kaszą bulgur na dwie porcje 0,5 szklanki drobnoziarnistej kaszy bulgur 0,75 szklanki wody 1 łyżeczka pasty paprykowej 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego ewentualnie mała cebula, drobno posiekana i zeszklona na maśle 1 łyżka soku z cytryny, a najlepiej melasy z granatów, jest dostępna m.in w tureckisklep.pl 1 duży pomidor albo kilka pomidorków koktajlowych około 7 cm kawałek można też(...)sitku pod zimną, bieżącą wodą. Wrzącą wodą zalewam kaszę i zostawiam na około 15-20 minut pod przykryciem, aż napęcznieje. 2. W międzyczasie mieszam ze sobą sok z cytryny, koncentrat pomidorowy, pastę paprykowa, czasami dodaję też 1 łyżkę oliwy. Kiedy kasza wchłonie wodę zdejmuję pokrywkę, dodaję przygotowaną pastę, mieszam i odstawiam do ostygnięcia. 3. Pomidory i ogórka kroję
Kulinaria - potrawy z różnych stron światajako dodatek do mięsa. Jedna porcja to tylko 134 kcal. Składniki (3 porcje): pół puszki ananasa spora cukinia (350 g) 2 papryki czerwone cebula 250 g passaty pomidorowej 4 łyżki soku z ananasa sól, pieprz, pieprz kolorowy bazylia łyżka oleju Przygotowanie Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę. Warzywa smażymy jeszcze chwilę
e-PrzepisyKulinarnesoczewicę, cieciorkę lub jakąkolwiek kaszę. 2 porcje: pół cebuli łyżka oleju 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego łyżeczka czerwonego pieprzu 1,5 szklanki passaty pomidorowej duży pomidor malinowy 3 łyżki ulubionego ketchupu pikantnego sok z całej pomarańczy 4 łyżki ugotowanej komosy ryżowej/quinoa 4 małe jajka, zerówki (moje miały po 2 żółtka, więc tym razem dodałam po jednym) sól(...)stopni. Na patelni, którą możemy używać w piekarniku, rozgrzewamy olej. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz i szklimy pokrojoną w piórka cebulę. Pikantny ketchup mieszamy z sokiem pomarańczowym. Dodajemy passatę pomidorową, pomarańczowo-pomidorowy sos i pokrojonego pomidora, dusimy jeszcze 2-3 minuty. Doprawiamy solą. Wyłączamy ogień, dodajemy komosę i mieszamy, a na wierzch wbijamy jajka. Patelnię wkładamy do nagrzanego
Mienta blogjuż zupy meksykańskiej :) Składniki pomidorowej salsy: (4 porcje) 3 dojrzałe pomidory 1/2 czerwonej cebuli 1/2 papryczki chilli bez pestek lub 1-2 w wersji pikantnej sok z połowy limonki garść świeżej kolendry Przygotowanie pomidorowej salsy: Pomidory pokroić w kostkę, wrzucić do miski. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Dodać do pomidorów. Chilli drobno posiekać i wymieszać z resztą składników. Dodać(...)posiekaną świeżą kolendrę. Skropić sokiem z limonki. Wymieszać i odstawić na 15 minut przed podaniem. Pomidorową salsę Pico de Gallo serwować w towarzystwie „ Pikantnej zupy meksykańskiej ” i chrupiących, domowych tortilli. The post Pomidorowa salsa Pico de Gallo appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja DelicjaWyszło pysznie! Kto jeszcze nie próbował, zachęcam do przygotowania. 6-7 filetów śledziowych 4 cebule 1/3 szkl. rodzynek (lub nieco więcej, wg upodobań) około 200 g koncentratu pomidorowego Pudliszki 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz, cukier Rodzynki zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na około 5 minut. Odcedzamy. Cebule kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość masła, podsmażamy cebulę. Gdy cebula(...)się zeszkli na patelnię dodajemy koncentrat pomidorowy, podlewamy niewielką ilością wody mieszamy. Dodajemy rodzynki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz szczyptą cukru. Smażymy około 2-3 minut. Odstawiamy do przestudzenia. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki (jeśli są bardzo słone można je wcześniej wymoczyć w wodzie lub mleku). Układamy w słoiku naprzemiennie z przygotowaną zalewą. Odstawiamy do lodówki
