sosy - 72234 przepisów (strona:1155/4816)

Kiełbasa zapiekana z karmelizowaną cebulą / Sausage and Caramelised Onion Hot Pot 112

Dzisiaj przedstawiam przepis, który z powodzeniem można przygotować w nadchodzące święta, jak i na co dzień. Biała kiełbasa zapiekana w pysznym sosie z karmelizowaną cebulą i pieczarkami na pewno znajdzie swoich amatorów. Znalazłam go w jednej z książek Gordona Ramsaya “Ultimate Home Cooking”, która jest kopalnią niezawodnych przepisów na każdą okazję. Gordon w swoim przepisie użył czerwonej cebuli(...)gotuj przez 4-5 minut, aby alkohol odparował. Następnie dodaj bulion, zagotuj, dodaj odrobinę soli i pieprzu, wymieszaj i włóż do piekarnika bez przykrycia na około 20 minut, aż sos zgęstnieje, a kiełbaski przestaną być surowe w środku. Wyjmij z piekarnika, posyp natką pietruszki i podawaj. *jeżeli nie posiadasz takiej patelni, obsmaż kiełbaski na zwykłej i przełóż je do naczynia

karmelowy
Wegetariańska zapiekanka pasterska z soczewicy 93

warzywnej. Wegetariańska zapiekanka pasterska być może jest nawet lepsza od wersji mięsem. A na pewno jest zdrowsza. Nasza wegetariańska zapiekanka pasterska z soczewicy składa się z warzywnego sosu na bazie pieczarek i soczewicy. Sposób przygotowania jest bardzo prosty, a składniki powszechnie dostępne. Pieczarki trzeba najpierw poddusić, potem dodać soczewicę i zalać wodą. Czerwona soczewica, której użyliśmy w przepisie gotuje się(...)szybko (tu znajdziesz poradnik jak ugotować soczewicę). Potem trzeba dodać do niej wino – to ważny składnik, choć można go pominąć – przecier pomidorowy i chwilę razem dusić. Sos to dolna warstwa wegetariańskiej zapiekanki pasterskiej, wierzchnią tworzy pure. Można je zrobić na sto sposobów: z ziemniaków, z kalafiora, batata, albo, tak jak w naszym przepisie z wymieszania różnych składników. Nasza

Niedzielny kucharz
Zawijasy z mascarpone i boczkiem 67

Kremy do ciast czy tortów, nadzienia ciastek czy różnego rodzaju serniki, to jest pierwsze co przychodzi na myśl. Ale serek ten doskonale pasuje do dań wytrawnych. Można nim wykończyć sosy oraz zupy. Sprawdzi się podczas przygotowania dipów. Na gotować! wykorzystałam go również jako składnik pulpecików. Jednak największe wrażenie zrobił na mnie kilka lat temu na pizzy, gdzie został użyty zamiast(...)sosu pomidorowego. Mówię Wam, że to był sztos. Od tamtej pory, gdy wybieraliśmy się na pizzę do tej jednej pizzerii, pizza z mascarpone była punktem obowiązkowym. Teraz, gdy sami eksperymentujemy z pizzą pieczoną w naszym małym ogrodowym piecyku opalanym drewnem, pizza z mascarpone jest numerem jeden No ale… Z pizzą trochę roboty i czekania jest, zwłaszcza jak ciasto dojrzewa

gotować!
Zawijasy z mascarpone i boczkiem 70

Kremy do ciast czy tortów, nadzienia ciastek czy różnego rodzaju serniki, to jest pierwsze co przychodzi na myśl. Ale serek ten doskonale pasuje do dań wytrawnych. Można nim wykończyć sosy oraz zupy. Sprawdzi się podczas przygotowania dipów. Na gotować! wykorzystałam go również jako składnik pulpecików. Jednak największe wrażenie zrobił na mnie kilka lat temu na pizzy, gdzie został użyty zamiast(...)sosu pomidorowego. Mówię Wam, że to był sztos. Od tamtej pory, gdy wybieraliśmy się na pizzę do tej jednej pizzerii, pizza z mascarpone była punktem obowiązkowym. Teraz, gdy sami eksperymentujemy z pizzą pieczoną w naszym małym ogrodowym piecyku opalanym drewnem, pizza z mascarpone jest numerem jeden No ale… Z pizzą trochę roboty i czekania jest, zwłaszcza jak ciasto dojrzewa

