dodajemy żelatynę (przygotowujemy ją według instrukcji na opakowaniu). Po dodaniu listków żelatyny dokładnie mieszamy aż do ich całkowitego rozpuszczenia. Zostawiamy gotową galaretkę w lodówce do zastygnięcia. *** Sos miętowy Składniki: 2 garście świeżych listków mięty sok z limonki skórka z limonki 3 łyżki cukru trzcinowego 10 kropli aromatu rumowego Sposób przygotowania: Najpierw listki mięty musimy opłukać wodą(...)potem umieszczamy je w pojemniku blendera. Dodajemy pozostałe składniki i wszystko miksujemy do uzyskania sosu o gładkiej konsystencji. *** Masa serowa Składniki: 500 g mascarpone 150 g jogurtu naturalnego gęstego 10 kropli aromatu waniliowego 10 kropli aromatu cytrynowego skórka z cytryny sok z cytryny 30 g cukru waniliowego 3 łyżki cukru trzcinowego Sposób przygotowania: Przygotowanie
Projekty ze smakiemPasztet powstał ponieważ trzeba było dać drugie życie dla klopsów wołowych które były w sosie pomidorowym i już nikt ich nie chciał jeść. SUROWIEC -klopsy wołowe w sosie pomidorowym 0,6 kg /które można zastąpić wołowiną kl 2 + malutka puszeczka koncentratu pomidorowego -boczek 0,5 kg -podgardle 0,6 kg -słonina wędzona 0,5 kg /można być(...)termicznej schładzamy w zimnej wodzie 60 min dalsze wychładzanie wyrobu w lodówce. Pasztet jest bardzo smaczny i już nam pomysł na następny ponieważ mam jeszcze klopsy tym razem w sosie grzybowym
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Moja dzisiejsza propozycja jest bardzo prosta, zdrowa i pożywna. Składniki : - 3 łodygi selera naciowego - około 30 cm kawałek rzodkiewki japońskiej japońskiej - jedno średnie jabłko słodko-kwaśne - garść orzechów włoskich Sos: - 100ml jogurtu naturalnego - koperek, sól, pieprz do smaku - 1 łyżeczka majonezu Seler naciowy umyłam i obrałam a następnie pokroiłam w cienkie plasterki. Jabłko i rzodkiewkę umyłam, obrałam i pokroiłam(...)kawałeczki. Orzechy posiekałam na mniejsze części . Wszystko razem wymieszałam. Składniki sosu wymieszałam ze sobą, Sos podajemy bezpośrednio przed jedzeniem
Kuchnia Pełna Emocjinacieszyć się ich smakiem, dlatego zabrałam w końcu pęczek do domu i dziś zapraszam na przepyszny, kremowy makaron z zielonymi pięknościami i łososiem! Do tego kremowy, otulający nitki makaronu sos na bazie mascarpone, trochę cytryny i wiosenną rozkosz na słono można nawijać na widelec :) Sprężyste spaghetti, kremowy sos, zielone szparagi pełne koloru i soczystości w dwóch wersjach, krojone kawałeczki(...)plastry. 4. Na patelni podsmaż plastry szparagów i podzielonego na kawałki łososia - dodaj mascarpone, sok i skórkę z cytryny oraz 1/2 kubka wody po gotowaniu makaronu. 5. Do sosu przełóż makaron i dodaj szparagowe wstążki - wymieszaj. 6. Oprósz pieprzem i serwuj. Smacznego! Creamy asparagus and salmon spaghetti Ingredients: 300g dry spaghetti 1 bunch of asparagus 70g hot smoked salmon
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPrzepyszne pulpety zapiekane z ziemniakami w sosie śmietanowo-pomidorowym to bardzo prosta i sycąca propozycja obiadowa. Mięciutkie i soczyste mięsko w kremowym sosie w towarzystwie młodych ziemniaków. Znika w mig z talerza :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 gram mięsa mielonego 600-700 gram ziemniaków po obraniu, u mnie młode ziemniaki 1 duża cebula 1 średnia marchewka 200 ml śmietany(...)naczyniu żaroodpornym, ser trzemy na tarce o drobnych oczkach, do miski wlewamy śmietankę, wodę, dodajemy starty ser, koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowany sos rozprowadzamy po pulpetach i ziemniakach, gotowe danie wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180-190 stopni i pieczemy ok 30-40 min do momentu aż danie ładnie nam się zapiecze