Smaki Na Talerzuwreszcie uzyskałam wersję doskonałą, która przebiła oryginał! Do kurczaka dodałam marchewkę, paprykę czerwoną oraz żółtą, ananasa, a także pędy bambusa i przygotowałam sos na bazie soku ananasowego z dodatkiem octu ryżowego, cukru oraz koncentratu pomidorowego. Dzięki temu sos posiada swój charakterystyczny smak, równoważący słodycz oraz kwaśność, a do tego czuć w nim nutę ostrości - za sprawą imbiru. I okazało się(...)jakiś czas mieszając i dodajemy kawałki ananasa oraz odsączone z zalewy pędy bambusa. Mieszamy i smażymy około 5 min. W wysokim naczyniu mieszamy sok ananasowy z octem ryżowym, wodą oraz koncentratem pomidorowym. Następnie dodajemy cukier oraz mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Mieszaninę wlewamy do woka z warzywami, mieszamy, zagotowujemy i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Na końcu
Kuchnia MagdaLenywreszcie uzyskałam wersję doskonałą, która przebiła oryginał! Do kurczaka dodałam marchewkę, paprykę czerwoną oraz żółtą, ananasa, a także pędy bambusa i przygotowałam sos na bazie soku ananasowego z dodatkiem octu ryżowego, cukru oraz koncentratu pomidorowego. Dzięki temu sos posiada swój charakterystyczny smak, równoważący słodycz oraz kwaśność, a do tego czuć w nim nutę ostrości - za sprawą imbiru. I okazało się(...)jakiś czas mieszając i dodajemy kawałki ananasa oraz odsączone z zalewy pędy bambusa. Mieszamy i smażymy około 5 min. W wysokim naczyniu mieszamy sok ananasowy z octem ryżowym, wodą oraz koncentratem pomidorowym. Następnie dodajemy cukier oraz mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Mieszaninę wlewamy do woka z warzywami, mieszamy, zagotowujemy i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Na końcu
Kuchnia MagdaLenyktórzy nie mają dostępu do kapusty kiszonej. Składniki: 1 główka poszatkowanej białej kapusty (w oryginale 2,5) 1 marchewka 1 cebula ćwiartka kurczaka 500 g kiełbasy przecier pomidorowy liść laurowy kminek sok z cytryny ocet do smaku 1 łyżka smalcu sól, pieprz Do garnka z zimną wodą wkładamy ćwiartkę kurczaka, solimy i gotujemy do miękkości (wody powinno być tylko tyle(...)podsmażamy pokrojoną w cienkie plasterki kiełbasę i również dodajemy ją do kapusty razem ze starą marchewką, liściem laurowym, majerankiem, mięsem z kurczaka i przecierem pomidorowym. Gdy kapusta będzie miękka, doprawiamy ją solą, pieprzem, octem i sokiem z cytryny. * Źródło: „Tradycja, smak i wdzięk”, LGD Eurogalicja Inne dania KUCHNI PODKARPACKIEJ znajdziecie TUTAJ
Trzeci talerzłyżka przecieru pomidorowego około 4 łyżki ostrego ketchupu 1 łyżeczka oregano 3 łyżki oleju sól, pieprz, cukier do smaku(...)naleśniki na patelni teflonowej z odrobiną oleju. Powinno wyjść około 10-12 placków. Pieczarki i cebulę drobno kroimy, doprawiamy do smaku, podpiekamy na oleju aż pieczarki zmiękną i soki odparują. Przecier pomidorowy mieszamy z ketchupem, oregano, oraz doprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Dokładnie mieszamy. Ser ścieramy na tarce. Na każdy naleśnik nakładamy po łyżeczce sosu, rozsmarowujemy
