sosy - 72234 przepisów (strona:1142/4816)

Placki bulgurowo-warzywne z gulaszem podane. 29

uznania, 2 jajka, 200 g mąki, łyżka bułki tartej plus dowolny gulasz, poniżej macie kilka pomysłów: Gulasz z serduszek na plackach ziemniaczanych Gulasz z piersi z indyka w cebulowym sosie Gulasz ziołowy z łopatki z warzywami Gulasz wołowy z marchewką. Gulasz w barwach jesieni Gulasz z łopatki w ciemnym sosie Czosnkowy gulasz z indyka Robimy! Warzywa obieramy, myjemy i przepuszczamy(...)przełożyłam na drugą stronę. Mają być rumiane! Ja podałam z gulaszem jako obiad. Można jeść je same i na zimno i ciepło, a także dać wszelkie własne dodatki, dipy, sosy itp ps. Kasza bulgur -jest bardzo wdzięczną kaszą w kuchni. Jest neutralna smakowo, co daje szereg możliwości komponowania jej w przeróżnych kombinacjach smakowych – od wytrawnego, po słodki. Ponadto bulgur kojarzymy

Latosiowydom
Makaron z boczkiem i szpinakiem 31

smażenia dorzuć czosnek . Krótko smaż i dorzuć pokrojone pomidorki oraz oliwki, a po 2-3 minutach śmietanę, białe wino i nieco wody z gotowania się makaronu, aby odpowiednio rozrzedzić sos. Sos dopraw solą i pieprzem i wrzuć do niego ugotowany makaron. Na koniec dorzuć jeszcze listki szpinaku i podgrzewaj jeszcze 1-2 minuty mieszając, aż sos otoczy makaron, a listki

nietylkopasta.pl
Racuchy na maślance: tradycja w nowoczesnym wydaniu 33

racuchy na maślance można podać z kwaśną śmietaną, łososiem wędzonym, a nawet cienkimi plasterkami boczku czy szynki. Twórcze kombinacje: eksperymentuj z nietypowymi połączeniami, takimi jak masło orzechowe z bananami, sos czekoladowy z malinami, czy nawet ciepłe sosy owocowe. Jak przechowywać i odgrzewać racuchy Zachowanie świeżości i smaku racuchów na maślance po przygotowaniu jest równie ważne jak ich smażenie. Oto kilka(...)około 5-10 minut. Unikaj mikrofalówki, która może sprawić, że racuchy staną się gumowate Oto kilka innych przepisów na placuszki, które mogą Ci się spodobać: Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym PRZEPIS NA RACUCHY Z JABŁKAMI Puszyste pancakes z jagodami RACUSZKI DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI - smak dzieciństwa Puszyste racuchy z dyni Super puszyste pancakes z truskawkami Idealne puszyste racuszki na jogurcie greckim

Moja Książka Kucharska
Domowe pizzerinki – HIT każdej imprezy 260

razu w większej ilości, bo znikają w mgnieniu oka. Goście łapią w rękę i… zajadają ze smakiem Takie pizzerinki smakują same, z ketchupem lub z domowym sosem czosnkowym. Mój mąż lubi je też w wersji na ostro Kwestię dodatków pozostawiam jednak Wam Dlaczego warto zrobić zakupy online w Schronisku Bukowina? W ich sklepie znajdziecie same jakościowe produkty, takie(...)zrobić pyszne domowe pizzerinki? Przygotowania takich domowych pizzerinek jest naprawdę proste. Wystarczy kilka podstawowych składników i ulubione dodatki. W tym przepisie pokazuję Wam też jak łatwo można przygotować sos na spód pizzy. Wystarczy dobra passata pomidorowa i przyprawy. Duży wybór passat macie tutaj: https://schroniskobukowina.pl/passaty-pomidorowe Prosto, szybko i pysznie.  Przepis na puszyste mini pizze Składniki: Na ciasto

Słodkie okruszki
Chrupiące krokiety (z mięsem z obiadu) 37

obiadu) Pozostało Wam mięso z rosołu, z pieczeni albo z grilla? Przeróbcie je na pyszny farsz do krokietów. A w połączeniu z tą rewelacyjnie chrupiącą panierką i domowym sosem czosnkowym, to będzie obiad palce lizać! Krokiety nadają się również do mrożenia, wystarczy zawinąć je szczelnie w woreczek lub folię spożywczą i zamrozić. Głównym składnikiem farszu może być mięso drobiowe, wieprzowe(...)bułką tartą *** *** Krokiety obtaczamy najpierw w cieście, a następnie w mieszance bułki z płatkami *** *** Krokiety układamy na rozgrzanym oleju *** *** Smażymy z każdej strony na rumiano *** *** Podajemy na ciepło z sosem czosnkowym. Przepis na domowy sos czosnkowy znajdziecie TUTAJ *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: Najlepsze pomysły na pyszne i niedrogie obiady! Przepisy tutaj (KLIK) Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ

Blog z Apetytem
Gnocchi bez ziemniaków 45

takie kluseczki można zrobić łącząc ziemniaki z innymi warzywami lub też całkowicie pominąć ziemniaki i przyrządzić gnocchi z batatów . Gnocchi mają przeróżne zastosowanie w mojej kuchni. Podaję je mięsnych sosów, do smażonej ryby, a nawet do zupy. Zupa z gnocchi zamiast tradycyjnych ziemniaków? Czemu nie! Jak zrobić gnocchi? Włoskie gnocchi, czyli gnojki jak mówią moje dzieci można zrobić nie tylko(...)puree z buraków 250 g sera ricotta 100 – 150 g pszennej mąki 1 jajko 100 g parmezanu, startego 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny sól do smaku Sos z sera pleśniowego 1 szalotka 1 ząbek czosnku 30 g sera pleśniowego, np. gorgonzola 250 ml śmietanki, u mnie 36% tł. 50 g mascarpone 1 łyżka masła carny pieprz do smaku

codojedzenia
Wegańska carbonara z wędzonym tofu | DIETA 1800 KCAL 52

białka 17 g tłuszczy Całość składa się na obiad, który dostarczy nam odpowiednią ilość makroskładników. Wegańska carbonara – składniki wegańska carbonara makaron pełnoziarnisty tofu wędzone olej rzepakowy sos sojowy płatki drożdżowe czosnek granulowany mleko sojowe sól, pieprz Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu w osolonej wodzie. Kiedy makaron się gotuje, tofu pokrój w kostkę lub pokrusz. Na patelni rozgrzej(...)olej i dodaj do niego tofu. Podsmażaj przez minutę, po czym dodaj sos sojowy, płatki drożdżowe, czosnek i mleko sojowe i podsmażaj przez kolejną minutę. Do całości dodaj ugotowany makaron i kilka łyżek wody z gotowania makaronu. Wymieszaj, a w razie potrzeby dodaj więcej wody i dopraw solą i pieprzem. DOKŁADNY PRZEPIS ZNAJDZIESZ W EBOOKU Jakie są zalety tej bezmięsnej

Via Gusto
Wegański łosoś – PRZEPIS na wege filet z łososia 35

nacięte kawałki tofu należy zamarynować w mieszance różnych składników, a następnie odpowiednio opanierować i usmażyć. Z czego zrobić marynatę do wege „łososia”? Do marynaty potrzebujesz: kostkę rosołową, sos sojowy, nori, ocet ryżowy, ketchup, buraki, czosnek, wegański majonez. Dokładny przepis na wegańskiego „łososia” znajdziesz poniżej. Sprawdź również inne przepisy na wegańskie zamienniki mięsnych dań: wegańska „pierś(...)które … Czytaj więcej . Drukuj Proporcje na: 4 porcje Ocena: 5.0 /5 ( 2 głos/y ) składniki 360-400 g tofu naturalnego 250 ml wody 1 warzywna kostka rosołowa 3 łyżki sosu sojowego 4 arkusze nori 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżka ketchupu 1 gotowany burak (około 100 g) 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego lub 1 ząbek czosnku 1 łyżka wegańskiego majonezu Dodatkowo

Via Gusto
Wege pizza ze szpinakiem i karczochami 39

Wege pizza z karczochami i szpinakiem to prawdziwa uczta dla miłośników kuchni roślinnej. Na cienkim, chrupiącym spodzie rozsmarowany jest aromatyczny sos pomidorowy, który stanowi doskonałe tło dla pozostałych składników. Karczochy, delikatne i lekko orzechowe, są doskonałym uzupełnieniem dla szpinaku, który dodaje pizzy świeżości i lekkości. Oba składniki są doskonale wyważone, co pozwala na pełne doświadczenie ich naturalnych smaków. Pizza jest(...)porcje Przygotowanie 1 godz.  40 min. Pieczenie 20 min. Kalorie 215 kcal Wege pizza z karczochami i szpinakiem to uczta dla miłośników kuchni roślinnej. Na chrupiącym spodzie sos pomidorowy jako tło dla dodatków. Tryb gotowania. Dłuższe podświetlenie ekranu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 440 ml 440 wody 500 g 500 mąki pszennej 1 szczypta 1 cukru 3 łyżki 3 oliwy

ProstePesto.pl
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem 36

ugotowane (ziemniaki) i podsmażone (mięso oraz pozostałe warzywa). W związku z powyższym, zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem nie wymaga długiego pieczenia w piekarniku. Większość tego typu dań zapieka się pod sosem beszamelowym, natomiast zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem została polana sosem jajeczno-śmietanowym z dodatkiem tartego, żółtego sera. Dlatego po upieczeniu można ją ładnie kroić i się nie rozpada. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)przykryć pozostałymi ziemniakami. Jajka wbić do kubka, rozbełtać, dodać śmietankę, gałkę muszkatołową, pieprz, sól, słodką i ostrą paprykę. Dodać pozostały żółty ser. Dokładnie wymieszać do połączenia składników. Tak przygotowanym sosem śmietanowo-jajecznym zalać zapiekankę. Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. i zapiekać około 20 minut. Polecam wypróbować przepis na zapiekankę makaronową z kurczakiem i mozzarellą . (adsbygoogle = window.adsbygoogle

