czosnku odrobina papryki ostrej 2 ziarna ziela angielskiego 1 mała marchew 1 średnia czerwona papryka słodka 250 g pieczarek 1,5 szklanki wody 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól i pieprz do smaku olej rzepakowy do smażenia Dodatkowo: natka pietruszki gęsta śmietana 18% (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Placek po węgiersku – wykonanie: Przepis(...)wszystkich stron. Do mięsa wkładamy pieczarki pokrojone w plastry. Smażymy na niezbyt dużym płomieniu. Gdy to wszystko podsmażymy i pieczarki odparują z wody dodajemy marchew, paprykę, koncentrat pomidorowy i sos sojowy. Następnie dodajemy przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie oraz dolewamy około 300 ml wody. Wszystko dusimy na mniejszym płomieniu około60 minut. Na koniec w 80 ml wody rozprowadzić mąkę pszenną
Olcia gotuje!następnie zetrzyj na tarce. Odciśnij z nadmiaru wody i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Nagrzej piekarnik do 180 °C. Masę kalafiorową wyłóż na blaszce do pieczenia. Piecz około 20 minut. SOS: – 4 dojrzałe pomidory – przyprawy do smaku (oregano, tymianek, bazylia, pieprz, sól) Pomidory obierz ze skórki i dokładnie zmiksuj z przyprawami. Przelej całość do rondelka i gotuj, do momentu uzyskania gęstego(...)sosu. Podpieczone ciasto wysmaruj sosem pomidorowym i ułóż dodatki, jakie tylko lubisz. Piecz kolejne 15 min. Podsumowując, jest to jeden z “najpyszniejszych” postów jakie tutaj zamieściłyśmy! Jemy oczami! Pamiętajcie, że po pierwsze wybrałyśmy tylko i wyłącznie proste przepisy, a po drugie są one pożywne i konkretne! Bez żadnej ściemy. Wiadomo, że prawdziwej pizzy z kilogramami sera gouda
Czynniki pierwszepropozycja idealna na obiad czy kolację. Świetnie sprawdzi się także na imprezach. Składniki pierś z kurczaka przyprawa gyros sałata lodowa usmażone ziemniaki czerwona cebula ogórek zielony pomidorki koktajlowe bazylia Sos gyros: majonez ketchup przyprawa gyros Sos czosnkowy: śmietana 18% majonez świeży czosnek przeciśnięty przez praskę koper sól, pieprz odrobina cukru do smaku Przygotowanie Pierś z kurczaka pokroić w kostkę przyprawić(...)sałacie, najpierw pokrojoną na półksiężyce czerwoną cebulę, potem ogórka zielonego i pomidorki koktajlowe. Posypać bazylią. Ułożyć podsmażonego kurczaka. W około ułożyć pokrojone w kostkę usmażone ziemniaki. Polać na przemian sosami czosnkowym i gyros. Na koniec znowu posypać suszoną bazylią. Autor przepisu: Dorota Roszak Artykuł Sałatka z kurczakiem i ziemniakami pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisyzielonej soczewicy 80 g półtłustego sera typu feta 60 g mozzarelli light (pół kulki) 1 niewielka cebulka 1/2 łyżeczki listków świeżego tymianku łyżka oliwy sól i pieprz Sos czosnkowy: małe opakowanie jogurtu naturalnego 3% tł. ząbek czosnku 1/4 łyżeczki świeżych listków tymianku sól i pieprz Cukinie umyć i jeśli są okrągłe ściąć wierzchy i wydrążyć jak małe naczynie, a jeśli(...)feta jest słony. Wydrążone cukinie wypełnić farszem, na okrągłe położyć warzywne „wieczka”, piec 30-40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Podczas, gdy cukinie się pieką, przygotować sos czosnkowy. Do jogurtu przecisnąć ząbek czosnku, dodać szczyptę soli, świeżo mielonego pieprzu i posiekane listki tymianku. Cukinie podawać na sosie. Całość posypać listkami tymianku. 1 porcja to ok. 400 kcal
Dietologskładników 4 kotlety wieprzowe 8 plastrów szynki 50-70 g bułki tartej 8 plasterków sera żółtego 2 jajka 50-70 g mąki Sól Pieprz świeżo zmielony Olej rośliny Masło Sos 50 g majonezu 100 ml kwaśnej śmietany Kilka ogórków konserwowych pokrojonych w kostkę Sok z połowy cytryny 1 łyżka musztardy Ząbek czosnku starty Posiekana świeża pietruszka Sól Pieprz świeżo zmielony(...)Jeśli mamy wszystko, Stek z Zagrzebia, czeka byś go zrobił i zjadł Przede wszystkim zacznij od sosu, wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i gotowe. Teraz bierzemy się za Stek z Zagrzebia, po pierwsze, musisz bardzo dobrze rozbić tłuczkiem, kotlety, najlepiej zrobić to w niedzielny poranek w bloku. Po drugie dopraw kotlety solą i pieprzem, połóż po dwa plasterki
