, pieprz do smaku - 1 łyżeczka majonezu Seler naciowy umyłam i obrałam a następnie pokroiłam w cienkie plasterki. Jabłko i rzodkiewkę umyłam, obrałam i pokroiłam(...)kawałeczki. Orzechy posiekałam na mniejsze części . Wszystko razem wymieszałam. Składniki sosu wymieszałam ze sobą, Sos podajemy bezpośrednio przed jedzeniem
Kuchnia Pełna Emocjinacieszyć się ich smakiem, dlatego zabrałam w końcu pęczek do domu i dziś zapraszam na przepyszny, kremowy makaron z zielonymi pięknościami i łososiem! Do tego kremowy, otulający nitki makaronu sos na bazie mascarpone, trochę cytryny i wiosenną rozkosz na słono można nawijać na widelec :) Sprężyste spaghetti, kremowy sos, zielone szparagi pełne koloru i soczystości w dwóch wersjach, krojone kawałeczki(...)plastry. 4. Na patelni podsmaż plastry szparagów i podzielonego na kawałki łososia - dodaj mascarpone, sok i skórkę z cytryny oraz 1/2 kubka wody po gotowaniu makaronu. 5. Do sosu przełóż makaron i dodaj szparagowe wstążki - wymieszaj. 6. Oprósz pieprzem i serwuj. Smacznego! Creamy asparagus and salmon spaghetti Ingredients: 300g dry spaghetti 1 bunch of asparagus 70g hot smoked salmon
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPrzepyszne pulpety zapiekane z ziemniakami w sosie śmietanowo-pomidorowym to bardzo prosta i sycąca propozycja obiadowa. Mięciutkie i soczyste mięsko w kremowym sosie w towarzystwie młodych ziemniaków. Znika w mig z talerza :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 gram mięsa mielonego 600-700 gram ziemniaków po obraniu, u mnie młode ziemniaki 1 duża cebula 1 średnia marchewka 200 ml śmietany(...)naczyniu żaroodpornym, ser trzemy na tarce o drobnych oczkach, do miski wlewamy śmietankę, wodę, dodajemy starty ser, koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowany sos rozprowadzamy po pulpetach i ziemniakach, gotowe danie wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180-190 stopni i pieczemy ok 30-40 min do momentu aż danie ładnie nam się zapiecze
Blog kulinarny S9.PL