sosy - 72234 przepisów (strona:1157/4816)

Smażony ryż 76

czosnku drobno pokrojonego 5 cm imbiru pokrojonego w talarki 1 marchewka pokrojona w kostkę 2 sałaty Bok Choy pokrojone drobno 150 g grzybów shitaka pokrojony Szczypiorek posiekany 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu ostrygowego 3 łyżki wody 1 łyżka mąki kukurydzianej Jajka Sól Pieprz świeżo zmielony Jak zrobić smażony ryż Rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej oliwę.  Wrzuć szalotki(...)teraz dodaj imbir i czosnek, oczywiście wymieszaj i podsmaż.  Teraz dodaj kurczaka i mięso mielone, bez wątpienia musisz wymieszać i smaż przez kilka minut.  W międzyczasie wymieszaj, sos sojowy, ostrygowy, wodę i mąka kukurydzianą.  Bez wątpienia mięso jest już gotowe, więc dodaj warzywa i oczywiście wymieszaj je i smaż przez chwilę.  Smażony ryż prawie jest już

RafalCook
Pikantne żółte curry z pieczonym bakłażanem 81

jednak ten smak jest meeeega wyrazisty. Podkręcam go odrobinę świeżym imbirem – zawsze jakiś kawałek mi zalega, oraz czosnkiem. W tej wersji postawiłam na minimum składników – standardowa baza sosu czyli pasta, pomidory i mleczko, a dodatek do gryzienia to pyszny, pieczony bakłażan. Składniki (na 3-4 porcje): 2 średnie bakłażany 1 duża cebula puszka pulpy pomidorowej lub puszka pokrojonych(...)Obrać czosnek i imbir i oba zetrzeć na małych oczkach tarki.   Gdy obrócimy bakłażana i wstawimy go na te jeszcze 15 minut, jest to idealny moment na przygotowanie sosu – na głęboką patelnię wlewamy łyżkę oleju, gdy się rozgrzeje wrzucamy pokrojoną cebulę. Smażymy przez około 2-3 minuty, aby trochę zmiękła. Po tym czasie dodajemy czosnek, imbir oraz pastę

Smaczna Strona
WOŁOWINA NA PESTO Z RUKOLĄ I PARMEZANEM 72

się między sobą, powodując totalną eksplozję. Danie od którego nie da się oderwać. INNE PYSZNE MIĘSNE DANIA GŁÓWNE:   BOEUF STROGONOW NA MAŚLANYM PURÉE     GOŁĄBKI KLASYCZNE Z SOSEM POMIDOROWYM     KARKÓWKA DUSZONA W SOSIE WŁASNYM Z GROSZKIEM I MAŚLANYM PUREE     BURRITO Z KURCZAKIEM Z AWOKADO I SOSEM CZOSNKOWYM     STEK CIELĘCY Z GNOCCHI

globuskulinarny
Duża pizza – sprawdzony przepis 154

świeżych drożdżach doskonale wyrasta. Można na nie położyć dowolne dodatki, bo po upieczeniu pizze można spokojnie trzymać w ręku (nie jest za cienka). Ostatnio robiliśmy tą pizze z sosem bolognese. Dziś postawiliśmy na chrupiący boczek, słodką kukurydzę, plasterki drobiowej wędliny i oczywiście cebule do smaku. Wyszło przepysznie. W przygotowaniach pomagał mąż i dzieci. Spróbujcie i Wy, polecam. Składniki: Na ciasto(...)sera – najlepiej mozzarella, u mnie dziś inny ser w kostce kawałek cebuli 3-4 plasterki drobiowej szynki kilka plasterków boczku 2-3 łyżki kukurydzy z puszki prosty sos pomidorowy do posmarowania pizzy Uwaga! Dodatki można dowolnie zmieniać. Przygotowanie: Do większego kubeczka wlewamy ciepłą wodę, wkruszamy świeże drożdże, dodajemy około łyżeczki cukru i mieszamy. Odstawiam na chwilę. Do miski wsypujemy mąkę

Słodkie okruszki
Steki z selera z salsa verde 75

steki z selera pieczone w piekarniku z pewnością będziecie wielokrotnie powtarzać. Zachęcam Was do odwiedzenia innych przepisów: – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – bataty z sosem awokado – kurczak z batatami – carpaccio z buraka – sałatka z żółtym burakiem – sałatka z kolorowych buraczków – frytki z batatów – chipsy z batatów – pikantne frytki z batatów – zbiór przepisów FIT i odpowiedź(...)oliwek z obu stron i dopraw solą. Steki piecz przez 40 minut, obracając w połowie pieczenia aż równomiernie upieką się i zrumienią z obu stron. W tym czasie przygotuj sos salsa verde. Drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę czosnek, dodaj posiekane bardzo drobno korniszony, kapary, miętę, pietruszkę, bazylię. Wszystko zalej oliwą, musztardą i octem jabłkowym, dopraw solą i dokładnie wymieszaj