Danka Pichci
Jednogarnkowa potrawka z soczewicą i ziemniakami 35

mięsa, ważne jest dodanie roślinnego białka – w tym przepisie jest to czerwona soczewica, która ma aż 25 g białka w 100 g. Dodatkowo, ważne jest odpowiednie doprawienie – sos sojowy, lubczyk i ocet balsamiczny tworzą pyszne połączenie, a wraz z pieczarkami dodają smaku umami, dzięki czemu w smaku również nie będzie brakować Ci mięsa. PRZEPIS – POTRAWKA Z SOCZEWICĄ(...)czerwonej soczewicy 1 cebula 2 ząbki czosnku 200 g marchewki (jedna duża marchewka) 600 g ziemniaków (najlepiej małe ziemniaki) 200 g pieczarek 700 ml wody 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki koperku (najlepiej świeży) 1 łyżka lubczyku 1,5 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oleju sól (około 1/2 łyżeczki) pieprz 25 g mąki pszennej przygotowanie Cebulę pokrój w kostkę. Czosnek

Via Gusto
Makaron z białym pesto 29

pewnością znacie bardzo różne rodzaje sosów pesto, choć to najpopularniejsze to z pewnością klasyczne zielone, przygotowane ze świeżej bazylii, orzeszków piniowych i sera typu parmezan. Zaraz po nim najchętniej chyba sięgamy po pesto czerwone, zrobione z dużej ilości suszonych aromatycznych pomidorów. To pesto też uwielbiam, często robię w domu i wykorzystuję nie tylko do makaronu, ale także do ryby(...)listki świeżej bazylii do podania PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pod koniec gotowania makaronu odlej mniej więcej pół szklanki wody z gotowania i zachowaj ją do sosu. W czasie gotowania się makaronu przygotuj białe pesto. Do blendera dodaj migdały, oba rodzaje sera (podałam ilość przy założeniu, że ser jest pokrojony w mniejszą kostkę, zobacz na dole

nietylkopasta.pl
Pasztet z soczewicy 32

curry. Kremowy, aromatyczny, pyszny. Idealny dodatek do pieczywa, na śniadanie, przekąskę lub kolację. Pasztet podawaj pokrojony na plastry lub rozsmarowany na kanapce z dodatkiem chrzanu, ketchupu, ćwikły lub sosu chrzanowego , świeżych i konserwowych warzyw (pomidory, ogórki szklarniowe, ogórki kiszone, papryka marynowana). Pasztet z soczewicy podasz na wszelakie okazje pokrojony w plastry i ułożony na półmisku, a także na Wielkanoc. Smakuje(...)także z zimnym, wytrawno-słodkim sosem cumberland przyrządzonego z żurawiny, chrzanu i wina. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na pasztet z soczewicy i marchewki (opis krok po kroku) oraz kilka ciekawych porad. Wegetariański pasztet z czerwonej soczewicy, warzyw i curry. SKŁADNIKI: 200 g czerwonej soczewicy 3 marchewki – 250 g ¼ selera – 60 g 1 duża cebula

Zasmakuj Kuchni
Sałatka z figami i halloumi 33

oraz zdecydowanie już wytrawnego sera halloumi. Jak chcesz jeszcze bardziej zróżnicować smaki, to wybierz halloumi z dodatkiem chilli, to będzie prawdziwa petarda smakowa. A wszystko to najlepiej polać gotowym sosem balsamico, który jest nieco kwaśny, ale ma w sobie tę fajną nutę słodyczy, która tu idealnie zepnie wszystkie smaki. Na liście składników w sałatach znajdziecie oczywiście rukolę, ale dopisałam(...)Ilość porcji : 1-2 SKŁADNIKI: – 2-3 garści świeżych listków rukoli, możesz też użyć rukwi wodnej lub musztardowca – 2-4 figi – 100-150 g sera halloumi – 3-4 łyżki sosu balsamico – opcjonalnie: kilka mini kiwi – pieczywo do podania PRZYGOTOWANIE : Na suchej patelni najlepiej grillowej podsmaż przez dosłownie kilka chwil ser halloumi pokrojony w plasterki. Ja to robię jednocześnie

nietylkopasta.pl
Kluski śląskie z gulaszem piwnym, pomysł na obiad 29

Kluski śląskie z gulaszem piwnym, pomysł na obiad Kluski śląskie to pozycja która nigdy się nie nudzi. Bardzo proste do zrobienia z tanich składników, idealnie pasują do mięs w sosach lub gulaszy. Jeśli nie wyjdą Ci idealne w kształcie, to nie problem, ważne żeby były delikatne i mięciutkie Dzisiejsza wersja jest z gulaszem piwnym. Sam gulasz też nie wymaga specjalnych(...)masz innego) 2 łyżki miodu 3 ząbki czosnku 1 cebula średniej wielkości 4-5 suszonych grzybów (pokruszonych) sól, pieprz czarny do smaku mąka ziemniaczana z wodą do zagęszczenia sosu smalec do podsmażenia mięsa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości. Po wystudzeniu rozgnieć praską, na gładkie puree. Ziemniaki przełóż do miski i uklep. Odbierz z miski około

Ogrodnik w podróży