różnego rodzaju przyjęcia, imprezy w formie przekąski, sprawdzą się także jako smaczna kolacja, czy posiłek do pracy. Domowe hot-dogi możemy serwować z ketchupem lub domowym sosem czosnkowym, na który przepis znajdziecie na naszym blogu. Jeśli szukacie ciekawych pomysłów na pyszne przekąski na imprezę, domowe mini hot-dogi będą idealnym wyborem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Polecamy(...)posypać sezamem. Wstawić do zimnego piekarnika i piec około 20 min w temperaturze 180°C, grzanie góra/dół. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym na który przepis znajdziecie tutaj: Domowy Sos Czosnkowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Mini Hot-Dogi w Cieście Drożdżowym pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.pldrobny) 200 g wędzonego boczku 100-150 g sera cheddar pół szklanki papryczek jalapeno (z zalewy ze słoiczka) 1/3 szklanki majonezu lub gęstego jogurtu greckiego jeśli wolisz mniej kaloryczny sos 1/3 szklanki śmietany 18% 2 łyżki soku z cytryny 3/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czosnku w proszku 3/4 łyżeczki czarnego pieprzu świeża pietruszka drobno posiekana do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotuj(...)zdejmij go z patelni najlepiej na kawałek papierowego ręcznika, aby ten zebrał nadmiar tłuszczu), ser oraz papryczki jalapeno. Z majonezu, śmietany, soku z cytryny, soli, pieprzu, sproszkowanego czosnku przygotuj sos. Wymieszaj przygotowany sos z makaronem. Na koniec posyp sałatkę natką pietruszki i podawaj. Smacznego! Artykuł Sałatka makaronowa z boczkiem pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl
nietylkopasta.plDrukuj przepis Porcji: 2 Składniki 100 g boczku pokrojonego w kostkę lub cienkie plastry 3 jajka 2 garście liści sałaty 10 pomidorków koktajlowych kawałek parmezanu lub innego, twardego sera SOS: 2 łyżeczki musztardy francuskiej (lub innej), 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka octu winnego, łyżeczka miodu Przepis 1 Boczek podsmażamy na suchej patelni do zrumienienia i odstawiamy do wystygnięcia. Jajka(...)pół. 2 Sałatę rozkładamy na talerze. Pomidorki kroimy na pół i dokładamy do sałaty. 3 Następnie na talerze wykładamy boczek oraz połówki jajek. Całość posypujemy kawałkami parmezanu. 4 Składniki sosu mieszamy w słoiczku, zakręcamy go i dokładnie potrząsamy do połączenia się składników. Polewamy sosem sałatę. Artykuł Sałatka z jajkiem i boczkiem pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny
Kuchnia Bazyliiadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pierożki kebabowe to drożdżowa przekąska, pieczona w piekarniku, z dodatkiem farszu warzywno-mięsnego. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe z dodatkiem sosu czosnkowego. Brzmi bardzo ciekawie prawda? Smakuje jeszcze lepiej! Sprawdźcie sami. Pierożki kebabowe to świetna imprezowa przekąska, którą możemy zaserwować swoim gościom, ale także idealny posiłek do pracy, czy na piknik. Poniżej zaprezentujemy Wam nasz ulubiony przepis(...)domowe pierożki kebabowe , które smakują niczym mini kebaby w cieście. Przepis na domowy sos czosnkowy znajdziecie tutaj: Sos Czosnkowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PRZEPIS NA PIEROŻKI KEBABOWE Ciasto: 1 kg mąki pszennej typu 450 10 dag drożdży świeżych 500 ml mleka 100 g masła 1 jajko 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżka przyprawy do ziemniaków Farsz: 500 g pieczarek
Przepiski.plstronie, aż cukinia lekko zmięknie. Jak kotlety będą gotowe zdjąć z patelni i przełożyć na papierowy ręcznik, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Taka cukinia świetne smakuje z dodatkiem ulubionych sosów np. pomidorowego bądź czosnkowego. Podaje je razem z kaszą bądź ryżem. Smakuje pysznie na zimno jak i na ciepło. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kotlety z cukinii 2020-08-23 Ketchup(...)Przepis na kotlety z cukinii Kotlety z cukinii to pyszny sposób na szybki i tani obiad. Wykonuje się je w kilkanaście minut. Podaje je z domowym sosem czosnkowym bądź innym ulubionym sosem. Świetnie smakują z ketchupem. Przepis na kotleciki z cukinii jest mi znany od lat, wykonywała go już moja mama w moim dzieciństwie, jednak pozmieniałam trochę ilość przypraw