RafalCookjasnozielona część (ok. 300 g) 300 g ugotowanych, całych ziemniaków (najlepiej z dnia poprzedniego) 1 puszka kukurydzy (ok. 300 g) 1 słoik selera marynowanego (ok. 200 g) na sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki musztardy Wykonanie: Pory nacinamy wzdłuż, tak aby otworzyć środek, ale nie przeciąć do końca. Dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą(...)miski z porami. Kukurydzę również odsączamy i dodajemy do pozostałych warzyw. Ziemniaki kroimy w grubą kostkę, wrzucamy do miski i wszystko mieszamy. W osobnej miseczce mieszamy wszystkie składniki na sos. Gotowym sosem polewamy sałatkę, dokładnie mieszamy. Gotowe! Szukasz prostych i zdrowych przepisów? Dobrze trafiłaś! Zapisz się do mojego newslettera, a będę Ci przesyłać najciekawsze przepisy na szybkie i pożywne dania
Wiszniówkawykałaczką, żeby się nie rozpadły i pieczemy ok. 40 minut SKŁADNIKI DO GRZYBKÓW SHIMEJI: - 150 g grzybków Shimeji - 2 marchewki - ¼ selera - ½ pietruszki - 1 cebula - ząbek czosnku - 2 łyżki sosu sojowego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA GRZYBKÓW SHIMEJI: KROK 1: Marchewkę, seler i pietruszkę kroimy w drobne paski, cebulę w piórka. KROK 2: Smażymy je na patelni z dodatkiem sosu sojowego. KROK(...)ziemniaki i dokładnie mieszamy. KROK 3: Ziemniaki przesypujemy na blachę obłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 50 minut w temp. 190 stopni. SKŁADNIKI DO SOSU: - 3 łyżki jogurtu naturalnego - 3 łyżki majonezu - pół pęczka koperku - łyżeczka bazylii - 2 ząbki czosnku Koperek myjemy i drobno siekamy. Czosnek obieramy i zgniatamy. Wszystkie składniki: koperek, czosnek, jogurt, majonez
Związek na patelnifeta – bardzo greckie dodatki, które wpływają na śródziemnomorski klimat tego dania. A aby było jeszcze pyszniej i na bogato dodałam ciecierzycę, szpinak, a wszystko upiekłam w pomidorowym sosie z dodatkiem świeżych, soczystych pomidorków. Składniki (na 3 duże porcje): 3 duże czerwone papryki 400g mielonej wołowiny 100g makaronu orzo lub innego drobnego szklanka odcedzonej ciecierzycy 3 brykiety mrożonego, rozdrobnionego szpinaku(...)nich łyżeczkę cukru, sól i pieprz do smaku i mieszamy. Upieczone papryki wyciągamy na chwilę z naczynia na talerz, uważając aby ich nie rozerwać. Na dno naczynia wylewamy sos pomidorowy i rozprowadzamy. Wkładamy z powrotem papryki i nadziewamy je obficie farszem, z górką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 20 minut. Po tym czasie danie jest gotowe. Upieczone
Smaczna Stronasmaczne i lekkie danie o ciekawych, nieco egzotycznych nutach smakowych. Składniki podwójna pierś z kurczaka puszka ananasa puszka kukurydzy połowa sałaty lodowej 2 łodygi selera naciowego 1 torebka ryżu Sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu łyżeczka curry sól, pieprz do smaku Przygotowanie Składniki na sos wymieszać. Kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Torebkę ryżu ugotować, wystudzić(...)Ananasa odsączyć z zalewy i pokroić na małe kawałki. Kukurydzę również odsączyć z zalewy, sałatę porwać na mniejsze kawałki, selera pokroić w kostkę. Wszystko przełożyć do miski dodać przygotowany sos i wymieszać. Autor przepisu: Andzelika Majchrzak Artykuł Sałatka z kurczakiem i ananasem pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisyspecjalnej aranżacji. Wystarczy położyć go na dużej desce na środku stołu, pozwalając gościom odrywać sobie niewielkie kawałki. Warto dorzucić do niego jeszcze porcję świeżych ziół i jeden lub dwa sosy i masz gotową ucztę. W tym wypadku doskonałym wyborem będzie prosty sos pomidorowy lub sos czosnkowy. Nic więcej nie trzeba. Jak długo wieniec drożdżowy z pesto zachowa świeżość? Tego typu
