Składniki : mieszanka groszku z marchewką - mrożonka mięso - ewentualnie z rosołu 1 duża cebula około 300-400 ml gęstego soku pomidorowego zioła prowansalskie, sól, pieprz, olej Przygotowanie; Mieszankę wsypać na rozgrzany olej, przykryć pokrywką i gotować wg. przepisu na opakowaniu (ja gotowałam około 10 min.) Cebulę po obraniu pokroić w pół krążki, obsmażyć na oleju ( na drugeiej patelni
Proste PotrawyWitam Was w kolejny gorący dzień:)Jak sobie radzicie z tym upałem? W mojej lodówce chłodzi się właśnie gazpacho andaluz, czyli chłodnik na bazie pomidorów, który
Chilli Czosnek i Oliwagazpacho wspaniale chłodziło i smakowało nieziemsko - pamiętam to uczucie do dziś:) Zatem zapraszam Was na tradycyjne gazpacho andaluz, takie jakie podają w Hiszpanii (a jeśli chcecie spróbować wersji na soku pomidorowym, zajrzyjcie tutaj)! Uliczni artyści to charakterystyczny element najsławniejszej ulicy Barcelony, La Rambli. W górnym prawym rogu moje ulubione zdjęcie z Hiszpanii. Poniżej: typowe hiszpańskie tapas.Niezapomniany wieczór w Hiszpanii
Chilli Czosnek i Oliwainne dobre wieści, ale to już w zdjęciach. Zapraszam! * baner od Magdy, podsumowanie naszego Wyzwania * tutaj znajdziecie już od jutra propozycje na Tłusty Czwartek * skład soku pomidorowego * zielona herbata podobno dobra na wszystko , Tesco Bistro koło 9 rano * pyszne śniadanko * słoneczko chce już wiosnę * kwiaty od S :* * żelki serduszka * Walentynkowe niespodzianki * prezenty od Paulinki, które już
Magiczne Życie Martydomowym sosie pomidorowym. Można przygotować wcześniej i zapiec tuż przed podaniem. Polecam na prostą przystawkę, przekąskę lub lekką kolację. SKŁADNIKI / 4 PORCJE ROLADKI 2 bakłażany 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 marchewka 4 ząbki czosnku 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 1 pęczek natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 pomidor sok z 1/2 cytryny(...)pokrojone w kostkę warzywa (oprócz pomidora). Smażymy 10 minut, na średnim ogniu, często mieszając. Dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora i smażymy jeszcze 5 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy i sok z cytryny. Smażymy 2 minuty i dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną oraz natkę pietruszki i koperek. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano oraz słodką i ostrą papryką w proszku. Mieszamy, odstawiamy z ognia
cool and mintymięso się zamarynowało. Sos: 40 g masła ghee lub klarowanego 2 ząbki czosnku 2 cm kawałek imbiru 2 łyżeczki garam masala 1 łyżeczka kurkumy 400 ml passaty pomidorowej 1 łyżka soku z cytryny 125 ml śmietanki kremówki Dodatki: ryż chlebki naan (przepis) natka pietruszki Przygotowanie: 20 g masła roztapiamy na patelni i podsmażamy kawałki kurczaka razem z marynatą(...)przyrumienią, odstawiamy z ognia. Kolejne 20 g masła podgrzewamy na patelni i smażymy na nim drobno pokrojony imbir i czosnek. Dodajemy przyprawy i chwilę smażymy. Następnie wlewamy passatę pomidorową i sok z cytryny oraz kurczaka. Doprowadzamy do zagotowania, dodajemy śmietankę, podgrzewamy jeszcze przez 5 minut i podajemy z natką pietruszki, ryżem i chlebkami naan
Smakowity Blog Kulinarnypora - kawałek selera - 6 ziemniaków - mała główka kapusty - 20 dag wędzonego boczku lub kielbasy - cebula - sól - kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu oraz dwa liście laurowe - łyżka przecieru pomidorowego lub trochę soku z pomidorów Umyte mięso zalać zimną wodą - dodać obrane warzywa, przypaloną cebulę oraz przyprawy (ziele, pieprz, listki laurowe, sól) i gotować aż warzywa(...)mięso będą bardzo miękkie. Do wywaru dodać pokrojone w kostkę ziemniaki - gotować do miękkości. Na sam koniec dodajemy poszatkowaną kapustę oraz przesmażoną kiełbasę - gotujemy. Do zupy dodajemy przecier pomidorowy lub sok z pomidorów. Zupkę doprawić do smaku. Na talerzu, kto lubi posypuje koperkiem. Dlaczego warto jeść kapustę? Kapusta to kolejne warzywo, które powinniśmy spożywać i podawać naszym pociechom - dlaczego? Ponieważ