To Musisz Wiedziećłyżeczka czosnku granulowanego (użyłam Skworcu ) * 1 jajko * 3 łyżki bułki tartej * 3 ziemniaki * 3 mniejsze pomidory * 2 średnie cebule * 4 plasterki bekonu * 1 łyżeczka majeranku (użyłam Skworcu ) Sos: * 150 g jogurtu naturalnego gęstego * 2 łyżki majonezu * 1 płaska łyżeczka soli * 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego * 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej mielonej * pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonego Dodatkowo garść(...)majerankiem. Całość zakryć folią spożywczą (jeśli macie naczynie z przykrywką to nią zakryć). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170'C i piec około 55 minut. W między czasie zrobić sos. Jogurt naturalny wymieszać z majonezem i przyprawami. Podpieczoną zapiekankę wyjąć z piekarnika. Posmarować sosem, posypać serem i ponownie piec w piekarniku około 25 minut, już bez przykrycia
Zrób to smaczniekurczaka + przyprawa typu kebab-gyros 1 mała czerwona papryka 4 pomidory 4 ogórki 1 mała czerwona cebula kilka łyżek kukurydzy olej do smażenia Sos: 4 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka ziół prowansalskich pieprz 1-2 ząbki czosnku szczypta cukru Sposób wykonania: 1. Filety z kurczaka pokroić w kostkę, obsypać przyprawą kebab(...)gyros i usmażyć na niewielkiej ilości oleju na patelni. Przestudzić. 2. Składniki sosu wymieszać, odstawić do przegryzienia. 3. Sałatę lodową porwać na kawałki, pokroić paprykę, pomidory, ogórki i cebulę. 4. Na półmiskach układać: sałatę, paprykę, ogórki, pomidory, cebulę, kawałki kurczaka i kukurydzę. Przed podaniem polać sosem. Smacznego!!! Źródło: Kulinarne przeboje
Kuchnia domowa Aniłódeczek bolognese możecie doprawić tak, jak najbardziej lubicie. Możecie też wzbogacić go o inne dodatki, na przykład pieczarki lub czerwoną fasolę. Ważne, by nadzienie nie było płynne jak sos - powinno być gęste, by nie wypływało z pasztecików. Jak zawijać mięsne paszteciki bolognese ? Ja zawijam je w kształt łódeczek, ale tak naprawdę możecie zawinąć je podobnie jak tradycyjne lub w taki(...)nadziewane bułeczki drożdżowe. Paszteciki drożdżowe z mięsem mielonym smakują dobrze na ciepło i w temperaturze pokojowej. Nie potrzeba do nich żadnych dodatków, ale można podać do nich ulubiony zimny sos, na przykład czosnkowy. Świetnie sprawdzają się na spotkaniach w większym gronie. Smacznego:) Przepis na łódeczki bolognese, składniki: ciasto drożdżowe na paszteciki: szklanka ciepłej wody, 1 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży
Lekcje w kuchniMini bakłażany w maślano-migdałowym sosie z pesto! Jakiś czas temu kupiłam mini bakłażany, trochę bez żadnego pomysłu co z nich zrobię, ale miałam silną potrzebę ich sfotografowania, co też uczyniłam ;-) ale oczywiście coś z tych bakłażanów musiałam zrobić. Nie miałam jakoś weny na żadne ambitne dania, które przygotowuje się kilka godzin, upał zdecydowanie zniechęca do taki rozterek w kuchni(...)Postawiłam na prostotę, która zachwyciła! Przepyszne malutkie bakłażany w tym sosie to jest sztosik! Polecam! SKŁADNIKI: - 15 sztuk małych bakłażanów - 4 ząbki czosnku - 1/2 kostki masła - 2 łyżki oliwy z oliwek - garść nerkowców - natka pietruszki - sól himalajska - kumin - chilli - bazylia - płatki migdałów WYKONANIE : Małe bakłażany, kroimy na pól, solimy i odstawiamy na 30 minut. Bakłażany myjemy pod bieżącą wodą, usuwamy
SMYKWKUCHNIMAKARON Z SOSEM Z CUKINII W dzisiejszym poście zapraszam na bardzo pyszny i sycący obiad. W porze gdy cukini i kabaczka jest bardzo dużo - to danie często gości w moim domu. Składniki: ok 25-30 dkg. kiełbasy lub boczku wędzonego 1 cebula 1 większa cukinia/kabaczek paczka makaronu 2-3 łyżeczki ziół prowansalskich lub oregano sól, pieprz olej(...)wodą) . 7. Sprawdzamy czy cukinia lub kabaczek jest już miękki i przyprawiamy: a) solimy i pieprzymy b) dodajemy zioła, wszystko razem dokładnie mieszamy. 8. Zabieramy się za zagęszczanie sosu. Możemy zrobić to na dwa sposoby: sposób #1 Serek topiony kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka - całość dokładnie mieszamy, ewentualnie możemy dolać troszkę śmietanki. sposób #2 Do kubeczka
