jakości restauracji. No cóż, zupa bardzo bogata, delikatnie pikantna i po prostu pyszna. Absolutnie nie ma się czego przyczepić. Zupa rybna Kuter Port Kolejnymi punktami były ryby: sandacz w sosie borowikowym serwowany z pieczonym ziemniakiem z twarożkiem oraz pieczony halibut podany na tagliatelle ze szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi oraz dynią. Do tej pory wydawało mi się, że ja po prostu(...)lubię sandacza, a tymczasem okazało się, że za kilka dekad mojego życia najwyraźniej nie trafiłam na tego naprawdę dobrze zrobionego. I wbrew pozorom, sos borowikowy, który sam w sobie jest dosyć intensywny wcale nie „zabił“ ryby. Odważne i bardzo smaczne połączenie. Sandacz w sosie borowikowym Delikatny halibut z lekko pikantnym tagliatelle również tworzy harmonijne i dobrze zbalansowane danie. Deser
Kate's Kitchensałatkę z granatem i tofu. Czasem tak niewiele wystarczy do szczęścia. Polecam:) Składniki: 1 paczka mix sałaty z marchewką 1 kostka tofu 1/2 granatu 1/3 papryczki chili sos 1/2 limonki 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu 1 łyżka pasty tahini sól, pieprz Wykonanie: Tofu kroję w kostkę. Chili siekam, dodaję do tofu, skrapiam oliwa i odkładam(...)minut. Po tym czasie rozgrzewam patelnię, smażę tofu i odkładam do wystudzenia. Sałatę wykładam na półmisek, układam tofu i dodaje pestki granatu. Do pojemniczka wkładam wszystkie składniki sosu, doprawiam solą i pieprzem, dokładnie mieszam. Całość polewam przygotowanym sosem. Smacznego
magiczna kuchnia Kasijajka 8 grzybów (brązowe pieczarki, pieczarki, shitake) 1 szklanka ryżu, kaszy gryczanej niepalonej, kaszy orkiszowej 1 łyżeczka suszonego czosnku 3 łyżki oleju 3 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego Sól Marynata do kurczaka 8 łyżek sosu sojowego 2 łyżki tartego imbiru 2 łyżki brązowego cukru 4 starte ząbki czosnku Marynata do warzyw ½ szklanki octu ryżowego lub winnego ½ szklanki wody(...)słupki. Przełóż plasterki marchewki i rzodkiewki do marynaty. Odstaw na pół godziny lub na całą noc. Krok 3 Ugotuj kaszę (ryż) zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przemieszaj. Dopraw sosem sojowym. Krok 4 Zagotuj w garnku 2 litry wody. Włóż do wrzątku szpinak. Blanszuj przez chwilę. Wyjmij z wody, odsącz. Posól, posyp łyżeczką suszonego czosnku, polej łyżką oleju sezamowego wymieszaj. Krok
Niedzielny kucharzpush({}); Składniki 500 g wieprzowego mięsa mielonego 600 g młodej kapusty 100 g ryżu 2 małe cebule mąka 1 jajko 1 łyżka masła sól pieprz papryka słodka Składniki na sos 500 ml passaty 3 łyżki śmietany 18% 400 ml wody 1 łyżeczka cukru papryka słodka sól pieprz 1 łyżeczka ziół prowansalskich (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Kapustę obrać z wierzchnich liści(...)drugiego. Do rondelka wlać passatę i wodę, całość doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą, pieprzem, cukrem, papryką słodką oraz ziołami prowasalskimi. Śmietankę przełożyć do szklanki, dodać dno niej odrobinę ciepłego sosu, wymieszać, a następnie całość wlać do rondelka. Gotowym sosem polać gołąbki. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 50 minut, grzanie góra-dół, bez przykrycia
Przepiski.plZapiekanka makaronowa z jajkiem i żółtym serem to mój kolejny pomysł na obiad dla całej rodziny. Jest pyszna, sycąca i bardzo prosta w przygotowaniu. Zapiekanka z kiełbasą, cebulą, sosem pomidorowym i oczywiście dużą ilością sera. Doskonała nie tylko na obiad , ale i na kolację . Choć przyznam Wam, że jest tak smaczna , że u nas została w całości zjedzona na obiad(...)razem kiełbasę i cebulę. Wlać wodę i passatę pomidorową, dodać czosnek, całość chwilę gotować na małym ogniu. Na końcu całość doprawić dolą i pieprzem. 1/4 zawartości patelni razem z sosem rozłożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Na wierzch posypać odrobinę żółtego sera, wysypać na to makaron. Wylać na wierzch całą resztę sosu pomidorowego i posypać serem (zostawić odrobinę sera do posypania