okolicepalnika.plkukurydzą 3 łyżki oliwy z oliwek oczywiście z Domu Oliwnego 2 ząbki czosnek Tymianek świeży Rozmaryn świeży Pietruszka świeża Oregano suszone Sól Pieprz świeżo zmielony 2-3 łyżki masła Sos 1-2 filety anchovies 1 ząbek czosnku 4-5 łyżek oliwy z oliwek najwyższej jakości z Domu Oliwnego 250 g majonezu własnej roboty 50 g parmezanu 2 łyżki soku(...)świeże zioła do foremki od pieczenia chleba, piernika, następnie przelej cała zawartość patelni do foremki i wstaw ją do piekarnika na jakieś 20-25 minut. Po drugie zrobimy sos Anchovies, czosnek i oliwę z oliwek, włóż do blendera i oczywiście zmiksuj. W międzyczasie wymieszaj ze sobą majonez, skórkę i sok z cytryny, parmezan, sól, pieprz, pietruszkę
RafalCookoczywiście Grecki – Gyros, stały się pierwszym na świcie fast foodami. Tzatziki natomiast mają starożytne Greckie pochodzenie sięgające V wieku przed naszą erą. Kandaulos był to biały sos na bazie bardzo drogiego sera z mleka… oślego i klaczy, które później zastąpiono serem kozim, następnie miękki serem kozim i na końcu jogurtem greckim tak jak dzisiejsze Tzatziki(...)Będąc w Grecji i pracując tam, przez chwilę swojego życia, jadłem Gyro. Które było podane w następujący sposób, na papierowym talerzyku były kawałki mięsa z połamanym chlebem i sosem Tzatziki. 👥 – 3-4 ⏰ – 30 minut ➕ czas dla marynaty i chleba 🇬🇷 – Grecja Oczywiście potrzebujemy kilku składników 3 filety ud kurczaka, który wolno chodził, więc nie musiał biegać
RafalCookkapustą, grzybami, ziemniakami. I nigdy tego nadzienia nie żałujemy. Tatarzy żyli w trudnych warunkach i musieli się dobrze odżywiać. Z czym podawać czebureki? Najlepiej ( mnie osobiście) smakują z sosem chrzanowym . Pikantny sos i chrupiący mięsny pieróg smakują znakomicie. Idealnie sprawdzi się także sos czosnkowy. Zwykły keczup też się sprawdzi. Jak jeść czebureki? Wiemy już jak zrobić czebureki
Dieta moja pasjasię raczyć. Kombinując weekendowy obiad, kupiłam bez namysłu pierś z indyka. Z tego rodzaju mięsa zawsze coś się wykombinuje. Chciałam jednak, żeby to była potrawa w miarę lekka, z sosem. Taka, która idealnie będzie pasowała do kładzionych klusek, na które już od dawna miałam ochotę i które My również może jeść. Przypomniał mi się schab gotowany w sosie własnym, który(...)minut pod przykryciem (lub do miękkości mięsa). Pod koniec dodajemy poszatkowany koperek i startą na największych oczkach marchewkę, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podobne przepisy: Schab gotowany w sosie własnym Schab gotowany z suszonymi pomidorami Artykuł Bitki z indyka z marchewką i koperkiem pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovybyło dla mnie duże zaskoczenie po latach używania patelni teflonowych, które wyrobiły we mnie psychiczną blokadę do używania metalowych sztućców do patelni 😉 Przełamałam się jednak i szczęśliwie po mieszaniu sosu metalową łyżką nie został żaden ślad. Możliwe, że za pół roku odważę się spróbować metalowej łopatki, ale jeszcze nie jestem na to gotowa 😉 Woll Titanium Stick – zdrowe smażenie(...)najładniejsza patelnia w mojej kolekcji. Patelnia tytanowa Woll Diamond – tak czy nie? Odpowiedź brzmi: zdecydowanie TAK! Testowałam patelnię intensywnie przez ponad miesiąc. Przygotowywałam na niej jajecznice, naleśniki, mięsa, sosy, makarony, placki i nie jestem w stanie znaleźć żadnej rzeczy, do której mogłabym się przyczepić. Smażenie na niej to czysta przyjemność, także bez dodatku tłuszczu! Nic nie przywiera, a potrawy
Na-talerzu.pl