Kulinarnie z Polką na Kresachskrzydełek marchewka pietruszka cebula lubczyk ziele angielskie listek laurowy na sos; 1 łyżka miodu 2 łyżki konfitury z jarzębiny 3-4 łyżki wina czerwonego 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 łyżeczki mąki ryżowej Skrzydełka myjemy, wkładamy do garnka wraz z marchewką, cebulą i pietruszką, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i lubczyk. Gotujemy skrzydełka do miękkości(...)Skrzydełka wyjmujemy z rosołu (rosół użyjemy np. na bazę do zupy) W głębokiej patelni umieszczamy miód, konfiturę z jarzębiny, wino i sos sojowy, doprowadzamy do wrzenia i wkładamy skrzydełka. doprawiamy pieprzem. Po kilku minutach duszenia mąkę ryżową mieszamy z niewielką ilością wody ok 2-3 łyżki .i zagęszczamy ostrożnie wlewając rozrobioną mąkę w różne miejsca. Tak przygotowane skrzydełka podajemy
Gotowanie jest łatwejajka 90 g mąki pszennej 1 łyżeczka ziół prowansalskich 80 g parmezanu 90 g sera cheddar sól i pieprz do smaku olej do smażenia Do podania: Przepis na sos czosnkowy Przepis na sos tzatziki Jak zrobić serowe placki z cukinii Cukinię dokładnie umyj, a następnie bez obierania ze skórki zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach. Obficie posól, dokładnie wymieszaj(...)widelcem. W czasie smażenia placuszki będą dosyć miękkie, ale stygnąc nieco stwardnieją. Serowe placki z cukinii możesz podawać solo lub z ulubionym dipem. W tej roli świetnie sprawdzi się sos czosnkowy lub tzatziki. Możesz też polać je śmietaną lub jogurtem naturalnym. Warto też posypać je koperkiem lub innymi, świeżymi ziołami. Zobacz też inne przepisy na obiady : Zapiekanka z cukinią Lasagne
okolicepalnika.plpietruszka 1 cebula 150 g pieczarek 1 czerwona papryka sól pieprz pieprz ziołowy oregano 200 ml śmietany tłuszcz do smażenia (smalec) łyżka mąki kukurydzianej lub ryżowej do zagęszczenia sosu. Karkówkę myjemy i osuszamy, w głębokiej patelni rozpuszczamy łyżkę tłuszczu, u mnie jest to smalec. Kładziemy karkówkę i osmażamy ze wszystkich stron. Dodajemy posiekaną cebulę, paprykę, marchewkę i pietruszkę. Podsmażamy(...)godzinę, w razie potrzeby dolewamy wodę obracamy karkówkę i dusimy kolejną godzinę. Po tym czasie można jeszcze raz obrócić mięso i dusimy jeszcze ok pół godziny. Mięso wyjmujemy a sos podprawiamy śmietaną rozmieszaną z mąką. Pokrojone plastry mięsa podajemy z ziemniaczkami sosem i surówką sezonową
Gotowanie jest łatweOlewnik 3 pieczarki 1/4 czerwonej papryki 1/4 zielonej papryki 2-3 łyżki kukurydzy 2 szczypty suszonej cebuli około 200 g żółtego sera (najlepiej mozzarella, ja dziś nie miałam) ulubiony sos pomidorowy na spód pizzy (opcjonalnie ketchup) Przygotowanie: Do ciepłej wody wkruszamy świeże drożdże, dodajemy szczyptę cukru i mieszamy. Odstawiam na chwilę. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, resztę cukru, nasze(...)papierem do pieczenia. Papier i nasza dłoń smarujemy niewielką ilością oliwy lub oleju. Wyciągamy nasze wyrośnięte ciasto, układamy na papierze i naciskając dłonią formujemy kształt pizzy. Pizze smarujemy sosem pomidorowym lub w ostateczności ketchupem. Posypujemy cienką warstwą startego sera. Następnie wykładamy nasze składniki, na koniec dodając 2 szczypty suszonej cebuli. Całość posypujemy resztą startego sera i wkładamy do nagrzanego
Słodkie okruszkiCudowna, odświeżająca sałatka. Składniki: Sos : 1 łyżka płynnego miodu spadziowego 1 łyżka octu balsamicznego 4 łyżki oliwy melon miodowy 100 g szynki parmeńskiej ser mozzarella w kulkach listki mięty Przygotowanie: Zrobiłem gęsty sos balsamico, energicznie mieszając łyżkę płynnego miodu spadziowego z łyżką octu balsamicznego i 4 łyżkami oliwy ( można(...)grubości około 1 cm. Ułóżyłem na półmisku plasterki szynki parmeńskiej (lub innej typu prosciutto crudo), kilka przepołowionych kuleczek sera mozzarella i cząstki melona. Udekorować można listkami mięty. Polałem sosem balsamico
R'n'G Kitchen