gotować!
Pašticada z Chorwacji 66

jednoznacznej odpowiedzi, kto wymyślił to danie.  Choć wiele wskazuje, na aż trzy podobieństwa do różnych dań. Pochodzenie Pašticady Grecja Pastitsada z Grecji, danie z makaronu i cielęciny w sosie pomidorowym jest bardzo popularne na Korfu. Włochy Wenecka Pastissada de caval to starożytny gulasz z koniny pochodzący ze średniowiecza, który obecnie można zjeść teraz z wołowiny, czyli, Pastissada de manzo(...)solą, pieprzem. Zagotuj, zmniejsz temperaturę i gotuj pod przykryciem jakieś 120-180 minut, aż mięso będzie miękkie.  Po piątek miękkie mięso przełóż na deskę, by chwilę odpoczęło, powstały sos w rondlu, przelej oczywiście ostrożnie do blendera lub użyj ręcznego blendera i zmiksuj.  Mógłbym napisać, że zrobiłem Gnocchi, ale tak nie jest, kupiłem w sklepie i ugotowałem według instrukcji

RafalCook
SAŁATKA Z ORZECHAMI WŁOSKIMI (keto, LCHF, bez glutenu) 93

obrać i pokroić w kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ogórki kiszone i obraną cebulę pokroić w kostkę. Jabłko umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Przygotować sos dokładnie mieszając majonez z musztardą. Wyłuskane orzechy włoskie zmielić w młynku lub blenderze o mocnych ostrzach. Sałatka z orzechami włoskimi może być podawana w szklanej misce w formie warstw(...)dokładnie wymieszać przyprawiając ewentualnie do smaku solą i pieprzem. Jeśli zdecydujecie się na bardziej wizualną wersję z warstwami to polecam następującą kolejność licząc od dna miski: jajka, cebula, połowa sosu, jabłko, ser żółty, druga połowa sosu i na wierzchu orzechy. BTW całości: 1520 g, 4111 kcal, B 116 g, T 375 g, W 74 g. W 100 g: 270 kcal

Ola la LCHF
Smażony ryż z kimchi, kapustą pekińską i boczkiem 74

część od strony głąba 4 łyżki fermentowanej kapusty kimchi – użyłam domowej roboty 3 łyżki soków spod kimchi 3 łyżki oleju 2 cebulki dymki razem ze szczypiorem 4 łyżki sosu sojowego Do podania: jajka sadzone   Przygotowujemy składniki – boczek kroimy w 0,5 centymetrowe plastry a te następnie w paseczki. Czerwoną paprykę kroimy w małą kosteczkę. Cebulki z dymki(...)drewnianą łyżką lub silikonową packą czy spód ryżu zaczął się przypiekać, jeśli tak obracamy go i smażymy z drugiej strony.   W przesmażonym ryżu robimy dołek do którego wlewamy sos sojowy, dodajemy kimchi oraz soki spod kimchi, chwilę smażymy w dołku, po czym mieszamy dokładnie z ryżem. Dodajemy resztę uprzednio usmażonych składników, mieszamy do połączenia. Możemy ryż jeszcze spróbować przed

Smaczna Strona
Placek po węgiersku 94

czosnku odrobina papryki ostrej 2 ziarna ziela angielskiego 1 mała marchew 1 średnia czerwona papryka słodka 250 g pieczarek 1,5 szklanki wody 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól i pieprz do smaku olej rzepakowy do smażenia Dodatkowo: natka pietruszki gęsta śmietana 18% (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Placek po węgiersku – wykonanie: Przepis(...)wszystkich stron. Do mięsa wkładamy pieczarki pokrojone w plastry. Smażymy na niezbyt dużym płomieniu. Gdy to wszystko podsmażymy i pieczarki odparują z wody dodajemy marchew, paprykę, koncentrat pomidorowy i sos sojowy. Następnie dodajemy przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie oraz dolewamy około 300 ml wody. Wszystko dusimy na mniejszym płomieniu około60 minut. Na koniec w 80 ml wody rozprowadzić mąkę pszenną

