Składniki: – 1 szklanka komosy ryżowej (ilość po ugotowaniu) – 3-4 niewielkie zielone papryki – 2 łyżki oliwy – 1 cebula drobno posiekana – 1 puszka tuńczyka w sosie własnym – 1 łyżeczka kminu rzymskiego – 1 łyżeczka chili w proszku – 1 łyżeczka czosnku w proszku – 1 szklanka czerwonej ugotowanej fasoli (może być z puszki(...)sera cheddar – pół szklanki cebuli dymki (białe i zielone części) do posypania – sól i pieprz Do podania : – domowe guacamole – kwaśna śmietana – ewentualnie inny meksykański sos np. pomidorowa pikantna salsa. Przygotowanie : Ugotuj komosę ryżową zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C i nasmaruj oliwą naczynie do zapiekania. Najlepiej sprawdzi się forma
nietylkopasta.plmakaron al dente, w dobrze osolonej wodzie, zgodnie z opisem na opakowaniu. Przed końcem gotowania odlewamy około pół szklanki wody spod makaronu – może się przydać do lekkiego rozrzedzenia sosu. Makaron odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka aby pozostał ciepły. Do gotującego się sosu wlewamy kremówkę, mieszamy. Wrzucamy ugotowany makaron, podsmażony boczek, posiekaną natkę pietruszki i mieszamy. Jeśli(...)jest taka potrzeba wlewamy trochę wody spod gotowania makaronu do uzyskania wymaganej konsystencji sosu – ma być kremowy, idealnie obtoczyć ugotowany makaron. Tak przygotowane danie jest gotowe do podania. Serwujemy je ze startym serem – ja użyłam cierpkiego Cheddara, bo akurat taki rodzaj sera ,,zalegał” mi w lodówce. Powrót na górę
Smaczna Stronamnie zna, ten wie, że jestem prawdziwym krewetkożercą. Uwielbiam krewetki w każdym możliwym wydaniu. Najczęściej wybieram wersję z masłem, czosnkiem i winem lub w sosie mango-chili . Tym razem jednak do moich faworytów dołącza odsłona z pomidorkami i chorizo. Koniecznie spróbujcie! Pychotka Przepis na 4 porządne porcje, z czego jedna to ok. 391kcal(...)Składniki na 4 porcje: – 700g krewetek Vannamei, surowych – 25ml oliwy – 4 ząbki czosnku – 1 chili Składniki na sos: – 250g pomidorki cherry – 200ml białego, wytrawnego wina – 2 czerwone cebule – 60g chorizo – 60g masła – 1 pęczek natki pietruszki – 4 ząbki czosnku – sól Jeżeli używamy mrożonych krewetek , musimy je najpierw rozmrozić
Be Fit Be Strongdzisiejsza propozycja na zdrową kolację. Składniki: mix sałat (140G) 1 garść roszponki 150 g mozzarelli 200 g pomidorków koktajlowych 1/2 dużej papryki czerwonej 4 ogórki konserwowe 1/2 malej cebuli sos 4 łyżki oliwy 1 łyżka cytryny 1/2 łyżeczki oregano sól, pieprz Wykonanie: Pomidorki przekroić na pół, ogórki w półplasterki, Paprykę w paseczki, a mozzarellę w kostkę. Cebulę pokroić w cienkie(...)półksiężyce. Sałaty wrzucić do miski, dodać pozostałe składniki. Do słoika wlać wszystkie składniki na sos, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Sałatkę polać sosem i delikatnie wymieszać. Smacznego
magiczna kuchnia KasiRolada gołąbkowa w sosie meksykańskim Postanowiłam nie bawić się w zawijanie pojedynczo gołąbków, zrobiłam to w jednej roladzie. Składniki: · ½ kg mięsa mielonego wieprzowego z łopatki · 1 całe jajko · Sól · 1 łyżeczka papryki ostrej(...)liście kapusty włoskiej · 2 marchewki · 10 dag sera żółtego · 520 g sosu meksykańskiego Sposób przygotowania: 1. Do miski przekładamy mięso, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz papryką ostrą. Następnie