nietylkopasta.pl
Tatar po Kambodżańsku 80

roślinnego 2 ząbki czosnku drobno pokrojonego 3 łodygi trawy cytrynowej obranej i posiekanej 150 g fasolki szparagowej pokrojonej na wielkość kęsa 50 ml wody Sok z 2 limonek Łyżka sosu rybnego 1 łyżka cukru 3 szalotki drobno pokrojone Kiełki fasoli 2 łyżki prażonego i mielonego ryżu 1-2 papryczki chili pokrojone Świeże zioła Mięta Bazylia Pietruszka Jak zrobić Lap Khmer(...)Rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej olej. Wrzuć fasolkę, i chwilę ją podsmaż, dodaj trawę cytrynową i czosnek, wymieszaj, chwilę podsmaż i wlej wodę. Gotuj, często mieszając, aż woda odparuje. Sos rybny wymieszaj z cukrem i szalotkami. Świeże zioła posiekaj. Teraz połącz wszystkie składniki. Dodaj do wołowiny zawartość patelni, kiełki, zioła, mieszankę sosu rybnego i chili, posyp prażonym, mielonym ryżem

RafalCook
Pesto z natki pietruszki z kaparami i słonecznikiem 77

mowa jest o tyle fajne, że można je robić właściwie cały rok. Jest to jakaś namiastka moich śródziemnomorskich smakowych potrzeb. Pesto z natki pietruszki z kaparami i słonecznikiem to sos, który można użyć do wielu potraw: do makaronów, ryb, drobiu, zup. My najczęściej jemy je z makaronem i jakąś sałatą z winegretem . Do tego oczywiście jakiś ser długodojrzewający(...)sumie nic więcej nie potrzeba. Tym razem pesto zjedliśmy z pełnoziarnistym makaronem, bez sałaty, z serem (a jakże). Ten sos zawsze smakuje dobrze. Zrobiony z bazylii, z natki pietruszki, z koperku (przepis na ten ostatni pojawi się wkrótce na blogu). Jeżeli chodzi o orzechy, też można wydziwiać. Klasyczne jest z orzeszkami pinii, ale spokojnie można użyć pestek słonecznika, dyni, orzechów

Kardamonovy
Ratatouille po kambodżańsku 89

Somlaw koko, Samlor koko, Samlor korko lub „សម្លកកូរ” w języku khmerskim, nie mogło się obejść bez swojej ziołowej pasty Kroeung, która obejmuje imbir, trawę cytrynową, galangal, pastę rybną i sos rybny. Używane warzywa to również tradycyjne warzywa azjatyckie, w tym bakłażany, zielona starta papaja lub mango i fasola.  Na zakończenie mojej krótkiej opowieści, chciałem Ci życzyć smacznego(...)minut 🇰🇭 – Kambodża Składniki potrzebne do zrobienia Samlor Kako Zielona pasta ziołowa Kroeung 800 g kurczaka 2-3 łyżki cukru 3-4 łyżki oleju roślinnego 2-3 łyżki sosu rybnego 1 zielone mango Warzywa w tym bakłażan, dynia, rzepa, fasolka, 3-5 papryczek chili Sól 3-5 łyżek ryżu prażonego i mielonego Jak zrobić Kambodżańskie Ratatouille Warzywa pokrój w kostkę

RafalCook
Sałatka bawarska 76

zrobić szybką sałatkę bawarską i przekonaj się o jej rewelacyjnym smaku. Składniki: 1,5 kg ziemniaków 2 cebule czerwone słoik ogórków kiszonych trochę dowolnej szynki pęczek koperku Domowy sos czosnkowy: 4 łyżki majonezu duży jogurt naturalny czosnek przeciśnięty przez praskę (według uznania, im więcej tym bardziej ostre, czosnkowe) trochę soli i pieprzu Wszystko razem zblendować. Jeśli jest za gęsty dodać(...)jogurtu, jeśli za rzadki to majonezu. Sposób przygotowania: Ziemniaki ugotować i pokroić. Resztę składników pokroić. Wymieszać z sosem czosnkowym. Gotowe! Nie trzeba doprawiać bo wszystko czego trzeba dla smaku jest już w sosie. Autor przepisu: Monika Hanzel Artykuł Sałatka bawarska pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Sałatka z brokułem i fetą 64

brokułem i fetą to idealna propozycja na podwieczorek. Jest bardzo szybka do zrobienia i niezwykle smaczna. Składniki: ugotowany brokuł 3 ugotowane jajka pomidorki koktajlowe ser feta prażony słonecznik Sos: mały jogurt naturalny 3 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku sól, pieprz Sposób przygotowania: Czosnek przecisnąć przez praskę. Wymieszać z pozostałymi składnikami na sos do uzyskania jednolitej konsystencji. W szklanej misce układać(...)warstwowo: podzielony brokuł, pokrojone pomidorki, pokrojone jajka, ser feta. Całość polać sosem czosnkowym i posypać prażonym na suchej patelni słonecznikiem. Autor przepisu: Justyna Sodel Artykuł Sałatka z brokułem i fetą pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Świąteczna Kaczka z żurawiną 102

