wreszcie uzyskałam wersję doskonałą, która przebiła oryginał! Do kurczaka dodałam marchewkę, paprykę czerwoną oraz żółtą, ananasa, a także pędy bambusa i przygotowałam sos na bazie soku ananasowego z dodatkiem octu ryżowego, cukru oraz koncentratu pomidorowego. Dzięki temu sos posiada swój charakterystyczny smak, równoważący słodycz oraz kwaśność, a do tego czuć w nim nutę ostrości - za sprawą imbiru. I okazało się(...)jakiś czas mieszając i dodajemy kawałki ananasa oraz odsączone z zalewy pędy bambusa. Mieszamy i smażymy około 5 min. W wysokim naczyniu mieszamy sok ananasowy z octem ryżowym, wodą oraz koncentratem pomidorowym. Następnie dodajemy cukier oraz mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Mieszaninę wlewamy do woka z warzywami, mieszamy, zagotowujemy i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Na końcu
Kuchnia MagdaLenywreszcie uzyskałam wersję doskonałą, która przebiła oryginał! Do kurczaka dodałam marchewkę, paprykę czerwoną oraz żółtą, ananasa, a także pędy bambusa i przygotowałam sos na bazie soku ananasowego z dodatkiem octu ryżowego, cukru oraz koncentratu pomidorowego. Dzięki temu sos posiada swój charakterystyczny smak, równoważący słodycz oraz kwaśność, a do tego czuć w nim nutę ostrości - za sprawą imbiru. I okazało się(...)jakiś czas mieszając i dodajemy kawałki ananasa oraz odsączone z zalewy pędy bambusa. Mieszamy i smażymy około 5 min. W wysokim naczyniu mieszamy sok ananasowy z octem ryżowym, wodą oraz koncentratem pomidorowym. Następnie dodajemy cukier oraz mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Mieszaninę wlewamy do woka z warzywami, mieszamy, zagotowujemy i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Na końcu
Kuchnia MagdaLenyktórzy nie mają dostępu do kapusty kiszonej. Składniki: 1 główka poszatkowanej białej kapusty (w oryginale 2,5) 1 marchewka 1 cebula ćwiartka kurczaka 500 g kiełbasy przecier pomidorowy liść laurowy kminek sok z cytryny ocet do smaku 1 łyżka smalcu sól, pieprz Do garnka z zimną wodą wkładamy ćwiartkę kurczaka, solimy i gotujemy do miękkości (wody powinno być tylko tyle(...)podsmażamy pokrojoną w cienkie plasterki kiełbasę i również dodajemy ją do kapusty razem ze starą marchewką, liściem laurowym, majerankiem, mięsem z kurczaka i przecierem pomidorowym. Gdy kapusta będzie miękka, doprawiamy ją solą, pieprzem, octem i sokiem z cytryny. * Źródło: „Tradycja, smak i wdzięk”, LGD Eurogalicja Inne dania KUCHNI PODKARPACKIEJ znajdziecie TUTAJ
Trzeci talerzłyżka przecieru pomidorowego około 4 łyżki ostrego ketchupu 1 łyżeczka oregano 3 łyżki oleju sól, pieprz, cukier do smaku(...)naleśniki na patelni teflonowej z odrobiną oleju. Powinno wyjść około 10-12 placków. Pieczarki i cebulę drobno kroimy, doprawiamy do smaku, podpiekamy na oleju aż pieczarki zmiękną i soki odparują. Przecier pomidorowy mieszamy z ketchupem, oregano, oraz doprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Dokładnie mieszamy. Ser ścieramy na tarce. Na każdy naleśnik nakładamy po łyżeczce sosu, rozsmarowujemy
Kulinarne Fantazje Mariolirozwałkować koło średnicy około 24 cm.Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Składniki na farsz: * 400 g mięsa mielonego wieprzowego * około 5-6 większych pieczarek * 4 łyżki koncentratu pomidorowego * 1/3 puszki kukurydzy (użyłam Orzech ) * sól, pieprz, papryka słodka w proszku, bazylia suszona do smaku * olej do smażenia mięsa * ok. 200 g startego sera żółtego Wykonanie: Na patelni rozgrzać(...)mięso mielone rozdrabniając je drewnianą łyżką. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i bazylią. Pod koniec smażenia mięsa dodać pieczarki pokrojone w cienkie plasterki. Kiedy pieczarki puszczą sok, dodać koncentrat pomidorowy i kukurydzę. Całość chwilę poddusić. Na spód pizzy posypać odrobinę sera, wyłożyć farsz, całość posypać serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180'C około 25 minut
Zrób to smaczniewołowego - 1 cebula - 4 ząbki czosnku - 1 łyżka masła - 200 g ogórka świeżego - 200 g pomidorów - 150 g kukurydzy - 200 g czerwonej fasolki - 1 papryczka chili - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - sól, pieprz - 1 łyżeczka chili - 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki - 0,75 l wody Składniki na 4 porcje. W większym rondelku rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim cebulkę pokrojoną(...)Następnie dorzucamy posiekany czosnek. Po chwili dodajemy mięso mielone przyprawy i smażymy aż się mięso zarumieni. Teraz dodajemy pomidory i ogórki pokrojone w kostkę. Gdy pomidory nam puszczą soki dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy. Następnie wrzucamy odsączoną kukurydzę i czerwoną fasolkę. Na koniec dolewamy wodę i zagotowujemy, a jeżeli jest taka potrzeba to jeszcze doprawiamy. Smacznego