Olcia gotuje!
Fit Pizza – przepisy na zdrową pizzę z grupy Fit Przepisy 66

następnie zetrzyj na tarce. Odciśnij z nadmiaru wody i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Nagrzej piekarnik do 180 °C. Masę kalafiorową wyłóż na blaszce do pieczenia. Piecz około 20 minut. SOS: – 4 dojrzałe pomidory – przyprawy do smaku (oregano, tymianek, bazylia, pieprz, sól) Pomidory obierz ze skórki i dokładnie zmiksuj z przyprawami. Przelej całość do rondelka i gotuj, do momentu uzyskania gęstego(...)sosu. Podpieczone ciasto wysmaruj sosem pomidorowym i ułóż dodatki, jakie tylko lubisz. Piecz kolejne 15 min. Podsumowując, jest to jeden z “najpyszniejszych” postów jakie tutaj zamieściłyśmy! Jemy oczami! Pamiętajcie, że po pierwsze wybrałyśmy tylko i wyłącznie proste przepisy, a po drugie są one pożywne i konkretne! Bez żadnej ściemy. Wiadomo, że prawdziwej pizzy z kilogramami sera gouda

Czynniki pierwsze
Sałatka z kurczakiem i ziemniakami 58

propozycja idealna na obiad czy kolację. Świetnie sprawdzi się także na imprezach. Składniki pierś z kurczaka przyprawa gyros sałata lodowa usmażone ziemniaki czerwona cebula ogórek zielony pomidorki koktajlowe bazylia Sos gyros: majonez ketchup przyprawa gyros Sos czosnkowy: śmietana 18% majonez świeży czosnek przeciśnięty przez praskę koper sól, pieprz odrobina cukru do smaku Przygotowanie Pierś z kurczaka pokroić w kostkę przyprawić(...)sałacie, najpierw pokrojoną na półksiężyce czerwoną cebulę, potem ogórka zielonego i pomidorki koktajlowe. Posypać bazylią. Ułożyć podsmażonego kurczaka. W około ułożyć pokrojone w kostkę usmażone ziemniaki. Polać na przemian sosami czosnkowym i gyros. Na koniec znowu posypać suszoną bazylią. Autor przepisu: Dorota Roszak Artykuł Sałatka z kurczakiem i ziemniakami pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Cukinie faszerowane soczewicą i dwoma serami: fetą i mozzarellą 77

zielonej soczewicy 80 g półtłustego sera typu feta 60 g mozzarelli light (pół kulki) 1 niewielka cebulka 1/2 łyżeczki listków świeżego tymianku łyżka oliwy sól i pieprz Sos czosnkowy: małe opakowanie jogurtu naturalnego 3% tł. ząbek czosnku 1/4 łyżeczki świeżych listków tymianku sól i pieprz Cukinie umyć i jeśli są okrągłe ściąć wierzchy i wydrążyć jak małe naczynie, a jeśli(...)feta jest słony. Wydrążone cukinie wypełnić farszem, na okrągłe położyć warzywne „wieczka”, piec 30-40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Podczas, gdy cukinie się pieką, przygotować sos czosnkowy. Do jogurtu przecisnąć ząbek czosnku, dodać szczyptę soli, świeżo mielonego pieprzu i posiekane listki tymianku. Cukinie podawać na sosie. Całość posypać listkami tymianku. 1 porcja to ok. 400 kcal