Pani domowaoleju smaczne będą już po 2-3 dniach. ŚLEDZIE PO KASZUBSKU / wg Olgi Smile 15 filetów śledziowych 4 cebule 3 łyżki cukru trzcinowego 4 łyżki koncentratu pomidorowego 1-2 łyżki soku z cytryny 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka suszonego majeranku 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu w ziarenkach 5 ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe szczypta soli olej do zalania śledzi(...)sucha ręcznikiem papierowym. Cebulę pokroić w kostkę, posolić i zeszklić na oleju ( nie można jej zrumienić ma się tylko zeszklić ). Gdy zmięknie dodać cynamon, majeranek, cukier i koncentrat pomidorowy. Doprawić sokiem z cytryny, wymieszać i odstawić do wystudzenia. Na każdy płat śledziowy nałożyć porcję farszu cebulowego, zwinąć i spiąć wykałaczką. Gotowe zawijasy śledziowe ułożyć ciasno w naczyniu, posypać ziarnami pieprzu
Pieguskowa Kuchniapodwójny filet z kurczaka (około 500g), 1 czerwona papryka, 1 cebula, 1 marchewka, 1 pomarańcza, kilka plastrów ananasa (około ½ zawartości puszki), ½ puszki pędów bambusa (opcjonalnie), mała puszka koncentratu pomidorowego, ½ szklanki soku pomarańczowego, 2-3 łyżeczki cukru, 1 łyżka octu winnego, 1,5 - 2 cm korzenia imbiru, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżka mąki kukurydzianej, sól i pieprz do smaku, oliwa(...)paski, ananasa w kostkę, cebulę w półplasterki. Obieram pomarańczę i pozbawiam ją błonek, kroję w kawałki. Na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy, dodaję sok pomarańczowy i koncentrat pomidorowy, gotuję przez około 3 minuty. Wrzucam warzywa oraz owoce, dodaję ocet winny i cukier i duszę na małym ogniu przez około 15 minut
Gotuj Się Kto Możestarego numeru gazetki "Przyślij Przepis" składniki: 1/3 szkl suszonych pomidorów w oliwie 1/3 szkl czarnych oliwek bez pestek 100 g ziaren słonecznika 2 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny łyżka koncentratu pomidorowego (użyłam domowego keczupu) 1/2 pęczka(...)natki pietruszki ew sól, pieprz, chili do smaku Słonecznik uprażyć na suchej patelni, wystudzić. Do miseczki blendera wrzucić słonecznik, osączone pomidory, oliwki, obrane ząbki czosnku, listki pietruszki, koncentrat pomidorowy i sok z cytryny. Blendować do czasu uzyskania jednolitej masy. Spróbować i ewentualnie doprawić do smaku
6nieboudźca z indyka bez kości 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu 2 łyżki oleju Sos: 2 łyżki miodu 4 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki sok wyciśnięty z połowy cytryny 1 łyżeczka soli Wykonanie: Mięso umyłam, osuszyłam ręcznikiem papierowym(...)Oprószyłam solą i pieprzem. Przykryłam folią i wstawiłam do lodówki na 1 godzinę. Przygotowałam sos: W miseczce wymieszałam wszystkie składniki na gładki krem, tzn. miód, przecier pomidorowy, paprykę, sok z cytryny słodką paprykę i sól. Na patelni rozgrzałam olej. Włożyłam mięso i obsmażyłam go z każdej strony, aż do mocnego przyrumienienia. Piekarnik włączyłam
Kuchnia u Krysiostrej papryki 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka kminu rzymskiego szczypta pieprzu cayenne 1 liść laurowy 1 litr wrzącej wody sól pęczek natki pietruszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Razem z soczewicą dusimy kilka minut na rozgrzanym oleju, aż się zeszklą. Posypujemy przyprawami, smażymy przez chwilę, a następnie(...)warzywa będą miękkie. Liście pietruszki odrywamy i grubo siekamy. Usuwamy liść laurowy z zupy, odlewamy 2 chochelki zupy z warzywami i soczewicą. Pozostałą zupę miksujemy, dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy sokiem z cytryny. Ponownie wkładamy do zupy niezmiksowane warzywa i natkę pietruszki
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: 6 płatów śledziowych koncentrat pomidorowy 200 g 1 kg cebuli 1 łyżka miodu 100 g spażonych rodzynek sok(...)cytryny sól, pieprz Śledzie kroimy na kawałki i moczymy 2-3 godziny w wodzie. Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce. Następnie należy zeszklić cebulę. Do cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy, miód, sok z cytryny oraz rodzynki. Doprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy wszystko dokładnie mieszając. Śledzie przekładamy wystudzonym pomidorowym sosem. Artykuł Śledzie na słodko z rodzynkami pochodzi z serwisu Rusty fork
Rusty Fork