Kulinarna Chwilażurawiną. Wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni na 20 minut i zapiecz serki. Po upieczeniu serki będą rozpływające i sprężyste. Przełóż je na talerzyki do serwowania, polej sosem zgromadzonym w naczyniu żaroodpornym. Udekoruj konfiturą żurawinową i świeżymi czerwonymi porzeczkami. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Pieczony ser camembert z \u017curawin\u0105 i porzeczk\u0105","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content(...)step-5f8b1c1d2b349","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Po upieczeniu serki b\u0119d\u0105 rozp\u0142ywaj\u0105ce i spr\u0119\u017cyste. Prze\u0142\u00f3\u017c je na talerzyki do serwowania, polej sosem zgromadzonym w naczyniu \u017caroodpornym. Udekoruj konfitur\u0105 \u017curawinow\u0105 i \u015bwie\u017cymi czerwonymi porzeczkami.","text":"Po upieczeniu serki b\u0119d\u0105 rozp\u0142ywaj\u0105ce i spr\u0119\u017cyste. Prze\u0142
ProstePesto.plznanej polskiej. Różnica to nieobrane ogórki Składniki: 500 g ogórków gruntowych 1 pęczek dymki ze szczypiorem Sos : 4-6 łyżek słodkiej śmietany 18% sok z połówki cytryny sól i pieprz Przygotowanie: Ogórki umyłem, osuszyłem, nie obrałem. Pokroiłem(...)cienkie plasterki. Dymki oczyściłem, opłukałem, pokroiłem w cienkie krążki białe cebulki i 5-6 centymetrowe kawałki zielonego szczypiorku. Przygotowałem sos : śmietanę przyprawiłem do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Sosem polałem ogórki, posypałem posiekanym szczypiorkiem. Wstawiłem do lodówki, aby smaki się przegryzły
R'n'G Kitchenmakaronu do lazanii połówka średniej dyni piżmowej 200g szynki szwarcwaldzkiej 1 duża cebula kulka mozzarelli 1 kubek serka wiejskiego 1 jajko sól i pieprz do smaku łyżka masła Na sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 250ml mleka sól i pieprz do smaku 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej Zaczynamy od przygotowania sosu beszamelowego – do rondelka wrzucamy masło, rozpuszczamy(...)się na rózgę, wlewamy stopniowo mleko i rozprowadzamy je w zasmażce, tak aby nie utworzyły się grudy. Gdy wlejemy całe mleko, możemy zwiększyć ogień i cały czas mieszając, gotujemy sos aż zacznie gęstnieć i uzyska konsystencję rzadkiego budyniu. W tym momencie ściągamy go z ognia, Doprawiamy go gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem do smaku. Odstawiamy. Szynkę szwarcwaldzką kroimy
Smaczna StronaPyszne i sycące danie z mięsem mielonym.Przepis ten znalazłam na stronie SMACZNY.TV . Zwykłe proste kuleczki z mięsa mielonego takie klopsiki i sos ze śmietanki kremówki i to wszystko jeszcze zapiekane.Danie wyszło pycha. Zapraszam po przepis :). SKŁADNIKI 500g mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko sól,pieprz,kurkuma do smaku bułka tarta olej 200 ml śmietanki kremówki 30% gałka muszkatołowa 150g(...)podsmażamy z każdej strony. Po obsmażeniu kuleczki przekładamy do naczynia żaroodpornego.Na patelnię gdzie smażyły się kulki wlewamy śmietankę doprawiamy czosnkiem i gałką muszkatołową i chwilę podgrzewamy do zgęstnienia sosu. Takim gęstniejącym sosem zalewamy nasze klopsiki posypujemy startym żółtym serem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200C na 20 min. Ja podałam klopsiki z ziemniakami i surówką. SMACZNEGO
Mała w garnku mieszaDawno już nie było przepisu na pyszną rybkę. Uwielbiamy z mężem najbardziej dorsza,dlatego pojawia się u Nas co najmniej raz w tygodniu. Dziś dorsz w aromatycznym, pomidorowym sosie ,mówię Wam coś pysznego. Składniki: 6 kawałków dorsza cebula 500 ml przecieru pomidorowego bądź passaty 2-3 ząbki czosnku sól,pieprz świeża bazylia ,ewentualnie suszona(...)kostkę. Dodajemy passatę bądź przecier pomidorowy ( u mnie własnej roboty) , doprawiamy świeżą bazylią pokrojoną w drobne kawałki, czosnkiem,solą,pieprzem i papryką. Gotujemy około 7 - 10 minut ,aż sos lekko zgęstnieje. Na sosie układamy przyprawioną rybkę i dusimy jeszcze 10 minut
