mowa jest o tyle fajne, że można je robić właściwie cały rok. Jest to jakaś namiastka moich śródziemnomorskich smakowych potrzeb. Pesto z natki pietruszki z kaparami i słonecznikiem to sos, który można użyć do wielu potraw: do makaronów, ryb, drobiu, zup. My najczęściej jemy je z makaronem i jakąś sałatą z winegretem . Do tego oczywiście jakiś ser długodojrzewający(...)sumie nic więcej nie potrzeba. Tym razem pesto zjedliśmy z pełnoziarnistym makaronem, bez sałaty, z serem (a jakże). Ten sos zawsze smakuje dobrze. Zrobiony z bazylii, z natki pietruszki, z koperku (przepis na ten ostatni pojawi się wkrótce na blogu). Jeżeli chodzi o orzechy, też można wydziwiać. Klasyczne jest z orzeszkami pinii, ale spokojnie można użyć pestek słonecznika, dyni, orzechów
KardamonovySomlaw koko, Samlor koko, Samlor korko lub „សម្លកកូរ” w języku khmerskim, nie mogło się obejść bez swojej ziołowej pasty Kroeung, która obejmuje imbir, trawę cytrynową, galangal, pastę rybną i sos rybny. Używane warzywa to również tradycyjne warzywa azjatyckie, w tym bakłażany, zielona starta papaja lub mango i fasola. Na zakończenie mojej krótkiej opowieści, chciałem Ci życzyć smacznego(...)minut 🇰🇭 – Kambodża Składniki potrzebne do zrobienia Samlor Kako Zielona pasta ziołowa Kroeung 800 g kurczaka 2-3 łyżki cukru 3-4 łyżki oleju roślinnego 2-3 łyżki sosu rybnego 1 zielone mango Warzywa w tym bakłażan, dynia, rzepa, fasolka, 3-5 papryczek chili Sól 3-5 łyżek ryżu prażonego i mielonego Jak zrobić Kambodżańskie Ratatouille Warzywa pokrój w kostkę
RafalCookzrobić szybką sałatkę bawarską i przekonaj się o jej rewelacyjnym smaku. Składniki: 1,5 kg ziemniaków 2 cebule czerwone słoik ogórków kiszonych trochę dowolnej szynki pęczek koperku Domowy sos czosnkowy: 4 łyżki majonezu duży jogurt naturalny czosnek przeciśnięty przez praskę (według uznania, im więcej tym bardziej ostre, czosnkowe) trochę soli i pieprzu Wszystko razem zblendować. Jeśli jest za gęsty dodać(...)jogurtu, jeśli za rzadki to majonezu. Sposób przygotowania: Ziemniaki ugotować i pokroić. Resztę składników pokroić. Wymieszać z sosem czosnkowym. Gotowe! Nie trzeba doprawiać bo wszystko czego trzeba dla smaku jest już w sosie. Autor przepisu: Monika Hanzel Artykuł Sałatka bawarska pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisybrokułem i fetą to idealna propozycja na podwieczorek. Jest bardzo szybka do zrobienia i niezwykle smaczna. Składniki: ugotowany brokuł 3 ugotowane jajka pomidorki koktajlowe ser feta prażony słonecznik Sos: mały jogurt naturalny 3 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku sól, pieprz Sposób przygotowania: Czosnek przecisnąć przez praskę. Wymieszać z pozostałymi składnikami na sos do uzyskania jednolitej konsystencji. W szklanej misce układać(...)warstwowo: podzielony brokuł, pokrojone pomidorki, pokrojone jajka, ser feta. Całość polać sosem czosnkowym i posypać prażonym na suchej patelni słonecznikiem. Autor przepisu: Justyna Sodel Artykuł Sałatka z brokułem i fetą pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyŚwiąteczna Kaczka z żurawiną Filet z kaczki w sosie z dodatkiem żurawiny. Pyszna potrawa na świąteczny niedzielny obiad. Składnik: · 1 pierś z kaczki · 1 cebula · Szczypta