sok pomidorowy - 3097 przepisów (strona:55/207)

Karkówka z kiszonymi ogórkami 227

karkówki -sól, pieprz, majeranek i przyprawa do mięsa -0,5 kg pieczarek -2 duże cebule -4-5 dużych ogórków kiszonych -1 szklanka soku z kiszonych ogórków -4 łyżki ketchupu -1 łyżka koncentratu pomidorowego -olej do smażenia Przygotowanie --> Karkówkę nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i przyprawą do mięsa. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Obraną cebulę kroimy(...)rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju podsmażamy pieczarki z cebulą. Ogórki kroimy w kostkę. Na mięsie układamy pieczarki z cebulą i pokrojone ogórki. W misce mieszamy sok z ogórków, ketchup i koncentrat pomidorowy. Zalewamy karkówkę z warzywami. Naczynie z mięsem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 1,5 godziny. --> Smacznego Post Karkówka z kiszonymi ogórkami pojawił się

Marta Gotuje
ZIOŁOWE UDKA KURCZAKA Z KAPARAMI 145

Dziś pieczone udka kurczaka, mocno doprawione ziołami, aromatyczne i soczyste. Pieczone z dodatkiem soku z cytryny. Chrupiąca skórka. Podane z puree z ziemniaków i selera oraz marchewką z groszkiem. Na upieczone udka wylewam sos pomidorowy z pomidorów krojonych, ziół i kaparów uprzednio podgrzanym, przepis poniżej. Obiad(...)każdą okazję! SKŁADNIKI: 4 udka z kurczaka (ćwiartki) sól, pieprz cytrynowy, papryka słodka, ostra, lubczyk, oregano, zioła prowansalskie, mielony czosnek i tymianek 2 łyżki oleju sok z 1/2 cytryny SKŁADNIKI NA SOS POMIDOROWY: puszka pomidorów krojonych 2 ząbki czosnku zioła prowansalskie, płaska łyżeczka cukru pudru 1,5 łyżki kaparów łyżka oliwy PRZYGOTOWANIE: Mięso: udka myję, układam (skórą do góry

Zasmakuj Kuchni
Barszcz ukraiński 113

białej części kapusta włoska, 150g ziemniaki, 3 sztuki fasola średnia lub fasola "Jaś", 3/4 szklanki wywar drobiowy, 2 litry koncentrat pomidorowy, 3 czubate łyżeczki masło, 1 czubata łyżka liście laurowe, 2 sztuki ziele angielskie, 4 ziarenka sól pieprz sok z cytryny mąka pszenna, 1 łyżka śmietana 12 %, 100 ml słodkiej natka pietruszki Przygotowanie Normal 0 21 false false false(...)czasie na pozostałym na patelni maśle podsmażamy kapustę włoską i por. Dodajemy do reszty składników. Gdy warzywa będą miękkie, wrzucamy buraczki. Dodajemy 3-4 łyżki soku z cytryny i koncentrat pomidorowy. Mąkę rozprowadzamy w kilku łyżkach lodowatej wody. Dodajemy śmietanę i kilka łyżek wywaru. Od razu wlewamy do zupy. Zagotowujemy i ściągamy z ognia, gdy tylko zacznie się gotować

Gotowanie moimi oczami
KOUNOUPIDI KAPAMA czyli KALAFIOR PO GRECKU – kuchnia grecka 223

porcje ) * kalafior – 1 szt * cebula – 1 szt * czosnek – 3 ząbki * mielony cynamon – 1 łyżeczka * passata ( przecier ) pomidorowa – 250 ml * woda – ok. 0,5 szkl * oliwa – 3 łyżki * sól, pieprz, cukier brązowy, sok z cytryny Do całości oprócz passaty możemy śmiało dodać pokrojnego w kostkę świeżego pomidora. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy(...)posiekaną cebulę, przesmażamy. Wrzucamy posiekany czosnek oraz podzielonego na różyczki kalafiora, smażymy 5 minut, dodajemy cynamon i dużą szczyptę brązowego cukru, a następnie wlewamy wodę oraz passatę pomidorową. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną soku z cytryny, mieszamy i na wolnym ogniu dusimy ok. 20 minut. Podajemy gorące! Smacznego