Kuchenne Wariacjeziarnisty – kilka ziaren sól do smaku cukier do smaku sok z cytryny do smaku Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić i zeszklić na patelni w ½ szklance oleju. Dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy, żurawinę i sok z cytryny do smaku. Następnie bardzo powoli podgrzewać na małym ogniu przez 15 minut doprowadzając do zagotowania. Po ostudzeniu włożyć do sosu filety śledziowe, wymieszać, włożyć do słoiczków
Tradycyjna Kuchniałyżeczki przyprawy do mięsa mielonegosól i pieprz do smakuPRZYGOTOWANIEW głębokiej patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam na niej cebulę z czosnkiem do zeszklenia. Następnie dodaję pomidory razem z sokiem i koncentrat pomidorowy, mieszam do połączenia składników. Duszę pod przykryciem na małym ogniu aż pomidory będą się rozpadać, jeżeli sos jest zbyt gęsty dodaję pół szklanki wody. Przyprawiam solą i pieprze oraz
Magiczna kuchnia DariiKurczak maślany, butter chicken, murgh makhani - klasyczne danie kuchni indyjskiej. Potrawę podobno wymyślił Kundan Lal Gujral w 1920 roku, założyciel sieci restauracji Moti Mahal Delux.Kurczak do
Tajskie smakidelikatnie pikantna za sprawą pieprzu cayenne, ale Wy możecie pomidorową doprawić swoimi ulubionymi przyprawami. Polecam! Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów 1,5 kg świeżych dojrzałych pomidorów 100 ml passaty pomidorowej mięso gotowane z kurczaka 1 marchewka ugotowana z rosołu pokrojona w kostkę sól i pieprz do smaku 1l domowego rosołu 1 łyżka cukru 2 szczypty pieprzu cayenne posiekana natka pietruszki(...)kroimy w kostkę jednocześnie usuwając nasadki szypułek, 1/3 pomidorów już bez gniazdek nasiennych odkładamy, resztę wrzucamy do garnka, gotujemy na małym ogniu, aż pomidory się rozpadną, puszczą trochę soku tworząc pulpę pomidorową. Następnie pulpę pomidorową przecieramy przez gęste sito, aby pozbyć się nasion. Do przetwartej pulpy pomidorowej dodajemy rosół, ugotowane mięso drobiowe pokrojone w kostkę, pokrojoną w kostkę marchewkę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzamianę żurawiny na rodzynki, a to o dodatek orzechów nerkowca zamiast włoskich, dosypywałam też słonecznik i siemię lniane, a nawet dokładałam odrobinę masła lub zmieniałam sok marchwiowy na pomidorowy, a bakalie na suszone pomidory :). Za każdym razem były to wielce udane modyfikacje :D Ważna radą jest abyście postarali się piec chleb w naczyniu lub garnku, gdyż na kamieniu(...)Oczywiście chleb też wyjdzie, ale trochę bardziej płaski. Spróbujcie go koniecznie, posmakuje Wam na pewno! :) SKŁADNIKI: 3,5 szklanki mąki chlebowej (użyłam połowę pełnoziarnistej) 2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z marchwi 1/3 łyżeczki suchych drożdży 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu 1 1/4 łyżeczki soli 1 szklanka siekanych orzechów włoskich 1 szklanka suszonej żurawiny 1 łyżka nasion kminku (pominęłam) WYKONANIE
Słodko-Słony Świat Ilonyrazowy z tuńczykiem (dwie porcje) Składniki: 150 g makaronu Bartolini świderek (przed ugotowaniem); 200g fasolki szparagowej (mrożonej); puszka tuńczyka w sosie własnym; 5 sztuk suszonych pomidorów; cebula; kilka kropel soku z cytryny; tymianek świeży; szczypta pieprzu cayenne; 1 łyżka oliwy (z pomidorów). Zaczynamy !! Gotuję makaron, nie dodając soli do wody, ponieważ tak jak wyżej wspomniałam(...)czasie dodaję łyżkę oliwy oraz cebulę pokrojoną w półkrążki i lekko wszystko smażę. Zawsze robię tak, aby cebula była wyczuwalna, a nie całkowicie miękka. Następnie dodaję pomidorowe paseczki, tuńczyka, sok z cytryny (do smaku) i wszystkie przyprawy. Dosłownie jeszcze 5 minut podgrzewam i wrzucam na patelnię odcedzony makaron ( obowiązkowo al dente). Łączę składniki, chwilę pozostawiając "na ogniu
Życie na widelcuczerwonej i 1 czarnej) 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka krojonych pomidorów 3 łyżki sosu sojowego lub tamari 1 łyżka octu balsamicznego 3 łyżki dobrego przecieru pomidorowego świeżo wyciśnięty sok z cytryny świeża kolendra lub natka pietruszki Wykonanie: Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Obraną marchewkę kroimy w kostkę, podobnie jak seler naciowy i obrane z gniazd papryki(...)ogniu przez około 15 minut bez przykrycia, co jakiś czas mieszając. Następnie, wrzucamy opłukaną i odcedzoną czarną soczewicę, odcedzoną fasolkę, zalewamy pomidorami, octem balsamicznym i sosem sojowym. Dodajemy przecier pomidorowy i dwie szklanki wody, dokładnie mieszamy. Zagotowujemy, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około godzinę. Po upływie tego czasu odkrywamy garnek i gotujemy jeszcze przez około pół godziny
Lamarida.plłyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki oliwy lub oleju 150 ml jogurtu naturalnego 1 płaska łyżeczka soli Sposób wykonania: _______________________ Do dużej miski wlać jogurt, olej, miód, sok z cytryny i koncentrat pomidorowy. Dodać wszystkie przypraw suche, wyciśnięty przez praskę czosnek i drobno starty imbir, wymieszać. Udka kurczaka przeciąć na pól i delikatnie odciągnąć skórę od mięsa. Łyżeczką nakładać marynatę
Gosia gotuje