Świąteczna Kaczka z żurawiną Filet z kaczki w sosie z dodatkiem żurawiny. Pyszna potrawa na świąteczny niedzielny obiad. Składnik: ·   1 pierś z kaczki ·   1 cebula ·   Szczypta czosnku ·   Olej do smażenia ·   2 łyżki przecieru pomidorowego ·   2 łyżki ketchupu pikantnego ·   1 kostka rosołowa ·   1 słoik żurawiny do mięsa ·   Sól Sposób przygotowania(...)mniejsze kawałki, jak ma kość wyjmujemy, solimy i układamy w woreczku do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym pierniku 40 minut w 180 ° C. 2.    W tym czasie robimy sos, cebulę obieramy drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy szczyptę czosnku, koncentrat pomidorowy, ketchup, kostkę rosołową, żurawinę i podlewamy jedną szklanką wody. Gotujemy 10 minut

Kulinarna Chwila
Babeczki piernikowe z czekoladą i orzechami 87

wystudzenia. POLEWA CZEKOLADOWA Tabliczkę mlecznej czekolady połam na pojedyncze kostki i przełóż do miseczki, dolej śmietankę kremówkę. Miskę ułóż w kąpieli wodnej i mieszaj aż powstanie czekoladowo – śmietankowy sos. Czekoladą oblej jeszcze ciepłe babeczki, wierzch obsyp orzechami włoskimi. Odstaw do zastygnięcia polewy. Instagram Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto . Facebook Polub nas na Facebooku(...)prze\u0142\u00f3\u017c do miseczki, dolej \u015bmietank\u0119 krem\u00f3wk\u0119. Misk\u0119 u\u0142\u00f3\u017c w k\u0105pieli wodnej i mieszaj a\u017c powstanie czekoladowo - \u015bmietankowy sos.","text":"Tabliczk\u0119 mlecznej czekolady po\u0142am na pojedyncze kostki i prze\u0142\u00f3\u017c do miseczki, dolej \u015bmietank\u0119 krem\u00f3wk\u0119. Misk\u0119 u\u0142\u00f3\u017c

ProstePesto.pl
Warsztaty kulinarne z marką Kupiec 129

ogarniać, bo gotować i jeszcze słuchać czy patrzeć na laptop co robią prowadzący nie do ogarnięcia. Tu kapusta się parzy, tu farsz, za chwilę zawijanie gołąbków, gołąbki na parę, sos, popcorn z kaszy, czekoladę trzeba rozpuścić. Okazało się, że nie mam przygotowanej foremki na czekoladki, gdzieś przeoczyłam, że trzeba było, córcia szuka w foremkach, jest znalazła taką w formie bananów(...)nich kulkę i zawijać w folię. I weź rozwijaj wszystko i zawijaj od nowa, a najpierw szukanie folii spożywczej. Nie miałam wina, więc bulion warzywny w zastępstwie, ale sos pyszny wyszedł. Zdjęcia ogarniały córcie, nawet na Instagram w relacje co nie co trafiło. Czekoladki tylko powtarzałam, bo te robione na szybko nie były tak ładne. Myślę, że uczestniczki, które gotowały

Izabelawkuchni
Warsztaty Ambasadorskie Kupiec i pyszne dania! 72

oliwek 200 g buraków (ja miałam już ugotowane) 100g suszonych pomidorów z oliwy 50 g ziaren słonecznika 2 łyżki sezamu szczypta kuminu rzymskiego szczypta mielonego imbiru cytryna na sos: 120ml białego wytrawnego wina 1 szalotka, sól i pieprz, 90 g zimnego masła i pęczek szczypiorku Robimy! Najpierw kapusta- wycinamy głąb i zanurzamy we wrzątku, aż będą odchodzić pojedyńcze liście, które(...)środek i za pomocą folii podnosimy brzegi formując pakieciki. Zawijamy i układamy w durszlaku/ garnku na parze i podduszamy na parze jeszcze 20-30 minut. W czasie duszenia przygotowujemy sos. Na patelni przesmażamy posiekaną szalotkę, zalewamy winem i na małym ogniu pozwalamy dla wina „parować” aż zmieni się nam w lekko gęsty syrop. Dajemy zimne masło, przyprawiamy solą

Latosiowydom

Proponowane wyszukiwania