Zrób to smacznieWYKONANIE: Kapustę poszatkować, osolić i dobrze wymieszać. Marchew i jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dymkę drobno pokroić, a natkę posiekać. Wszystkie składniki połączyć z kapusta i zrobić sos. Składniki na sos wymieszać w osobnej miseczce. Gotowym sosem polać surówkę i dobrze wymieszać. Surówkę najlepiej podawać schłodzoną. Smacznego
Pani M - kuchnia smakowitaSkładniki: 6 jajek 50 g świeżej roszponki 10 pomidorków koktajlowych 1/2 puszki kukurydzy 1 mała czerwona cebula 1/4 szklanki orzeszków ziemnych niesolonych Sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka soku z cytryny 2 ząbki czosnku sól, pieprz Sposób wykonania: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Pomidorki kroimy na połówki. Cebulę szatkujemy w małą(...)kostkę. Orzeszki prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki sałatki wrzucamy do miski. Czosnek miażdżymy za pomocą praski. Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą. Sałatkę polewamy sosem. Podajemy z pieczywem
Qchnia po prostuKażdą z różyczek porządnie spryskujemy olejem lub skraplamy . Im mocniej skroplone tym smaczniejsze Pieczemy w 200 stopniach przez 25-30 minut . Podajemy od razu po upieczeniu, najlepiej smakują z sosem lub dipem , mogą również stanowić dodatek do dania głównego . Jeszcze więcej wegańskich przepisów Kotlety z buraka Warzywa z tofu w sosie satay Pulpety jaglane Tortilla przepis na ciasto Makaron(...)sosie szpinakowym Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Boczniaki w mięsnej marynacie Sałatka z buraków Tofu mielone A może coś wegańskiego na słodko? Wegańskie ciasteczka cynamonowe Chałwa domowa bez cukru Ciasto bananowe (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Michałki bez cukru Keto bounty (wegańskie) Kulki mocy daktylowo-orzechowe Wegańskie placki bananowe Krem daktylowo-orzechowy Jeszcze więcej przepisów na wegańskie słodkości znajdziesz tutaj . Artykuł
WegePrzepisokoło 250 gramów wędzonego boczku, 2-3 ogórki kiszone, 1 większa cebula, musztarda, sól, pieprz, mąka pszenna do obtoczenia, olej, dodatkowo 1-2 cebule do wyłożenia brytfanki, do sosu łyżka papryki słodkiej, łyżka mąki pszennej. Jak zrobić pieczone zrazy wieprzowe? Plastry schabu rozbij przy pomocy tłuczka na cienkie placki – uważaj, żeby nie przedziurawić mięsa. Boczek pokrój w cienkie plastry(...)zapiekania, w którym roladki będą ułożone ciasno. Na dno wyłóż cebulę pokrojoną w plastry, na niej roladki, piecz przez godzinę w temp. 190 stopni. Upieczone zrazy wyłóż na półmisek, sos własny, który powstał w trakcie pieczenia zlej do rondelka razem z cebulą, zagotuj, dodaj paprykę w proszku i dokładnie wymieszaj. W szklance wody rozprowadź mąkę pszenną, wlej do rondelka cały
Kulinarna Polskapewnością zachwyci niejedno podniebienie! PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z ANANASEM Składniki 1 opakowanie mixu sałat 1/2 świeżego ananasa 150 g sera feta 1/2 opakowania szynki parmeńskiej 3/4 szklanki orzechów włoskich Sos: 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu Wykonanie 1. Składniki na sos połączyć ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji. 2. Sałatę umyć, osuszyć(...)ułożyć na sałacie. 4. Ananasa pokroić w kosteczkę. Wyłożyć na talerz. 5. Następnie dodać pokrojony w kostkę ser feta i całość posypać orzechami włoskimi. 6. Całość polać przygotowanym sosem. Artykuł Sałatka z ananasem pochodzi z serwisu Alle Dobre