Dietolog
Stek z Zagrzebia – Zagrebački Odrezak 83

składników 4 kotlety wieprzowe 8 plastrów szynki 50-70 g bułki tartej 8 plasterków sera żółtego 2 jajka 50-70 g mąki Sól Pieprz świeżo zmielony Olej rośliny Masło Sos 50 g majonezu 100 ml kwaśnej śmietany Kilka ogórków konserwowych pokrojonych w kostkę Sok z połowy cytryny 1 łyżka musztardy Ząbek czosnku starty Posiekana świeża pietruszka Sól Pieprz świeżo zmielony(...)Jeśli mamy wszystko, Stek z Zagrzebia, czeka byś go zrobił i zjadł Przede wszystkim zacznij od sosu, wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i gotowe.  Teraz bierzemy się za Stek z Zagrzebia, po pierwsze, musisz bardzo dobrze rozbić tłuczkiem, kotlety, najlepiej zrobić to w niedzielny poranek w bloku.  Po drugie dopraw kotlety solą i pieprzem, połóż po dwa plasterki

RafalCook
Sentymentalna sałatka z porów 70

jasnozielona część (ok. 300 g) 300 g ugotowanych, całych ziemniaków (najlepiej z dnia poprzedniego) 1 puszka kukurydzy (ok. 300 g) 1 słoik selera marynowanego (ok. 200 g) na sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki musztardy Wykonanie: Pory nacinamy wzdłuż, tak aby otworzyć środek, ale nie przeciąć do końca. Dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą(...)miski z porami. Kukurydzę również odsączamy i dodajemy do pozostałych warzyw. Ziemniaki kroimy w grubą kostkę, wrzucamy do miski i wszystko mieszamy. W osobnej miseczce mieszamy wszystkie składniki na sos. Gotowym sosem polewamy sałatkę, dokładnie mieszamy. Gotowe! Szukasz prostych i zdrowych przepisów? Dobrze trafiłaś! Zapisz się do mojego newslettera, a będę Ci przesyłać najciekawsze przepisy na szybkie i pożywne dania

Wiszniówka
Pulpety z pieczarką owinięte boczkiem 59

wykałaczką, żeby się nie rozpadły i pieczemy ok. 40 minut   SKŁADNIKI DO GRZYBKÓW SHIMEJI: - 150 g grzybków Shimeji - 2 marchewki - ¼ selera - ½ pietruszki - 1 cebula - ząbek czosnku - 2 łyżki sosu sojowego   SPOSÓB PRZYGOTOWANIA GRZYBKÓW SHIMEJI: KROK 1: Marchewkę, seler i pietruszkę kroimy w drobne paski, cebulę w piórka. KROK 2: Smażymy je na patelni z dodatkiem sosu sojowego. KROK(...)ziemniaki i dokładnie mieszamy. KROK 3: Ziemniaki przesypujemy na blachę obłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 50 minut w temp. 190 stopni.   SKŁADNIKI DO SOSU: - 3 łyżki jogurtu naturalnego - 3 łyżki majonezu - pół pęczka koperku - łyżeczka bazylii - 2 ząbki czosnku Koperek myjemy i drobno siekamy. Czosnek obieramy i zgniatamy. Wszystkie składniki: koperek, czosnek, jogurt, majonez

Związek na patelni
Faszerowane papryki po grecku 72

feta – bardzo greckie dodatki, które wpływają na śródziemnomorski klimat tego dania. A aby było jeszcze pyszniej i na bogato dodałam ciecierzycę, szpinak, a wszystko upiekłam w pomidorowym sosie z dodatkiem świeżych, soczystych pomidorków. Składniki (na 3 duże porcje): 3 duże czerwone papryki 400g mielonej wołowiny 100g makaronu orzo lub innego drobnego szklanka odcedzonej ciecierzycy 3 brykiety mrożonego, rozdrobnionego szpinaku(...)nich łyżeczkę cukru, sól i pieprz do smaku i mieszamy.   Upieczone papryki wyciągamy na chwilę z naczynia na talerz, uważając aby ich nie rozerwać. Na dno naczynia wylewamy sos pomidorowy i rozprowadzamy. Wkładamy z powrotem papryki i nadziewamy je obficie farszem, z górką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 20 minut.   Po tym czasie danie jest gotowe. Upieczone

Smaczna Strona