Ostra na Słodko
Pizza na spodzie drożdżowym z sosem porowym, kurczakiem i pomidorami 178

odrobina oliwy z oliwek wywar z ugotowanego kurczaka, bądź wywar warzywny (opcjonalnie bulion) 50 ml gęstej śmietany 36% sól, pieprz do smaku odrobina soku z cytryny łyżeczka sosu sojowego szczypta ostrej czerwonej papryki 15 ml przecieru pomidorowego do dekoracji świeży rozmaryn Przygotowanie: ciasto: Rozpuścić drożdże w letniej wodzie i odstawić na 10-15 minut. W misce wymieszać: mąkę, sól oraz(...)podsmażyć na oliwie, dodać przyprawy, po czym gdy por się zarumieni dodać wywar z kurczaka. Dusić przez kilka minut aż wywar troszkę odparuje. Dodać sos sojowy i sok z cytryny oraz przecier pomidorowy. Dusić jeszcze przez chwilę aż smaki się połączą. Zdjąć por z ognia, dodać śmietanę, wymieszać (dla uzyskania gładkiej konsystencji sosu, można całość miksować blenderem). Sos układać

KreatywnePiny
Domowy sok pomidorowy; domowy koncentrat pomidorowy (przecier pomidorowy) 131

Jeśli lubimy smak pomidorów i cenimy sobie ich właściwości prozdrowotne, warto skusić się na wykonanie domowego soku czy też przecieru pomidorowego. Do ich wykonania potrzebujemy tak na prawdę wyłącznie pomidory (tylko nie malinówki!), odrobinę soli i cukru. To jest taka baza. Ja jednak często dodaję też nieco oregano, papryki słodkiej i ostrej, ziół prowansalskich. Lubię, jak te przetwory od razu(...)gotuję. Jeśli chcę, aby powstał sok, gotuję jeszcze tylko przez ok. 10 minut, natomiast gdy ma to być koncentrat, gotuję na małym ogniu znacznie dłużej, bez przykrycia, do momentu uzyskania odpowiedniej gęstości.  Przelewam do wyparzonych, gorących słoików, szczelnie zakręcam i odwracam do góry dnem. Nie zagotowuję słoików. Takie przetwory idealne są do zupy pomidorowej czy jako sos do spaghetti

Wielopokoleniowo
Pieczone udka z kurczaka w białym sosie ze świeżego chilli 249

udek: Papryka słodka, czosnek granulowany, sól, odrobina kminu rzymskiego, odrobina oleju 3 większe papryczki chilli Śmietanka kremówka 30%tł 150ml ząbek czosnku łyżeczka soku z limonki szczypta kakao sól kmin rzymski szczypta pół łyżeczki koncentratu pomidorowego Dodatki: Puure ziemniaczane z dodatkiem pietruszki suszonej, masła i gałki muszkatałowej obsypane czarnym sezamem Przygotowanie: 1/ Mięso marynujemy i wstawiamy do pieczenia do piekarnika(...)chwilę na małym ogniu by papryczka zmiękła a następnie wyjmujemy i kroimy na desce w kostkę. 3/ Wrzucamy papryczkę na rondel na mały ogień, dodajemy śmietankę, koncentrat pomidorowy, szczyptę kminu, kakao oraz sok z limonki. Gęsty sos solimy do smaku i ściągamy z kuchenki 4/ Świeżo upieczone udka podajemy z białym sosem chilli oraz puure ziemniaczanym. Smacznego

Kuchnia PROzdrowotna
32.Coś na rozgrzanie: czyli pomidorowo-paprykowa zupa krem! 181

puszki krojonych pomidorów 2 puszki kukurydzy 2 duże papryki czerwone, przepołowione, pozbawione gniazd nasiennych 2 cebulki szalotki lub 1 zwykła, średnia 2 ząbki czosnku sok z połówki pomarańczy 4-5 goździków 1 łyżka koncentratu pomidorowego świeże oregano (lub inne preferowane zioło)  świeżo zmielona sól i pieprz pół natki pietruszki Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do temp 215*C. Do przecedzonego, klarownego(...)minut na małym ogniu - aż do miękkości papryk. Po upływie tego czasu rozdrabniamy ją blenderem na jednolitą konsystencję kremu.  Następnie do zmiksowanej zupy dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy, łyżkę koncentratu pomidorowego,  podduszone mięso wraz z szalotkami i czosnkiem oraz resztę kukurydzy. Zupę gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Natkę pietruszki siekamy drobno, wrzucamy do zupy. Krem zestawiamy z ognia