Blog kulinarny S9.PLSałatka z pieczonym kurczakiem z dodatkiem sałaty, pomidorków, cebuli i oliwek, polana sosem jogurtowo-keczupowym to pyszna przekąska na każdą okazję. Taka sałatka może również stanowić szybki poczęstunek dla niespodziewanych gości. składniki na 3 porcje opakowanie mixu sałat 2 pieczone udka 1 czerwona cebula 8-10 pomidorków koktajlowych lub papryczkowych garść czarnych oliwek sos 3 łyżki jogurtu naturalnego(...)doprawiamy szczyptą soli oraz czarnym pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy. Na płaskim talerzu układamy sałatę, kawałki kurczaka,połówki pomidorków oraz cebulę, na wierzchu sałatki umieszczamy czarne oliwki. Sałatkę polewamy sosem i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Artykuł Sałatka z pieczonym kurczakiem + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniacebula (około 70 g) 1 kostka ser feta (około 270 g) – użyłam sera Favita około 30 oliwek zielonych lub czarnych (można dodać mniej jeżeli nie lubimy) pęczek koperku na sos: 2 łyżki octu winnego czerwonego 3 łyżki oliwy lub oleju sałatkowego 1 łyżeczka oregano sól, pieprz opcjonalnie szczypta cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Sałatka(...)mamy większe pomidorki to możemy je pokroić w ćwiartki. Koperek siekam, cieciorkę płuczę na durszlaku, ser feta kroję w kostkę (można pokruszyć). Wszystkie składniki przekładam do miski i przygotowuję sos. Do octu dodaję oliwę, oregano, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam. Sos dodaję do sałatki i dokładnie mieszam, po wymieszaniu sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam. Sałatka z cieciorką
Uwaga Babcia Gotujeodgrzać. Są pyszne i znikają zawsze w mgnieniu oka. Z przepisu przygotujecie 8 grubszych (my wolimy taką wersję) lub 10 cieńszych pizzerinek. Takie pizzerinki najlepiej smakują w towarzystwie domowego sosu czosnkowego lub pomidorowego. A jakie dodatki? Ja polecam Wam kukurydzę, pieczarki i… plasterki krakowskiej Olewnik. Firma Olewnik ma naprawdę bogatą ofertę. My np. uwielbiamy kiełbasy z plasterkach i kabanosy(...)ciasto: 3 szklanki mąki pszennej szczypta soli pół łyżki cukru 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 1 szklanka ciepłej wody (nie gorącej) 40 g świeżych drożdży Dodatki: sos pomidorowy (np. z tego przepisu ) kukurydza plasterki krakowskiej suchej pieczonej i krakowskiej z szynki Olewnik wiórki mozzarelli pieczarki Z przepisu wychodzi 8 grubszych lub 10 cieńszych pizzerinek, z tego samego
Słodkie okruszkiCzerwone pesto to jeden z moich ulubionych włoskich sosów. Dodaję go do kanapek, makaronów, sałatek. Wymaga niewielu składników a czas jego wykonania to jakieś kilka minut. Zdecydowanie wolę zrobić je sama niż kupić w sklepie. Dzięki temu wiem co jem i jakich dodatków używam :) Pamiętajcie, że podstawą są tu suszone pomidory i to właśnie od nich zależy smak naszego pesto(...)jakość naszej potrawy. Pomidory PONTI to oryginalny włoski produkt. Charakteryzuje się bogatym smakiem i aromatem. To właśnie dzięki nim nasze pesto zyskuje prawdziwe włoski wyraz :) Kolejny krok to doprawienie sosu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz jedną łyżeczkę "suszonych pomidorów z czosnkiem". Sól i pieprz wedle uznania. Olej, który pozostał w słoiczku dodajemy do masy. Ja wykorzystałam prawie
Przepis na Dzień Dobryplasterków chudej szynki 1 cukinia DODATKOWO: 2-3 łyżki przecieru pomidorowego lub ketchupu 3-4 łyżki startego żółtego sera (np. mozzarella) 1 łyżka posiekanych świeżych ziół domowy sos czosnkowy – do podania PRZEPIS TUTAJ *** Wszystkie pozostałe składniki ciasta umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto *** *** Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Na rozgrzany olej wlewamy(...)kilka plasterków cukinii *** *** Naleśniki z farszem rolujemy i układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce do pieczenia *** *** Zwinięte naleśniki polewamy z wierzchu przecierem pomidorowym (lub ketchupem) i opcjonalnie sosem czosnkowym *** *** Całość posypujemy z wierzchu startym żółtym serem *** *** Naleśniki zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180’C przez 20 minut – bez przykrycia. Podajemy posypane świeżymi ziołami i polane domowym sosem czosnkowym