czosnku · Olej do smażenia · 2 łyżki przecieru pomidorowego · 2 łyżki ketchupu pikantnego · 1 kostka rosołowa · 1 słoik żurawiny do mięsa · Sól Sposób przygotowania(...)mniejsze kawałki, jak ma kość wyjmujemy, solimy i układamy w woreczku do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym pierniku 40 minut w 180 ° C. 2. W tym czasie robimy sos, cebulę obieramy drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy szczyptę czosnku, koncentrat pomidorowy, ketchup, kostkę rosołową, żurawinę i podlewamy jedną szklanką wody. Gotujemy 10 minut
Kulinarna Chwilawystudzenia. POLEWA CZEKOLADOWA Tabliczkę mlecznej czekolady połam na pojedyncze kostki i przełóż do miseczki, dolej śmietankę kremówkę. Miskę ułóż w kąpieli wodnej i mieszaj aż powstanie czekoladowo – śmietankowy sos. Czekoladą oblej jeszcze ciepłe babeczki, wierzch obsyp orzechami włoskimi. Odstaw do zastygnięcia polewy. Instagram Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto . Facebook Polub nas na Facebooku(...)prze\u0142\u00f3\u017c do miseczki, dolej \u015bmietank\u0119 krem\u00f3wk\u0119. Misk\u0119 u\u0142\u00f3\u017c w k\u0105pieli wodnej i mieszaj a\u017c powstanie czekoladowo - \u015bmietankowy sos.","text":"Tabliczk\u0119 mlecznej czekolady po\u0142am na pojedyncze kostki i prze\u0142\u00f3\u017c do miseczki, dolej \u015bmietank\u0119 krem\u00f3wk\u0119. Misk\u0119 u\u0142\u00f3\u017c
ProstePesto.plogarniać, bo gotować i jeszcze słuchać czy patrzeć na laptop co robią prowadzący nie do ogarnięcia. Tu kapusta się parzy, tu farsz, za chwilę zawijanie gołąbków, gołąbki na parę, sos, popcorn z kaszy, czekoladę trzeba rozpuścić. Okazało się, że nie mam przygotowanej foremki na czekoladki, gdzieś przeoczyłam, że trzeba było, córcia szuka w foremkach, jest znalazła taką w formie bananów(...)nich kulkę i zawijać w folię. I weź rozwijaj wszystko i zawijaj od nowa, a najpierw szukanie folii spożywczej. Nie miałam wina, więc bulion warzywny w zastępstwie, ale sos pyszny wyszedł. Zdjęcia ogarniały córcie, nawet na Instagram w relacje co nie co trafiło. Czekoladki tylko powtarzałam, bo te robione na szybko nie były tak ładne. Myślę, że uczestniczki, które gotowały
Izabelawkuchnioliwek 200 g buraków (ja miałam już ugotowane) 100g suszonych pomidorów z oliwy 50 g ziaren słonecznika 2 łyżki sezamu szczypta kuminu rzymskiego szczypta mielonego imbiru cytryna na sos: 120ml białego wytrawnego wina 1 szalotka, sól i pieprz, 90 g zimnego masła i pęczek szczypiorku Robimy! Najpierw kapusta- wycinamy głąb i zanurzamy we wrzątku, aż będą odchodzić pojedyńcze liście, które(...)środek i za pomocą folii podnosimy brzegi formując pakieciki. Zawijamy i układamy w durszlaku/ garnku na parze i podduszamy na parze jeszcze 20-30 minut. W czasie duszenia przygotowujemy sos. Na patelni przesmażamy posiekaną szalotkę, zalewamy winem i na małym ogniu pozwalamy dla wina „parować” aż zmieni się nam w lekko gęsty syrop. Dajemy zimne masło, przyprawiamy solą