Niespełnione zdolności kulinarnepora przelewamy na pół a następnie na cienkie paseczki. Fasole dokładnie płuczemy, kukurydze odsączamy od zalewy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jogurt naturalny mieszamy z majonezem i przeciśniętym przez prasę czosnkiem. Sos przyprawiamy odrobiną chilli i pieprzu. Warstwy sałatki układamy następująco: fasola kukurydza 1/2 sosu por kurczak 1/2 sosu pomidorki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Sałatka z Porem
Przepiski.plDziś mam dla Was przepis na pyszne, orientalne, średnio pikantne klopsiki w sosie Tikka Masala. Tikka Masala to indyjska aromatyczna mieszanka przypraw. Ja wybrałam gotową pastę z e skoncentrowanych przypraw marki Patak's . Dzięki niej w szybki i łatwy sposób przygotujecie pyszne rozgrzewające dania. Składniki: 600 g mięsa mielonego 1 pasta Tikka Masala Paste Pots(...)słoiczek sosu pomidorowego Tikka Masala Patak's 1 cebula olej sól Wykonanie: Do zmielonego mięsa dodaję 1 łyżkę pasty Tikka Masala oraz doprawiam solą. Dokładnie wyrabiam i formuję małe klopsiki. Na patelni rozgrzewam tłuszcz i smażę klopsiki, przekładam na talerz. Cebulę kroję w drobną kostkę, wrzucam na patelnię, przesmażam. Dodaję resztę pasty Tikka Masala, dolewam 2 łyżki wody
magiczna kuchnia Kasiduża cebula 3 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyżki bułki tartej (+ bułka do panierowania) 1 łyżka majeranku 1 łyżka tymianku sól, pieprz olej do smażenia łyżka masła Sos pieczarkowy: 250 g pieczarek 1 cebula 200 ml śmietanki 30% 2 łyżki oleju sól, pieprz natka pietruszki Sposób wykonania: W garnku zagotowujemy 1,5 szklanki wody z dodatkiem 1 łyżką masła(...)pieczarki. Oprószamy solą i pieprzem, smażymy od czasu do czasu mieszając. Gdy cebula będzie złocista a sok z pieczarek odparuje dolewamy śmietankę. Zmniejszamy ogień i podgrzewamy do momentu aż sos zgęstnieje. Kotlety podajemy polane sosem i oprószone poszatkowaną natką pietruszki
Qchnia po prostumasz go pod ręką, nie musisz się przejmować, ale jeśli masz no to obowiązkowo dodaj! Wino w połączeniu z masłem (musi być zimne, prosto z lodówki) tworzy aksamitny sos otulający grzyby. Składniki: 6 polędwiczek z kurczaka 4-6 rydzy 2 plastry wędzonej szynki, boczku 1 ząbek czosnku 1/3 szklanki białego wina 1 łyżka oleju 4 łyżki masła 1/2 łyżeczki suszonego(...)ząbek czosnku, tymianek, wymieszaj, przesmaż chwilę, a następnie podkręć temperaturę, podlej winem, a gdy się zagotuje, wrzuć na patelnie łyżkę masła o rozmieszaj z winem tak by powstał delikatny sos. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Krok 4 Dodaj do kaszy łyżkę masła, posól, wymieszaj z siekaną pietruszką. Podawaj z kurczakiem o grzybami. Smacznego! Artykuł Polędwiczki z rydzami w winnym
Niedzielny kucharzmojego koszyka trafia tuńczyk w oliwie z oliwek lub w oleju słonecznikowym. Tłuszcz sprawia, że ryba utrzymuje wyrazisty smak. Czasem, gdy chcę być bardziej fit, wybieram wersję w sosie własnym. Do tej sałatki użyłam tuńczyka w sosie własnym, ponieważ mamy tu też inne, dość tłuste dodatki, ale jeśli nie liczycie kalorii, to tuńczyk w oleju czy oliwie będzie równie idealny(...)tuńczykiem, tuńczyk, włoska sałatka Całkowity czas przygotowania 15 min. Porcje 4 porcje Autor Agnieszka | na-talerzu.pl Składniki 250 g kaszy kuskus 270 ml bulionu warzywnego 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 100 g sałaty 70 g suszonych pomidorów 100 g zielonych oliwek Dressing 5 łyżek oliwy 2 łyżki octu jabłkowego ¾ łyżeczki bazylii ¾ łyżeczki oregano sól, pieprz Kroki Kuskus przesyp do miski
Na-talerzu.pl