Alle Dobre!Sól – 1 łyżeczka Szczypiorek – 1-2 łodygi drobno pokrojone Płatki chili – 1-2 łyżeczki Czosnek mielony – 1-2 łyżeczki Imbir mielony – 1-2 łyżeczki Sos rybny – 1-2 łyżeczki Cukier – 1-2 łyżeczki Czarny sezam – 1-2 łyżeczki Kurczak Pierś z kurczaka – 1-2 sztuki pokrojona w kostkę Płatki chili(...)łyżeczki Olej roślinny – 1-2 łyżki Sos sojowy – 2 łyżki Ocet ryżowy – 2 łyżki Miód – 2 łyżki Szczypiorek – 1-2 łodygi drobno pokrojone Czarny sezam – 1-2 łyżeczki Jeśli mamy już składniki, Musaengchae czas zrobić Po pierwsze przygotuj rzodkiewkę Daikon. Obierz ją, pokrój na cienkie zapałki, dodaj sól i odstaw na jakieś
RafalCookskłada się głównie z dużej ilości zieleniny. U mnie jest to kapusta pekińska oraz rukola. Do tego mamy zielonego ogórka, marchewkę i rzodkiewki, a także jajka i ziarna słonecznika. Sos przygotowałam na bazie skyru, ale nie byłabym sobą, gdybym nie dodała choć jednej łyżki majonezu kieleckiego Co powiecie na taką zdrową sałatkę? 1/2 małej kapusty pekińskiej garść/dwie rukoli(...)łączymy z majonezem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku szczyptą cukru oraz solą i pieprzem. Na dnie szklanej salaterki układamy połowę kapusty pekińskiej z rukolą. Wykładamy połowę sosu. Następnie dajemy warstwę marchewki, ogórka, rzodkiewki oraz jajek. Wykładamy resztę sosu. Dodajemy resztę kapusty z rukolą. Posypujemy podprażonym słonecznikiem
Smaki Na Talerzukozim serem ma również inne zalety. Zrobisz ją niezależnie od pory roku, a przygotowanie sałatki zajmuje dosłownie kilka minut. Mieszanka sałat, kozi ser i soczyste Jabłka Grójeckie polane ulubionym sosem są doskonałą propozycją na każdą okazję. Bardzo smaczna sałatka z serem kozim i jabłkiem do której możesz dodać także pieczone mięso, wędlinę, orzechy włoskie i winogrona. Prosta sałatka(...)sera koziego sera z solanki, ale możesz zastąpić serem owczym, opcjonalnie niezbyt drobno pokrojone wędliny lub pieczone mięso albo boczek, opcjonalnie garść pokruszonych drobno orzechów i dużą garść winogron, sos sałatkowy 2 łyżki oleju lnianego lub innego ulubionego, 1 łyżeczka octu jabłkowego albo octu z owoców granatu, 1 łyżka miodu, 1 łyżeczka soku z cytryny opcjonalnie 1 ząbek czosnku
Cztery Fajerykarkówki nadziewane kapustą kiszoną i pieczarkami . Pyszne, aromatyczne, mięso jest kruche, a całość wprost rozpływa się w ustach. Danie to idealnie pasuje na rodzinny obiad . Całość duszona w sosie własnym, dzięki temu powstaje również przepyszny sos do ziemniaków. Składniki na roladki z karkówki nadziewane kapustą kiszoną i pieczarkami : * 6 plastrów karkówki o grubości około 1 cm * około 350 g kapusty(...)roladami. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Jeśli pozostała kapusta kiszona z nadzienia również można ją dodać do garnka. Całość dusić na małym ogniu około 50-60 minut. Sos można zagęścić mąką wymieszaną z wodą
Zrób to smacznieSkładniki: 1/2 szklanki suchej kaszy bulgur 3 łyżki orzechów laskowych Ecotrendy 2 łyżki pestek dyni Ecotrendy 1/2 małej czerwonej cebuli 3 łyżki ziarenek granatu 2 łyżki posiekanej natki Sos: 2 łyżki oleju z pestek dyni Ecotrendy 1 łyżeczka miodu akacjowego Ecotrendy 1 mały ząbek czosnku sok z cytryny sól pieprz Wykonanie Kaszę gotujemy zgodnie(...)delikatnie pachnieć. Nie wolno ich przypalić, bo będą gorzkie. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Do miski wsypujemy kaszę, orzechy, pestki, ziarenka granatu, cebulę i natkę. W szklance mieszamy składniki sosu, dodając 2 łyżki zimniej wody. Sos mieszamy dokładnie z pozostałymi składnikami sałatki
Kulinarne przygody Gatity