Blog z Apetytemsię dopełniają, że nawet wylizałem talerz. Obłędny smak i konsystencja sprawia, że niewinnie sięgamy za dokładką. Chrupiące szparagi, lekki zapach boczku, makaron al dente i to wszystko obtoczone kremowym sosem jajecznym. Wystarczy, że zadbamy o jakościowe składniki i już będzie bomba. Gorąco polecam ten przepis! Korzystajcie, dopóki trwa sezon na szparagi. Kremowa carbonara ze szparagami - przepis: 400 g makaronu(...)łagodną część i obsmażamy ok. 30 sekund. Zdejmujemy z ognia. Szparagi muszą pozostać chrupiące . W miseczce ubijamy jajka, dodajemy oliwę, starty ser. Doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu. Sos ma być pieprzny. Zlewamy wodę z ugotowanego makaronu, ale zachowujemy 1/4 szklanki cieczy. Makaron wrzucamy na patelnię (jeżeli mamy ochotę możemy zlać tłuszcz po smażeniu boczku, ale radzę go zostawić
Kuchnia Łukaszapoddawany najpierw rozpuszczaniu, a następnie podgrzewaniu. W procesie karmelizacji uzyskuje on charakterystyczną, bursztynową barwę i szklistą postać. Jest doskonałym dodatkiem do wielu deserów. Na sklepowych półkach znajdziemy wiele różnorodnych sosów w zależności od producenta. Jednak najlepiej przygotować taki sos w domowych warunkach. Jest z pewnością o niebo lepszy niż ten sklepowy. Może nam się wydawać, że przygotowanie karmelu jest czasochłonne(...)trudne. Jednak po kilku próbach przygotowania idealnego sosu mogę podzielić się z Wami sprawdzonym przepisem, a z pewnością będzie to łatwiejsze. Karmel możemy wykorzystać jako polewę do ciast lub tortów. Jeśli chcemy jednak przygotować różnorodne dekoracje z karmelu, musimy pozostawić go do wystygnięcia. Aby to zrobić, należy ostrożnie przelać jeszcze płynny karmel na papier do pieczenia i pozostawić, aż masa
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneśmietana? Pasuje. Szparagi i śmietana? Też. To samo szparagi i jajko . No to nie pozostaje nic innego jak przygotować keto szparagową carbonarę! Boczek i szparagi zatopione w pysznym kremowym sosie to – w rzeczy samej – danie obiadowe na czasie. Solidne i pożywne. No i zgodne z dietą ketogeniczną ! Zestawiane z reguły z makaronem spaghetti, ewentualnie innymi długimi odmianami(...)już się lekko przyrumieni, dodać szparagi. Jajko wymieszać w misce ze śmietaną i przyprawą. Wyłączyć palnik, masę jajeczną wylać na gorącą patelnię i energicznie mieszać tak, aby powstał gęsty sos. Jeśli sos nie zgęstnieje, można całość jeszcze lekko podgrzać, jednak nie można zagotować, bo jajko się zetnie. Podawać gorące w towarzystwie ulubionego makaronu. Pozostałe informacje Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji
Modern Cave Girlpłatów makaronu do lasagne -puszka krojonych pomidorów -1 cebula -4 łyżki koncentratu pomidorowego - 200 g żółtego sera -bazylia -oregano -ząbek czonsku -sól, pieprz -3 łyżki oleju do smażenia sos beszamelowy -3/4 szkl. mleka -5 łyżek mąki -łyżka masła -gałka muszkatołowa Przygotowanie W garnku zagotować lekko osoloną wodę. Płaty makaronu kłaść pojedynczo i gotować 3-4 minuty. Odłożyć na talerz(...)całość przemsażyć do ścięcia. Odłożyć na talerz. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Poddusić pomidory. Dodać mięso, koncentrat pomidorowy, bazylię, oregano. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Całość wymieszać. Przygotować sos beszamelowy. W garnuszku rospuścić masło. Zrumienić na nim mąkę. Zalać mlekiem i doprawić gałką muszkatołową. Podgotować do zgęstnienia. W naczyniu żaroodpornym układać na przemian płaty lasagne, mięso z dodatkami, posypywać
Zielona Kuchnia