sosy - 72234 przepisów (strona:1168/4816)

Bavette z kremowym sosem, orzechami, karmelizowaną gruszką, szynką parmeńską i winogronami 100

Kiedyś nie lubiłam makaronu, bo mam złe wspomnienia z przedszkola; nawet dziś jak sobie przypomnę ten rozgotowany makaron z tamtym sosem.... ale na szczęście jakiś czas temu makaron wrócił do łask (w sumie to dzięki Smakoszowi :D i teraz gości na naszym stole dość często, powiedziałabym nawet, że bardzo często. Tym razem zapraszam Was na makaron bavette z kremowym sosem(...)karmelizowanej gruszki. Moim zdanie to ponadczasowe połączenie, które doskonale pasuje do makaronu. Ważne jest też to, że to pyszne danie można przygotować w kilka chwil.  Bavette z kremowym sosem, orzechami, karmelizowaną gruszką, szynką parmeńską i  winogronami Składniki: 1)        200 g makaronu bavette

Na kulinarnym poligonie
Podpłomyki z wędzonym łososiem 93

mąki pełnoziarnistej z kremowym serowym farszem z dodatkiem delikatnego wędzonego na zimno łososia Mowi  pure. To doskonała i pyszna przekąska na każdą okazję. Można dodać do niej sos jogurtowy albo czosnkowy.  Podpłomyki z serkiem i łososiem Składniki: Ciasto na podpłomyki: 1)       200 g mąki pszennej pełnoziarnistej(...)sól, pieprz czarny świeżo mielony 6)       zioła prowansalskie 7)       garść rukoli      Sos: 1)       200 g jogurtu naturalnego 2)       2 łyżki majonezu 3)       sól, świeżo mielony pieprz czarny

Na kulinarnym poligonie
Tzatziki – lekki i pyszny dodatek do potraw 67

przepisu? Podczas pobytu w ubiegłym roku w Berlinie, byliśmy w restauracji mojego dobrego znajomego Greka. Zaprosił nas na zaplecze i zapoznał z kuchnią, którą serwują. Między innymi z klasycznym sosem tzatziki, który jest domeną Greków. Przyznam się szczerze, że różnił się w smaku od znanego mi w Polsce sosu. Po pierwsze Grecy ścierają ogórki bez pestek, do których następnie dodają

Kuchnia Na Wypasie
Sałatka z kalafiorem i warzywami 1128

się klasyczny przepis na kalafiora, może zainteresuje Cię nasza propozycja! Jest to sałatka imprezowa, grillowa i obiadowa . Warzywa, które uzupełniają smak kalafiora każdy może wymieszać ze swoim ulubionym sosem. Może to być sos koperkowy, sos czosnkowy, lub majonezowy, jak w naszym przypadku. Kalafiora podaliśmy do sałatki w nasz ulubiony sposób, a więc z masełkiem i bułką tartą. Wyszło zupełnie przyzwoite

Kuchnia Na Wypasie
Sałatka z kukurydzy 92

u0142e kawa\u0142eczki.\r","Wymiesza\u0107. Posoli\u0107 i popieprzy\u0107.\r","W osobnym naczyniu wla\u0107 olej i oliw\u0119. Wsypa\u0107 przyprawy. Wymiesza\u0107.\r","Doda\u0107 sos do warzyw. Wymiesza\u0107.\r"],"recipeYield":"2","keywords":"kukurydza,na grilla,papryka,pomidory,rzodkiewka,sa\u0142ata,sa\u0142atka","totalTime":"PT0H5M"} Drukuj Sałatka z kukurydzy Czas przygotowania: 5 minut/y Czas całkowity(...)pokroić w kostkę. Rzodkiewki pokroić w plasterki. Sałatę rozdrobnić na małe kawałeczki. Wymieszać. Posolić i popieprzyć. W osobnym naczyniu wlać olej i oliwę. Wsypać przyprawy. Wymieszać. Dodać sos do warzyw. Wymieszać. Smocze porady: Sałatkę przygotować ok 10-15 minut przed podaniem, żeby sos się przegryzł z resztą składników. https://www.bardzogrubysmok.pl/salatka-z-kukurydzy/ Artykuł Sałatka z kukurydzy pochodzi z serwisu Bardzo Gruby