Kulinarne Fantazje Mariolirozwałkować koło średnicy około 24 cm.Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Składniki na farsz: * 400 g mięsa mielonego wieprzowego * około 5-6 większych pieczarek * 4 łyżki koncentratu pomidorowego * 1/3 puszki kukurydzy (użyłam Orzech ) * sól, pieprz, papryka słodka w proszku, bazylia suszona do smaku * olej do smażenia mięsa * ok. 200 g startego sera żółtego Wykonanie: Na patelni rozgrzać(...)mięso mielone rozdrabniając je drewnianą łyżką. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i bazylią. Pod koniec smażenia mięsa dodać pieczarki pokrojone w cienkie plasterki. Kiedy pieczarki puszczą sok, dodać koncentrat pomidorowy i kukurydzę. Całość chwilę poddusić. Na spód pizzy posypać odrobinę sera, wyłożyć farsz, całość posypać serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180'C około 25 minut
Zrób to smaczniewołowego - 1 cebula - 4 ząbki czosnku - 1 łyżka masła - 200 g ogórka świeżego - 200 g pomidorów - 150 g kukurydzy - 200 g czerwonej fasolki - 1 papryczka chili - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - sól, pieprz - 1 łyżeczka chili - 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki - 0,75 l wody Składniki na 4 porcje. W większym rondelku rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim cebulkę pokrojoną(...)Następnie dorzucamy posiekany czosnek. Po chwili dodajemy mięso mielone przyprawy i smażymy aż się mięso zarumieni. Teraz dodajemy pomidory i ogórki pokrojone w kostkę. Gdy pomidory nam puszczą soki dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy. Następnie wrzucamy odsączoną kukurydzę i czerwoną fasolkę. Na koniec dolewamy wodę i zagotowujemy, a jeżeli jest taka potrzeba to jeszcze doprawiamy. Smacznego
Kuchenne Wariacjeziarnisty – kilka ziaren sól do smaku cukier do smaku sok z cytryny do smaku Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić i zeszklić na patelni w ½ szklance oleju. Dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy, żurawinę i sok z cytryny do smaku. Następnie bardzo powoli podgrzewać na małym ogniu przez 15 minut doprowadzając do zagotowania. Po ostudzeniu włożyć do sosu filety śledziowe, wymieszać, włożyć do słoiczków
Tradycyjna Kuchniałyżeczki przyprawy do mięsa mielonegosól i pieprz do smakuPRZYGOTOWANIEW głębokiej patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam na niej cebulę z czosnkiem do zeszklenia. Następnie dodaję pomidory razem z sokiem i koncentrat pomidorowy, mieszam do połączenia składników. Duszę pod przykryciem na małym ogniu aż pomidory będą się rozpadać, jeżeli sos jest zbyt gęsty dodaję pół szklanki wody. Przyprawiam solą i pieprze oraz
Magiczna kuchnia DariiKurczak maślany, butter chicken, murgh makhani - klasyczne danie kuchni indyjskiej. Potrawę podobno wymyślił Kundan Lal Gujral w 1920 roku, założyciel sieci restauracji Moti Mahal Delux.Kurczak do
Tajskie smakidelikatnie pikantna za sprawą pieprzu cayenne, ale Wy możecie pomidorową doprawić swoimi ulubionymi przyprawami. Polecam! Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów 1,5 kg świeżych dojrzałych pomidorów 100 ml passaty pomidorowej mięso gotowane z kurczaka 1 marchewka ugotowana z rosołu pokrojona w kostkę sól i pieprz do smaku 1l domowego rosołu 1 łyżka cukru 2 szczypty pieprzu cayenne posiekana natka pietruszki(...)kroimy w kostkę jednocześnie usuwając nasadki szypułek, 1/3 pomidorów już bez gniazdek nasiennych odkładamy, resztę wrzucamy do garnka, gotujemy na małym ogniu, aż pomidory się rozpadną, puszczą trochę soku tworząc pulpę pomidorową. Następnie pulpę pomidorową przecieramy przez gęste sito, aby pozbyć się nasion. Do przetwartej pulpy pomidorowej dodajemy rosół, ugotowane mięso drobiowe pokrojone w kostkę, pokrojoną w kostkę marchewkę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię