Wczorajszy dzień należał do takich, które są pełne nowości i wrażeń. Inne były też posiłki, bo pizzy z białym sosem, czyli pizzy bianca, nigdy wcześniej nie robiłam (poza nieudaną próbą upieczenia pizzy z sosem carbonara wieki temu). Swoim przepisem odbiegłam od klasyki, bo zaproponowałam wiele dodatków, by było na bogato w tym dziwnym dniu. Wyszła łagodniejsza w smaku od klasycznej(...)margherity czy jakiejkolwiek innej pizzy na bazie sosu pomidorowego. Myślę, że będę piec ją częściej, bo jest bardziej pożywna. Lekkości tej pizzy nadaje dodatek pomidorków koktajlowych. Nie żałujcie ich sobie 😉😋 Składniki : Ciasto 15 g drożdży pół łyżeczki cukru 300 g mąki chlebowej typ 720 170-200 ml ciepłej wody pół łyżeczki soli pół łyżeczki suszonego
Weekendy w domu i ogrodziezapiekania masłem. Wymieszaj wino ze śmietaną. Wyłóż na dno warstwę ziemniaków, na nich szpinak, brokuły, posyp smażoną cebulką i boczkiem i kawałkami sera, posól i popieprz i zalej całość sosem śmietanowo-winnym. Ułóż kolejną warstwę zapiekanki, szpinaku i selera, posyp cebulką, serem, dopraw solą i pieprzem, polej sosem. Układaj warstwy aż skończą ci się ziemniaki. Ostatnią warstwę polej sosem
Niedzielny kucharzbardzo mam ochotę na spędzanie długich godzin w garach (tak, mi też się czasem zdarza ;) Niezawodny makaron z nutką ostrej papryczki, z dodatkiem czosnku i szynki szwarcwaldzkiej połączone kremowym sosem, to pyszne danie, które możemy przygotować w kilka chwil. Makaron z sosem paprykowym i szynką szwarcwaldzką 1) 250 g makaronu tagliatelle(...)wszystko chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy makaron, szczaw sałatkowy, serki topione i 1,5 szklanki wody, w której gotował się makaron i wszystko delikatnie mieszamy aż serki się rozpuszczą i sos nieco zgęstnieje. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki i uprażonymi pestkami dyni. Smacznego
Na kulinarnym poligonieUrosła nam (nam czyli rodzicom w ogródku ;) duża dynia, a więc nie tylko zupy, ale i makarony z żółtym sosem królować zaczęły na naszym stole. Dynia sama w sobie mi nie smakuje, ale za to w połączeniu z pikantną chili, albo z aromatycznymi suszonymi pomidorami smakuje wspaniale. Dodam, że po cichu liczyłam, że słoneczny, żółty sos skusi mojego Niejadka(...)się powtórzę, jeśli mamy w domu makaron, to od razu mamy obiad :D Tym razem do makaronu dodałam dynię, aromatyczne suszone pomidory i szynkę parmeńską, a wszystko połączone kremowym sosem. Pycha! Makaron z dynią, szynką parmeńską i suszonymi pomidorami Składniki: 1) 200 g makaronu (np. penne
Na kulinarnym poligoniegarść płatków migdałów 6) ok. 60 g suszonej miechunki 7) garść suszonej żurawiny sos: 1) sok z cytryny 2) sok z pomarańczy 3) 2-3 łyżki musztardy 4) 100 ml oleju(...)kroimy na mniejsze kawałki. 2. Plasterki szyni parmeńskiej kroimy na mniejsze kawałki. 3. Płatki migdałów oraz orzechy chwilę prażymy na suchej patelni. 4. Przygotowujemy sos: mieszamy sok z cytryny, sok z pomarańczy, 2 łyżki musztardy, 80 ml oleju i 2-3 łyżki miodu i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 5. Na talerzu układamy
Na kulinarnym poligoniesałatki. Propozycja na dziś to pyszna, kolorowa sałatka, w której słodki smak marchewki i brzoskwini przeplata się ze słoną fetą i chrupiącymi ziemniaczkami, a całości dopełnia lekki jogurtowy sos z listkami świeżej mięty (która też zaczęła się wychylać spod ziemi) Sałatka słodko-słonym połączone Składniki: 1) 4 ziemniaki 2) marchewka(...)patelni wysmarowanej olejem przez około 2 minuty. 3. Fetę kroimy w kostkę. Brzoskwinie kroimy na plasterki. Opcjonalnie możemy je podsmażyć na patelni grillowej. 4. Przygotowujemy sos: Listki mięty siekamy i dodajemy do jogurtu greckiego. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. 5. Na talerzu układamy paseczki marchewki i cukinii, następnie upieczone ziemniaczki, fetę oraz plasterki brzoskwini
Na kulinarnym poligoniekierunku Dalekiego Wschodu i przedstawiam przepis na kurczaka po azjatycku. Danie zdecydowanie dla miłośników podróży i pikantnych smaków (jak mój Smakosz), bowiem kurczak skąpał się w marynacie z sosu sojowego i sake, a towarzyszą mu w tym ostra papryczka chili i aromatyczny imbir. Takiego kurczaka najlepiej podać z ryżem, ale można też wykorzystać jako farsz do omletu. Kurczak po azjatycku(...)Składniki: 1) pierś kurczaka 2) 4 łyżki sake 3) 8 łyżek sosu sojowego 4) łyżka mąki kukurydzianej 5) 2 marchewki 6) Kawałek imbiru
Na kulinarnym poligoniePraca zdalna się skończyła, więc trzeba było coś do pracy ze sobą zabrać. Tym razem makaron w towarzystwie wędzonego na zimno łososia, zielonej cukinii i kaparów w kremowym śmietanowym sosie. Przygotowanie tej potrawy zajmuje naprawdę niecałe 30 minut, a takie dania to ja lubię najbardziej ;) Makaron z łososiem, cukinią i kaparami w kremowym sosie Składniki(...)kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Gdy będzie już miękka dodajemy łososia i plasterki cukinii oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy kilka minut. Następnie dodajemy kapary oraz sos śmietanowy i wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy ugotowany makaron i delikatnie mieszamy. Ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku. Smacznego
Na kulinarnym poligonieKiedyś nie lubiłam makaronu, bo mam złe wspomnienia z przedszkola; nawet dziś jak sobie przypomnę ten rozgotowany makaron z tamtym sosem.... ale na szczęście jakiś czas temu makaron wrócił do łask (w sumie to dzięki Smakoszowi :D i teraz gości na naszym stole dość często, powiedziałabym nawet, że bardzo często. Tym razem zapraszam Was na makaron bavette z kremowym sosem(...)karmelizowanej gruszki. Moim zdanie to ponadczasowe połączenie, które doskonale pasuje do makaronu. Ważne jest też to, że to pyszne danie można przygotować w kilka chwil. Bavette z kremowym sosem, orzechami, karmelizowaną gruszką, szynką parmeńską i winogronami Składniki: 1) 200 g makaronu bavette
Na kulinarnym poligoniemąki pełnoziarnistej z kremowym serowym farszem z dodatkiem delikatnego wędzonego na zimno łososia Mowi pure. To doskonała i pyszna przekąska na każdą okazję. Można dodać do niej sos jogurtowy albo czosnkowy. Podpłomyki z serkiem i łososiem Składniki: Ciasto na podpłomyki: 1) 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej(...)sól, pieprz czarny świeżo mielony 6) zioła prowansalskie 7) garść rukoli Sos: 1) 200 g jogurtu naturalnego 2) 2 łyżki majonezu 3) sól, świeżo mielony pieprz czarny
Na kulinarnym poligonieprzepisu? Podczas pobytu w ubiegłym roku w Berlinie, byliśmy w restauracji mojego dobrego znajomego Greka. Zaprosił nas na zaplecze i zapoznał z kuchnią, którą serwują. Między innymi z klasycznym sosem tzatziki, który jest domeną Greków. Przyznam się szczerze, że różnił się w smaku od znanego mi w Polsce sosu. Po pierwsze Grecy ścierają ogórki bez pestek, do których następnie dodają
Kuchnia Na Wypasiesię klasyczny przepis na kalafiora, może zainteresuje Cię nasza propozycja! Jest to sałatka imprezowa, grillowa i obiadowa . Warzywa, które uzupełniają smak kalafiora każdy może wymieszać ze swoim ulubionym sosem. Może to być sos koperkowy, sos czosnkowy, lub majonezowy, jak w naszym przypadku. Kalafiora podaliśmy do sałatki w nasz ulubiony sposób, a więc z masełkiem i bułką tartą. Wyszło zupełnie przyzwoite
Kuchnia Na Wypasieu0142e kawa\u0142eczki.\r","Wymiesza\u0107. Posoli\u0107 i popieprzy\u0107.\r","W osobnym naczyniu wla\u0107 olej i oliw\u0119. Wsypa\u0107 przyprawy. Wymiesza\u0107.\r","Doda\u0107 sos do warzyw. Wymiesza\u0107.\r"],"recipeYield":"2","keywords":"kukurydza,na grilla,papryka,pomidory,rzodkiewka,sa\u0142ata,sa\u0142atka","totalTime":"PT0H5M"} Drukuj Sałatka z kukurydzy Czas przygotowania: 5 minut/y Czas całkowity(...)pokroić w kostkę. Rzodkiewki pokroić w plasterki. Sałatę rozdrobnić na małe kawałeczki. Wymieszać. Posolić i popieprzyć. W osobnym naczyniu wlać olej i oliwę. Wsypać przyprawy. Wymieszać. Dodać sos do warzyw. Wymieszać. Smocze porady: Sałatkę przygotować ok 10-15 minut przed podaniem, żeby sos się przegryzł z resztą składników. https://www.bardzogrubysmok.pl/salatka-z-kukurydzy/ Artykuł Sałatka z kukurydzy pochodzi z serwisu Bardzo Gruby
Bardzo Gruby SmokSzakszuka (Shakshouka) to danie składające się z jajek sadzonych w sosie na bazie pomidorów, papryki, cebuli i orientalnych przypraw. Danie powstało dawno temu w kulturze Maghrebu, ale przez ostatnie lata weszło do kanonu śniadaniowego właściwie na całym świecie. W idealnej szakszuce białko jajek z wierzchu jest ścięte, a żółtko po przebiciu rozlewa się i miesza z sosem. Są jeszcze(...)sekretne kroki, które sprawiają, że poniższy przepis wynosi szakszukę na wyższy poziom kulinarny. Po pierwsze, sos musi być długo duszony (przez około godzinę), żeby wszystkie warzywa były zupełnie miękkie. Po drugie, przyprawy! Ja używam mieszanki przypraw “Etiopskie Berbere” i nic nie jest w stanie przebić tego smaku
Chleby Rolfa