Bardzo Gruby Smok
Szakszuka 95

Szakszuka (Shakshouka) to danie składające się z jajek sadzonych w sosie na bazie pomidorów, papryki, cebuli i orientalnych przypraw. Danie powstało dawno temu w kulturze Maghrebu, ale przez ostatnie lata weszło do kanonu śniadaniowego właściwie na całym świecie. W idealnej szakszuce białko jajek z wierzchu jest ścięte, a żółtko po przebiciu rozlewa się i miesza z sosem. Są jeszcze(...)sekretne kroki, które sprawiają, że poniższy przepis wynosi szakszukę na wyższy poziom kulinarny. Po pierwsze, sos musi być długo duszony (przez około godzinę), żeby wszystkie warzywa były zupełnie miękkie. Po drugie, przyprawy! Ja używam mieszanki przypraw “Etiopskie Berbere” i nic nie jest w stanie przebić tego smaku

Chleby Rolfa
Pulpety w sosie pomidorowym 85

szybki obiad, pulpety możecie podać z kaszą jęczmienną, gryczaną czy z ziemniakami. Są smaczne i szybkie w przygotowaniu. No i smakują maluchom. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pulpety w sosie pomidorowym Składniki 300 g mielonej wołowiny 300 g mielonej wieprzowiny 1 żółtko 1 sucha bułka mleko do namoczenia bułki 500 g passaty pomidorowej 1 duża cebula tymianek rozmaryn mały pęczek natki(...)chwilę smażymy. Całość zalewamy pomidorami i dusimy na małym ogniu. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy pulpety z każdej strony na rumiany kolor. Obsmażone wrzucamy do garnka z sosem pomidorowym. Dusimy całość pod przykryciem około 30-40 min. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru. Artykuł Pulpety w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
Sałatka z klopsikami 117

sera Parmezan 50 dkg pomidorków koktajlowych Klopsiki: 50 dkg mięsa mielonego (u mnie z indyka) 1 jajko 3/4 łyżeczki soli 2 łyżki bułki tartej szczypta pieprzu Sos: 25 dkg jogurtu greckiego 1/2 łyżeczka soli szczypta zielonego pieprzu duży pęczek świeżej bazylii (10 gr) Jak zrobić sałatkę z klopsikami. Klopsiki: do miski włożyć mięso mielone, dodać sól, pieprz, jajko oraz bułkę(...)układać na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza. Klopsiki piec 30 minut. W trakcie pieczenia należy je przewrócić raz na drugą stronę. Upieczone wystudzić. Sos: do kubka włożyć pokrojoną bazylię, jogurt, sól oraz pieprz. Zmiksować blenderem. Makaron ugotować wraz z łyżeczką soli według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany odlać na durszlak, przelać zimną woda i wystudzić

MeCooks
Karkówka z pieczarkami, cebulą i octem balsamicznym 103

Karkówka z pieczarkami, cebulą i octem balsamicznym .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Składniki 1 kg karkówki 2 większe cebule 40 dkg pieczarek sól pieprz Sos: 5 łyżek octu balsamicznego 5 łyżek cukru 5 łyżek wody pół słoiczka koncentratu pomidorowego 190 g Instrukcje Karkówkę pokroić w plastry przyprawić (sól pieprz- ale można dodać swoje ulubione przyprawy(...)stron i ciepłe plastry wkładać do naczynia żaroodpornego. Na karkówkę układać cebulę pokrojoną w piórka (wcześniej zeszkloną na patelni), a na cebulę surowe pieczarki pokrojone w plastry. Całość zalać sosem, sosu nie jest za dużo jednak w czasie pieczenia objętość się zwiększy. Piec ok 1 godz. w temp. 180-200 stopni. Artykuł Karkówka z pieczarkami, cebulą i octem balsamicznym pochodzi

To co lubię - gotuję i polecam
Zapiekanka brokułowa 90

mocno rozgrzanym oleju kilka minut. Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy na półtwardo w lekko osolonej wodzie. W miseczce mieszamy jogurt, majonez i śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. (Sos powinien być dobrze doprawiony inaczej zapiekanka będzie mdła w smaku). Na dnie naczynia żaroodpornego układamy kolejno połowę sosu, ryż, kawałki kurczaka, ugotowane brokuły i mozzarellę pokrojoną w dowolne kawałki. Całość polewamy(...)pozostałym sosem. Zapiekamy około 30 minut w 160 C. Artykuł Zapiekanka brokułowa pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
Śledzie w pomidorach z rodzynkami. 68