LatosiowydomPulpeciki drobiowe z mozzarellą w sosie pomidorowo-paprykowym z makaronem Składniki (około 3-4 porcje): 400 g mięsa mielonego z kurczaka (Kurczak Sielski) 1 jajko 1 czubata łyżka zmielonych płatków owsianych 1 duży ząbek czosnku 3/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 1/2 kostki mozzarelli Sos: 500 ml passaty pomidorowej(...)czyli na jedną porcję ryżu daj 2 porcje wody. Do mięsa i warzyw dodaj mleczko kokosowe oraz wszystkie przyprawy. Wymieszaj. Prawdopodobnie wytrąciło się sporo wody. Aby zagęścić sos wymieszaj 1 płaską łyżkę mąki ziemniaczanej w odrobinie wody i wlej do patelni energicznie mieszając. Gotuj jeszcze kilka minut. Podawaj z ugotowanym ryżem
Zdrowie na języku :Pzbliżone do naturalnych, a karmione są autorską karmą opartą na naturalnym pożywieniu łososi – na pewno nie zawiedziecie się ich jakością – polecają go najlepsi Szefowie Kuchni. Słodko-kwaskowy sos harmonizuje ze smakiem ryby, a czosnek i rozmaryn nadają mu charakteru. Do tego słodka żurawina – pysznie. Łosoś w pomarańczach: 4 filety (po 125 g) świeżego łososia MOWI 1 mała(...)czerwona cebula 2 duże ząbki czosnku 1 pomarańcza 1 łyżka miodu lub syropu daktylowego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka posiekanych listków rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego rozmarynu garść suszonej żurawiny sól morska Pomarańczę przekrawamy na pół. Z jednej połówki wyciskamy sok, a drugą kroimy na plastry, a następnie na ćwiartki. Do soku z pomarańczy dodajemy miód, sos sojowy, rozmaryn
Poezja smakunową nazwę, a jakże z francuska – riz à l’amande – i dodali do swojego ulubionego pudding ekskluzywne dodatki w postaci, bitej śmietany, migdałów i sosu wiśniowego. I od tej pory stary, poczciwy – Risengrød – stał się nowym, wytwornym, elegackim – Risalamande -. Na zakończenie mojej historii, życzę Ci po prostu smacznego(...)łyżki cukru, mąka kukurydzianą wymieszaj z 50 ml wody. Kiedy cukier w wiśniach się rozpuści, wlej mieszankę wody z mąką i cały czas mieszając, gotuj, aż powstanie gęsty sos. Nałóż pudding, kilka łyżek wiśniowego sosu i posyp prażonymi migdałami. Zajadaj. Jeśli spodobał Ci się mój przepis proszę daj mi znać w komentarzu. Napisz również jakie dania, smaki chciałbyś zobaczyć
RafalCookbyć surowe, mieszając od czau do czasu. Dopraw mięso solą, pieprzem, wlej pasattę pomidorowa i dalej podgrzewaj. Możesz całość doprawić jeszcze większą ilością chilli, ja zwykle tak robię. jak sos nieco wyparuje dodaj czerwoną fasolę z puszki, odsączoną z sosu. Mięso duś do momentu aż sos się zredukuje, całość powinna być dość gęsta! Chilli con carne możesz podawać na milion
nietylkopasta.plskorzystania z przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); sałatka do obiadu- składniki: pół sałaty lodowej 4 czubate łyżki kukurydzy 1 średni pomidor 1 średnia czerwona papryka pół zielonego ogórka składniki na sos: 1 łyżka octu winnego 3 łyżki oliwy pół łyżeczki ziół do sałatek szczypta soli pieprz mielony do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka do obiadu – wykonanie: Sałatę lodową poszarpać(...)kawałki . Pomidor pokroić w kostkę. Paprykę i ogórka również pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączamy. Składniki na sos wymieszać w miseczce. Wszystkie warzywka przekładamy do miseczki i mieszamy. Przed podaniem sałatki polewamy ją przygotowanym sosem. Smacznego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Sałatka do obiadu pochodzi z serwisu Olcia Gotuje
Olcia gotuje!