Symfonia Smaków
Tajskie czerwone curry z rybą / Thai red fish curry 285

mnie dorsz pokrojony w grubą kostkę 3 cm kawałek imbiru, obrany 2 ząbki czosnku 1 łodyga trawy cytrynowej, posiekana sok z 1/2 limonki 2 świeże czerwone papryczki chilli (lub więcej jeśli lubisz bardzo pikantne dania) 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 cebula, posiekana w drobną kostkę olej 2 chlusty sosu rybnego(...)smaku) 400 ml mleka kokosowego 100 ml wody sól posiekana kolendra do podania Przygotowanie: W celu zrobienia czerwonej pasty curry, zmiksuj blenderem imbir, czosnek, trawę cytrynową, sok z limonki, chilli, przecier pomidorowy z odrobiną oleju, tak by otrzymać konsystencję luźnej pasty. W dużym rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż przez 5 minut. Następnie dodaj pastę curry

karmelowy
Gołąbki bez zawijania 184

ilości składników do ilości osób.  Składniki: mięso mielone ryż biały kapusta jajko mąka pszenna sól pieprz 2 ząbki czosnku - opcjonalnie olej roślinny sos pomidorowy Przygotowanie: Kapustę szatkuję, szczodrze solę i odstawiam by puściła sok. Przelewam wrzątkiem. Odstawiam. Mięso. Używałam zarówno wieprzowego, tu najlepiej sprawdzała się łopatka, ale także indycze sprawdziło się znakomicie. Ryż gotuję osobno, wybieram najczęściej paraboliczny(...)Jest kilka sposobów. Można użyć pomidorów z puszki i zblendować je na gładką masę lub użyć gotowych przetartych, czyli passaty. Czasem można posiłkować się samym sokiem z pomidorów i podkręcić ich smak przecierem pomidorowym, jednak taki sos by był gęsty musimy zredukować albo zaprawić mąką. W przypadku gołąbeczków z patelni ważne jest by sosu było dość dużo. Musi

Karczma Honorietty
Zupa pomidorowa z makaronem 151

rosole z wczoraj... Składniki: 2 podudzia z kurczaka 1 duża marchew kawałek selera ½ cebuli 3 ząbki czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 puszka krojonych pomidorów z sokiem 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 1,5 szklanki ugotowanego osobno makaronu 1 łyżka masła, najlepiej sklarowanego 1 łyżka mąki do smaku cukier, sól i pieprz , zioła do pizzy(...)obrać ze skóry i kości, pokroić i włożyć z powrotem do zupy. W małym garnku z nieprzywieralnym dnem rozgrzać masło, dodać koncentrat pomidorowy i smażyć ok. 2 minut. Dodać pomidory wraz z sokiem i chwilę gotować. Przełożyć do wywaru. Zabielić słodką śmietanką wymieszaną z łyżką mąki, hartując płyn gorącym wywarem. Dodać posiekaną natkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem

Czerwień i błękit
makaron po chińsku 260

listków kolendry makaron spaghetti Sposób przyrządzenia : mięso kroimy i marynujemy w 1 łyżce miodu i 2 łyżkach sosu sojowego resztę miodu mieszamy z sokiem z pomarańczy, resztą soku sojowego i przecierem pomidorowym warzywa kroimy w paski grzyby mun lekko podgotowujemy na 2 łyżkach oleju kolejno smażymy w woku po 2 min : mięso, cebulę, czosnek i imbir, paprykę, kiełki, pieczarki

zobacz ich smak
Tajska zupa pomidorowa 159

gotować na niewielkim ogniu do czasu aż pomidory się rozgotują. Zebrać skórkę, która oddzieli się od pomidorów i wyrzucić ją. Zupę  pomidorową doprawić sosem sojowym i sosem rybnym (jeśli używacie), cukrem i sokiem z limonki. Chwilę gotować, odłowić(...)trawę cytrynową i wyrzucić. Zupę chwilę przestudzić po czym dokładnie zmiksować. Zupę ponownie podgrzać, doprawić do smaku solą i pieprzem (lub sosem sojowym), sokiem z limonki i/lub cukrem do smaku.  Tajska żupę pomidorowa podawać natychmiast przybran ą  świeżą kolendrą. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Barszcz Ukraiński, Może niezbyt piękny, ale za to o bogatym wnętrzu :))) 218

wywaru wołowego lub wieprzowego* 2 średnie buraki 2 średnie marchewki 2 średnie pietruszki 2 duże cebule ¼ średniej główki białej kapusty Garść suszonych grzybów 1 duży koncentrat pomidorowy 1 duży ziemniak 1 łyżka soku z cytryny Ok. 100g białej fasoli (z puszki lub ugotowanej) Sól i pieprz * wywar można zastąpić kostką rosołową Do nastawianego wywaru dodajemy opłukane suszone grzybki i całość(...)minut, a następnie dodajemy pokrojoną w słupki marchewkę, pietruszkę i poszatkowaną kapustę. Po około 5 minutach dodajemy pokrojony w kosteczkę ziemniak, cebulę i koncentrat pomidorowy. Gotujemy jeszcze 10 minut. Na koniec dodajemy białą fasolkę i sok z cytryny. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, po czym odstawiamy w zimne miejsce na kilka godzin, a najlepiej dzień

Smakowy Raj

Proponowane wyszukiwania