sok pomidorowy - 3097 przepisów (strona:57/207)

Pstrąg z szampańskim risotto i patelnia WOLL okiem M&M 169

wcześniej robiłyśmy. A teraz co Moni wykombinowała na takiej patelni... Risotto z dynią, boczniakiem, cukinią, papryką z chilli i do tego pstrąg z lekkim sosem pomidorowym  Długo myślałam, co by tu ugotować... Poszłam na rynek po produkty i jakoś samo przyszło. Jak już testować produkt, to na całego! Składniki: 1 szklanka ryżu arborio cukinia boczniaki papryka kawałek dyni(...)około 2 minuty. Pstrąga filetujemy. Doprawiamy solą, pieprzem. Smażymy na rozgrzanej patelni po około 2 - 3 minuty z każdej strony zaczynając od skóry. Polewamy na koniec sokiem z cytryny. Sos pomidorowy - na rozgrzaną oliwę dodajemy pomidory. Dusimy przez około 5 - 10 minut.  Przetrzyj przez sito żeby usunąć skórę. Wstaw z powrotem na patelnię i duś przez następne 3 minuty

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Ogród po powrocie 124

TUŃCZYKIEM I CUKINIĄ DO MAKARONU   1 średnia (ok 400g) cukinia (nasza!) 1 puszka kawałków tuńczyka w oliwie 1 średnia cebula 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego ok 20 pomidorków koktajlowych (nasze!) sól, pieprz, oregano i sok z cytryny (lub kwasek cytrynowy) do smaku Cukinię myjemy, obcinamy końcówki i trzemy na grubej tarce. Odstawiamy na kilkanaście(...)minut. Tuńczyka otwieramy i odlewamy trochę oliwy do garnka, podgrzewamy. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na gorącym oleju. Dodajemy tartą cukinię, najpierw odcedzając puszczony sok i mieszając trzymamy chwilę na ogniu. Dodajemy koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy i dusimy kilka minut. Odcedzamy tuńczyka z oleju i dorzucamy do sosu, mieszamy aż kawałki się rozdrobnią. Na koniec dodajemy całe pomidory- nasze

les mirabelles
Śledzie po sułtańsku 124

Kawałki ryby w towarzystwie niezwykle aromatycznej mieszanki to świetna propozycja dla fanów śledzika w pomidorach z nutą słodkości i delikatnym akcentem ostrości. Składniki: 500g płatów śledziowych Matias sok z 1 cytryny Zalewa pomidorowa: 4 czerwona cebule 300g przecieru pomidorowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 4 łyżki ketchupu pikantnego 150g rodzynek 1/2 łyżeczki koncentratu chilli 1 łyżeczka cukru trzcinowego Wykonanie: 1. Filety(...)czasie odsączyć, pokroić w paski około 2 cm, skropić sokiem z cytryny i wstawić na około 2-3 godziny do lodówki. 2. Rodzynki zalać wrzątkiem i moczyć około 15 minut, po tym czasie odsączyć. 3. Cebulę pokroić w piórka i przesmażyć na rozgrzanym oleju aż zmięknie. Do cebuli dodać przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, koncentrat chilli, ketchup, rodzynki i całość chwilę

Szalona Kuchnia Eweliny
KAPUŚNIAK Z MŁODEJ KAPUSTY 102

wieprzowych  główka młodej kapusty  2 marchewki pietruszka kawałek selera kawałek pora i cebulka  3 liście laurowe kilka kulek ziela angielskiego 1-2 łyżki przecieru pomidorowego kawałek swojskiej kiełbaski  sok z cytryny Umyte żeberka zalać zimną wodą ( ok 3 litry ) i zagotować. Dodać obrane warzywa, ziele angielskie,liść laurowy , sól i gotować na mniejszym ogniu,aż mięso

Niespełnione zdolności kulinarne
Salsa ze śledziem z kukurydzą i ananasem 133

Dziś propozycja przekąskowa -salsa ze śledziem w lekko słodkim sosie pomidorowym z cebulką, kukurydzą i ananasem. Pyszna przekąska nie tylko dla amatorów śledzi, to takie danie, które może posmakować tym co za tą rybą nie przepadają - smaki tu są tak dobrane, że śledź nie dominuje. Jak dla mnie idealne połączenie smaków - to mój ulubiony sposób na śledzia. 0 false(...)theme-font:minor-latin;} Salsa ze śledziem z kukurydzą i ananasem 1 opakowanie filetów śledziowych (250g) 2 duże cebule olej do smażenia 1 czerwona papryka mały przecier pomidorowy 2 łyżki miodu sok z połowy cytryny 150 g kukurydzy konserwowej 3 plastry ananasa z syropu Śledzie umyć i przesuszyć a następnie pokroić w paski. Cebulę pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać

Smaczny zeszyt
Bigos 136

ziaren ziela angielskiego łyżeczka kminku 7-8 ziaren jałowca kilka suszonych grzybków kilka śliwek suszonych sól pieprz ziołowy pieprz czarny 3 łyżki mąki 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego Kapustę odciskamy od soku, zalewamy w garnku wodą i doprowadzamy do wrzenia. Odcedzamy całą wodę i zalewamy świeżą. Ale juz w mniejszej ilości. Kiedy kapusta ponownie się zagotuje musimy spróbować

Gotowanie jest łatwe
Zupa pomidorowa z karmelizowanym fenkułem i soczewica czyli Zupowy Wtorek odc.99 135

być bardzo smacznym a całości dopełnił jeszcze pieczony czosnek. Zupa pomidorowa z karmelizowanym fenkułem i soczewica 1 fenkuł (koper włoski) 4 ząbki czosnku 3/4 szkl. przecieru pomidorowego litr bulionu warzywnego sok z połowy cytryny kwaśna smietana pół szklanki ugotowanej czarnej soczewicy oliwa bazylia do dekoracji sól i pieprz Nieobrane ząbki czosnku skrapiamy oliwą i zawijamy w folie aluminiową. Pieczemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Carnitas czyli wieprzowina po meksykańsku 229

wędzonej słodkiej papryki szczypta ostrej papryki 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka tymianku pół łyżeczki kolendry 1 łyżeczka soli świeżo mielony pieprz 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka miodu sok z 1 pomarańczy Mięso umyć i osuszyć. Jeśli kawałek jest gruby, należy go przekroić, żeby otrzymać płaskie kawałki o grubości ok 4cm. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Przyprawy

Obiad gotowy
Grillowane krewetki z czosnkiem 121

oliwek 3 ząbki czosnku 3 łyżki posiekanej natki 1/2 papryczki chili odrobina soli morskiej Różowy sos: 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sos Worcestershire sól sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Czosnek obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki, chili drobno siekamy. W pojemniku lub misce mieszamy oliwę, natkę, czosnek, sól i chili. Wkładamy rozmrożone krewetki

Kulinarne przygody Gatity
Curry z jagnięciną 136

tłuszczu, pokroić na cienkie paseczki. Wrzucić do woka i smażyć mięso, aż straci kolor surowizny. Co chwilkę mieszać. Dodać pastę curry, mleczko kokosowe, pokrojoną paprykę,przecier pomidorowy, sos rybny tajski, sok z cytryny, wołowy wywar, Wymieszać i zagotować. doprawić do smaku solą, jeśli nie jest wystarczająco doprawione. Zmniejszyć gaz i gotować, aż mięso będzie miękkie. Na koniec dodać posiekaną pietruszkę

Kuchnia Pokoleń
ŚLEDŹ W SMAŻONYCH JABŁKACH 197

śledzia, winną i lekko słodką przełamaną solonym śledziem,wspaniałe królewskie danie.   60 dag.matiasów 1 szkl.mleka 30 dag.winnych jabłek 2 łyżki oleju 2 łyżki przecieru pomidorowego po łyżce suszonego majeranku , cukru , soku z cytryny 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny mielona ostra papryka sól pieprz kilka plastrów cytryny natka pietruszki ******************************************* Śledzie zalać mlekiem,zostawić na 2 godziny.W rondelku rozgrzać(...)olej,wrzucić obrane i pokrojone w ósemki lub plastry jabłka.Chwilę smażyć, dodac majeranek, otartą skórkę z cytryny i sok,sól i pieprz , paprykę.Wymieszać i dusić kilka minut.Dodać przecier pomidorowy i cukier,lekko skropić wodą i zamieszać ,zdjąc z ognia.Wymoczone filety osuszyć i pokroić na pół , ułożyć na półmisku jabłka ,a na wierzch ułożyć kawałki śledzia,wstawić

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Curry z kurczaka z bananem w sosie kokosowym 92

czosnku 1/4 lyzeczki ziaren kminu rzymskiego 1/4 lyzeczki ziaren kolendry kawalek swiezego imbiru (okolo 1cm) 1 papryczka chili 2 swieze pomidory lub puszka krojonych pomidorow (uzylam passaty/przecieru pomidorowego) puszka mleka kokosowego sok z polowy limonki 30dkg piersi z kurczaka lub indyka pol szklanki rodzynek 3 lyzeczki kurkumy 3 lyzeczki przyprawy cury 3 banany sol, pieprz oliwa do smazenia Na glebokiej

Codzienne Gotowanie
Chleb wiejski z sokiem warzywnym 109

tylko pięknego, czerwonego kolorku, ale i niepowtarzalnego smaku i zapachu :) Serdecznie polecam! Składniki: 400 g mąki pszennej chlebowej  1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 120 ml soku z warzyw (użyłam pomidorowego) 100 ml wody 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżeczki suchych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki dobrze wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami

Nastoletnie Wypiekanie
Galaretka z czarnej porzeczki na surowo 131

moim rodzinnym domu robiło się zawsze bardzo dużo przetworów. W naszej spiżarni stały rzędami ustawione słoje ogórków kiszonych, kompotów, grzybków marynowanych, sałatek warzywnych, przecieru pomidorowego, powideł śliwkowych i soków. Nie wiem dlaczego nie było tam takiej galaretki. Może dlatego, że nie rosły w naszym ogrodzie, a może jako dzieci jej po prostu nie lubiliśmy. Czytaj więcej

Wiem co jem