Dzisiaj kolejny przepis na pyszne śledzie w sosie pomidorowym z rodzynkami. Według mnie są idealne, sos pomidorowy z rodzynkami idealnie podkreśla smak śledzi. Do tego będą pięknie wyglądały na świątecznym stole. Pyszne śledzie na słodko. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Śledzie w pomidorach z rodzynkami Składniki 4 płaty filetów śledziowych 2 duże cebule 4 łyżki oleju 2 łyżki dobrego ketchupu (czytajmy(...)moczymy minimum przez godzinę w wodzie, zmieniając wodę. Osączamy z nadmiaru wody na ręczniku papierowym i kroimy je na dowolnej wielkości kawałki. Śledzie układamy warstwami na przemian z wystudzonym sosem pomidorowym. Odstawiamy na minimum kilka godzin, żeby smaki dobrze się połączyły. sledzie w pomidorach to co lubie gotuje i polecam Artykuł Śledzie w pomidorach z rodzynkami. pochodzi z serwisu

To co lubię - gotuję i polecam
Mini pizze ze szparagami 76

pizze ze szparagami Porcje 16 Składniki Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej 150 ml letniej wody 50 g drożdży świeżych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Składniki na sos: 250 ml passaty pomidorowej 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego czosnku sól do smaku cukier do smaku Dodatkowo: wiązka szparagów 250 pieczarek 5 dag salami(...)odstawiamy do wyrośnięcia na kilka minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól, rozczyn i resztę wody, dokładnie wyrabiamy. Miskę przykrywamy ściereczkę i odstawiamy na godzinę w ciepłym miejscu. Sos: W miseczce mieszamy passatę pomidorową razem z ziołami, doprawiamy do smaku solą i cukrem, odstawiamy. Całość: Ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką, rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm i wykrawamy koła

To co lubię - gotuję i polecam
Cannelloni ze szpinakiem i ricottą. 91

szpinaku mrożonego (liście lub mielony) 250 g serka ricotta 1 kulka mozzarelli 4 łyżki startego parmezanu 2 ząbki czosnku szczypta gałki muszkatołowej pół łyżeczki soli pieprz mielony Składniki na sos: 500 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku 1 łyżka miodu 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano sól do smaku Dodatkowo: makaron cannelloni(...)miski. Jeśli używaliście liści to go blendujemy. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, serek ricotta, parmezan, sól, pieprz oraz szczyptę gałki. Całość dokładnie mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Sos: Do garnka lub miski wlewamy passatę pomidorową, dodajemy koncentrat, przeciśnięty przez praskę czosnek, miód oraz zioła. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Danie: Do rękawa cukierniczego przekładamy wcześniej przygotowany farsz

To co lubię - gotuję i polecam
Zielony makaron – makaron szpinakowy 96

użyć zarówno świeżego jak i mrożonego szpinaku. Przygotowując go ze szpinaku mrożonego, wcześniej należy go dobrze osączyć z wody i dokładnie wycisnąć. Taki makaron możecie podać z dowolnym, ulubionym sosem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zielony makaron – makaron szpinakowy Składniki 200 g mąki pszennej 2 jajka 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju Instrukcje Garść świeżego szpinaku blendujemy jeśli używacie(...)robienia makaronu co znacznie ułatwia pracę. Podczas wałkowania możecie lekko podsypywać mąką. Uwagi Makaron gotujemy w dużej ilości, posolonej wody. W tym czasie kiedy gotuje się makaron możecie przygotować sos. Mój sos : 2 łyżki boczku podsmażyłam na patelni, dodałam 2 ząbki czosnku, 50 ml śmietanki 30 %, lekko poddusiłam. Dodałam odcedzony makaron, wszystko wymieszałam na patelni. Całość posypałam startym parmezanem. Artykuł

To co lubię - gotuję i polecam
Spaghetti z cukinią i krewetkami 89

step-5f47e8326ee78","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Na g\u0142\u0119bokie talerze na\u0142\u00f3\u017c porcj\u0119 spaghetti. Na wierzch sma\u017con\u0105 cukini\u0119 i krewetki razem z sosem ma\u015blano - czosnkowym zgromadzonym na patelni. Posyp tartymi p\u0142atkami parmezanu.","text":"Na g\u0142\u0119bokie talerze na\u0142\u00f3\u017c porcj\u0119 spaghetti. Na wierzch sma\u017con\u0105 cukini(...)u0119 i krewetki razem z sosem ma\u015blano - czosnkowym zgromadzonym na patelni. Posyp tartymi p\u0142atkami parmezanu.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/spaghetti-z-cukinia-i-krewetkami\/#wpzoom-rcb-direction-step-15985485876264248","image":""}],"aggregateRating":{"@type":"AggregateRating","ratingValue":"5.0","reviewCount":4}} Drukuj Spaghetti z cukinią i krewetkami duszonymi na maśle czosnkowym 5 od 4 osób Autor: Martyna Pietruszka Danie: Makaron Kuchnia: Włoska Trudność: Łatwe Porcje 2 porcje

ProstePesto.pl

Proponowane wyszukiwania